Hogyan utazik egy gluténérzékeny? Milyen praktikái vannak, ha nem otthon étkezik? Milyen ellátást vesz igénybe egy szálláson és mivel készül előre, hogy speciális diétája útja során se okozzon fejfájást? Íme egy gluténérzékeny gasztroblogger vallomása, akitől még te is tanulhatsz néhány trükköt.
Így utazom speciális étkezéssel – Interjúsorozat
Brigi, a Degeszpocak bloggere jóvoltából nemrég tej-, és tojásmentesen utazhattál, de vajon mennyiben térnek el egy lisztérzékeny gasztroblogger utazási szokásai? Milyen lehet egy gluténmentes nyaralás? Olvass és tudj meg többet te is következő interjúalanyomtól.
5. rész – Interjú a varázslat fakanállal bloggerével
Egy gasztroblogger, aki tele van élettel. Akinek a gluténmentes étkezés is szinte játék és szórakozás. A Varázslat Fakanállal blogot böngészve te is egyből rájöhetsz: az ételérzékenység nem a világ vége. Kreatívabbnál kreatívabb gluténmentes receptek, melyek között cukormentes, maglisztes és villámgyors konyhai alkotások is helyet kapnak és ha ez nem lenne elég, Márta még néhány gluténmentes gasztronómiai kalandozásra is meginvitál. Mi ez, ha nem a paradicsom? Csoda, ha kíváncsi lettem, vajon hogyan utazhat egy ilyen gasztroblogger?
Márta így számol be saját utazási szokásairól:
– Pontosan milyen diétát követsz a hétköznapokban, melyek azok az élelmiszerek, melyeket mindenképpen kerülnöd kell?
– 7 éve vagyok lisztérzékeny. Ez azt jelenti, hogy nem ehetek búza, árpa, és rozs tartalmú ételeket. Ez nem csak a kenyérre és a tésztára vonatkozik, hanem minden élelmiszer összetevőjére. A felvágottól kezdve, a fűszereken át, a tejtermékekig mindent alaposan meg kell néznem.

Az egyszerű ételek utazás közben is elkészíthetők, csak úgy, mint Márta gluténmentes, brokkolis csirkéje
– Mennyire vagy következetes, ha az otthonodtól távolabb kerülsz? Ekkor is 100 %-ban figyelsz az egészséges étkezésedre, vagy szoktál kompromisszumokat kötni?
– Ez egy életforma akkor vagyok tünetmentes, akkor nem görcsöl a gyomrom, ha betartom a diétát. Ezért nem élek a kompromisszum lehetőségével.
– A belföldi, vagy a külföldi utazások jelentenek nagyobb kihívást a speciális étkezésed betartása szempontjából? Miért az egyik, vagy a másik?
– A külföldi utak mindig nagyobb kihívást jelentenek, hiszen egy idegen ország tartogathat váratlan meglepetéseket, továbbá az adott ország idegen nyelve megnehezítheti a helyzetet.
– Több napos útjaid során, milyen ellátást választasz szívesebben és miért? (Önellátás? Reggeli? Félpanzió? Teljes ellátás? Esetleg all inclusive?)
– Előnyben részesítem az önellátást, illetve a reggelit vagy a félpanziót. Önellátást megszokta az ember, rutinból bárhol bármilyen gluténmentes ételt össze lehet dobni. Az egyéb részmegoldások megkönnyítik, illetve kényelmesebbé teszik az ember nyaralását.
– Szoktál előre készülni, és utazás előtt felmérni a terepet, hol találsz majd speciális étkezésednek megfelelő lehetőséget? Hogyan keresel diétabarát vendéglátóhelyeket?
– Mindig tájékozódom előre, felmérem az adott ország szezonális alapanyagait, a szállodához közel eső boltokat, éttermeket és az interneten vetek egy pillantást az étlapjukra. Utána szoktam nézni, hogy mikor van az adott városban helyi piac és, hogy milyen jellegű kistermelőktől, milyen alapanyagot lehet beszerezni.
– Mi az, ami nem hiányozhat a bőröndödből? Milyen élelmiszert viszel magaddal, ha utazol?
– Mindig van nálam gluténmentes kenyér, vagy gluténmentes keksz, illetve tonhal konzerv, amihez bárhol be lehet szerezni salátát és akár egy főétkezést is kiválthatunk vele.
– Van-e olyan „joker” fogás, amelyet bármelyik étterem étlapjáról szívesen megrendelsz?
– Roston sült csirkemell, sült halak (természetesen panír nélkül) és saláta.
– Hol és mi volt az eddigi legjobb tapasztalatod, amikor „házon kívül” kellett étkezned?
– Budapesten, a Szabadság téren a kenyérlángos sütőnél, az egyik srác elkérte a gluténmentes kenyerem és pakolt rá szarvaskolbászt és sajtot, majd a kemencében megsütötte nekem. Így én sem maradtam ki a finomságból.
– Hol és mi volt az eddigi legrosszabb tapasztalatod diétás étkezésed kapcsán?
– Inkább a leghihetetlenebb élményem volt: Málta fővárásában szieszta volt és bezártak a boltok. Aznap volt egy hajókirándulásunk a Kék lagúnához. Reggel elfogyott a gluténmentes kenyerem és mivel nem volt nyitva bolt, felkészületlenül mentem el. A hajón egyetlen egy gluténmentes étel volt, a sós burgonyás chips. Így egész nap chipsen voltam egy lakatlan szigeten.
– Milyen tippet adnál a speciális étkezéssel utazóknak, amivel könnyebben be tudják tartani diétájukat az otthonuktól távolabb is?
– Tájékozódjanak utazás előtt, hogy milyen lehetőségük lesz beszerezni a speciális élelmiszert, illetve milyen jellegű éttermek közül tudnak választani. Érdemes mindig valamilyen gluténmentes vésztartalékot magunkkal vinni, hogy a legváratlanabb helyzetben se érjen minket meglepetés.
Úgy tűnik, Mártának már tényleg nem okoz gondot egy gluténmentes utazás kivitelezése és reméljük, itt megosztott tapasztalataival neked is egyszerűbb lesz útra kelned a jövőben.
Ha kíváncsi vagy további diétával és utazással kapcsolatos tippekre, kövess Facebook oldalamon.