Madeira látnivalók – Madeira utazás- Madeira útleírás

Szívesen elutaznál az örök tavasz szigetére? Milyen kincseket rejt Madeira és igaz-e, hogy az Atlanti-óceán virágos kertje télen-nyáron jó választás? Milyen sztereotípiáknak ne dőlj be, ha még kételkedsz, hogy egy Madeira utazás tényleg neked való? Hogyan és mikor utazz, hol szállj meg, milyen ellátást vegyél igénybe? Szemezgess egy részletes Madeira útleírás mindenre kitérő ismertetőjéből és ha már itt jársz, ne maradj le a Madeira látnivalók sokaságáról se.A világ legszerencsésebb emberei közé tartozom, hogy fél évet tölthettem el ott, ahová más az álomnyaralását tervezi. Madeira lenyűgöző és hiába nem görög, még egy olyan Görögország fanatikus szívébe  is örökre belopta magát, mint amilyen jómagam vagyok.

Útleírás Madeira

Tipikus Madeira látkép, ami nem hiányozhat egyetlen Madeira útleírás sorai közül sem

Telepített idegenvezetőként számos kérdéssel, sztereotípiával találkoztam és alig várom, hogy ezek, valamint szubjektív véleményem alapján összeállított útleírásommal neked is betekintést adjak a mini banánok földjével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

MAdeira utazás, Madeira látnivalók – Egy madeira útleírás, ami téged is elrepít az örök tavasz szigetére és segít eligazodni az információk sokaságában

KInek való Madeira, KI FOGJA JÓL ÉREZNI MAGÁT ITT?
 • Aki természetrajongó és ámulatba esik az utánozhatatlan zöld, virágok színkavalkádjában úszó helyektől, az eukaliptuszok magasságától, a babérerdők árnyékától.
 • Aki utazása alatt változatosságot keres és az óceán partjától, a botanikus kerteken át, a kopár sziklákig mindenben megtalálja a szépséget.
 • Aki számára  a tisztaság és a biztonság elsődleges úticélja kiválasztásakor, Madeirán ugyanis egyikből sincs hiány.
Veu da noiva kilátó

Veu da noiva kilátó és a távolban egy vízesés

 • Aki szereti a kis szigeteket, ahol az utazás minden napjára jut valami felfedezni való, és aki a sziget minden felét szívesen bejárja, csak, hogy minél többet lásson belőle.
 • Aki imád túrázni erdőben, hegyen, vagy akár az óceán part mentén.
Madeira fesztivál

Madeirán mindig történik valami. Itt egy karnevál, ott egy fesztivál. Unatkozni garantáltan nem lehet.

 • Aki nyaralása alatt is különféle fesztiválokkal, rendezvényekkel szórakoztatná magát, Madeira ugyanis ezekből kifogyhatatlan.
 • Aki szereti (vagy még nem ismeri), és szívesen belekóstolna a portugál/madeirai konyha ízeibe. Megismerkedne az espada néven ismert fekete kardhallal (abroncshal), a babérnyárson sütött marhahússal, az espetadával, az édesburgonyából készült bolo do cacoval, a fokhagymás vajban sütött csészecsigával, a lapassal, majd mindezeket szívesen leöblítené egy tradicionális madeirai itallal, a ponchával, vagy egy madeira borral.
Lapas Madeira

Egy kedvenc finomság a szigeten – Lapas, vagyis csészecsiga

KInek nem való Madeira, KI NEM FOGJA JÓL ÉREZNI MAGÁT ITT?
 • Aki csak a szálloda medencéje körül keresi a sziget szépségét, mert bár valószínűleg ott is talál kedvére valót, Madeira bejárása nélkül kár ilyen messzire utaznia.
 • Aki fél a repüléstől, a sziget megközelítése ugyanis repülővel a legegyszerűbb. (Másik megoldás az óceánjárók egy-egy napos kikötése a sziget fővárosában)
Porto Moniz

Porto Moniz – Madeira egyik híres települése

 • Aki mindenképpen a 10.000 Ft-os repjegyekre akar lecsapni, Madeirára ugyanis egy kicsit többe kerül az eljutás.
 • Aki aranyhomokos, maldív-szigetes fürdőhelyeket keres és a strandolás nyaralásának elsődleges célja, mert bár az emberi kezeknek hála, ilyen típusú strandokból is akad a szigeten, de ne felejtsük el, hogy Madeira vulkanikus sziget, ezért első sorban a fekete homokos és kavicsos strandok jellemzik. (Kivéve a közeli Porto Santot.)
Strand Madeira

Azért Porto Santon mégis akad egy kis aranyhomok

Madeira utazás – HOGYAN? Madeira MEGKÖZELÍTÉSE

Magyarországról kétféle lehetőség közül érdemes választanod, amikor repjegy keresésre adod a fejed, és habár az árak általában közel azonosak lesznek, egyéni igényeidhez igazodva az átszállós és nem átszállós variációk között választhatsz.

Azulejo Madeira

Az azulejo csak úgy megtalálható Madeirán, mint Portugália más részein

Madeira Budapestről átszállással

Ha Budapestről repülnél Madeirára, akkor egyelőre kénytelen leszel ezt átszállással megoldani. Repjegyedet a TAP légitársaság honlapján bogarászd, akik a lisszaboni átszállásodnál az asszisztenciád nélkül gondoskodnak majd a csomagod tovább utaztatásáról. És mi van, ha lekésed a csatlakozást? Ne aggódj, a légitársaság automatikusan átfoglal a következő járatra, feltéve, ha azon maradt még hely.

Funchal piac

A funchali piacon körbekóstolhatod a különleges mediterrán gyümölcsöket

Madeira Bécsből közvetlen járattal

Ha mindenáron megúsznád az átszállást, akkor Bécsből közvetlenül is elrepülhetsz a portugál szigetre, ebben pedig az Austrian Airlines lesz segítségedre.

Napfelkelte Madeira

Akarsz ilyen napfelkeltét látni Madeirán? Irány a Pico do Arieiro hajnalok hajnalán

Pico do Arieiro túra

Napfelkelte után sem semmi ez a hely

Landolás Madeirán

A madeirai landolásról sok rémhír terjeng és tény, hogy volt idő, amikor a kifutópálya hossza nem tette lehetővé a nagyobb gépek számára a biztonságos leszállást. A problémát azonban orvosolták, a kifutópályát meghosszabbították. Így, ha ritka esetekben, extrém szélben, elő is fordul, hogy a gépeknek újra kell startolni és néhány plusz körre kényszerülnek a levegőben leszállás előtt, az csak és kizárólag az utasok biztonsága érdekében történik. Ez azt jelenti, hogy neked is kár ezzel foglalkoznod indulás előtt.

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

Könnyítsd meg utazásod. Pakolj be egyszerűen a bőröndbe.

Mikor utazzunk Madeirára?

Madeira időjárás szempontjából főnyeremény. Nem véletlen nevezik az örök tavasz szigetének, habár talán a klímaváltozás miatt a 2019-es nyári forróságban ezt igencsak meg kellett cáfolnom.

Madeira jakaranda

A jakaranda fa április környékén borult virágba

Eső a szigeten

A legesősebb hónapoknak a januárt és a februárt tartják, azonban ilyenkor sem kell attól tartanod, hogy napsütés nélkül fogod tölteni az itt tartózkodásod. Pláne, hogy sok múlik azon, a Madeira melyik részén jársz.

Porto Moniz látnivalók

Porto Moniz tavasziasan

Minden évszakban igaz, hogy a sziget legmagasabb csúcsai környékén jó pár fokkal alacsonyabb hőmérsékletet tapasztalhatsz, mint például a sziget fővárosában, de az is megeshet, hogy míg a Pico do Arieiron száz ágra süt a nap, Funchalban gyülekeznek a bárányfelhők.

Funchal kilátó

Funchal olyan, mint egy hullámzó rakott szoknya a Pico dos Barcelos kilátóból

Webkamerák, mint időjárás jelentők

Ha már kint vagy, okos ötlet a helyi webkamerákat csekkolni és a sziget azon felére indulni, amerre jobb időt látsz. De akár otthonról is megnézheted, milyen időre készülj utazás előtt.

Porto Moniz kilátó

Porto Moniz fentről

Hány fok van Madeirán? Mit számít?

Ne hagyd, hogy megtévesszen a hőmérséklet. A madeirai napsütés annyira erős, és a páratartalom sokszor annyira magas, hogy hiába a 24-25 fok, valójában azt sem fogod tudni, melyik ruhadarabodtól szabadulj meg és mennyire erős naptejjel védekezz az UV sugárzástól.

Naplemente Madeira

Azért a naplementék sem olyan rosszak ezen a szigeten (Ennek tényleg ilyen színe volt)

Az utazás időpontját Befolyásoló tényezők

Az, hogy pontosan mikor indulj a szigetre sok mindenen múlik. Igazodhatsz különféle rendezvényekhez, a februári karneválhoz, a májusi virágfesztiválhoz, vagy érkezhetsz a nyár kellős közepén és élvezheted az óceán hűsítését egy-egy kirándulós nap után.

Trópusi kert Funchal

A funchali trópusi kert még szeptemberben is ilyen lenyűgöző volt

Programokból, kellemes időjárásból és virágzó természetből az év egyik időszakában sem lesz hiányod, így bárhogy dönts is, csalódás garantáltan nem ér.

Virágkarnevál Madeira

A virágkarnevál minden év májusában óriási tömegeket vonz Madeira fővárosába

HOL SZÁLLJUNK MEG Madeirán? Madeira szállás választás

Madeira nem csak virágokban, és óceánban, de minőségi szállásokban is úszkál. Szállásod kategóriájának tulajdonképpen csak a pénztárcád szabhat határt, a Booking.com , vagy az Airbnb pedig akár itt is segítségedre lehet, hogy az apartmanoktól a többcsillagos szállásokig a legmegfelelőbbet válaszd utazásodhoz.

Madeira Reids Palace

A Reid’s Palace teadélutánja ezen a teraszon zajlik és még akkor is befizethetsz egy ilyen előkelő eseményre, ha nem vagy szálló vendég

Teadélután Funchal

Teadélután, akár egy előkelő királyi családnál

Amennyiben Madeiráról átfogó képet szeretnél kapni és a legtöbb látnivalót szeretnéd szemügyre venni, a legokosabb választás Funchalban, a sziget fővárosában megszállnod. Innen nap, mint nap útnak indulhatsz a sziget bármelyik pontjára, míg az estéket élvezheted a nyüzsgő főváros valamelyik poncha bárjában, vagy sétálhatsz a szerelemvirágokkal ékesített kikötő mentén.

Poncha Madeira

A poncha Madeira tradicionális itala

Madeira szállás

Többek között ilyen szállások is várnak Madeirán

Népszerű üdülőhely Canico is, ami a reptérhez a fővárosnál közelebb található és a turizmusra eléggé berendezkedett, de nyilván a sziget valamennyi pontján válogathatsz a jobbnál jobb szálláshelyek közül.Milyen ellátást vegyünk igénybe Madeirán?

Nem véletlen, hogy Madeirán éppen olyan ritka az all inclusive ellátás, mint békán a toll. Na jó, ha nagyon keresed találhatsz, de tény, hogy a szállodák többsége nem erre az ellátásra fókuszál.

Bolo do caco Madeira

A bolo do caco Madeira egyik legnépszerűbb étele. Édesburgonyából és lisztből készítik.

Kardhal Madeira

Ezek a fekete kardhalak (espada) csak arra várnak, hogy valaki megsüsse, majd Madeira banánnan kínálja őket

Ennek oka egyszerű. Az utazók többsége szereti bejárni a szigetet. Kirándul, túrázik és Madeirán töltött ideje nagy részét nem a szállodában tölti.

Ettől függetlenül egy reggelis, vagy félpanziós ellátás egész kifizetődő lehet, habár Madeira több étterme is csak rád vár, hogy kipróbáld a helyi specialitásokat.

Canico Madeira város étterem

Többek között ilyen éttermekben is ehetsz például Canicoban, az Inn & Art nevezetű étteremben

Mennyi időre utazzunk Madeirára?

A válasz nyilván pénztárca-, és szabadidő függő, azonban

 • ha minél több mindent szeretnél felfedezni a szigetből,
 • ha nem csak rohanni, de élvezni is szeretnéd a látottakat, valamint
 • ha belekalkulálod, hogy az utazásra elmegy két napod,
 • és magáért a repülőjegyért sem filléreket fizettél, hogy bármikor visszagyere,

akkor érdemes egy hétnél hosszabb időben gondolkoznod, ezzel is garantálva, hogy kevésbé legyen hiányérzeted, amikor könnybe lábadt  szemekkel búcsúzol Madeirától.

Madeira látnivalók alagutak

Ennyi alagutat még biztosan nem láttál, mint ezen a szigeten

Mit nézzünk meg Madeirán? Madeira látnivalók

Madeira látnivalók sorával vár, amiket nehéz lenne néhány mondatban letudni és valószínűleg egy több száz oldalas könyv is kevés lenne, hogy mindenre kitérő információval szolgáljak e téren neked.

Utazás Madeira

Óceánparti idill

Azonban a teljesség igénye nélkül álljon most itt néhány a Madeira látnivalók sokaságából, amik között kedvedre válogathatsz, ha utazásod Madeirára tervezed.

Funchal Madeira utazás

Látnivalót keresni Madeirán? Hiszen az egész sziget egy hatalmas látnivaló…:)

Funchal – Madeira fővárosa

Sokan szeretnének olyan városban élni, mint Funchal, Madeira fővárosa. Nem is csoda, hiszen itt mindig van mit csinálnod, van hová kimozdulnod. Akár az egész nyaralásod tölthetnéd itt, de minimum 2 napot mindenképpen érdemes lehet rá szánnod.

A sziget teljes lakosságának majdnem felével itt találkozhatsz és, a sziget látnivalóiból is akad bőven Funchalban.

Látnivalók Funchal

Funchal sétálóutcáján mindig történik valami

Funchal látnivalók, amiket ne szalassz el

Indulhatsz a Casinótól, aminek eklektikus épülete, ha nem is feltétlen nyeri el tetszésed, különlegessége miatt ígyis-úgyis megragadja figyelmed. Ha már arra jársz, Sissi királynő szobrát is lefotózhatod, aki annak idején gyógyulni érkezett a virágos szigetre.

Madeira Sissi

Madeira és a Sissi szobor a Casino előtt

Aztán mindjárt itt hívogat a Santa Catarina Park is, ami ingyenesen látogatható, csodás kilátást nyújt a kikötőre, ahol gyakorta óceánjárók állomásoznak. Egy kedves kávézóból szemlélheted a szebbnél-szebb növényfajtákat, vagy a kis tavat, aminek közepén hattyúk úszkálnak.

Park Funchal

Santa Catarina Park – Funchal

Santa Catarina Park

A fürdőző hattyúk a parkban

Lentebb már vár a CR7 múzeum és hotel, ami ugyan nem nagy, de a sziget híres szülötte, Cristiano Ronaldo előtt mégis méltón tiszteleg, ha pedig a Santa Catarina Parkból egyenesen a híres Székesegyház, a SÉ irányába sétálsz, akkor az Avenida Arriaga sétáló előkelő kávézóiba botlasz, vagy egy éppen aktuális fesztivál színpadába futsz a tradicionális fekete-fehér mozaikkal kirakott utcán.

Ronaldo Madeira

Az életnagyságú Cristiano Ronaldo szobor a CR7 múzeum előtt

Lesz itt még egy bormúzeumhoz is szerencséd, ami a madeira bor 200 éves történetét a Blandy borkereskedő család „műhelyében” mutatja be, de a Fortaleza de Sao Lourenco, vagy Forte de Sao Tiago erődökön keresztül várakban sem lesz hiányod a funchali központ körül.

Madeira óceánjáró

Óceánjáró Madeira kikötőjében nem ritka látvány

És mi az, amit biztosan vétek lenne kihagynod a fővárosban?

A Mercado dos Lavradorest, vagyis a vásárcsarnokot, ahol a legkülönlegesebb madeirai gyümölcsöket nem csak megvásárolhatod, de ki is próbálhatod és ahol nem árt, ha résen vagy, feltéve, ha később nem akarod magad átverve érezni.

Madeira piac

A madeirai piac is egy a látnivalók listáján

Madeira virágok

Madeira híres a virágairól is, amikben a piacon sincs hiány

Sétálgass a Rua Santa Marian, ahol bár mindenhová be akarnak majd csábítani a turistás éttermek, te csak figyeld tudatosan azokat a festett ajtókat, amiket a helyi művészlelkek díszítettek kreációikkal, hogy a régi városrészbe új életet leheljenek.

Funchal látnivalók
Funchal ajtók
Funchal Madeira
Sé Funchal

Egy remek kilátás a város székesegyházára a Sé Boutique Hotel bárjának teraszáról

Fel a magasba – Monte

Próbáld ki a Telefericot, vagyis a főváros saját libegőjét, ami negyedóra alatt egészen a Monte városrészig szállít, ahol aztán a Miasszonyunk templomban te is megemlékezhetsz az utolsó magyar királyról, IV. Károlyról, aki éppen itt nyugszik.

Madeira felvonó Madeira libegő

Így libeg a libegő Funchal, Madeira fővárosa felett

Körbe járhatod a híres Jardim Tropicalt, vagyis a Trópusi kertet, ami a világ minden tájáról mutat be növényeket, de emellett a rengeteg azulejo csempéből alkotott képektől is garantáltan el leszel majd ragadtatva.

Azulejo Tropical Garden

Azulejok a trópusi kertben

Trópusi kert Madeira

A trópusi kertbe japán vonalak is beszöktek

A tobogán, vagyis a kosárszánkó, mint korabeli közlekedési és szállítmányozási eszköz ma már csupán a szórakoztatásodra vár. Két daliás legény kíséretében félútig visszaszáguldhatsz a városközpontba, ahol aztán sétálgathatsz még egy kicsit az Avenida do Maron. A parti sétányon a kávézók és szerelemvirágok sokasága mellett, a kisebbtől a nagyobb hajókig, minden ringatózó vízi járműben találni fogsz valami szépséget.

Funchal óceán

Funchalban az óceán környéke is kihagyhatatlan

A sornak természetesen még ezzel sincs vége és a funchali látnivalók sora végeláthatatlan, de ha csak egyszer megízleled e város sokszínűségét, valószínűleg örökre vissza akarsz majd térni, hogy még egy kicsit többet láss belőle.

Templom Madeira

A funchali székesegyházat mindenki előszeretettel keresi fel

Madeira – nyugati látnivalók
Camara de Lobos

Ha láttál már igazi halászfalut, akkor Camara de Lobos valószínűleg ezt is felül fogja múlni. Festői, bájos és elragadó. Nemcsoda, hogy Winston Churchillt is megihlette, aki szivarozás közben előszeretettel festegette az óceánban ringatózó halászcsónakokat. De nem csak a színes kishajók fognak itt elbűvölni, hanem azok a halászok és helyiek is, akik a kikötő körül hódolnak kártyajátékuknak és hagyják, hogy egy kicsit te is részese légy életüknek.

Camara de Lobos Churchill

Camara de Lobos és a színes halászhajókat, amiket Churchill is szívesen festegetett

Camara de Lobos

Camara de Lobos élen jár a város dekorálásban

Ha van elég energiád, Funchalból gyalogosan indulhatsz Camara de Lobost felfedezni és a 9 km-es út szinte teljes egészét az óceán mentén teheted meg, miközben kisebb-nagyobb öblök és strandok, valamint egy sziklába vájt alagút mentén vonulsz végig.

Praia Formosa

Átjutás az alagúton, érkezés a Praia Formosa strandra

Ha pedig már a kisváros utcáit járod ne felejtsd el megkóstolni a ponchát, a tradicionális madeirai italt sem, amiről az a hír járja, itt készítették először, ezért vélhetően itt lehet a legjobbat kapni belőle.

Maderia Camara de Lobos

A kis halászfaluban egy fizetős parkolóban parkolhatsz közvetlenül a kikötő mellett

Cabo Girao

A tériszonyod hagyd otthon. A Cabo Girao Európa legmagasabb, míg a világ második legmagasabb függőleges, meredek sziklafala, ami 580 méter magasságból szakad az óceánba. A sziklafalra épített üvegaljú kilátón állva, lábad alatt a semmit és az óceánt csodálva garantáltan neked is eláll a lélegzeted. Szép időben azonban érdemes nem csak lefelé bámulnod, hiszen a sziget fővárosáig, egészen Funchalig is elláthatsz innen.

Cabo Girao Madeira látnivalók

Cabo Girao, a Madeira látnivalók egyike és ilyen a lelátás az 580 méter magas üvegkilátóból

Ribeira Brava

A „vad folyó” városa, ahol a települést ketté szelő folyam pontosan itt ömlik az óceánba. Hangulatos parti sétány, kavicsos strand, egy kis erőd, ami turisztikai információs irodaként szolgál és a feltűnő kockás toronysisak, ami a plébániatemplomot ékesíti. Ez mind-mind meghatározza Ribeira Brava képét. Habár a városon keresztül menő forgalom viszonylag nagy, itt sosincs olyan érzésed, hogy egy túlzsúfolt üdülőhelyre érkeztél. A helyi üzletek nem „turistásodtak el” és még mindig képesek nyugalmat árasztani a kisvárosukba betérők felé, éppen azért, hogy te is otthon érezd magad.

Ribeira Brava Madeira

Ribeira Brava és a kis erőd, ami ma turisztikai irodaként szolgál

Ribeira Brava látnivalók

Ribeira Brava látnivalóinak egyike a város temploma

Encumeada

Lesd meg Madeira északi és déli partját egyszerre. Az időjárás miatt ez nem feltétlen lesz egyszerű, de tény, hogy az 1007 méteres magasságban elhelyezkedő Encumeada kilátópont tiszta időben lehetővé teszi, hogy a sziget északi és déli partjában, valamint az őt körülölelő völgyekben is egyszerre gyönyörködj. A pulcsid ne hagyd otthon. Ebben a magasságban még nyáron is megeshet, hogy szükséged lesz rá.

Madeira Ponta do Pargo

Ez nem Encumeada, hanem Ponta do Pargo közelében készült, de Madeirán elég sok helyen lehet gyönyörű kilátásban részed

Sao Vicente

Ahogy Madeira déli oldaláról Ribeira Brava után északi irányba indulsz és magad mögött hagyod a számtalan banánültetvényt, valamint a hegyoldalakba épült házakat, hamarosan újabb folyó és óceán menti kisvárosban, Sao Vicentben kell tartanod egy kis szünetet.

Látnivaló Madeira

Útban Funchalból Sao Vicentbe

Megnézheted a sziklába épített kápolnát, ami a part mellett áll. Betérhetsz valamelyik kávézóba, ahol csak úgy nyüzsög a helyiektől az élet, akik feltehetően egy olasz filmben érzik magukat, hogy mindenkit túl akarnak kiabálni, vagy a Grutas de Sao Vicente-ben is tehetsz egy látogatást és végig mehetsz azon a 700 méteres alagútrendszeren, amit a láva vájt ki. Ha pedig ez nem lenne elég betekintést nyerhetsz e csodás sziget vulkán általi keletkezésébe és izgalmas információkkal gazdagodhatsz a vulkanizmus koráról.

Madeira Sao Vicente

Sao Vicente sziklába épített kápolnája

Seixal

Sao Vicentből Porto Moniz felé nem fogod tudni eldönteni, hogyan ne vedd le a szemed a kilátásról, amit az óceán, a hegyoldal, az útközben felbukkanó kisebb vízesések és alagutak összhatása tár eléd. Egy-egy autós kilátó pont, mint például a Véu da Noiva pont jól fog jönni, hogy megállj egy pillanatra és elmerengj a látottakban mielőtt Seixalba érkezel.

Madeira útleírás Seixal

Seixal az egyik kedvenc madeirai településem

A faluba, aminek fekete finomhomokos strandjánál már csak a természet és a vulkanizmus által létrehozott medencéi szebbek és érdekesebbek. Seixalt kihagyni tényleg vétek, már csak ha arra gondolsz, hogy nem feltétlen a turisták elsődleges célpontja, így a Thaiföldre emlékeztető partról anélkül lőheted a képeket, hogy minden percben újabb fejek lógnának bele kamerádba.

Ribeira da Janela

Csak egy stop erejéig. Míg eléred Porto Monizt, akad még egy hely, ahol kitérőt tehetsz. Ribeira da Janela szintén egy folyó és az óceán torkolatában fekszik és bár a hatalmas kövek és kavicsok a fürdőzést itt kevésbé teszik lehetővé, cserébe szintén nem kell arra számítanod, hogy turisták tömege lesz a nyomodban. Ellenben az egész hely, egy hatalmas sziklával az óceánban valami elképesztő hangulatot áraszt. Mássz fel a parton álló csúcsra te is és kukkants ki a rajta kialakult ablakszerű nyíláson (janela), hogy biztosítsd magad róla, itt tényleg érdemes volt megállni.

Porto Moniz

Lehet szeretni, vagy nem szeretni, aki először látja Porto Monizt, bizonyára dob egy hátast. Az óceán elképesztő színei és a vulkanikus medencék egyszerre teszik lélegzetelállítóvá a várost. Nemhiába fordul meg itt szinte minden turista busz, és nyáron a zsúfoltság sem ritka strandjain.

Madeira Porto Moniz

Porto Moniz a kék minden árnyalatában

Ha fürdésre adod a fejed, választhatsz, hogy a belépős, kiépített, öltözőkkel is körülvett medencékben pancsolsz, vagy a sokkal természetesebb, ingyenes medencék habjaiban mártózol. Azt azért ne felejtsd, hogy bárhogy is döntesz, a medencék bár a vulkanizmusnak köszönhetően jöttek létre, mégis az óceán vizét tartalmazzák, így hőmérsékletük pontosan azzal megegyező.

Achadas da Cruz

A 160 lakosú kistelepülést Porto Moniz után érheted el, mégpedig nem akárhogy. A csak gazdák házaiból, kertjeiből, hobbijaiból álló falu kizárólag egy 300 méteres drótkötélpályán közelíthető meg, ami olyan meredeken ereszkedik a magasból, hogy néha még tériszony nélkül is jobb becsukni a szemed. És, hogy mi vár lent? Misztikum. Hatalmas magasságok találkoznak az óceánnal és közben régi öreg fakerítések között megbúvó házak kúsznak a hegy lábánál, miközben te elképedve lépdelsz a kiépített gyalogúton, ahol a hullámverések moraját csak ritkán zavarja meg egy-két turista hangja.

Achadas da Cruz

Achadas da Cruz, mielőtt a felvonóval leindulnál

Ponta do Pargo

Ahol a legszebb naplemente tárulhat eléd, lévén, hogy Madeira legnyugatibb pontján jársz. A kis falu éke egy világítótorony, amely mellől olyan, mintha előre-hátra csak óceánt látnál. Ha már kigyönyörködtet magad a kékség különféle árnyalataiban, a világító torony múzeumába is bepillanthatsz, ahol a sziget további világítótornyainak életébe nyersz betekintést, egyelőre sajnos csak portugál nyelven.

Paul do Mar, Jardim do Mar

A sziget két régi települése úgy bújik meg a hegyek és az óceán között, hogy a turisták többsége szinte észre sem veszi őket. Apró halászfaluk, amelyekben még mindig maradt egy szelet a régi időkből.

Mindegy, hogy szörfösként élvezed az óriási hullámokat, vagy a keskeny utcákon sétálgatsz, miközben a feletted magasodó sziklák bűvöletébe esel, Paul do Marban és Jardim do Marban garantáltan egy kicsit te is madeirainak érezheted magad.

Madeira utazás Seixal

Seixal is rendelkezik természetes medencékkel

Calheta

Madeira aranyhomokos strandjaiból kettő is található itt, egymással szemben, mindössze pár lépés távolságban. Ha kisgyerekkel érkezel bizonyára élvezni fogjátok a lassan mélyülő, afrikai homokkal feltöltött partot és talán csak az éttermek választéka világít majd rá, hogy tényleg Madeira szigetén jártok.

Homokos strand Madeira

Calheta ilyen homokos stranddal várja a fürdőzőket

Akad itt azonban más is, ami megér egy pillantást. Calheta még ma is működő cukornádüzeme egyben múzeumként is szolgál és alig várja, hogy a bemutassa neked, hogyan, milyen gépek segítségével lesz a cukornádból pálinka, ami aztán az elhíresült poncha koktél alapjául szolgál, ami egy kis mézzel és citromlével, narancslével, vagy más gyümölcslével keverve a Madeiraiak első számú, és igen erős alkoholos itala.

Madeira útleírás

Calheta központja is megér egy sétát

A környéket a magasból is szemügyre veheted, ha egészen a Mudas épületéig mászol, ami nem más mint a kortárs művészet múzeuma és terasza éppen ideális legalább egy kávé elfogyasztására, amely mellől ismét csodálkozva nézegetheted az óceán és a banánteraszok együttes látványát.

Ponta do Pargo Madeira

Kilátás a Ponta do Pargo világítótorony szomszédságából

Madalena do Mar

Funchalból egész gyorsan Madalena do Mar kapujában találod magad, nem csoda hát, ha nyáron igencsak zsúfolt és népszerű partszakaszba botlasz itt.

Madeira banán

A banános közepén Madalena do Marban

De nem feltétlen kell nagy strandolónak lenned, ahhoz, hogy vess egy rövid pillantást a falura, vagy legalábbis az út menti tavernánál megállj egy lapasra. A banánteraszok itt is úgy ágaskodnak majd fejed felett, mintha egyszerű almafák kukucskálnának le rád, te pedig nem győzöl majd kattintgatni telefonod kamerájával, csakhogy a szomszéd is elhiggye otthon, ilyen tényleg létezik.

Madalena do Mar

Naplemente Madalena do Marban

Madeira utazás Funchal

Hangulatkép Madeiráról

Ponta do Sol

Madeira legnaposabb pontja, ahol a szigetet a legtöbb napsütés éri. Egy újabb békés, elbűvölő település, ahol naphosszat sétálgathatsz a hegyoldalba épült házak között, ahol a keskeny utcák végén a kilátás mindig magáért beszél.

A városhoz kavicsos strand és néhány kedves kávézó is tartozik, ahol szerencsére hatalmas tumultusra maximum fesztiválok idején kell számítanod.

Ponta do Sol

Ponta do Sol látképe

Ponta do Sol és Madalena do Mar között található az a régi út is, ahol a Cascata dos Anjos vízesés éppen az útra esik és sokak előszeretettel élvezik az ingyen kocsimosást alatta. De légy résen! Az omlásveszély még a legjobb időben sem alszik, és az út lezárása sem véletlen. Mindig kérj napra kész tájékoztatást egy helyi idegenvezetőtől mielőtt arra tévednél.

Vízesés Madeira

A vízesés, ami az útra esik

Paul da Serra

Madeira egyetlen fennsíkján járva könnyen támadhat olyan érzésed, mintha Skóciába tévedtél volna. Más itt a növényzet és sokszor az időjárás is kellemetlenebb lehet, mint a napos délen. Ugyanakkor ennek a tájnak is megvan a maga szépsége és első sorban fontos szerepe. Az itt összegyűlt esővizet szállítják a levadák szerte a szigeten, a szélerőművek pedig az áramellátást segítik. Kevés más hely akad Madeirán, ahol békésen legelésző tehenekbe botlasz, a gyakorta leszálló köd miatt azonban készülj fel, hogy nem mindig lesz csodás a kilátásod.

Madeira Rabacal

Madeirán a természetben

Fanal

Madeira igazi elvarázsolt erdeje. Paul de Serrához hasonlóan a tehén sem ritka állat itt, és ha ez nem lenne elég, a terület az UNESCO világörökség részét képező babérerdő örökséghez is hozzá tartozik, amit Madeira büszkén mondhat magáénak.

Mindegy, hogy ködben, vagy tiszta időben látod, a zöld különféle árnyalatai, a fák szabadon kúszó ágai egy-kettőre a mesekönyvek lapjaira varázsolnak téged is.Madeira – Keleti Látnivalók
Curral das Freiras – Apácák völgye

Egy újabb misztikum a hegyek közé zárt Apácák völgye, amit az Eira do Serrado, vagy Boca da Corrida nevű kilátópontokból még inkább megéri megnézni. Mindegy, hogy hány képen látod a kis falut a magasból, a személyes tapasztalatod garantáltan nem múlható felül.

Apácák völgye Madeira

Apácák völgye Madeira

A történet szerint ebben a kis völgyben rejtőztek el az apácák a kalózok elől, de első sorban állataikat legeltették ezen a területen.

Mivel Curral das Freirasban manapság minden a gesztenye körül forog, ezért ha a faluba tévedsz neked sem szabad kihagyni a tradicionális gesztenyelikőr, vagy gesztenyetorta megkóstolását.

Eira do Serrado

Eira do Serrado kilátó az Apácák-völgye felett

Pico do Arieiro

Madeira harmadik legmagasabb pontja, és az utolsó, amit még bármilyen közlekedési eszközzel el tudsz érni. Lélegzetelállító kilátás amerre csak nézel. Már ha persze szerencséd van, és nem akkor érkezel, amikor leszállt a köd.

Túra Madeira

Túra a Pico do Arieiroról

Innen indul Madeira egyik legnépszerűbb 13 km-es túraútvonala is, ami egészen a sziget legmagasabb csúcsára a Pico Ruivora visz. A kilátás, a növényvilág néha olyan érzést kelt, mintha egy horrorfilmbe cseppentél volna, és habár a túra minden pénzt megér, csak megfelelő kondícióban érdemes nekivágni, lévén, hogy az 1000 méteres szintkülönbség legyűrése néha igenis feladja a leckét.

Pico Ruivo túra

Ilyen utak is vezetnek a Pico Ruivoig

Ugyanakkor a Pico do Arieiro anélkül is megér egy látogatást, hogy hosszabb túrába bonyolódnál. Meglesheted az itt felállított radar állomást, vagy, ha igazán egyedülálló programra éhezel, érkezhetsz világosodás előtt és a felhők felett szemlélheted, hogyan bújnak elő az égő égitest sugarai, miközben  sorra világítják be a környező csúcsokat.

Túrázás Madeira

Ezek a fák és a köd néha tényleg olyanná teszik a tájat, mintha egy horrorfilmben járnál

Ribeiro Frio

A babérerdőben kialakított pisztrángos medencék kicsit talán Szilvásváradra is emlékeztethetnének. Az egyetlen hely, ahol fél év alatt egyetlen alkalommal sem tapasztaltam jó időt és legalább egy pulcsira minden alkalommal szükségem volt, ha itt jártam. Ám ez semmit sem von le a hely értékéből. Sőt, hálás lehetsz a nyirkos időjárásnak, lévén, hogy enélkül nehezen merülhetnél el a zöldellő környezet minden pompájában, a páfrányok és babérok életében.

Ribeiro Frio Madeira

A babérerdőben tényleg minden zöld

Lesd meg a pisztrángok növekedését, amik medencéről medencére egyre nagyobb példányban jelennek majd meg előtted, kóstold meg őket a helyi éttermek valamelyikében, vagy indulj el a kijelölt túraútvonalakon és hagyd, hogy a természet nyugtató ereje rád is hatással legyen ebben a kis „mini dzsungelben”.

Pisztráng Madeira

A pisztrángos medencék egyike

Santana

Ha láttál már képeket Madeiráról, akkor valószínűleg nem kerülhetted el a nádfedeles házikókat sem. Minden Madeirára érkező szeretné látni, hogyan és milyen körülmények között éltek együtt generációk és mi maradt meg ezekből az emlékekből napjainkra. Habár Santana körül akad még néhány használatban lévő ház, amit akár kedvedre fel is fedezhetsz, ha csak egy rövid pillantást vetnél rájuk, érdemes a falu központjában kezdened, ahol néhány ház szépen felújítva, szuvenírboltként, kiállításként, vagy egyszerű turisztikai irodaként várja látogatóit.

Santana házak

Nádfedeles háza Santanaban

Ha a zsúpfedeles házak felfedezésével végeztél, Santana és környéke még mindig tartogat egyet, s mást. A Tematikus Parkban játékos környezetben tudhatsz meg többet Madeira kultúrájáról, míg a közelben lévő Quinta do Furao lenyűgöző kilátással, remek étteremmel, szőlőbirtokkal, saját boros pincével és szeptemberben minden hétvégén szüreti fesztivállal csábít látogatásra.

Quinta do Furao

Kilátás a Quinta do Furao kertjéből

Faial

Santana szomszédságában, egy minden szem számára azonnal észrevehető szikla lábánál fekvő falu, amit már csak maga a szikla miatt, akár távolról is érdemes szemügyre venned. A Sasok-sziklája azokról a halászsasokról kapta nevét, amik valamikor itt fészkeltek, de sokan a név hallatán arra asszociálnak, hogy magának a sziklának van madárfej formája. Nézd meg magad, majd döntsd el, igaz-e a feltételezés.

Faial Madeira

Faial és a Sasok-sziklája

Santana Madeira

Porto da Cruz

A város pont a Sasok-sziklájának másik oldalán helyezkedik el. Van itt minden, ami egy nyaralót ide vonz, de ettől függetlenül nem csak nyáron érdemes végig sétálni kiépített partszakaszán.

A hullámlovasok előszeretettel hódolnak itt kedvenc szórakozásuknak, míg a családok inkább a partmenti medencés strandon lógatják lábukat. Ha már itt jársz, ne felejtsd el felkeresni a cukornádmalmot sem, amit Calhetához hasonlóan itt is ingyenesen látogathatsz és még lehet, hogy egy kis rumot is viszel haza szuvenírként?

Porto da Cruz

Porto da Cruz – Madeira

Ponta de Sao Lourenco – Szent Lőrinc-félsziget

Úgy is fogalmazhatnék, Madeira másik arca. Míg a sziget jelentős része  egész évben úgy zöldellik, mintha csak most kezdődne a tavasz, Madeira keleti földnyelve éppen kopárságáról híres. Gyakran a szél sem kíméli az erre járókat, ugyanakkor a kontrasztos színvilág az óceán kékjével és a vöröses-barnás földnyelvvel igencsak hamar túrára csábíthat.

Ponta de Sao Lourenco

Ponta de Sao Lourenco, vagyis a Szent Lőrinc-félsziget

Az oda-vissza összesen 8 km-es túrát megtenni a félszigeten kevésbé megerőltető, mint egy Pico do Arieiro vonal, ugyanakkor lépcsőkben és emelkedőkben itt sem lesz hiány. A programot érdemes okosan időzítened. Túl nagy szélben és erős napsütésben sétád előbb fog egy próbatételre, mintsem bármilyen kellemes túrázásra hasonlítani.

Szent Lőrinc-félsziget túra

Szent Lőrinc-félsziget túra

Ha pedig csak egyszerűen néhány szép fotót készítenél a természeti csodáról, a túraútvonal megkezdése előtti parkolóból ezt is megteheted.

Quinta do Lorde Madeira

Quinta do Lorde – Útban a Szent Lőrinc-félszigetről

Machico

Madeira egykori fővárosában, ahol a legenda szerint a felfedezők is partot értek, a kis, hegyek mögött megbúvó falukhoz képest tényleg zajlik az élet. Éttermek, kávézók és tengerparti sétány csalogatja az erre járókat. Itt épült fel a sziget első kápolnája és az egykori halásznegyed is kellemes látványként fogad.

Machico Calhetához hasonlóan szintén otthont ad egy aranyhomokos strandnak, amit kicsik és nagyok kedvükre élvezhetnek a nyári napsütésben.

Machico

Gasztrofesztivál Machicoban

Camacha

Ha a madeirai hagyományőrzésbe vetnél egy pillantást, akkor Camachát biztosan neked találták ki. Első sorban a kosárszövés művészetébe nyerhetsz itt betekintést és a hatalmas vesszőből font hajótól a kis kosarakig számtalan fonott áru közül választhatsz, mindemellett a mestereket munka közben is bátran szemügyre veheted.

Camacha Madeira

Camacha és a kosárfonó műhely, ahol többek között ilyen szépségeket is készítenek

Garajau

Nem tudni, hogy a Krisztus király szobor, vagy inkább a libegővel elérhető strand látványa érdekesebb, vagy maga a kilátás ejt rabul, de egy rövid megálló Garajauban garantáltan ki fogja egészíteni madeirai szigetfelfedező túrád. A Jézus-szobor pedig éppen olyan érzést kelt majd benned, mintha egészen Rio de Janeiróig repültél volna.

Garajau

Garajau – Kilátás a Krisztus király szobor mellől

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

Könnyítsd meg utazásod. Pakolj be egyszerűen a bőröndbe.

Madeira Levadák

Mit érne Madeira egy levada túra nélkül? Ahogy azt fentebb láthattad, Madeira nemcsak a túrázók paradicsoma és sokkal több látnivaló rejlik benne, mint azt elsőre gondolnád, ám tény, hogy a sziget nagy részét behálózó levadák egyszerűen hozzá tartoznak Madeira képéhez.

Madeira levada

Rabacal túra a levada mentén

A levadák azok az öntözőcsatornák, amelyek a magasabban fekvő, esősebb, nedvesebb területekről szállítják a vizet a sziget szárazabb pontjaira, ezzel is biztosítva azt a vízmennyiséget, amire a virágzó szigetnek és annak növényzetének minden évszakban szüksége van. Napjainkban már nemcsak a növények örülhetnek a vízellátás eme módjának. Az évek alatt létrehozott vízi erőművek az áramellátáshoz járulnak hozzá, amiben a levadáknak szintén fontos szerepük van.

És milyen jó, hogy ezeket a csatornákat valakinek karban is kell tartani. Így lehet, hogy mellettük olyan ösvények alakultak ki, amelyek ma már nem csak a munkálatok elvégzésének lehetőségét, de a túrázókat is szolgálják.

Madeira túra

Kilátás egy levada túra alkalmával

Az persze csak egy dolog, hogy egy csatorna mentén bandukolsz, de képzeld mellé azt is, hogy útközben a madeirai növényvilág apraja-nagyja tárul eléd, olykor az óceán kéklő fénye ragadtat el és az sem kizárt, hogy vízesések paradicsomába érkezel.

Madeira vízesés

Ha vízesést szeretnél látni Madeirán, akkor is jó választás lehet a túrázás

Túraúvonalak Madeira

A túraútvonalak választékának csak fizikai képességeid, na meg az időjárás és a turisták mennyisége szabhat határt. Léteznek hosszabb, rövidebb túrák, nagy és kevésbé jelentős szintkülönbséggel megtehető szakaszok.

Madeira kilátás

Nem csak a levadák mentén lehet túrázni. A hegyekben a gyönyörű kilátásért falod a kilométereket

Kétségkívül az egyik legismertebb a Rabacal 25 forrás túraútvonal, ami éppen népszerűsége miatt gyakran túlzsúfolttá is válik, de ne aggódj, akad még ezen kívül számos más lehetőség, ami hasonló, vagy sokkal nagyobb élményt kínál, ha egy levada túrára adod fejed.

Ribeiro Frio babérerdő

A természet sokszínűsége figyelhető meg a túrák alkalmával

Egy biztos, képzett túravezető nélkül nem érdemes elindulnod. Egyrészt, mert a túraútvonalak megközelítése sokkal egyszerűbb így, másrészt, mert ők tudják, mikor, melyik levada mentén nem érdemes sétálgatnod például az időjárási körülmények miatt.

Levada túra

Egy könnyű túra a levada mentén

Madeira strandok

Sokakban él egy hamis kép, mely szerint Madeirán kizárólag fekete kavicsos strandok léteznek, az óceán hideg és egyébként is, aki strandolni akar, ne Madeirára utazzon. Ezzel szemben ha jobban meggondolod, kevés olyan szigetet találsz Európában, ami ennyire sokszínű fürdőzési lehetőségeket sorakoztat fel.

Nem kell messzire menned. Már Funchalban, a sziget fővárosában is ott a hatalmas Praia Formosa, aminek egy részét még a kavicsoktól is megtisztítják, csak hogy kifejezetten fekete homokban strandolj, de Seixal hasonlóan sötét homokos partszakasza is minden pénzt megér, ha fürdőzésre támad kedved. Porto Moniz vulkanikus medencéi szintén egyedülálló strandélményt biztosítanak, de ha mindenáron aranyhomokra vágysz Calheta és Machico is tárt karokkal vár.

Madeira strandok

Praia Formosa strand Madeira fővárosában

Funchal strand

Arról már ne is beszéljünk, hogy egyes strandokat kifejezetten kötélpályán van lehetőséged elérni, ami önmagában egy életre szóló élménnyel kecsegtet, a víz hőmérsékletén pedig kár is lenne aggódnod, hiszen még szeptemberben is kellemes fürdőzést ígér.

Porto Moniz strand

Porto Moniz strandja

Madeira Porto Santo

Porto Santo aranyhomokos strandja

Madeira delfinek, Madeira bálnák

Úgy tartják, az áprilistól októberig tartó időszak egyben a delfin-, és bálnalesek szezonja is. Valóban. Nincs szükséged nagy szerencsére ahhoz, hogy ez időtájt egész családok ugráljanak hajód előtt, vagy kísérjenek vízi utadra.

Delfin bálna Madeira

Áprilistól októberig te is lesheted a bálnákat, vagy delfineket Madeira körül

Többféle hajóval fedezheted fel Madeira óceánjának élővilágát, miközben arra is lehetőséget kapsz, hogy a sziget csipkés partját egy másik szemszögből is megcsodáld.

Madeira hajókirándulás

Egy hajókirándulás azért is lehet nagyszerű élmény, hogy Madeirát egy kicsit másik oldaláról is szemügyre vedd

Desertas-szigetek

A Madeirától mindössze 30 km-re található Kopár-szigetek érdekessége, hogy lakói nem emberek. Nyugi, nem is földönkívüliekről van szó, de a 3 lakatlan szigetet első sorban a barátfókák uralják, melyek miatt ezt a helyet természetvédelmi területként tartják számon.

Madeira utazás Desertas-szigetek

Hajókázás a Desertas-szigetek körül

Egy egész napos hajókirándulással felfedezheted a fókák élőhelyét, mártózhatsz az óceánban és útközben még arra is nagy esélyed van, hogy a delfinek és bálnák kíséretében utazz a szigetekig.

Porto Santo

Madeira kistestvérére átugrani olyan, mintha hirtelen egy teljesen más nyaraláson vennél részt. A kis sziget a maga 11 km-es hosszúságával és 6 km-es szélességével kicsivel több, mint 2 óra alatt érhető el komppal az örök tavasz szigetéről. Ha gyorsabb átjutást preferálnál, egy repülős leszállópálya és a menetrend szerint közlekedő repülőjáratok is segítségedre lesznek.

Porto Santo strand

Porto Santo elsődleges látnivalója a strand

Van, akinek nem elég egy nap a paradicsomból és a 9 km-es, hosszan elnyúló karib-feelinges strandból. Mások Madeira után igazán nem tudnak mit kezdeni, az itt rájuk zúduló nyugalommal.

Egy biztos, Porto Santon a helyiek szerint is van valami varázslat, amitől a legstresszesebb szervezet is képes lesz a relaxációra.

Porto Santo komp

Porto Santo komppal kb. 2,5 óra alatt elérhető Madeiráról

Mit nézz meg Porto Santon?

A sziget annyira parányi, hogy fővárosa, Vila Baleira mindössze egy 2600 lakost számláló falu és a benzinkutak száma sem haladja meg az egy egészt.

A helyiek büszkék rá, hogy Kolumbusz Kristóf is itt ért partot valamikor, sőt még feleséget is innen választott. Ezért lehet, hogy egykori háza ma is megtekinthető a szigeten.

Porto Santo főváros

Porto Santo bájos fővárosa – Vila Baleira

Kolumbus Porto Santo

Kolumbus háza Porto Santon

Vila Baleira egyébként ennél többet is kínál. A főterén ékeskedő templom a maga kék-fehér azulejodíszével arra kényszerít, hogy le se vedd róla a szemed, de az egész kis falu annyira bájos, hogy ha lehetne napokon át csak ücsörögnél valamelyik padján és élveznéd hangulatát.

Porto Santo Madeira

Nem sok, de éppen elég látnivaló a kis szigeten

Nyilván egy rövid madeirai tartózkodás nem mindig teszi lehetővé, hogy átugorj ide. Ha úgy döntesz, felfedezed Porto Santot, adj magadnak elég időt, hogy körbe járhasd a sziget kilátóit, élvezd a napsütést a csodálatos aranyparton és sétálgass a sziget szívében, Vila Baleirában.

Madeira látnivalók – Madeira utazás – Madeira útleírás – Záró gondolatok

Mint azt a fentiekben láthattad, Madeira látnivalók egész repertoárját sorakoztatja fel eléd. A sziget sokszínűségénél már csak növényvilága gazdagabb és egy Madeira utazás előtted is egy olyan világot tár majd fel, amibe otthon a kanapén ülve is folyamatosan szeretnél majd visszacseppenni.

Porto Moniz lávamedencék

Madeira látnivalók – Porto Moniz lávamedencéi

Hegyek, partok, erdők és kopár sziklák, vulkanikus történetek és gasztronómia. Karneválok és fesztiválok. Itt tényleg az lehetsz, és annak a szenvedélyednek örvendezhetsz, amit csak szeretnél.

Csodás utat kívánok Madeira útleírásom záró soraival és, ne felejts el követni a facebookon, ha további hasonló útleírások, összefoglalók, utazási tippek is érdekelnek.

Ribeira de Janela

Madeira látnivalók – Ribeira de Janela

 

Seixal Madeira

Madeira standok – Seixal