Utazás Máltára – Málta látnivalók – Málta útitippek

Annyit hallottál az utóbbi időben Máltáról, hogy lassan személyesen is szemügyre kell venned? Mivel jutsz el a földközi-tengeri kis szigetre? Hol érdemes szállást foglalnod? Miért fogod jól, vagy kevésbé jól érezni magad? Mely Málta látnivalók fognak lenyűgözni? Utazási irodával, vagy inkább önálló szervezésben utazz?Málta egészségesebb arcáról már beszámoltam egy másik cikkben, és mint ahogy az kiderült, az aprócska, johannita lovagok által kiépült szigeten, diétabarát vendéglátóhelyekben abszolút nincs hiány. De mi a helyzet a látnivalókkal? Mindenki megtalálja a számítását, ha Máltát választja úti célul? A következő leírásokban, képekben és videókban valószínűleg Te is választ kapsz kérdéseidre kedves olvasó.

„utazás Máltára – Málta Látnivalók – Málta útitippek”

Útleírásomban összefoglalom neked a legszükségesebb tudnivalókat, melyekkel a Te utazásszervezésed is egyszerűbbé válik.

Valletta kilátás Upper Barrakka Gardens

Valletta-kilátás az Upper Barrakka Gardenből

Ki utazzon Máltára, ki fogja jól érezni magát itt?
 • Aki az olyan szigeteket kedveli, ami könnyen bejárható egyetlen nyaralás alkalmával is. Málta méretét tekintve ugyanis teljes mértékben alkalmas erre.
 • Aki strandok helyett felfedezni való, épített és természeti látványosságokra vágyik.
 • Aki nem csak a nyári hónapokban, de tavasszal, vagy ősszel is egy napsütéses európai országba utazna.
Blue Grotto Panorama Kilátó

Panoráma Kilátó a Blue Grotto felett

 • Aki egy igazán egyedi mediterrán hangulatú országgal barátkozna, aminek épületei, utcái már önmagukban is múzeumként szolgálnak.
 • Aki kíváncsi egy új gasztronómiai élményre, tekintve, hogy a máltai konyha számos érdekességgel tud szolgálni e téren.
Valletta Harang emlékmű

Valletta és a Harang emlékműve

Ki ne utazzon Máltára, ki nem fogja jól érezni magát itt?
 • Aki kifejezetten az aranyhomokos tengerpartok megszállottja. Máltára inkább a sziklás partszakaszok jellemzőek.
 • Aki nem bírja a tömeget, zsúfoltságot. Málta rendkívül kis sziget, így még a szezonon kívüli időszakban, kevesebb turistával is jellemző rá a hatalmas forgalom.
 • Aki megijed egy kis széltől. Lévén, hogy Málta a Földközi-tenger egy igen kis területű szigete, kevésbé jellemzőek rá a szélvédett öblök, ugyanakkor a nyári forróságban éppen a gyakori szelek teszik elviselhetővé a kánikulát.
Málta látnivalók Mosta

Málta látnivalók – Mosta

 • Aki kedves, vendégszerető máltai népre számít. Félre értés ne essék, a máltaiak kedvesek, ugyanakkor kétség kívül sokkal távolságtartóbbak, például a görögöknél.
 • Aki nehezen viseli az utcán parlagon heverő szemétkupacokat, itt ugyanis szemetesek híján így szokás gyűjteni a hulladékot.
Málta Marsaxlokk látnivaló

Málta Marsaxlokk

Hogyan utazzunk Máltára? 

 • Önálló szervezés

Mivel Máltára a Ryanair és a WizzAir légitársaságok fapados járataival is eljuthatsz, ezért igen könnyű a dolgod, ha önállóan akarod megszervezni máltai utazásod. A jegyárak változóak, de a téli, tavaszi és őszi időszakban egész jó akciókra lehet lecsapni. Így sikerült nekem is 2018. márciusában egy mindössze 20.000 Ft-os oda-vissza jeggyel megúsznom a máltai kiruccanást.

Málta repülőtér

A máltai repülőtér

Transzfer és tömegközelekedés Máltán

Ami a transzfert illeti, ha nagyon el vagy engedve, taxival és privát transzferrel is eljuthatsz a szállásodra, de hála az igen sűrű máltai buszhálózatnak, tömegközelekedéssel is kivitelezhető a sziget bármely szegletébe való eljutás. Ha máshogy nem, hát az X4-es járattal kell elutaznod a fővárosba, Vallettába és ott kell átszállnod egy olyan buszra, ami egészen nyaralóhelyedig transzportál.

Málta tömegközlekedés busz

A Málta tömegközlekedés legfontosabb megállója Valletta. Innen a sziget minden pontjába indulnak buszok.

Itt találsz egy térképet a máltai buszozáshoz. Jegyet a sofőrnél is tudsz venni, de ha egy hétre utazol és várhatóan sokat fogsz tömegközlekedni, már a reptéri irodában érdemes beszerezned egy heti bérletet mindössze 21 €-s áron (2018-as ár, aktuális árak itt), ezt ugyanis 7 napon keresztül annyit használod, amennyit csak szeretnéd.

Málta repülőtér busz

A máltai repülőtérről busszal a legegyszerűbb eljutni Málta különböző pontjaira

A buszon váltott jegyed 2 órán keresztül érvényes, ami elsőre nagyon jól hangzik, de számolj vele, hogy hiába a kis távolságok, az óriási dugók miatt nehéz megfelelően kihasználnod.

A máltai tömegközelekedés pont olyan, mint ahogy számos útleírás beszámol róla. Kaotikus. A buszok vagy késnek, vagy korábban érkeznek, hiába inted le őket, ha tömve vannak emberrel esély sincs rá, hogy megálljanak. Egyetlen egy dolog segít, ha a káosz ellenére mégis jól szeretnéd érezni magad tömegközlekedéssel, a türelem.

Fort Ricasoli Valletta kikötő

Valletta kikötőjének bejárata. Szemben a Fort Ricasoli.

 

 • Utazási irodával

Málta egyre népszerűbb úticél, nemhiába az utazási irodák is előszeretettel kínálják ide útjaikat.

Auberge Castille Valletta

Auberge Castille, a miniszter rezidenciája Máltán

Ha a nyelvi nehézségek miatt egyedül félsz nekivágni egy máltai út megszervezésébe, akkor jól jöhet egy iroda ajánlata, ugyanakkor ilyen alacsony fapados árak mellett, továbbá, hogy a transzfer kérdés tömegközelekedéssel is megoldható, nem biztos, hogy az utazási irodák kínálata a legcélravezetőbb Málta esetében.

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

Könnyítsd meg utazásod. Pakolj be egyszerűen a bőröndbe.

Hol szálljunk meg Máltán?

A mindössze 316 km2-es sziget olyan, mintha Budapesten lennél, így a látnivalók közelségének nem kell befolyásolnia szállásválasztásod. Ellenben, ha úgy tervezed, hogy busszal járod be a szigetet, talán a főváros környéke mégis ideálisabb számodra, mert a sziget északi feléről, a több látnivalót felsorakoztató, déli oldalra, akárhogy is nézzük időigényes nap, mint nap eljutnod.

Bugibba Málta szállás

Bugibba, ahol Máltán szállást béreltem. Ez várt az utcám végén. 🙂

Valletta mellett a legnépszerűbb és egyben legturistásabb üdülőhelyek Sliema és San Giljan, ha pedig mégis északon keresgélnél alvási lehetőséget, akkor az igazi tengerparti hangulatot árasztó San Paul’s bay környéke, Bugibba városával számtalan szálláslehetőséget fog felsorakoztatni számodra.

Málta Bugibba látnivalók

Bugibba igazi turistaparadicsom

Ami engem illet, szintén ezen a részen, Bugibbában töltöttem máltai éjszakáim, habár ha legközelebb Máltára utaznék, valószínűleg a szomszédos, sokkal nyugodtabb Gozo szigetét is latba vetném, mielőtt foglalok.

Málta látnivalók Valletta

Vallettába érkezve ez volt az első kép, ami fogadott

Hogy hotelt, vagy magánszállást választasz, rád van bízva, de jó ha tudod, hogy az olcsó húsnak, Máltán, tényleg híg a leve. Amikor szállást kerestem a legtöbb kedvező árú hotel értékelései a csótányokról és a nem túl tiszta környezetről szóltak. Pontosan ezen okok miatt választottam inkább egy nagyon barátságos AirBnB lakást, amit jó áron és első sorban tisztán vehettem át kiérkezésemkor.Amennyiben nem a nyári kánikulát töltöd a szigeten, készülj fel, hogy mindegy, hogy szállodai szobát, vagy éppen lakást bérelsz, a fűtés igazán nem jellemző a máltai épületekben, így előfordulhat, hogy esténként egyel több réteg ruhában kell aludnod, ha komfortosan akarod érezni magad.

Málta Marsaxlokk halászat

Málta Marsaxlokk és egy halász, amint épp dolgozik.

Milyen ellátást vegyünk igénybe Máltán?

Mint számos más országnál, Máltán is igaz, hogy ahhoz, hogy a helyi ételspecialitásokat kedvedre kóstolgasd, nem feltétlenül egy all inclusive, vagy félpanziós ellátás a legoptimálisabb alternatíva.

Valletta étterem

Valletta kedvenc utcájában egy hangulatos étterem, az IN. Fame

Ugyanakkor tény, hogy Málta nem olcsó, így, ha már előre azon törtöd a fejed, hogy naponta 3 étkezésed is étteremben szeretnéd eltölteni, akkor bizony elképzelhető, hogy mélyen a zsebedbe kell nyúlnod és lehet, hogy egy félpanziós ellátással anyagilag mégiscsak jobban jársz.

Valletta kávézó - Málta

Valletta kávézók és éttermek sokaságával kényezteti a turistákat

A boltokban minden alapanyag elérhető áron beszerezhető, így ha egy önellátás mellett voksolsz, garantáltan nem fogsz problémába ütközni és minden kedvedre való ételt össze tudsz ütni szállásod konyhájában.

Málta Valletta Útleírás

Valletta utcája

Málta látnivalók – Milyen programot nem érdemes kihagyni egy máltai utazás alkalmával?

Amennyire kicsi sziget Málta, annyira sok látnivalóban bővelkedik. És tudod, mi a legjobb, ha a máltai látnivalók bejárását tervezed? Hogy mindegy, hogy az épített, vagy a természeti kincsek rajongója vagy, mindkettőből kijut, akár egy néhány napos tartózkodásod alatt is.

Valletta Waterfront

Valletta Waterfront

Mivel nekem csupán 4 napom volt a máltai látnivalók kiaknázására, ezért több lényeges pont kimaradt a programomból. A lent felsoroltak többségét saját tapasztalat alapján osztom meg veled, de nézd el nekem, hogy a máltai látnivalók említésekor nem hagyhatok ki olyan elemeket sem, amelyek bár a saját rövid programomba nem fértek bele, egy hosszabb tartózkodás során valószínűleg te mégsem hagynád ki őket.

Málta Valletta-nyaralás

Málta fővárosában, Vallettában

 

 • Valletta

Ha úgy gondolnál Málta fővárosára, mint egy nyűzsgő nagyvárosra, akkor ezt a gondolatod már most felejtsd el. Bevallom, pont emiatt a sztereotípia miatt húztam-halasztottam Valletta meglátogatását egészen az utolsó napomig. Aztán láss csodát, ez lett a kedvenc máltai városom.

Valletta egy kis ékszerdoboz. Nemhiába az UNESCO Világörökség része. Autók csak engedéllyel hajthatnak be és tulajdonképpen olyan, mint ha nem is egy fővárosban, hanem annak csak egy városrészében andalognál. A városfallal körülvett, párhuzamos és merőleges utcákból álló Vallettát, 3 oldalról is tenger övezi. A legtöbb Máltával kapcsolatos fotó itt készül, ami egyátalán nem csoda. Számomra itt érvényesültek és itt voltak a leglátványosabbak a híres máltai balkonok, melyek színeikkel, a sárga-homokszínű házfalakon akár dekorációként is szolgálhatnának.

Valletta látnivalók

Valletta utcáiba engedéllyel lehet autóval behajtani

Valletta egy nap alatt bejárható, azonban, ha az itt található megannyi múzeum, színház és templom bejárására is sort kerítenél, valamint szívesen elidőznél a kikötőkben és a parkokban, akkor inkább több napot szánj rá.

Lower Barrakka Garden Valletta

Lower Barrakka Garden Vallettában

A teljesség igénye nélkül, a legnépszerűbb látnivalók Vallettában:

 • A Városkapu az előtte lévő Triton-szökőkúttal, amit nem fogsz elszalasztani, hiszen valószínűleg ezen keresztül érkezel majd a fővárosba, ahová belépve, jobb oldalon egyből a Parlament épülete fogad.
 • Upper-, és Lower Barrakka Garden (Felső-, és Alsó Barrakka Parkok), melyek közül a felső híresebb és igen, a kilátása is szebb, ugyanakkor az Alsó Barrakka nekem mégis nagyobb nyugalmat árasztott és egy fokkal barátságosabbnak bizonyult.
Valletta-Lower Barrakka Garden

A Lower Barrakka Gardenben ücsörögni felér egy doboz nyugtató beszedésével. 🙂

 • Szent János-társkatedrális, ami Málta leghíresebb temploma, sokak szerint pedig „a világ egyik legszebb barokk katedrálisa” (forrás: Wikipédia)
 • A Nagymesterek Palotája, amit szintén nem könnyű eltévesztened, hiszen a Városkaputól ha jól emlékszem teljesen egyenesen, egyirányba fogsz belebotlani.
Nagymesterek Palotája - Valletta

Nagymesterek Palotája – Valletta

 • A Nagy Kikötő, ahová a tengerjáró hajók érkeznek.
 • Szent Elmo-erőd, ami a Hadtörténeti Múzaum otthona is egyben.
 • Manoel Színház, ami Európa harmadik legrégebben működő színháza. (Forrás: Bogair)
Manoel Theatre Valletta Málta

A Vallettában található Manoel Theatre Európa 3. legrégebbi ma is működő színháza

Valletta látnivalóit napestig sorolhatnám, de talán sokkal ésszerűbb, ha itt járva magadhoz ragadsz egy látnivalókkal teli térképet (mint például a lentebbi), és saját tempódban járod körbe a mini fővárost, rácsodálkozva minden szegletére.

Málta Valletta térkép

Málta Valletta térkép

 

 • Blue Grotto – Wied-iz-Zurrieq

A Blue Grotto Málta egyik, hanem a a leghíresebb természeti képződménye (pláne miután a gozoi Azúr ablak leomlott). A csodakékszínben pompázó barlangrendszertől a Te lélegzeted is el fog állni.

Az ide való eljutásban semmi bonyolultság. Amennyiben a Blue Grottot fentről szeretnéd először megtekinteni, a Panoráma megállónál kell leszállnod a buszról, ezt követően pedig egy kis sétával lejuthatsz a Wied-iz-Zurrieq nevezetű öbölbe, kikötőbe, ahonnan egy kis csónakba pattanva teljes testközelből is szemügyre veheted a természet által alkotott barlangokat.

Málta Blue Grotto

Málta-Blue Grotto a Panoráma kilátóból fotózva

A csónakok csak megfelelő időjárási körülmények között indulnak, bár meg kell hagyni, ottjártamkor iszonyú szél tombolt, a hajók mégis kifutottak. Egy csónakázás kb. 20 percig tart és 8 €-ba kerül. Mondanám, hogy megéri, de mivel pontosan az időjárási körülmények miatt nem vállalkoztam erre a túrára , ezért személyes tapasztalattal sajnos nem tudok szolgálni.

Blue Grotto Hajó

Ha hajóval, vagy csónakkal akarod megközelíteni a Blue Grottot, akkor innen fogsz indulni

Ellenben az öblöt mindenképpen érdemes meglátogatni. Láthatsz búvárokat, nézelődhetsz a csónakok között és élvezheted a természet szépségét. Az öbölben egyébként szintén van buszközlekedés, így nem kell megijedned, ha kevésbé vagy gyalogos kedvedben. Nekem lefelé igazán semmi okom nem volt a panaszra, ugyanis amilyen messzinek tűnt fentről a kikötő, annyira gyorsan sikerült lesétálnom. A felfelé úthoz pedig már inkább a buszt választottam. Természetesen autóval még könnyebb dolgod lesz és a parkolóhelyeknek hála még a megálláson sem kell aggódnod.

Blue Grotto parkolás

Egyszerű a parkolás, ha a Blue Grottohoz akarsz csónakázni.

Bár fentről mást mutat, a Wied-iz-Zurrieq kikötő teljesen jól kiéptett. Éttermek, ingyenes mosdó és szuvenír várlási lehetőség is vár, ha erre tévedsz.

Blue Grotto Panorama Kilátó Busz

A Panorama Kilátó Buszmegállója a Blue Grottonál

 

 • Marsaxlokk

Málta leghíresebb halászfaluját első sorban halpiaca, kiváló halételeket kínáló éttermei és színes csónakjai miatt látogatják a turisták.

Málta útleírás Marsaxlokk

A csodás Marsaxlokk és színes luzzujai

Ha hiszed, ha nem, ameddig a szem ellát, itt tényleg színesebbnél színesebb csónakokban gyönyörködhetsz, melyeket a máltaiak egyszerűen csak luzzunak neveznek. A luzzuk érdekessége, amellett, hogy szinte rikítanak a kék színű vízben, hogy két szemükkel, pontosabban Ozirisz szemével figyelik a vizet és védik a hajót, valamint hajósát a tenger veszélyeitől.

Málta látnivalók Marsaxlokk

Málta látnivalók sokasága közül Marsaxlokk igazi kis ékszerdoboz

Ha már kinézelődted magad a csónakok között, meglested a halászokat miközben éppen szépítgetik, javítgatják legszeretettebb tulajdonukat, ne felejts el körülnézni Marsaxlokk halpiacán sem, mely a tenger gyümölcsei mellett más helyi finomságokat, zöldségeket, gyümölcsöket, de még ruhákat, és egyéb használati tárgyakat is felsorakoztat.

Málta Ozirisz szeme

A legendás Ozirisz szeme egy máltai luzzun

Mivel pechemre késő délután érkeztem a halászfaluba, így a piacozás nálam sajnos elmaradt, de a délelőtti órákban még garantáltan nem maradsz ki a legjobb árukból. Ami azt illeti, a halpiacot az internet csak vasárnapi napokra emlegeti, de ottjártamkor egy teljesen egyszerű hétköznap pakolták össze portékáikat az árusok, így feltehetőleg, ha halpiac nem is, de piac hal nélkül bármelyik napon elcsíphető Marsaxlokkban.

Marsaxlokk templom Málta látnivalók

Marsaxlokk temploma Máltán

 

 • Mosta

Mosta kitűnő tömegközlekedési csomópont Málta közepén. Többek között azért is érkeztem első körben ide, hogy egyik buszról a másikra szálljak át. De ha nálad is így alakul, egy-két óra erejéig igazán érdemes körbenézned ebben a nem is olyan kis városban.

Málta látnivalók Mosta Rotunda

Málta látnivalók – Mosta Rotunda templom

A Rotunda templomot már messziről ki fogod szúrni, ahogy a kupolájával egész Mosta fölé emelkedik. A híres kupola érdekessége, hogy a második világháborúban egy bomba ment át rajta, ugyanakkor a templom és a benne tartózkodó 300 miséző robbanás nélkül megúszta a szerencsétlen eseményt.A templomon túl egy Repülési Múzeum, egy farmház és egy katakomba-hálózat is városnézésed céljául szolgálhat, amennyiben több időd jut Mostára.

Mdina Szent Pál Katedrális

Mdina leghíresebb temploma a Szent Pál Katedrális

 

 • Mdina

Mdinát kihagyni máltai nyaralásodból olyan, mint salátát enni olívaolaj nélkül. Elmegy-elmegy, de azért mégsem az igazi. (Ha egyszer kipróbálod, te is biztos ezen a véleményen leszel.)

Mdina a „csendes város”, Málta egykori fővárosa, ahol megállt az idő, amit egy városfal határol, és ahová a lovaskocsin kívül más jármű be sem téved. (kivéve, ha helyi lakos.) Hiába a turisták, a szűk, kanyargós utcákban lehetőséged van egész napra elmerülni és rácsodálkozni, hogy hogyan tudtak az emberek több ezer évvel ezelőtt ilyen mesés helyet alkotni.

Málta-Útitippek-Mdina

Málta-Mdina

Az UNESCO Világörökséghez tartozó városban olyan nevezetességek akadnak utadba, mint

 • maga a városkapu, amit az Mdinai épületek többségéhez hasonlóan barokk stílusban építettek;
 • a Szent Pál Katedrális;
Palazzo Vilhena Mdina Málta

Palazzo Vilhena, vagyis a természettudományi Múzeum Mdinában

 • az egyházi műtárgyakat felsorakoztató Katedrális Múzeum;
 • a Palazzo Falson, ami a Szépművészeti és Régészeti Múzeumnak ad otthont;
Mdina Málta látnivalók városkapu

Mdina városkapuja

 • a Palazzo Vilhena, amelyben a Természettudományi Múzeum kap helyet;
 • a Börtönmúzeum, ami a Palazzo Vilhena alatt található;
Mdina-látnivalók

Mdina utcáiban sétálva

 • a ma is működő Karmelita kolostor,
 • a Bástya tér, melynek bástyájából belátható a környező vidék, és végül, de nem utolsó sorban
Mdina-Bástya tér

Mdina Bástya terének lenyűgöző épülete

 • Mdina másik kapuja, a Görög kapu, ami a főkapunál sokkal egyszerűbb, nevét pedig a korábban közelben élő kis görög közösségről kapta.
Málta-Mdina épületek

Mdina épületei megérnek egy-egy fotót

 

 • Rabat

Ha Mdinába bekukkantottál, akkor valószínűleg a mellette fekvő, sokkal nyüzsgőbb Rabat is meg fog érni egy sétát városnéző túrád során. Már csak azért sem érdemes kihagynod, mert Rabat Mostához hasonlóan szintén jó tömegközlekedési csomópont, így miután itt megpihensz, fel tudsz pattanni a sziget több pontjára induló buszra.

Málta Rabat Szent Pál templom

Málta-Rabat és a Szent Pál templom

A „rabat” szó külvárost jelent, utalva arra, hogy Rabat volt Mdina külvárosa. Csak úgy, mint Málta más városaiban, így itt sem fogsz unatkozni, ha a történelem nyomait keresed. Rabat látnivalói között előkelő helyen szerepel a Szent Pál-barlang, ahová a monda szerint Szent Pál bújt hajótörése után, illetve további érdekességek lehetnek a Szent Pál és Szent Ágota katakombák, melyek korábban temetkezési helyként funkcionáltak.

Málta Rabat látnivalók

Egy hétköznapi épület Rabatban, Máltán

A látnivalókon túl Rabat éttermek és kávézók sokaságával, valamint utcai zöldség-, gyümölcs-, és pékárusok portékáival teheti sétád még kellemesebbé.

Málta útleírás - Rabat

Málta – Gozo – Rabat, vagy másik nevén Victoria utcája

 

 • Hagar Qim -mnajdra

A Blue Grottohoz közeli megalitikus templomegyüttesek a Kr.e. 3000-es évekből maradtak a máltaiakra és a világörökség részét képezik. Eljutni egyikhez sem nehéz, és akár a Blue Grotto-s kirándulásoddal is összekötheted az újkőkorszaki romok megtekintését.

Málta-Rabat-Útitipp

Máltán minden ház falán vallásos szimbólumot fedezhetsz fel

Időhiányában ezek meglátogatása nálam kimaradt, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy ha egyszer visszatérek Máltára, véletlenül sem szalasztom el a két legjobb állapotban fennmaradt, hatalmas kövekből álló templommaradványokat, hiszen, a csak történelem könyvből ismert korból származó emlékek, ilyen állapotban való fennmaradása, bárkinek ámulatra adhat okot.

Málta látnivalók - Rabat

Málta látnivalók – Rabat

 

 • Dingli sziklák

Mivel a természeti látnivalók fanatikusa vagyok, ezért nagyon bánom, hogy a Blue Grotto-tól visszafelé nem szálltam le a buszról, és nem néztem meg a Földközi-tengert a 250 méter magasan fekvő Dingli sziklák tetejéről, hiszen egy-két képet és videót áttekintve elképesztő látványból maradtam ki.

Wied Iz Zurrieq-Málta

Wied Iz Zurrieq a Blue Grottotól nem messze

Ahogy olvastam és a buszról láttam, a környékben valóban sem étterem, sem kávézó, sem szuvenír árus nem vár és a turisták is csak néhány fotó erejéig állnak meg itt, ugyanakkor biztosan nem véletlen, hogy Málta toplistás látnivalói között emlegetik ezt a helyet.

Wied Iz Zurrieq búvárok

Wied Iz Zurrieqnál, ahonnan a csónakok indulnak a Blue Grottohoz sok búvárral találkozhatsz

 

 • Popeye Village

Szintén egy máltai falu, amit első látogatásom alkalmával kénytelen voltam parkolópályára állítani, pedig már az utazás előtt, az útleírásokat bújva is sokszor találkoztam vele.

Upper Barrakka Garden

Upper Barrakka Garden, a nyugalom szigete

A színes házikókkal tarkított falu, valójában egy élménypark, ami a Robin Williams főszereplésével itt forgatott Popeye című filmnek köszönhetően került kialakításra.A park belépős, ugyanakkor a nézelődésen túl telis-tele van szórakozási lehetőséggel, amit jegyed megváltásával bátran igénybe is vehetsz. Csónakázás, animáció, vízi játékok…nem csoda, ha a gyermekes családok egyik kedvenc máltai programja a Popeye Village meglátogatása.

Málta-Rabat utca

Séta Rabatban, Máltán

 

 • Gozo – Comino

Ha nincs sok időd, vagy legalábbis nem célod a látnivalókban való mélyebb elmerülés, akkor Gozo és Comino, Málta két szomszédos szigetének meglátogatása, akár egy napra is tehető. Persze így azért kapkodnod kell a lábad, és tényleg elég felületesen futhatod át Málta kistestvéreit, mindenesetre a lényegről így sem maradsz le, egy későbbi utazásod során pedig akár külön-külön napokon is megjárhatod őket.

Azúr ablak Málta

Az Azúr ablak környéke Máltán

Az első utam Máltáról Gozora vezetett a Cirkewwa-ból induló komppal, amire meglepő módon beszálláskor nem kellett jegyet váltani. Ennek oka, hogy az út díját a visszafele úton terhelik, így Gozón tulajdonképpen egy oda-vissza jegyet fogsz megváltani a pénztárban, hacsak nem fizetsz be egy olyan kishajós kirándulásra, ami Gozoról először Cominora, majd onnan vissza Máltára visz. Én az utóbbi mellett döntöttem és így sikerült a 2 szigetet 15 €-s költséggel megúsznom. (Az egyszerűség kedvéért: Málta – Gozo (komp) + Gozo – Comino (kishajó)  + Comino – Málta (kishajó) = 15 €)

Málta Gozo kikötő

Gozo kikötője

A kishajós kirándulás többféle változatban létezik és ha az interneten váltasz jegyet, akkor kedvezőbb jegyárakban is részesülhetsz, ezért ehhez mindenképpen használd ezt az oldalt.

Comino Blue Lagoon

A cominoi Blue Lagoon színei téged is ámulatba ejtenek

A két kis sziget közül Gozo tényleg olyan, mint Málta, csak kicsiben. Ugyanakkor talán a Máltán tapasztalt zsúfoltság itt kevésbé érezhető. Mind az emberek mentalitásában, mind a környezetben egyfajta békesség honol. Nem csoda, ha sokan eleve szívesebben szállnak meg ezen a szigeten és töltik itt nyaralásuk nagy részét.

Gozo - Victoria piac

Victoriában sok az árus, szinte minden kis utca egy kisebb piac

Comino annyira mini sziget, hogy állandó lakosainak száma is mindössze 6, szállodából pedig csak egyetlen egyet húztak fel itt. A túraútvonalon gyalogosan is bejárhatod a kis szigetet, viszont készülj fel rá, hogy méretéhez képest talán túl sok turistával kell osztoznod a sziget szépségén.

Citadella Rabat Székesegyház Gozo

A Citadella és a Székesegyház Rabatban

Rabat-Victoria

Rabat, vagy más néven Victoria, Gozo központja, amit feltehetőleg te sem fogsz szem elől téveszteni, ha ellátogatsz a szigetre. Ha tömegközlekedsz, akkor Gozo különböző pontjait is innen tudod majd megközelíteni. Mondhatnánk, Gozon minden út Victoriaba vezet.

Gozo Rabat Citadella

Rabat Citadellájából egész Gozot belátni

Ahhoz képest, hogy csak egy rövid időt akartam erre a városra szánni, annyira elmerültem benne, hogy a fél délelőttömet rááldoztam, pláne miután megváltottam a jegyem a Rabat és szinte egész Gozo legmagasabb pontján található, világörökséghez tartozó Citadellába.

Gozo Victoria kávézók

Gozo központja, Victoria is számos kávézóval és terasszal vár

Itt tudod bejárni Victoria óvárosát, ami szűk utcáival és homok színű épületeivel feltehetőleg téged is emlékeztetni fog Mdinára. Az erődítmény falainak tetejéről beláthatod Gozo szinte egészét, de még Málta bizonyos részeit is. Ha nem sietsz, külön jegy megváltása nélkül csodálhatod meg a Mária mennybemenetelének szentelt székesegyházat kívülről és belülről egyaránt, de a citadellát körülölelő városban sétálgatva sorra bukkanhatsz rá olyan múzeumokra is, mint a Régészeti Múzeum, Katedrális Múzeum, vagy akár a Régi Börtön.

Gozo Látnivalók Citadella

Gozo Látnivalók – Citadella

A Citadellán kívüli Victoriában egy igazi nyüzsgő, ugyanakkor mégsem zsúfolt városban merülhetsz el. Nézelődhetsz az utcai árusok kínálatában, vagy megpihenhetsz egy-egy kávézó, étterem teraszán.

Gozo-Victoria-Citadella

A gozoi Victoriában található Citadellában

Ramla-bay

Málta összességében kevés homokos és széles partszakasszal rendelkezik, így ha egy igazán jó strandolásra vágysz, a Ramla-bay-t szinte biztos, hogy neked találták ki. A vörös homokos partszakasz népszerűsége miatt, a nyáron borzasztó zsúfolttá válhat, ugyanakkor Málta többi strandjához képest itt még így is találhatsz egy talpalatnyi helyet.

Ha autóval érkezel, parkolni akár az útmentén is tudsz, de busszal is könnyen megközelítheted Gozo ezen részét. Túl nagy infrastruktúrára ne számíts a parton, de ingyenes mosdó, és egy-két büfé még így is rendelkezésedre áll.

Ramla-bay Gozo strand

A Ramla-bay, Gozo egyik leghíresebb strandja

A part egybefüggő homokkal borított látványát egy Szűz Mária szobor töri meg, a közelben pedig sorakoznak a túraútvonalak, amik rejtélyes sétákra csábítanak. Az egyik ilyen útvonalon elérheted Calypso barlangját is, ahol a legenda szerint Kalüpszó nimfa fogva tartotta Odüsszeuszt.

Azúr ablak Málta Gozo

Az Azúr ablak helye-Málta-Gozo

Azure Window-Azúr ablak

A Málta legnagyobb szenzációjának számító természeti képződményt 2017-ben szó szerint a tenger nyelte el és egy nagy vihar következtében leomlott.Ennek ellenére a mai napig számtalan turista látogat el ide, hogy megnézze az Azúr Ablak helyét, és maradványát. Az Azure Window bizonyára csodás látvány volt, amíg létezett, ugyanakkor így is hihetetlen felfogni, hogy egy ekkora szikla eltűnéséhez, milyen természeti erőre lehetett szükség.

Valletta Marsamxett

Valletta Marsamxett és a yacht-kikötő környéke

Maga a környék mindenképpen megér egy látogatást, akár busszal, akár autóval jönnél el ide. Néhány büfékocsi, árus, toalett, és csónakázási lehetőség is kellemesebbé fogja tenni itt eltöltött néhány órádat.

St. Georgs square Valletta

St. Georgs square Vallettában

Marsalforn

Gozo egykori halászfaluja akárhogy is szerettem volna, nem fért bele egynapos programomba, ugyanakkor ha teheted, mindenképpen keresd fel a turisták körében igen népszerű várost. Szinte nincs útleírás, ahol legalább pár sor, és kép erejéig ne találkozhatnál Gozo korábbi igen fontos kikötőjével.

Valletta Trioton Szökőkút

Valletta városfalán kívül a Trioton Szökőkút

Marsalforn közelében megnézheted azokat a sólepárlókat, ahol a gozitánok (törzsgyökeres gozoi lakosok) szorgos, de nem túl bonyolult munkával nyerték ki a tengerből a sót. Egyes sólepárlók még ma is működnek, viszont éppen ezért, ezeket nem fogod tudni meglátogatni.Ha a sólepárlás kevésbé hoz lázba, vagy egyszerűen csak relaxálnál, akkor pedig nyugodtan andalogj a marsalforni kikötőben, ülj be egy kávéra az öbölben, vagy ebédelj egy finom tengeri herkentyűt valamelyik ottani étteremben.

Valletta Szent János Társkatedrális

Valletta Szent János Társkatedrálisa Málta leghíresebb barokk temploma

Blue Lagoon – Comino

A Kék Lagúna neve nem véletlen, és ezt te is azonnal érzékelni fogod, amint meglátod. A vakítóan kék öbölbe behajózva akár azt is gondolhatod, hogy egy egzotikus szigetre sodort a szerencse és az egyetlen dolog, amit sajnálni fogsz, hogy rajtad kívül még jó néhány másik turistát is.

Málta Comino Blue Lagoon

Málta- Comino – Blue Lagoon

Bár én márciusban jártam itt, már ekkor elég nagy tömeg honolt a nem túl széles és nem túl nagy partszakaszon. Valószínűleg ugyanez a tumultus nyáron hatványozottan érzékelhető, így jobb, ha inkább nem is erre koncentrálsz, vagy ha teheted inkább a kora reggeli órákban érkezel.

A lagúna közelében mosdót, valamint néhány büfét is találsz.

Valletta látnivalók Málta

Valletta látnivalókból kifogyhatatlan

Málta Látnivalók, útitippek záró gondolatok

Málta, csak úgy, mint majdnem minden hely, ahol valaha jártam, a maga pozitív és negatív oldalaival együtt, szintén a szívemhez nőtt.

Valletta Málta Látnivalók

A kedvenc utcám Vallettában

Tény, hogy számomra első sorban kulturális, városnézős utazási célként, mintsem strandolós nyaralóhelyként állja meg a helyét, ugyanakkor a lényeg, hogy egy máltai utazás szinte kizárt, hogy unalmasan teljen.

Valletta utca

Egy szimpla utca Vallettában

Mindegy, hogy tömegközlekedéssel, vagy bérelt járművel, de a sziget legtöbb érdekességét szemügyre veheted és haza térve véletlen sem lesz olyan érzésed, hogy egy jó adag látnivalót kihagytál.

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

Könnyítsd meg utazásod. Pakolj be egyszerűen a bőröndbe.

Ha megjött a kedved az egyedülálló Málta felfedezésére, akkor csekkold gyorsan a repjegyeket, amikre általában elég kedvezményes áron csaphatsz le, ha elég szemfüles vagy.

Málta Valletta Városkapu

Valletta városkapuja és mellette a modern parlament épülete

Tetszett a máltai útleírás és további úti tippekre is kíváncsi vagy? Kövesd Facebook oldalam és ne maradj le a hasznos információkról.