Koffein és vércukorszint

Görög kávé-Koffein, amit a vércukorszint is értékel

Neked is meggyűlik a bajod a kávézással? Imádod, szereted, de inzulinrezisztenciád, cukorbetegséged, pajzsmirigy alulműködésed, vagy más egészségügyi problémád miatt a koffeinfogyasztással jobb, ha óvatosan bánsz?Inzulinrezisztencia, cukorbetegség-koffein és vércukorszint

Mióta észrevettem, hogy egy mindenféle cukor, édesítő és tej nélkül elfogyasztott kávé is képes hipoglikémiás tüneteket okozni nálam – amikor a vércukorszintem a béka feneke alá esik, és remegő kézzel, az ájulás határán kell valami táplálék után kutatnom – azóta igyekszem a napi koffeinadagom mérséklésére, legalábbis kordában tartására.

Persze ez nem mindig könnyű. Imádom a feketét, és főként utazásaim során, külön rituálét jelent egy-egy hangulatos kávézó teraszán elszürcsölni a helyiek által is fogyasztott kávékülönlegességeket. A rosszullétek elkerülése végett azonban csínján kell bánnom a napi koffeinbevitellel.

Görög kávé-vércukorszint és koffein

A koffeintartalom a kávé elkészítésétől is függ (forrás: Flickr)

Mint ahogy arról már kutatások is születtek, nem én őrültem meg. A koffeinnek valóban negatív hatásai lehetnek a vércukorszintre, de természetesen ez egyénenként változó.

Mindenesetre abban egyet érthetünk, hogy a túl nagy dózisban bevitt napi koffein legalább olyan ártalmas, mint teletömni magunkat finomított pékáruval.Szerencsére nemrégiben a görögöknél koffein és kávézás terén igencsak könnyű helyzetbe kerültem. Az isteni görög kávé nem okozott problémát vércukorszintemre. Nem kezdtem hipoglikémiás tüneteket produkálni tőle, de még túl sem pörögtem.

Utólag pedig megállapítottam, ezt a sok pozitívumot leginkább a görög kávé alacsony koffeintartalmának köszönhettem.Diétabarát éttermi kártya letöltés

A görög kávé

Az isteni görög fekete valójában a törököktől ered, de a görögök igencsak magukénak valják és kinek is lenne szíve megfosztani őket ettől a különlegességtől, ha ilyen nagy szeretettel és odafigyeléssel készítik.

Az extra finomra őrölt kávét a hagyományos eljárással ellentétben egy kis ibrikben, vagy, ha úgy tetszik brikiben főzik össze vízzel (és cukorral, de természetesen inzulinrezisztensként, cukorbetegként ezt mellőzzük), majd a zaccal együtt öntik csészédbe.

Görög kávé készítés

Görög kávé készítés közben (forrás: Flickr)

Nem kell aggódni! A zacc leülepszik a kávé aljára és, ha nem kavargatod – de miért is tennéd – fel sem jön onnan, így éppen elég addig kortyolnod a kávét, amíg eléred a zaccos réteget.

Mivel a főzés folyamata során nincs víznyomás, ami a kávéból túl sok koffeint mosna ki, egyértelmű, hogy ez a kávé eszpresszó és hosszú társainál koffeinben sokkal szegényebbre sikerül.Csak a rend kedvéért, néhány kávétípus és azok koffeintartalma, melyeket egy külföldi oldalról válogattam:

Eszpresszó: 77 mg
Hosszú kávé (Americano): 154 mg
Görög kávé: 50 mg

Nem kérdés ezután, hogy Görögországban járva, ha igazán jót akarsz tenni egészségednek,  vagy Te is szeretnéd elkerülni a koffein okozta vércukorszint ingadozást, érdemesebb egy görög kávéra befizetned a hagyományos kávéfajták helyett. Ha pedig már úgyis ott vagy, néhány zacskóval fel is tankolhatsz belőle, majd itthon, a hideg téli reggeleken ezzel indíthatod a napod.

Biztos vagyok benne, hogy a görög kávé megkóstolásakor igazi gasztronómiai élményben lesz részed. Túljutsz a megszokott ízeken, továbbá még a napi koffeinadagod is csökkented, ami a fentiek tükrében nem utolsó szempont.

Görög kávé és ibrik

Görög kávé és ibrik, vagy más néven briki (forrás: Flick)

Amitől viszont még jobban fogod érezni magad, hogy beolvadsz a helyiek közé. A turisták többségének fogalma sem lesz a görög kávé létezéséről, ellentétben veled, aki nem zsákbamacskát választ a mediterrán feketével.

Próbáld ki, kóstold meg, majd számolj be a részletekről. Egészséges utat kívánok!

Szeretnél továbbra is naprakész diétabarát utazó lenni?  Kövesd Facebook oldalamat, hogy mindig értesülj az újdonságokról.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .