Telepített idegenvezető Thomas Cook

Hogyan lettem telepített idegenvezető?

Hogyan lesz valakiből telepített idegenvezető? Honnan jön az ötlet? És egyáltalán, honnan a motiváció, hogy gyakran több ezer kilométerre otthonától kalauzoljon valaki látnivalókra és élményekre kiéhezett turistákat? Tekints be te is a kulisszák mögé. Tudd meg, hogyan indult idegenvezetői pályafutásom, milyen feltételekkel indulhattam útnak és volt-e bennem bármilyen félelem érzet, amiért mindent hátrahagyva nekivágtam a nagyvilágnak.Mi motivált, hogy telepített idegenvezető legyek?

Talán nem titok: Imádok utazni. Nem kicsit, nagyon. És amikor irodai munkám során a monitort bámulva azon kaptam magam, hogy a gondolataim percekre a világ másik végére kalandoztak, bizonyossá vált. Ez szenvedély, amit űzni kell.

telepített idegenvezető

Így festettem először a telepített idegenvezetői egyenruhában

Persze ekkor még eszem ágában sem volt kilépni a megszokottból és beletörődtem, az évi 20-21 napos szabadság majdcsak elég lesz valamire. Aztán az utazás nem hagyott nyugodni. Elvágyódtam. Mindegy hová. El. Messze. Máshová.

De hogyan? Költözzek külföldre? Miért is ne? És hogyan tovább? Helyezkedjek el a turizmusban és dolgozzak hét napból hetet? Azzal nem leszek előrébb…

Idegenvezető képzés Bradfordban

Az égi jel és a válasz, hogy hogyan élhetnék külföldön?

Aztán hirtelen az égi jel megérkezett. Santorinin kalandozva egy olasz idegenvezetőbe botlottam és a társalkodás meghozta eredményét. Másnapra már én is olyan életet akartam, mint az övé. Igen, idegenvezető akartam lenni. Ott akartam élni, ahová mások nyaralni járnak.

Felmondás, pályázat, állásinterjú – Így indultam el az úton

Felmondtam a munkahelyen, és jelentkeztem a Thomas Cook/Neckermann magyar-német nyelvű idegenvezetői pozíciójára. Fogalmam sem volt sikerül-e, mégis mindent hátrahagytam. A biztosat, a kényelmest, a hétköznapit, a jót. Mindegy volt. Éreztem, mennem kell.

Telepített idegenvezető Thomas Cook

A játék mindenkit összehoz. Így volt ez a Thomas Cook akadémián is. 🙂

Átjutottam a válogatáson. Nem hétköznapi interjú volt. Angolul, németül beszéltünk, csoportos feladatot csináltunk és egyedül meséltünk a kedvenc helyünk szépségeiről, majd a szokásos állásinterjús kérdéseket is megugrottuk, csak hogy az izgalom tovább fokozódjon.

Néhány nap múlva telefonon értesítettek a sikerről. A szerződés elkészült és már csak a 10 napos angliai képzés információira kellett várni. Időközben az indulási időpontjaim kétszer írták át és tulajdonképpen az új képzési időpont előtt épp egy levegővételnyi időm maradt, hogy rajtra készen álljak.A biztos csak az, hogy minden bizonytalan – Te elég rugalmas vagy?

Semmi sem volt biztos. Hogy hol leszek telepített idegenvezető? Pontosan mikor? És egyáltalán telepített idegenvezető leszek-e a legvégén? Minden bizonytalan volt. Nem tudtam, mire számíthatok a tanfolyamon, a szerződés tele volt a “rugalmas vagyok” és “vállalom” összes szinonimájával. E szerint vállaltam. Igyekeztem minél lazábban venni. Kérdés nincs. Ezt máshogy nem lehet.

Akadémia, mint a betanulás első lépcsőfoka

Kb. három nappal indulás előtt érkezett meg a repjegy Angliába. Hogy honnan ment a repülőm? Bécsből. Reggel, korán, hogy a flixbuszos transzferre még csak véletlen se legyen esélyem. Újabb bizonytalanság, de megoldódott és mivel ilyen távolságra a kissé borsosabb árú transzfer díjat is téríti a cég, végül csak kijutottam.

Öten utaztunk Bécsből a tanfolyamra. Nem ismertük egymást, így már csak Angliában kezdtünk el társalogni. Vártak minket. Transzferünk volt Manchesterből Bradfordba.

Bradford hotel képzés

Érkezés a Thomas Cook Akadémiára…vagy inkább a varázslóképzőbe? 🙂

Az ismerkedés már a buszban megkezdődött és nem volt kérdés, hogy innentől kezdve pont olyan szenvedélyes utazókkal tölthetem napjaim, mint amilyen jómagam is vagyok.

Élet a Thomas Cook Akadémián – Mennyire volt megterhelő?

A 10 napos akadémia laza programokkal kezdődött. Élőtükrös ruhapróba délután, ami éppen azt jelentette, hogy véletlen sem volt esélyed megnézni magad az egyenruhában. Helyette 3 hölgy döntött a sorsodról és ha szerencséd volt, a megfelelő méretű ruhákat rendelték meg neked.

Majd este vacsora, ismerkedés és időben nyugovóra térés, hogy a másnapi terheket már megfelelő lelki állapotban viseljük.

Thomas Cook akadémia szállás

Lehet, hogy kicsit egymás nyakában aludtunk, de végülis egészen jól elfértünk hármasban.

A szállás rendben volt, már, ami engem illet. Bár hárman laktunk egy szobában, egész kényelmesen elfértünk, de voltak köztünk kevésbé mázlisták is, akik szinte az ablakra kenődve tölthették éjszakáikat.

Egészséges reggeli

…és még teljes kiőrlésű kenyeret is tudtam enni reggelire. 🙂

Az akadémia a csoportok elrendeződésével folytatódott, ugyanis a több száz új munkatárs képzését mégiscsak rendszerezni kellett valahogy. Hárman magyarok a német nyelvű csoportban kötöttünk ki, ami azt jelentette, hogy az elkövetkezendő napokban reggeltől az esti órákig német nyelven avattak be minket a szakma rejtelmeibe. Persze ne képzeld, hogy az angol nyelvtől ettől a perctől meg is szabadultál. Az órák bár németül folytak, a projektor által kivetített tudásanyagot angolul kaptuk és a közös előadások, melyeken az akadémia teljes létszáma egyszerre vett részt szintén angol nyelven zajlottak.

Neckermann állás

A multi-kulti csoportunk

Győzd le a lámpalázat

Kemény napok következtek. Volt, hogy a délelőtt kapott feladatra mindössze néhány óra volt felkészülni és egy komplett előadás prezentációját értékelték a mentorok. De többször üldögéltem még éjfélkor is a folyosón, csak, hogy a másnapi előadásom flottul menjen.

A szereplést itt az ember lánya egy nap alatt megszokja és a 10. nap végére már arra a szintre is eljut, hogy valójában teljesen mindegy lesz, mekkora tömeg előtt kell előadnia.

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

Könnyítsd meg utazásod. Pakolj be egyszerűen a bőröndbe.

De vajon hol töltöm a nyaram és ki dönt a sorsomról?

Minden előadásunkat pontozták és gyakran az órákat a cég HR-esei is látogatták, akik éppen azt voltak hivatottak eldönteni, kihez melyik desztináció és munkakör passzol leginkább.

Neckermann idegenvezető

Azért néha lazítottunk is munka közben

Többek között tehát az itt nyújtott teljesítmény játszott szerepet abban, kit, hova telepítenek ki az első szezonra. Ezért lehet, hogy egészen az utolsó napunkig fogalmunk sem volt, hová repülünk 1-2 héten belül és melyik ország életébe kukkanthatunk be egy egész nyáron át. Hogy milyen volt ezzel a tudattal létezni?

Az első napokban éppen hogy foglalkoztatott minket a téma, azonban ahogy közeledtünk a végéhez, egyre nőtt a feszültség és egyre nagyobb volt a kíváncsiság bennünk.

Anglia Bradford

A szünetekben az angliai Bradfordot is szemügyre vettük

Eredményhirdetés – “Edit, neked egy negyedik desztinációt adunk”

Az utolsó napokra szó szerint kimerültünk és ahogy az idő fogyott úgy a feladatok száma is csökkent, mígnem elérkezett a haza utazás előtti napunk, amikor is kézhez kaptunk mentorunktól személyre szóló értékelésünket, megajándékoztak minket egy doboznyi egyenruhával, majd mindenki narancsba öltözve izgatottan várta az eredményhirdetést.

Telepített idegenvezetők

Itt még nem tudtuk, hová telepítenek minket, de örömmel és izgatottan vártuk az eredményhirdetést

A több száz újonc egyesével vonult mentora elé, abban bízva, hogy egy olyan helyre szól majd nyári kiküldetése, amit ő is szívesen választana magának.

Thomas Cook Neckermann

Mindenki sárgába öltözve várta, hogy eldőljön a sorsa

Bennem addigra már akkora volt az izgatottság, hogy remegett kezem-lábam. A mentorom előtt ülve szinte imádkoztam, hogy csak olyan helyet ne kapjak, ahová véletlen sem vágyok. Habár eredetileg magyar telepített képviselőként első szezonra Spanyolországra, Bulgáriára és Görögországra volt esélyem, amit mentorom is felvázolt, némi dobpergés és szívverés mellett annyit mondott, én egy negyedik variációt kapok.

Lollo Bernie

Lollo és Bernie is velünk ünnepelt 🙂

Elképzelni sem tudtam, milyen ország, nyaralóhely állhat a papíromon, mígnem egyszer csak meghallottam Madeira nevét. Teljesen ledöbbentem és hiába vágyott minden porcikám Görögországba, ebben a pillanatban a világ legboldogabb és legszerencsésebb emberének éreztem magam.

Welcome in Madeira – Az új életem itt kezdődik

Madeirát, akár a kiváltságosok helyeként is emlegethetnénk, ráadásul első szezonra nincs is rá sok esély, hogy oda telepítsenek. De megnyertem, és tudtam, hogy mekkora mázlista vagyok.

Telepített idegenvezető Neckermann

Elegánsba öltözve búcsúztunk az akadémiától

Az izgalmak lassan zárultak, habár mindannyian tudtuk, az akadémia még csak a kezdet volt. Utolsó esténken egy gálavacsora és party keretén belül búcsúztunk egymástól, kívánva sok sikert az elkövetkezendő hónapokra.

Gálavacsora idegenvezető képzés

Képzésünk gálavacsorával zárult 🙂

A szerződésem értelmében 4 napra Magyarországra repültem, majd a bőröndöt gyorsan átpakolva, szinte egy lélegzetvételnyi idő nélkül szárnyaltam tovább Portugáliába és vetettem bele magam rögvest telepített idegenvezetői feladataimba. Megküzdöttem a madeirai vezetés nehézségeivel, az új autóval való összebarátkozással, azzal, hogy folyton eltévedek, hogy nem tudok lejtőn elindulni, hogy fogalmam sincs melyik szállásom hol van, hogy pontosan mikor, mit kell csinálnom, hogy szinte csak német vendégem van és a nyelvet erőteljesen fel kell frissítenem, és egyáltalán, hogy hirtelen teljesen új élet áll előttem.

Mit jelent telepített idegenvezetőnek lenni?

Lassan két hónap elteltével pedig csak annyit mondhatok, minden perce megérte és megéri a kalandnak. Telepített idegenvezetőnek lenni annyit jelent, mint megismerni a világot, fejleszteni önmagad és olyan önbizalomra szert tenni, amire otthon, a négy fal között és az irodában ülve csekély esélyed van.És, hogy örökre telepített idegenvezető akarok-e lenni? Kétlem. Sokkal inkább tartom a jelenlegi állásom egy óriási ugródeszkának, melyről elrugaszkodva közelebb kerültem a tényleges álmaim megvalósításához.

De, hogy mit is jelentsen ez pontosan? Maradjon a jövő titka. Ami biztos, hogy utazónak születtem és nem kérdés, hogy a világ iránti szeretetemet minél többekhez akarom eljuttatni…

Kövess te is Facebook oldalamon és várd izgatottan, hová kalauzollak a jövőben.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..