Költözés Görögországba – Kiköltözzek, vagy ne költözzek? – 5+1 tanács

Vajon érdemes feladnod a megszokott életed, hogy egész évben valahol a tenger közelében élhess, gyrost majszolj, frappét szürcsölj és a délutáni órákban legálisan menj el sziesztázni?Ha nem is feltétlen a fenti okok miatt, de egy-egy görög nyaralás után nem csoda, ha a te fejedben is megfordul, vajon nem lenne-e sokkal vérpezsdítőbb, ha a szürke hétköznapjaidat az évi egy hetes nyaralásod sokszorosára cserélnéd.

Habár a válasz annál sokkal összetettebb és szubjektívebb, mint, hogy bárki is bomba biztos tanáccsal lásson el, a lentiekben összefoglalt szempontjaim bátoríthatnak rá, hogy elgondolkozz néhány sarkalatos kérdésen, mielőtt végleg a főnököd elé dobod felmondásod.

rethymno hostel

Amikor Görögországba költöztem

Ne aggódj, ez a bejegyzés nem a kolbászos kerítésekről fog szólni és arról sem, hogy az összes önbizalmad elvegyem, hogy kimozdulj a komfortzónádból, egyszerűen a saját szemüvegemen át igyekszem neked megvilágítani az érme mindkét oldalát, miközben te magad jöhetsz rá, mi az, ami miatt már holnap nekivágnál, és mi az, amiért még érdemes lehet várni.

Vedd ezt az 5+1 tanácsot egy kis iránytűnek, ami összefoglalja nem csak egy görögországi, de összességében egy külföldre költözés nehézségeit és mindazt, hogyan érdemes rájuk felkészülnöd.

Készen állsz? Vágjunk bele.

5+1 tanács, ha görögországi költözésen gondolkozol

1.Rómát sem egy nap alatt építették – Adj időt magadnak és tapasztalj

A legnagyobb tévedés, a feltételezés, hogy már otthon a kanapédban magad előtt látod a kiköltözésed következményeit, legyenek azok pozitívak, vagy negatívak, és előre megállapítod azt is, melyik görög piaci árusnál lesz ízletesebb a narancs. Ha csak nincs üveggömböd, valószínűleg amíg itthon vagy, maximum elképzeléseid, teóriáid lehetnek, milyen a kinti élet, amik aztán a valóságban vagy úgy lesznek, vagy nem. Mert mondhatom én neked, hogy a souvlaki Giorgosnál a legfinomabb, ha te úgyis Manosét fogod szeretni.

Az embernek muszáj egy bizonyos időt (lehetőleg több hónapot) eltölteni egy adott környezetben, hogy rájöjjön neki való, vagy sem, tud-e ott élni, vagy sem, van-e bármi, ami irritálja, vagy éppen előre viszi ott, vannak-e lehetőségei és, hogy egyáltalán a saját igényeinek megfelel-e a választott hely.

Éppen ezért, mielőtt egy gyors kiköltözésen kezded törni a fejed, gondold át, hogyan lehetne előbb felpróbálni a cipőt, járni benne egy kicsit, és ha kényelmes tényleg befizetni rá.

Hidd el, akár 2-3 hónap kint tartózkodással is nagyobb tapasztalatot szerezhetsz a kinti életről, mintha elolvasnál még 3000 ilyen bejegyzést, úgyhogy lehet nem is azon kellene dilemmáznod, hogy költözz, vagy ne költözz, hanem, hogy hogyan hozz össze ennyi szabadidőt a „tanulmányi kirándulásodhoz”.

Ami pedig az időt illeti, tapasztalatom alapján, mivel már több helyen éltem a világban, legalább 3-6 hónap szükséges, hogy elkezd otthon érezni magad valahol. Ez idő alatt sokan feladják a nagy álmukat, mondván, mégsem nekik való, holott lehet, hogy még egy kis türelemmel pár hónap múlva már egészen máshogy gondolkoznának.

 

2.Legyen tartalékod, tőkéd az induláshoz

Nyilván egy 2-3 hónapos próbakörnek, vagy egy teljes élet lecserélésének némi anyagi vonzata is van, pláne, ha teljesen kiesel egy időre a munkából, habár meg kell jegyeznem, a COVID-helyzet igencsak jó eséllyel kecsegtet, hogy a főni ne legyen házsártos, amikor bejelented neki, márpedig te „otthonról” akarsz dolgozni.

De akárhogy is. Valahol laknod kell, valamit enned kell, és köztudottan valahogy amúgy is szívesebben költekezik, aki egy vadidegen környezetbe cseppen.

Persze mondhatod, hogy a próba csak egy „pazarlás”, hiszen akár már egyből innen repülhetnél az új irodai karosszéked kényelmébe, sőt akár egy egész házat is felépíthetnél valahol a tengerparton a monitorod mögül. Persze nincs is kizárva, hogy itthonról találj munkát kint, vagy, hogy egy ingatlanos a távolból segítsen lakást vásárolni, de még ebben az esetben is lehetnek és lesznek kiadásaid, amiket elsőre talán nem is kalkuláltál a büdzsédbe.

De, hogy bármi is pazarlás lenne? Inkább vedd úgy, mint egy befektetést az új életedbe.

Mielőtt kiköltöztem Krétára 2,5 hónapot töltöttem kint, több szálláson, de javarészt a legolcsóbb hostelekben. Kirándultam és rengetegszer ettem tavernákban, kávéztam kávézókban, tehát mondjuk úgy, ez idő alatt, amellett, hogy munkát kerestem és ismerkedtem, valójában nyaraltam. Kb. 2000 €-val* lett ekkor rövidebb a bankszámlám, amiben már maga az utazás költsége is benne volt és akkor még nem beszéltem arról a 1000 €-ról*, amit utána a lakásbérlés 1 hónapja vitt el és a többi apró költségről, ami arra ment, hogy otthonosan érezzem magam az új házikómban.

De az ekkor „befektetett összeg” az első év kemény munkájával egyrészt később visszajött, másrészt akár úgy is értelmezhetem, hogy pusztán nyaralásra ment el, vagy még talán annál is többet adott.

(*2019-es adatok)

3. Nyelvtudás – Így indulj neki

Az emberek imádják ijesztgetni egymást, főként jóindulatból, amit ez esetben ne ironikusan érts a tollamból. Sokan tényleg jót akarnak, amikor azt mondják, meg se közelíts egy országot, ha nem beszéled a nyelvüket, de mindezt általában azért tanácsolják, mert tudják, könnyebb dolgod lesz, ha igen. Pedig a nehezebb nem egyenlő a lehetetlennel.

Ha Görögországba akarsz költözni, nyilván sima ügyed van a göröggel, de ha csak az angol nyelvet olyan fokon űzöd, hogy el tudsz vele boldogulni a hétköznapokban, akkor sem fognak eladni.

Nyilván görög nélkül lesznek nehézségeid, amikor a hivatalban nem érted a kitöltendő dokumentum szövegét, amikor az ügyintéző egy kukkot sem fog beszélni angolul, de szinte az is biztos, hogy akadni fog körülötted legalább egy jótevő, aki a segítségedre siet, hogy az angollal közös nevezőre jussatok.

Ami a munkát illeti, a görög nagyvárosokban számtalan nemzetközi cég működik, akiknél mégcsak nem is elvárás az ország nyelvének ismerete, a turizmus területén pedig végképp nem kell aggódnod, ha még nem vagytok jóban a görög ABC-vel.

Azonban mindennek ellenére, arra biztatlak, ne lustulj el és ragadd meg azt a nyelvkönyvet, legalábbis ha feltétlenül jót akarsz magadnak. Sokkal többet megismerhetsz arról a helyről, ahol élni szeretnél, ha beszéled a nyelvüket, egyszerűbb a helyiekkel barátságot kötnöd, és még azt is megértheted, amikor valakik esetleg rólad beszélnek, azt feltételezve, hogy úgysem érted őket, mert külföldi vagy.

GÖRÖGÖT TANULNI AKÁR MÁR OTTHON ELKEZDHETSZ, AMIHEZ A VILÁG MINDEN TÁJÁRÓL ELÉRHETŐ ANNÁT AJÁNLOM, AKI MAGYAR NYELVEN VEZET A HELLÉN BESZÉD REJTELMEIBE.

 

4. Ne legyenek irreális igényeid és elvárásaid

Mindenki egy tökéletes világról álmodik. Te is elképzeled, hogy fogod a kis motyódat és a kis batyuddal a hátadon elsőre tökéletes házat, tökéletes munkát találsz kint, tökéletes fizetést fogsz kapni, vagy az induló vállalkozásod tökéletesen sikeres lesz és még a görög nap is tökéletes szögben fog besütni a házadba.

A piszkos valóság azonban, hogy elsőre valószínűleg semmi sem lesz olyan tökéletes, mint ahogy elképzelted. A munkában triplán fogsz elfáradni, mert nem elég, hogy új lesz a munka, de még egész nap más nyelven is fognak a füledbe duruzsolni. Lehet, hogy hiába lesz valamiben 30 éves tapasztalatod, kezdetben akkor is csak egy görög átlagfizetésért fogsz gürizni. A házadon lehet, hogy még zárt ajtóknál és ablakoknál is úgy fog átfújni a szél, hogy akár a tengerpartra is költözhettél volna egy sátorral, de az is lehet, hogy csak egyszerűen a mediterrán fűtéssel, vagy inkább fűtés hiánnyal nem tudsz majd a téli hónapokban mit kezdeni.Az első időszak nehéz, bárhol bármiben, de egy külföldre költözésnél pláne. Ne várd el saját magadtól és a környezetedtől, hogy minden ugyanolyan legyen, mint itthon, mindened meglegyen, ami itthon, elvégre, ha annyira szereted, ami itthon van, akkor miért is akarsz menni külföldre?

Görögországba költözve szinte kevesebbet kerestem az első időben, mint Magyarországon, a hosszú évek alatt feltornázott fizetésemmel. Otthon volt kocsim, most nincs, mert egyelőre nem engedhetem meg magamnak. A fűtés kérdéséről már számtalanszor írtam, hogy sosem leszek képes megszokni a légkondis-villanyradiátoros teleket és a lakásom felszereltsége még egy év után is olyan hiányos, hogy a „luxuscikkek”, mint mikró, porszívó egyelőre csak szép álomnak tűnnek és úgy összességében nagyon sok materiális dolog hiányzik az életemből kint, ami otthon megvolt. Hogy bánom-e? Egy percig sem. Minél kevesebb értékem van, amit látsz körülöttem, annál több értékkel gazdagodtam belül.

5. Merj hibázni

Az előző ponttal szorosan összefügg, hogy nem baj, ha valamit nem jól csinálsz és az sem, ha nem jó döntéseket hozol elsőre. Mégsem tetszik a város, amiről először azt hitted neked találták ki? A lakás sem az igazi, ahová beköltöztél és a görög főnöködtől is kihullik a hajad? Sőt lehet, hogy már nem is tudod annyira elképzelni az életed kint?

Mindenen lehet változtatni, vagy éppen kihozni belőle a legtöbbet ezért a hiba az, ha nem lépsz azért, mert félsz, hogy hibázol, amellett, hogy ahogy az első pontban leírtam az sem hátrány, ha nem fukarkodsz időt hagyni magadnak a megszokásra.

+1.Ragadd meg a kapcsolatokat

Egy középiskolai tanárom legjobb tanácsa az életre az volt, hogy építsünk kapcsolatokat. Sosem értettem igazán mire gondol ezzel, mire így 30-on túl már egész világos, hogy minél több embert ismersz, annál szélesebb lesz a látóköröd, annál több mindenbe belelátsz és ezzel együtt annál több ajtó nyílik meg előtted. És ezzel senki sem azt várja el tőled, hogy felszínes barátságok hálózzák be az életed, mindössze légy nyitott, hogy megismerj új embereket és, hogy téged is minél többen megismerjenek ott, ahová költözöl.

Ha csak egy példával kell, hogy éljek: nem tudod elhinni, mennyire jó érzés, amikor itthonról már nem te keresel munkát Görögországban, hanem téged keresnek meg Görögországból, hogy dolgozz nekik, vagy amikor a fél város neked keres új lakhatási lehetőséget.

 

Láthatod, nekem sincs instant tippem egy Görögországba költözésre és a fentiekben még nem említettem, hogy a családosoknak át kell gondolniuk a gyermekek iskoláztatásával kapcsolatos kérdéseket, amit visszatérve a „próbaidőszakhoz” akár egy kinti több hónapos, éves nyelvtanfolyammal kezdenék.

Ahány ember, annyi egyedi eset és szituáció, mindenesetre remélem, némi motivációt találsz a leírtakban, hogy sose add fel az álmaid, maximum nézd meg több oldalról a történetet.

Ha további részletek érdekelnek Görögországi életemről, kattints ide és kövesd Facebook oldalam, vagy csatlakozz itt a Kréta és krétai kalandok csoportomhoz.