Kisbabával, gyermekkel útnak indulni már önmagában is kihívás, ám mi a helyzet ha mindezt tetézi egy tejmentes, fruktózmentes és sokszor tojásmentes étrend? Vajon, hogyan utazik egy család, akiknél nem mindegy mit eszik a gyermek, és vajon összeegyeztethető-e az utazás, a kicsi miatt követendő, speciális étkezéssel? A Babakonyha.hu blog szerzőjétől most te is hasznos információkat tudhatsz meg arra az esetre, ha bármilyen hasonló diétával utazni készülnél.
Így utazom speciális étkezéssel – Interjúsorozat
Korábbi két interjúmban, Gina, a Stopsugar blog szerzője és Hajni, az IR Cusine bloggere mesélt arról, hogy inzulinrezisztensként, hogyan kivitelezhető egy diétabarát utazás. De mivel más diétákkal utazni sem egyszerűbb, sőt, talán bonyolultabb, ezért újabb és újabb bloggerek felkutatását tűztem ki célul, akik számára az utazás diétával történő megvalósítása nem új keletű fogalom. Tarts velem, és lesd meg most, hogyan utazik valaki tejmentes, fruktózmentes és olykor tojásmentes diétával.
3. rész – Interjú a babakonyha.hu blog szerzőjével
Zita, a Babakonyha.hu blog szerzője, saját bevallása szerint, gyermeke születéséig nem volt egy konyhatündér. Legalábbis a verhetetlen tejszínes-gombás-csirkés tésztáján és barackos-fahéjas muffinján kívül nem fektetett sok energiát a konyhai kísérletezgetésekbe. A kisbabája születésével azonban sok minden megváltozott. A hasfájós, mint később kiderült fruktózérzékeny és laktózérzékeny kicsi, aki a tojásra sem reagált a legjobban, merőben új ételek kipróbálását követelte meg. Zita eleget tett a kihívásnak és mindeközben egy blogot is felépített, aminek receptjei között nemcsak gyermekes anyukaként, de speciális diétát követő felnőttként is bátran válogathatsz.

Dunaparti kirándulás a gyerkőcökkel. Akár még egy ilyen rövid kiruccanásra is előre fel kell készülni.
Ezt meséli Zita saját utazási szokásaikról:
– Pontosan milyen diétát követtek a hétköznapokban, melyek azok az élelmiszerek, melyeket mindenképpen kerülnötök kell?
– Tej-, fruktóz-, laktózmentes diéta. Korábban a tojásra is figyelnünk kellett. Tehát kerülni kellett a tojást, a tejtermékeket, laktózmenteseket is, a gyümölcsöket, a magas fruktóztartalmú zöldségeket, a passzírozott paradicsomot, a mesterséges édesítőkkel készült vagy cukros ételeket (mindenféle cukrot: finomított, nád, barna, kókuszvirág, stb.). Tavaly óta erőteljes visszavezetés van nálunk a suli miatt, ezért a múlt idő.
– Mennyire vagytok következetesek, ha az otthonotoktól távolabb kerültök? Ekkor is 100 %-ban figyeltek az egészséges étkezésre, vagy szoktatok kompromisszumokat kötni?
– Évekig nem köthettünk kompromisszumokat, mivel akkor a kicsinek fájt a hasa, felpuffadt, rosszul volt, sírós volt, hisztis, hányt, szenvedett. Ez elég motiváció volt arra, hogy mindig előre készültünk, bevásároltunk. Amikor utaztunk egy bőrönd teli volt a mentes étkezéshez szükséges hozzávalókkal.
– A belföldi, vagy a külföldi utazások jelentenek nagyobb kihívást a speciális étkezés betartása szempontjából? Miért az egyik, vagy a másik?
– Csak itthon utaztunk, anyagi okok miatt külföldre nem mentünk. A speciális étkezés betartása miatt eleinte inkább az apartmanos nyaralások mellett döntöttünk, így meg tudtam oldani, hogy biztosan „tiszta” (mentes) étel kerüljön az asztalra. Macerásabb, mert nyaralás alatt is neked kell főzni, de biztosabb, mert a kicsi ilyenkor mindig boldog és kiegyensúlyozott volt.
– Több napos útjaitok során, milyen ellátást választotok szívesebben és miért? (Önellátás? Reggeli? Félpanzió? Teljes ellátás? Esetleg all inclusive?)
– Mint, ahogy írtam, inkább önellátás. Volt, hogy félpanzióval próbálkoztunk, ahol svédasztalos a reggeli, vacsora, ráadásul fel vannak készülve a mentes étkeztetésre, és van remény arra, hogy találunk valamit a kicsinek.
– Szoktatok előre készülni, és utazás előtt felmérni a terepet, hol találtok majd speciális étkezéseteknek megfelelő lehetőséget? Hogyan kerestek diétabarát vendéglátóhelyeket?
– Mindenképpen! Utazás előtt ez elmaradhatatlan, mert nélküle nem lenne gondtalan a nyaralás. Amikor kiderült a kislányom ételérzékenysége, 7 évvel ezelőtt, itthon még nem volt ennyire népszerű a mentes étkeztetés. Ezért általában azt néztük, hova szeretnénk menni és ott vajon hogyan oldható meg a mentes étkezés. Több szállodának írtam, de akkor még fogalmuk sem volt a fruktózmentes diétáról, egyenértékűnek tartották a cukormentes – diabetikus étkeztetéssel, pedig komoly különbségek vannak a két diétában (a diabetikus ételeket sokszor fruktózzal édesítik). Volt olyan, hogy a szálloda nyitott volt, biztosítottak minket, hogy megoldható a speciális étkeztetés, de mikor ott voltunk már akkor szembesültünk azzal, hogy nem megfelelő a növényi tej választás (cukros). Végül meg tudtuk beszélni, hogy bizonyos hozzávalókat mi adtunk nekik és abból főztek a kicsinek. Igen, nem volt egyszerű… 🙂
– Mi az, ami nem hiányozhat a bőröndből? Milyen élelmiszert visztek magatokkal, ha utaztok?
– Korábban rengeteg növényi tejet vittünk, mert akkor még nem lehetett kapni. Ma már azért akár nagyobb szupermarketekben is beszerezhető, vagy drogériákban. Manapság elsősorban nasikat csomagolunk, de abból sokfélét és többet ? Így bárhova is megyünk, nem jelenthet gondot, hogy a gyerekek is ehessenek édességet vagy sósat nassolhassanak.
– Van-e olyan „joker” fogás, amelyet bármelyik étterem étlapjáról szívesen megrendeltek?
– Rizs és grillhús… ?
– Hol és mi volt az eddigi legrosszabb tapasztalatotok diétás étkezés kapcsán?
– Az első nyaralásunkkor elkövettük azt a hibát, hogy egy étteremben rántott húst és rizst kértünk a kicsinek, mert gondoltuk az csak nem okozhat bajt, és utána végighányta az éjszakát… Később is volt hasonló problémánk, mikor azt mondták meg tudják oldani a mentes étkezést és a kicsi rosszul lett étkezés után, pár ilyen alkalom után szoktunk le arról, hogy házon kívül együnk.
– Milyen tippet adnál a speciális étkezéssel utazóknak, amivel könnyebben be tudják tartani diétájukat az otthonuktól távolabb is?
– Ma már azért sok szálloda biztosít mentes étkezést. Nemrég Zalakaroson voltunk a Park Inn szállodában, ahol növényi tejből is háromfélét raktak ki reggelihez. Nagyon tetszett.
Én azt javasolnám, hogy előzetesen érdemes nagyon pontosan jelezni, hogy milyen diétát tartunk és mi az, ami tilos számunkra, de amikor megérkezünk, akkor mindenképpen erősítsünk rá, és ne féljünk megkérdezni később a vacsoránál, hogy mit mivel sütöttek, vagy miután, és tényleg mi az, amiből mi ehetünk. Persze, ha valakinél olyan fokú az intolerancia, akkor a legjobb az önellátás, és a külön bőröndnyi mentes hozzávalók ? Én egy hétre előre megterveztem, hogy miket fogok főzni, olyan ételeket találtam ki, amelyek gyorsan elkészíthetők, de változatosak, vagy tudom variálni, hogy azért a nyaralás ne a főzésről szóljon.
Tudatosság, tervezés, és előzetes tájékozódás. Úgy tűnik, Zita szerint is ezek a legfőbb ismérvei egy diétabarát utazásnak. Mindegy tehát, hogy gyermeked miatt, vagy saját igényeidet figyelembe véve kell otthonodról kimozdulva is mentes étkezést követned, a Travel Kollázs Instagram és Facebook oldalán folyamatos segítséget kapsz a jövőben utazásaidhoz és további ötleteket a legszínesebb látnivalókhoz. Tarts velem és ne maradj le semmiről.