Vajon Görögországban a gyroson túl is van élet? Vajon jutni fog nyaralásod minden napjára valami újdonság a görög gasztronómia kínálatából? Vagy a sorsod megpecsételődött és már előre tudod, hogy piták és Mythos sörök fognak üldözni miközben aranybarnára sütteted magad a tengerpart sós hullámai mellett?
Ne légy szűk látókörű! A hellének földjét a konyháján keresztül legalább annyira érdemes megismerned, mint a történelme, vagy kultúrája által és ehhez a most következő összefoglaló garantáltan hasznodra lesz.

Ebéd a Mariou tavernában Krétán, tzatzikivel, padlizsán saganakival és dakossal
Görög ételek, amik örökre elcsábítanak
A Kréta és krétai kalandok facebook csoportban nemrég dobtam fel a témát, hogy mit kérdeznél egy helyitől, egy recepcióstól, egy idegenvezetőtől, ha éppen Krétára pottyantana repülőgéped, és meglepő, hogy egyetlen csoporttag sem említette a számomra legérdekesebb topicot: „Ugyan mit kellene feltétlenül megkóstolnom, ha Görögországban járok?”
Habár egy egész lexikont tudnék írni a fentebb említett témában, ezúttal a személyes kedvenceimet veszem sorra neked és első körben néhány elő-, és főétel felé kalauzollak.
Csak semmi szemfennakadás. A menüsor elég zöldség-központúra sikeredett, de hidd el, a képek és leírások láttán még így is összefut a nyál a szádban, mire mindet végig olvasod.

Ismerd meg a görög gasztronómiát most és kóstold meg a legfinomabb fogásokat Krétán
Íme, a 14 + 1 görög étel, amit meg kell kóstolnod…szerintem
1. Dakos
A krétai mezéről már korábban is ódákat zengtem és a legnagyobb titka, amiért annyira imádom, hogy az egyszerű összetétele ellenére is nehéz a Föld bármelyik másik pontján úgy elkészíteni, mint Görögországban. A vaskos, általában rozsból, árpából és/vagy búzából készített kétszersült alapot remekül lazítja és egészíti ki az eredeti görög olíva olaj, és a friss, reszelt paradicsom, az egész tetejére halmozott krétai mizithra sajt, vagy feta pedig úgy olvad szét a szádban, hogy minden ízlelő bimbód vágyakozni fog a következő falatért.

Dakos, az egyik kedvenc görög ételem, krétai kétszersült alappal (paximadia)
2. Cukkini labdák
A görög imád fasírt golyókat gyártani és szerencsére mindezt nem csak húsos formában szereti megtenni. A cukkini labdák, vagy cukkini fasírt egyike az egyik legegyszerűbb, de legnagyszerűbb előételnek, amivel egy sima főétkezésre is jól lakhatsz. Ahány ház, annyi szokás alapon ne várd, hogy mindenhol ugyanolyan összetétellel és formában tálalják eléd. Néha tényleg labdákról van szó, máskor viszont kis lapított tócsnikat majszolhatsz, amikben a reszelt cukkini, a különféle görög fűszerek, liszt tojás, gyakran feta ízvilága talál egymásra, ahogy a forró olajban igazi ízorgiává élednek.

Cukkini labdák – Kolokithokeftedes
3. Fava
A menzák emlékét hagyd most magad mögött. A görög sárgaborsó pürével ugyanis nehezen foghatsz mellé. A pépes előétel szinte minden valamirevaló taverna étlapját ékesíti, a helyi olíva olajjal felturbózott pép egy kis lilahagymával a tetején pedig igazán jól fog mutatni a görög fogásoktól roskadozó asztalod közepén, de még inkább a bendődben.

Fava, a görög konyha egyik ínyencsége
4. Sült cukkini
Ahogy mi magyarok mindent kirántunk, úgy a görögöknek is van egy hasonló módszerük, ahogy azt már a saganaki sajt esetén láthattuk. Végülis ők is ugyanezt teszik, csak zsemlemorzsa és tojás nélkül. A vékonyra szeletelt cukkinit egy vizes-lisztes-olajos bundába öltöztetik, majd olajban kisütik. Zöldség ide-vagy oda, az olajtól talán nem a legdiétásabb fogás lesz ez sem, de ha engem kérdezel, tuti, hogy nálunk minden alkalommal kerül az asztalra.

A sült cukkini is a görög konyha egyik remeke – Ne hagyd ki!
5. Tzatziki
Ha nem a gyros, akkor talán a tztaziki, ami a görög konyháról legelőször eszedbe jut. A fokhagymás, joghurtos, uborkás keverék akár valamelyik főétel kísérőjeként is asztalodra kerülhet, de legjobb, ha előételként kenyérrel, esetleg pitával fogyasztod. A fűszerezést illetően a görögök itt is elég szabad kezet kapnak, ezért aztán van ahol kaporral, van ahol anélkül tálalják, van ahol a fokhagymával szabadul el a szakács keze, míg mások a bársonyosabb, lágyabb kivitelezésre esküsznek. Akárhogy is, a tzatzikit nem lehet nem szeretni, és ha eredeti görög joghurttal készül, biztos, hogy mind a tíz ujjad megnyalod majd utána.

Tzatziki és saláta paximadiával
Közelebbről is megismernéd a görög és a krétai konyhát? Netán otthon is elkészítenéd a legjobb fogásokat, pont ahogy a görögök készítik? Privát gasztrotúrákért és Főzőtanfolyamokért Krétán VEDD FEL VELEM A KAPCSOLATOT. KATTINTS A RÉSZLETEKÉRT.
6. Dolmadakia
Amikor szomszéd néni, történetesen a főbérlőm anyukája a kertemben bogarászik, jól lehet, hogy csak a lugas szőlőlevelei után kajtat. Na de vajon mit akar velük, és eleve, miért találod meg a tenyérnyi nagyságú leveleket a szupermarketek zöldséges polcain? Nos, a görögöknél az édes gyümölcs e része is nagy értékkel bír és ínycsiklandó előételként, rizses, mentás, kapros, olíva olajos töltelékkel kerül az asztalra. Akár a töltött káposztára is emlékeztethetne, ám méretében kisebb, zöld színű és húsmentes fogásról van szó, ami a finom görög joghurttal tálalva még inkább csalogathatja ízlelőbimbóid.

Dolmadakia – Töltött szőlőlevél, mint előétel Görögországban

A töltött cukkinivirág legalább olyan népszerű előétel, mint a töltött szőlőlevél
7. Gigantes
Ha az élet Görögországban csak gigantesből állna, valószínűleg akkor sem unnám meg e nemzet konyháját. A sütőből érkező paradicsomos óriásbab, amit bármelyik szupermarket polcán megtalálsz nyersformában, igazi egészségbomba. Ha valamihez, hát anyukám igazi házi bableveséhez tudnám hasonlítani, habár készülj fel, hogy annak levéből nem sok kerül a tányérodra. Egy biztos, ahogy szinte az összes görög hüvelyes fogás fejedelmi étel, a gigantes lehet a császárok császára.

Kóstold meg te is a gigantest, ha a görög gasztronómiával ismerkednél
8. Saganaki
Saganaki alatt sokan azt a sült sajtot értik, ami a magyar rántott sajtra is emlékeztethet, leszámítva, hogy egy lényegesen vékonyabb, zsemlemorzsa-, és tojásmentes panírral kerül tányérodra. De még mielőtt teljesen összezavarnának egy görög étlap kínálatával, tudnod kell, hogy szinte bármilyen serpenyőben sült paradicsomos-fetás zöldséges, vagy akár garnélás, kagylós fogás is viselheti a saganaki nevet. A saganaki ugyanis nem a sajt, sokkal inkább a serpenyő elnevezése, amiben készül, így nem meglepő, hogy számtalan saganaki-félével találkozhatsz Görögország szerte. De ne ijedj meg, ha az étlap csak egyszerű „saganaki”-ról árulkodik, akkor valószínűleg neked is a jó öreg sült sajttal lesz dolgod, ami megannyiféle kemény sajtból, gravierából, kefalotyriből, de akár még fetából is készülhet. Ha egy valamit, ezt biztosan bűn lenne kihagynod Görögországban.

A leginkább ismert saganaki

Ilyen a padlizsán saganaki
9. Mousaka
A híres rakott padlizsán, aminek elkészítéséért kevés görög rajong, hiszen bár nem bonyolult, annál aprólékosabb, időigényesebb munkával készül, és minden rétegében felsejlik, hogy mekkora figyelmet fordítottak rá. A padlizsán, a krumpli, a darált hús, a besamel már külön-külön is ízletes alapanyagokként kerülnek a tepsibe, a sütőben egyesítve erejüket pedig igazi gőzölgő csábításként landolnak tányérodon.

Mousaka, a görög rakott padlizsán
10. Görög saláta
Ha másért nem, azért kell Görögországban görög salátát enned, mert ha ott nem, akkor máshol sem fogsz soha életedben. A görög saláta ugyanis lényegesen más attól, amit egy otthoni gyorsétterem büféjében megszoktál. Kezdhetem akár ott, hogy már a névvel is átvernek, hiszen a jó öreg görög salátát egyszerűen falusi salátának nevezik Görögországban, majd folytathatom azzal, hogy az alapanyagokat tekintve sem mindegy, mit és hogyan pakolnak eléd. Az igazi görög saláta nem csak nyomokban tartalmaz fetát, és abból sem az utánzatot választják, a felhasznált zöldségek között pedig az egyszerűség varázsában hisznek, ezért uborkán, paradicsomon, hagymán, olajbogyón kívül maximum egy kis paprikát keress a tányérodon. A feta egészben marad, a zöldségeket pedig azért nem aprítják kis darabokra, hogy a salátád végét ne szívószállal kelljen szürcsölnöd. Az ilyen-olyan salátaleveleket a görög mellőzi és a reszelt trappista sajtos verzióval sem fogsz a saláta hazájában összefutni. A görög olíva olaj, és oregánó, mint hab a tortán már az illatával is bizonyítani fogja, hogy most végre igazi görög salátát eszel.

Görög saláta, más néven falusi saláta
11. Bujurdi
Ha nincsenek görög barátok, talán bujurdit sem kóstolok soha. Nem azért, mert annyira rossz lenne, sőt…, de ugyan ki választana egy ilyen ismeretlen ételt az étlapról? A csípős, fetás, krémes, paprikás finomságtól lehet, hogy lángokat fogsz egy ideig okádni, de ha szereted az előbb említett összetevőket, nagy bajod nem lehet. Sütőben sült, pikáns ízű étel, amit neked is kár lenne kihagynod, Görögországban.

Bujurdi, a pikáns görög étel
12. Rántott tintahal – Kalamarakia
Ha a tengeri herkentyűk nem is a kedvenceid, ezt még te is imádni fogod. Nincs szálka, nincs indokolatlanul kellemetlen halillat és a kis tintahal húsa tökéletes párosítás a ropogós bundával. Lehet, hogy nálam pont ezzel a fogással kezdődött a tengeri ételek szeretete?

Kalamarakia sült tintahal a kép jobb sarkában
13. Gemista
A színes gemista, ami nem csak a zöldségektől, de vendéglátód ízlésétől és fantáziájától is lehet sokszínű.
A görögök töltött zöldségei készülhetnek megannyiféleképpen. Bár talán azt gondolnád a zöldségek belseje valamilyen darált húsos tölteléket rejt, az eredeti gemista mindenféle hús nélkül készül. Alapja a rizs, a helyi fűszerek, és természetesen a legfinomabb görög olíva olaj.
És tudod, hogy a görögök szerint mi a jó gemista ismérve? Hogy minél rondábban kerül a tányérodra.

Gemista, töltött zöldségek
14. Pancetta
Habár a pancetta, vagyis a hasaalja első sorban az olasz konyha sajátja és például a cabonarahoz is szívesen használják, vagy éppen feltekert formában (tuti láttad már azt a tekert bacon-t) szendvics, vagy pizzafeltétként fogyasztják, addig a görögök grillezve, és kilapítva, főételként tálalják.
Akárcsak egy isteni oldalas, ha már nagyon hasonlítanom kellene valamihez, és szinte biztos vagyok benne, hogy az utazók többsége soha nem kóstolja, mert nem tudja, hogy létezik és ezáltal azt sem, mit veszít. Te ne ess ebbe a hibába.

Pancetta, a hasalja a görögöknél is népszerű húsos fogás
+ 1 Souvlaki
A görögök első számú gyorsétele, amit a gyrosnál is szívesebben fogyasztanak. A pálcikára sorakoztatott sertés, csirke, vagy más húskockák különböző formában kerülhetnek eléd, és amennyiben hatalmas gyros fan vagy, javaslom egy „souvlaki pitára” cseréld ezután rendelésed. Maga a souvlaki a kis nyársat jelenti a rá tűzött húsokkal, amit fogyaszthatsz sült krumplival, salátával vagy akár kenyérrel is, ha azonban pitában kéred, a nyársról legörgetett húsokat a pita gyroshoz hasonlóan fogyaszthatod. Habár Görögországban kevés panaszod és kifogásolnivalód lehet az ételek minőségével kapcsolatban – ellentétben a gyrossal – itt igenis tisztán látod, milyen hús kerül eléd. Mindamellett az étkezési kultúra fejlődésének köszönhetően ma már számtalan helyen szolgálnak fel souvlakit vegetáriánus változatban, zöldségekkel, esetleg az ínycsiklandó ciprusi sajttal, a halloumival, így akkor is ehetsz egy igazán görögök gyorsételt, ha eszed ágában sincs húshoz nyúlni.

Souvlaki, ami nem csak húsból de halloumi sajtból is kérhető sok helyen
A sor napestig folytatható és a görög konyha sokszínűsége, a görögök főzés iránti szeretete, a helyi alapanyagok felhasználása, gondos válogatása majd azok kombinálása téged is hamar ráébreszt, itt nem csak egyszerű gasztronómiáról, hanem művészetről van szó. Minél többet kóstolsz meg a görög konyha remekeiből, annál inkább fog benned is nyomot hagyni a napsütötte görög életérzés, és valószínűleg te is annál boldogabb leszel.
A titok, hogy légy nyitott és soha ne hagyd ki azokat a fogásokat sem, amiket a családi tavernák napi ajánlata tár eléd.