Kréta – Hasznos tudnivalók utazástervezéshez

Az első utam megtervezése Krétára igazán fejtörősre sikeredett. Még csak arról sem volt elképzelésem, hol kellene megszállnom. Napokat böngésztem az internetet, mire nagyjából összeállt a kép és még így is sorakozott jó néhány kérdőjel a fejemben, amit illett tisztáznom mielőtt útnak indulok.

Oh, bárcsak lett volna egy kisokosom akkor, ami megmondja, hogyan induljak neki a krétai utazástervezésnek. Szerencsére neked könnyebb dolgod lesz, mert lentiekben megtudhatod a legalapvetőbb infókat, amik  segítségedre lesznek csomagolás előtt.

Csekkold őket, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések nyaralásod alatt.

Szállásválasztás

A sziget nagyságát figyelembe véve, a szálláshelyet érdemes a szerint kiválasztani, melyik látnivalókat, strandokat szeretnénk mindenképpen meglátogatni nyaralásunk során, tekintettel arra, hogy a sziget egyik feléről a másikra való el-, és visszajutás (nyugat-kelet irányba) akár fél napunkba is bele telhet.

Kreta-Balos-strand

A Balos lagúna messze-földön híres látképe

Észak-, és Dél-Kréta

Segítheti döntésünk, ha tudjuk, hogy a turisztikailag jobban kiépített üdülővárosok vonzanak, melyek a sziget északi felén helyezkednek el, vagy az autentikusabb, kevésbé frekventált településeket részesítjük előnyben, amikben a sziget déli része bővelkedik.

Rethymno Észak-Nyugat Kréta egyik legjobb nyaralóhelye, közel a legszebb látnivalókhoz, 12 km-es homokos stranddal, romantikus óvárossal és velencei kikötővel, a helyiektől pezsgő élettel, ahol te is otthon érezheted magad

Kelet-Kréta

A sziget fővárosának, számos nyüzsgő üdülővárosnak és éjszakai életének paradicsoma a sziget keleti oldala, ami jó választás lehet, ha a tipikus tengerparti nyaralóhelyek mellett tennénk le voksunkat.

Nyugat-Kréta

A velencei óvárosokkal és kikötőkkel tarkított nyugati oldalon a tömegturizmus még kevésbé jelent meg a keleti oldalhoz képest, ám a sziget ezen része így is bővelkedik élettel teli nyaralóvárosokban, amellett, hogy Kréta legszebbnek nyilvánított strandjait is innen fedezhetjük fel a legegyszerűbben.

Utazás

Krétán három repülőtérre érkezhetünk, melyek közül az egyik Heraklionban, a sziget keleti oldalán, míg a másik Chaniaban, a sziget nyugati oldalán kapott helyet. Ők ketten belföldi és külföldi járatokat egyaránt fogadnak, míg a keleti kis repülőtér Sitia mellett, csak belföldről érkező járatokkal érhető el.

A WizzAir menetrend szerinti járataival Budapestről Chania-ba és Heraklionba is repülhetünk nyár elejétől a szezon végéig, míg a Ryanair járataival Budapestről Chaniaba visznek repülők ugyanígy, szezonban.

Ha az októbertől májusig tartó időszakban is szeretnénk felfedezni a szigetet, akkor egy athéni, vagy thessaloniki átszállással a legkönnyebb megoldani a látogatást.

Ezen túl, a sziget 3 kikötőjébe, Heraklionba, Chaniaba és Rethymnoba, hetente több komp járat érkezik a szárazföldi Piraeus kikötőből így egy ~ 9 órás hajózással is elérhetjük a szigetet.

A jegyárak komp és repülő esetén hasonló skálán mozognak.

CSATLAKOZZ A “KRÉTAI KALANDOK” CSOPORTHOZ, HA MÉG TÖBB INFÓ, ÉRDEKESSÉG, LÁTNIVALÓ ÉRDEKEL KRÉTÁRÓL.

További hasznos információk

Beszélt nyelvek

A hivatalos nyelv a görög, de angolul csaknem minden üdülőhelyen beszélnek, emellett az éttermek, tavernák étlapjai is többnyelvűek. Vannak helyek, ahol a németet is megértik, de nem ez az első számú idegen nyelvük. (Ha megtanulnál pár kifejezést görögül mielőtt útnak indulsz, kattints ide.)

Beutazás

Krétára a magyar állampolgárok az utazás utolsó napjáig érvényes útlevéllel, vagy személyazonosító igazolvánnyal léphetnek be. Részletes információk a Konzuli Szolgálat honlapján érhetők el.

Szerezz Krétán felejthetetlen emlékeket a legszebb látnivalóknál

Biztonság

A sziget közbiztonsága alapvetően és főként a görögországi fővároshoz viszonyítva jó, de értékeinkre minden esetben, főként a zsúfolt tengerparton érdemes odafigyelnünk. Ha a szálláshelyen van széf, használjuk ki ennek lehetőségét. Iratainkról minden esetben érdemes fotót, fénymásolatot készíteni és az eredeti okmány helyett ezt magunknál tartani.

Biztosítás

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával a sürgősségi egészségügyi ellátásra jogosultak vagyunk, ezért ezt mindig tartsuk magunknál, emellett azonban érdemes a teljes körű baleset-, betegség-, poggyász biztosítás megkötése is, hogy egy sürgősségi ellátáson túl felmerült egészségügyi ellátás, iratok elvesztése, lopás, stb. esetén is lehetőségünk legyen a felmerült költségeket utólag biztosítónktól visszaigényelni.

A virágos velencei óváros Rethymnoban

Borravaló

Vannak vendéglátóhelyek, ahol a szerviz árát hozzáadják a számlához, de jellemzőbb, hogy mi határozzuk meg a borravalót, ami általánosságban 5-10 % körül mozog és a kevésbé jó fizetések miatt a helyiek nagy örömmel fogadják. Nem csak vendéglátóhelyeken, de buszsofőröknek, idegenvezetőknek is jellemző borravalóval megköszönni a kedvességet.

Mesés kilátású tavernák Krétán

Egészségügy, ivóvíz

Krétán a vezetékes víz habár iható, minősége nem a legjobb, ezért fogyasztása kerülendő. Cserébe a szupermarketekben zsugorban kapható ásványvíz ára az otthoni alatt van.

A korszerűtlen és szűk csatornarendszer miatt a toalettpapírt a WC helyett a toalett mellett elhelyezett gyűjtőbe kell dobni. Ennek betartása az utazó saját érdeke is, hiszen még a legszínvonalasabb szálláshelyeken is könnyen dugulást okozhat a kérés be nem tartása.

A sziget több városa, főként az északi part mentén, rendelkezik kórházzal és/vagy orvosi rendelőkkel, továbbá a szigeten egymást érik a gyógyszertárak, ahol a gyógyszerészek is szakszerszerű segítséget tudnak nyújtani kisebb egészségügyi problémák esetén.

Elektromos hálózat

230 V, európai normának megfelelő. (Magyarországgal megegyező.)

Étkezés

Krétán a szálláshelyek választéka sokszínű, így ellátás tekintetében a reggelitől az all inclusive-ig szinte bármit igényelhetünk. Viszont érdemes a helyi, gyakran családok által üzemeltetett tavernák ízeit is megkóstolni. A kávézókban és tavernákban nagyon sok helyen már érkezésünkkor egy üveg/pohár vízzel fogadnak, amiért nem számolnak fel külön díjat és újra is töltik nekünk, azonban egyre több a csak turistákra specializálódott hely, ahol ebben nem feltétlenül lehet részünk.

Jellemző, hogy a rendelt étel elkészítéséig egy kis előétellel kedveskednek és nagyon sok helyen étkezésünk után a ház süteményével, édességével, valamint egy kis kupica rakival (helyi pálinka), vagy ouzóval vendégelnek meg. Az éttermek, és tavernák adagjai igen nagyok tudnak lenni és kiegészítve az ajándékként felszolgált fogásokkal összességében általában az étkesésünk mindig megéri az árát.

A legjobb asztalokat mindig megéri időben lefoglalni a tavernákban. Ebben szívesen segítek én is neked!

Időeltolódás

Magyarországi idő + 1 óra

Időjárás

Kréta nagysága és domborzata lehetővé teszi, hogy a szigeten több éghajlat előnyeit is élvezhessük.

Míg északon és a sziget nagy részén a mediterrán klímában fürdőzhetünk, addig délen az észak-afrikai forróságba kóstolhatunk bele, annak ellenére, hogy még mindig nem hagyjuk el Európát.

Általánosságban a szigeten a nyár forró és száraz, míg a tél enyhe, az északi területek csapadékosabbak, havazás pedig csak a magasabban fekvő tájakon fordul elő.

Legmelegebb hónapok a július és augusztus, 20-30 fok közötti átlaghőmérséklettel, míg a leghidegebb hónap a január, de az átlaghőmérséklet ekkor sem süllyed 10 fok alá.

Hogy a nyaralást időjárás szempontjából mikorra időzítjük, az nagyban függ attól, pontosan mit szeretnénk csinálni utazásunk alatt. A forró nyári hónapok kevésbé kedveznek a városnéző túráknak, a műemlékek bejárásának, ugyanakkor az is téved, aki azt gondolja, egy októberi nyaralás nem alkalmas fürdőzésre.

A tenger hőmérséklete még novemberben is eléri a 20 fokot és habár az esős napok száma a nyári hónapokhoz képest több lehet, a sziget szépségeinek felfedezésére csakugyan alkalmasnak bizonyul ez az időszak.

A szigeten a szél nem ismeretlen jelenség, de a nyári hónapokban jellemző híres Meltemi nevű szél inkább kellemesen hűsíti a levegőt, mintsem zavarná tengerparti pihenésünket.

Nyaranta a strandoké a főszerep. A strandos programokból pedig Kréta csaknem kifogyhatatlan.

Jogosítvány, autóbérlés, motorbérlés

A Magyarországon érvényes vezetői engedély, a többi uniós tagállam hasonló irataival egyenértékűen használható Krétán is, autóbérlésre azonban csak a 21. életévét betöltött személynek van lehetősége.

Biztonsági öv használata kötelező, mobiltelefon használata vezetés közben tilos, valamint motoron a bukósisak használata is kötelező.

A megengedett véralkohol szint 0,50 mg, de autókölcsönzés esetén, a kölcsönzővel kötött szerződés szerint ez a legtöbb esetben 0-ra csökken.

Kismotor, quad bérlése nem feltétlen ajánlott a szigeten, lévén, hogy a nagy távolságok miatt ezekkel nem jutunk messzire, továbbá biztonsági szempontból is érdemesebb inkább az autót előnyben részesítenünk.

Kréta autóbérlés

Én a Minoantől bérlem az autókat 🙂

Ne lepődjünk meg, de bérlés esetén legtöbb esetben a jogosítványunkat a kölcsönző elkéri és megőrzi a jármű visszaszolgáltatásáig. Rendőri igazoltatás esetén a kölcsönzőtől kapott papírral igazolhatjuk magunkat.

Amennyiben bármilyen járművet szeretnénk bérelni, kössünk rá teljes körű biztosítást, mellyel sok-sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat a későbbiekben. Egyes kölcsönzők eleve teljes biztosítással kínálják autóikat.

Közlekedés, parkolás, tankolás, taxi

Krétán Magyarországhoz hasonlóan jobboldali közlekedés működik. A sziget északi fele közlekedési szempontból jobban kiépített, mint a déli. Nyugat-kelet irányba itt főúton haladhatunk végig. Az itt megengedett maximum sebesség 90 km/h, ami lakott területen 50 km/h-ra csökken, de minden esetben érdemes a táblákat figyelni, hiszen előfordulhatnak kamerák is.

A krétaiak mediterrán vezetési stílusa miatt a táblákon kívül nagyobb figyelmet kell fordítani a többi közlekedőre is, hiszen míg mi betartjuk a szabályokat, a helyieket inkább a megszokás hajtja. Körültekintő vezetéssel a balesetek elkerülhetők.

Az utak minősége a nagyobb városok, ismertebb települések, és turisztikai helyek között megfelelő, de egyes utakat, állapotuk miatt, maguk az autókölcsönzők sem javasolnak látogatni, sőt néha szerződésben kötik ki, hogy a biztosítás érvényét veszíti, amennyiben ott használjuk járművünket. (Tehát, ha az út nem aszfaltozott.)

Kréta autóbérlés

Krétán is mindenki autót bérel (Parkolás Seitan Limaninal)

A parkolás sok helyen, például a híres strandoknál, és a városokban is ingyenes, de parkolóhelyet találni annál nagyobb kihívás lehet. A nagyobb települések fizetős parkolókat is üzemeltetnek, ahol egyszerűbb a dolgunk.

Benzinkutat egyszerűen találhatunk, de az éjszaka folyamán csak néhány tart közülük nyitva. A benzinkutak nem önkiszolgálóak, ezért várjuk meg, amíg megtankolják helyettünk autónkat.

Ha mellőzük az autóbérlést és a tömegközlekedésre hagyatkoznánk, akkor vegyük figyelembe, hogy a nagy távolságokat, így még több időbe fog kerülni, megtenni.

Összességében, főként a főszezonban a sziget szinte minden jelentős látnivalója elérhető busszal, de készüljünk fel, van, ahová naponta csak 1-2 járat indul, amihez gyakran, pláne, ha át is kell szállni, nem mindig könnyű igazodni.

Bátran ülhetünk taxiba is, aminek ára városon belül ~6-7 € / út között mozog. Mivel ezen akár a magunkkal vitt csomag mennyisége is változtathat, érdemes indulás előtt tájékozódni a pontos költségről.

Kréta transzfer

Privát transzferrel akár egy szép fotóért is megállhatsz útközben

Öltözködés, ruházat

Ha a nyári hónapokban látogatjuk meg Krétát, főként a strandruháink számára koncentráljunk, mintsem meleg öltözékünkre, de csomagolásunknál figyeljünk, előre láthatólag milyen programokon fogunk részt venni.

A túrázásokhoz, de gyakran egy-egy partszakaszhoz való lejutáshoz is megfelelő lábbeli, túrabakancs, de legalábbis arra alkalmas sportcipőre lesz szükségünk és a szurdokok bejárásakor egy könnyű, vízhatlan széldzsekinek is jó hasznát vehetjük.

Nem csak a turisták, de maguk a görögök is sokat adnak öltözködésükre, amikor az esti órákban a tavernákat látogatják, így egy-két nyárias, de elegánsabb öltözéket is betehetünk bőröndünk aljába.

A strandoláshoz szükséges kiegészítők, mint a kalap, a tengeri cipő, strandruha, sznorkel felszerelés, naptej, napolaj akár helyben is beszerezhető és árak tekintetében sem kell nagy eltérésre számítanunk az otthoniaktól, napszemüvegünket viszont az erős UV-sugárzás és a szél miatt sem érdemes otthon hagynunk.

Itt is elkelt a jó sportcipő

Pénznem, Fizetőeszköz, Bankkártyás fizetés

Az ország hivatalos pénzneme az euró, amit érdemes lehet már Magyarországon váltani, de természetesen erre helyben is lehetőségünk van.

A bankkártyát a legtöbb helyen, szupermarketekben, boltokban, tavernákban, éttermekben, nagyobb buszállomásokon elfogadják, de a helyiek még mindig jobban örülnek a készpénzes fizetésnek, amiért gyakran kedvezményt is kínálnak.

Bankautomata sok helyen található és banktól, valamint összegtől függően a készpénzfelvétel díja 2-4 € között mozoghat. (+az otthoni banki költségek)

Kreta-strand-Elafonisi

Kréta legnépszerűbb strandjainak is akadnak eldugott öblei

Strandok, tengerpart

Kréta számos strandja kék zászlós és, mivel az egész sziget több, mint 1000 km hosszú tengerparttal rendelkezik, nem érdemes egyetlen strandnál leragadnunk. Egyes strandok kavicsos-sóderesek, mások finom homokosak, míg sziklás partszakaszokon is bármikor fürdőzhetünk.

A napernyőért és napágyért szinte minden esetben fizetnünk kell, ha másként nem, a hozzájuk tartozó bárban, étteremben való kötelező fogyasztással.

A nyári forróságban szükségünk lesz az árnyékra, így ha a mindennapos napernyő-napágy költséget csökkentenénk, akár a legközelebbi boltban beszerezhetjük saját napernyőnket is, amit aztán tovább ajándékozhatunk a szállásunkra utánunk érkező vendégeknek.

Kréta kalóz strand

A kalózok strandja Krétán (Pirates Fjord, Kalypso)

Üzletek-, bankok nyitvatartása

Az üzletek nyitva tartásában megfigyelhető a mediterrán országokra jellemző délutáni szieszta. Ilyenkor a boltok 15-18 óra között zárva tartanak, de az üdülőterületeken ebből keveset tapasztalhatunk. Akik még itt is betartják a szieszta időszakát, azok általában a gyógyszertárak, optikák és olyan üzletek, amelyek nem csak a turisták kiszolgálására szakosodtak. A boltok többsége egészen késő estig, 21-22 óráig várja vásárlóit.

Krétán inkább a kisebb szupermarketekben szerezhetjük be élelmiszereink, tisztálkodási szereink, de a szigeten a nagyobb városokban már egy-két Lidl is helyet kapott.

A szupermarketek és üzletek többsége vasárnap zárva tart, de ez szintén változhat üdülőterületnek megfelelően.

A bankok hétközben 14 óráig tartanak nyitva.

HA TANÁCSOT KÉRNÉL KRÉTAI NYARALÁSODHOZ, KIRÁNDULÁSBAN KÉRNÉD KI EGY ITT ÉLŐ VÉLEMÉNYÉT, TranszferFOGLALÁSSAL, AUTÓBÉRLÉSSEL KAPCSOLATBAN VAN SZÜKSÉGED SEGÍTSÉGRE, KATTINTS ÉS KERESS ELÉRHETŐSÉGEIM VALAMELYIKÉN.
Segélyhívószámok:
  • turista rendőrség: 171 (angolul, németül, franciául, görögül)
  • athéni turista rendőrség: 1571 (a görög mellett angol, francia, olasz és spanyol nyelveken
  • központi rendőrség: 100
  • mentő: 166
  • tűzoltóság: 199
  • autóklub (ELPA): 10400
  • Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal
Egyéb információ:

Görögország Budapesti Nagykövetsége
1063 Budapest, Szegfű u. 3.
Telefon: 06-1/413-2610
E-mail: gremb.bud@mfa.gr

Tiszteletbeli konzul Kréta szigetén

Periandros Epitropakis
Tiszteletbeli konzulátus címe: 71202 Heraklion, Agiostefanion 11.
Telefon: (10.00-14.00 között) +30 2810 288 597
Fax: +30 2810 289 171
Mobil: +30 6974 653366
Ügyfélfogadás: Előzetes egyeztetés alapján