Nyugat-Kréta nyaralás – látnivalók – útleírás a görög szigethez

Téged is vonz a görögök legnagyobb szigete, Kréta? Még csak tervezgeted a krétai nyaralást, de már most jól jön minden hasznos információ? Nyugat-Kréta, vagy inkább kelet? Északi part, vagy inkább déli? Utazási iroda, vagy önálló szervezés?Zakynthos után, ezúttal krétai útleírásomból kapsz választ e görög szigettel kapcsolatos legnagyobb dilemmáidra, megismerhetsz néhány kihagyhatatlan elemet Nyugat-Kréta látnivalói közül és valószínűleg még nagyobb kedvvel foglalod le krétai nyaralásod, hogy hamarosan Te is elmerülj a görög életérzésben.

„Nyugat-Kréta nyaralás-látnivalók” útleírásomon keresztül betekintést kapsz saját nyaralásomba. Láthatod, hogy mit volt időm és kedvem megnézni egy hét alatt, bérelt autó nélkül, Kréta nyugati-, és déli oldalán.

Balos, Nyugat-Kréta látnivalók

Balos, Nyugat-Kréta kiemelt látnivalója

Ki utazzon Krétára, ki fogja jól érezni magát itt?
 • Aki szereti a szigeteket, és szívesen él a Kréta által adott megannyi természeti kincs felfedezésével.
 • Akinek minden vágya, hogy történelmi emlékek sorával ismerkedjen és találkozzon az európai civilizáció bölcsőjével.
 • Aki a nyaralás minden napjára tervezne programot és nem rest érte hosszú kilométereket sem utazni.
 • Aki átvenne a görög mentalitásból. Abból a lazaságból, és szabadságból, amiben itthon csak ritkán lehet részünk.
 • Aki oda van a görög gasztronómiáért, vagy ha eddig nem ismerte, mindenképpen szeretné kipróbálni.

Chania, Nyugat-Kréta útleírás

Romantikus hangulat Chaniaban, Nyugat-Kréta egyik legjelentősebb városában

Ki ne utazzon Krétára, ki nem fogja jól érezni magát itt?
 • Ne utazzon Krétára, aki csak a szálloda tengerpartján heverészne, hiszen Kréta ennél sokkal többet nyújt.
 • Aki a sziget minden szegletét egy hét alatt akarja megismerni. A nagy távolságok miatt ugyanis erre nincs esély, és csalódás erre a helyszínen rádöbbenni.
 • Aki fél a széltől. Krétán gyakoriak a nagy szelek, amik inkább segítenek a kánikula átvészelésében, mintsem zavarnák a nyaralást.
 • Aki képtelen lassítani és elfogadó lenni a görögök mentalitásával szemben. Ők nem fognak sietni, pláne nem aggódni a magyar által stresszesnek gondolt helyzeteken, így jobb hozzájuk alkalmazkodni.

Dél-Kréta-Preveli-part

Dél-Kréta egyik legfontosabb látnivalója, Preveli-partja a Pálma erdő mellett

Csatlakozz a „Krétai kalandok” csoporthoz, ha még több infó, érdekesség, látnivaló érdekel Krétáról.

Hogyan utazzunk Krétára? Nyugat-Kréta megközelítése

 • Önálló szervezés

Kréta a WizzAir menetrend szerinti járatával vagy a Ryanair menetrendszerinti járatával közelíthető meg legegyszerűbben, ami által közel 2 és fél óra alatt Krétán találod magad.

Ha a sziget keleti oldalán lesz a szállásod, akkor célszerűbb a WizzAir Heraklionba érkező járatára jegyet váltani, míg a sziget nyugati oldalán lévő elhelyezésedhez inkább a Ryanair Chaniaba érkező járatát javaslom.

Kréta repülővel

Útban Kréta felé Wizzair fapados járattal-Kilátás Santorinire

Ami a fapados jegyárakat illeti, ha nagyon figyelsz és ügyes vagy, az utazási irodáknál kedvezőbben is ki tudod hozni a nyaralásod, de sok esetben, pláne, ha már nyakig vagy a szezonban, így sem jársz jobban, mintha szervezetten utaznál.

Ha önálló szervezésen töröd a fejed, transzferként választhatod a helyi tömegközlekedést, amivel viszonylag egyszerűen el tudsz jutni a sziget városaiba. Kényelem szempontjából azonban a drágább, ugyanakkor még megfizethető kategóriába eső, és valóban minőségi szolgáltatást nyújtó privát transzfer érdekel, akkor érdemes ezt az oldalt elolvasnod és itt ajánlatot kérned.

Kréta repülőtér-Transzferre várakozás

Kréta repülőtér-Transzferre várakozás-Heraklion repülőtér

 

 • Utazási irodával

A legtöbb magyar utazási iroda szervez utat Krétára, aminek keretében szállást, repülőjegyet feladott poggyásszal, és transzfert is egyben kínálnak. Gyakran, főleg előfoglalási és last minute időszakokban, sokkal kedvezőbbek az így kialakult árak, mintha ezeket magadnak szerveznéd.

Ne felejtsd el azonban, hogy a jó árakért kompromisszumot is kell kötnöd. Az utazási irodák többségének kínálatában például megegyeznek a szállások, amik nem biztos, hogy éppen ott és olyan minőségben találhatók, mint, amit te elképzeltél.

Gramvousa hajóval-Nyugat-Kréta nyaralás

Gramvousa hajóval-Kirándulás Nyugat-Krétáról

Krétai utazásomnál a saját szervezés mellett tettem le a voksom és bár árban kb. ugyanannyira jöttem ki, mintha utazási irodának fizettem volna, legalább a szállásom éppen azon a nyugat-krétai településen volt, ahová menni akartam.

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

Könnyítsd meg utazásod. Pakolj be egyszerűen a bőröndbe.

Hol szálljunk meg Krétán? Kelet-Krétai, vagy Nyugat-Krétai nyaralás?

A krétai szálláshelyed kiválasztásánál érdemes elsődlegesen a látnivalók közelségére hagyatkoznod.

Kelet-Krétáról

sok útleírásban nyilatkoznak Kréta „partisabb”, fiatalosabb, zsúfoltabb arcaként, ennek ellenére néhány napos kelet-krétai tartózkodásom bebizonyította, hogy innen legalább annyi látnivaló és érdekesség érhető el, mintha Nyugat-Krétára utaznál. A magyar irodák a szálláshelyek nagy részét Kelet-Krétán kínálják, így szervezetten szinte biztos, hogy ide egyszerűbb eljutnod.

Santorini 1 napos kirándulás Krétáról

Santorini 1 napos kirándulás Kelet-, és Nyugat-Krétáról is elérhető

Nyugat-Kréta

mindig a bájosabb, csendesebb oldalnak számított, legalábbis a leírások és fórumok szerint biztosan. Csak úgy, mint keleten itt is szabad a választás a nyüzsgő nagyobb városok, vagy a csendesebb üdülőfalvak között.

Észak-, és Dél-Kréta

Krétát emlegetve sokan elfelejtik, hogy a sziget nem csak keleti-, és nyugati oldalra, de északi- és déli partszakaszra is osztható, csak, hogy a szállásválasztási dilemmát még tovább bonyolítsuk.

Elafonissi strand-Nyugat-Kréta

Elafonissi strand-Nyugat-Kréta látnivaló

Ha első alkalommal utazol Krétára, akkor lehet, hogy a turistásabb észak jobban elnyeri tetszésed, de biztos vagyok benne, hogy a déli partot is szemügyre véve, legközelebb már ez a nyugodtabb, kevésbé frekventált terület is éppen úgy esélyes lesz a nyertes nyaralóhelyeid között, mint bármelyik északi társa.

Ha azonban tényleg a déli oldalt választod, ne várj sokat az utazási irodák kínálatától. Ők elsődlegesen az északi part szálláshelyeivel állnak kapcsolatban, így délre javasolt önálló szervezésben gondolkodnod.Mivel krétai utazásom alatt a legjobb kiindulási pontot igyekeztem megtalálni kirándulásaimhoz, ezért én Rethymno mellett tettem le első nyaralásom voksát, ami éppen megfelelő távolságra volt a reptértől, de az általam kinézett nyugati partszakasz csodás lagúnáiért sem kellett keresztül utaznom a teljes szigetet.

Ahhoz, hogy te is az ideális helyet válaszd ki krétai nyaralásodhoz, igyekezz átrágni magad Kréta látnivalóinak hosszú során. Jelöld be, melyek azok, amiket kihagyhatatlannak gondolsz, majd a távolságok alapján döntsd el, a sziget melyik oldaláról lesz a legkönnyebb megközelítened ezeket.

Nyugat-Kréta-Chania szivacsárus a kikötőben

Chania szivacsárus a kikötőben

Milyen ellátást vegyünk igénybe Krétán?

Csak úgy, mint Zakynthos esetében, továbbra is úgy gondolom, hogy bűnt követ el, aki egy görög szigeten all inclusive ellátásra fizet be. Kényelmi szempontból és egész nap a szálloda falai között tartózkodva persze elképzelhető, hogy megéri ez az ellátásforma. De, ha csak egy kicsit is belekóstolnál az igazi görög gasztronómiába, akár még speciális diétát követve is, akkor nem szabad kihagynod a helyi tavernákat.

Ezek azok a családias vendéglők, ahol garantált, hogy legalább kétszer betérve már törzsvendégként üdvözölnek és ahol költségeidben sem jársz rosszabbul, mintha egy félpanziós ellátást rendeltél volna.

Görög saláta-Kréta ellátás-önellátás

Görög saláta Krétán önellátás formájában

A reggeli természetesen más. Attól függően, hogy az apartmanban az otthon megszokott reggelidet fogyasztanád, vagy szeretnéd, hogy kiszolgáljanak, egy reggelis ellátás igénybevételével túl sokat nem veszíthetsz. Ehhez azonban érdemes a szálláshelyek értékeléseit is átolvasnod, ha csak nem akarod, hogy egy héten át angol reggelit szolgáljanak fel neked.

Csatlakozz a „Krétai kalandok” csoporthoz, ha még több infó, érdekesség, látnivaló érdekel Krétáról.

Milyen programot nem érdemes kihagyni Krétán, főként, egy Nyugat-Kréta nyaralás alatt?Kréta túl nagy sziget ahhoz, hogy egy hét alatt mindent láss belőle, és bár némi szívfájdalomra ad okot, muszáj szelektálnod a programok között.

Ha a legtöbb látnivalóhoz szeretnél eljutni, egy autóbérlés elengedhetetlen számodra, de ha megelégszel napi egy-két kiemelt programmal, vagy egyszerűen nincs más lehetőséged, akkor válogathatsz az utazási irodák kínálatából, vagy kipróbálhatod a Krétán remekül működő tömegközlekedési hálózatot.

Dél-Kréta látnivaló-Preveli

Kirándulás Dél-Krétán önállóan, saját szervezésben: Preveli

Mivel, mint azt a fentiekben leírtam, Nyugat-Krétán töltöttem egy hetet első krétai nyaralásom alkalmával, ezért a saját programjaim is erre a részre összpontosultak. Egyedüli utazóként az autóbérléssel nem jártam volna túl jól, ezért néhány programra szervezetten, míg másokra önállóan jutottam el.

Bár akkor sajnáltam, hogy csekély számú dolgot láttam Krétából, utólag visszagondolva örülök, hogy legalább minden helyet ki tudtam élvezni és nem kellett egy bérelt autóba pattannom, egyik helyet a másik után hajkurászva.

Santorini kirándulás hajóval

Santorini kirándulás hajóval-Utazási iroda által szervezve

Az alábbi listában csak az általam egy hét alatt bejárt krétai látnivalók sorakoznak, melyeken felül még legalább száz másikat tudnék felsorolni, viszont személyes tapasztalat hiányában ezt egyelőre nem teszem meg.

 • Plakias-Preveli-Pálma Erdő

Óriási fejtörést okozott, hogy meglátogassam-e ezt a helyet Krétán, hiszen előtte számos negatív értékelést olvastam a Pálma Erdő zsúfoltságáról, és szemetességéről. Tény, hogy rengeteg ember megfordul itt és önmagában nem a csodaszép, égszínkék pompában csillogó látvány tárul az utazó szeme elé Kréta ezen részén, mégis van benne valami egyedi és különleges, amiért az én szívemet rabul ejtette.

Rethymnóból tömegközlekedéssel egyszerűen és közvetlenül lehet eljutni Dél-Kréta, Plakias nevű nyaralóhelyére. (Egy kirándulás Plakias meglátogatásával itt.) A reggeli járattal érkezve könnyen az az érzésed támad, hogy itt bizonyára nincsenek turisták és valóban, érzékelhető, hogy északhoz képest kevésbé mozgalmas településről van szó. A busz a kikötő mellett tesz le, így nem kell túl sokat sétálnod, ha el akarod érni a 10 óra körül induló hajók valamelyikét, amik egészen Preveli partjáig transzportálnak.

Nekem persze még így is sikerült lekésnem a hajókat, hiszen kávé nélkül nem indulhattam útnak, de aggodalomra semmi ok, 11-12 óra körül ismét indult egy hajó, amit szerencsésen elkaptam.

Preveli pálma erdő

Preveli és a pálma erdő

Prevelire Rethymnoból és környékéről nem csak tömegközlekedéssel, vagy autóval, de szervezetten is nagyon egyszerű az eljutás. Csekkold itt ezt a kirándulást.

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

Könnyítsd meg utazásod. Pakolj be egyszerűen a bőröndbe.

 

 • Gramvousa-Balos

A két, egymástól mindössze 3 km-re fekvő ékkövét Nyugat-Krétának szervezett formában sikerült meglátogatnom. Rethymnóból busszal utaztunk Kissamos kikötőig, ahonnan egy igen nagy, mondhatni óriási hajóval vettük az irányt elsőként Gramvousa felé.

Nézd meg te is Balost és Gramvousat. Kattints ide a programért.

Gramvousa-Nyugat-Kréta látnivaló

Gramvousa-Nyugat-Kréta látnivalója

A hajón minden fellelhető, ami egy napi programodhoz szükséges: étel-ital, napernyő és mosdó is. Ezeknek azért van jelentős szerepe, mert a meglátogatott helyek mindegyike természetvédelmi terület, így Gramvousán és Baloson ilyen jellegű infrastruktúrára ne is alapozz.

A szervezett program egyetlen hátrányát Gramvousa szigetén tapasztaltam, ahol idő hiányában nem tudtam felmerészkedni a csúcson emelt velencei erőd romjaihoz.

Gramvousa hajóroncs

Gramvousa hajóroncs a vízben

Kíváncsi voltam a strandra is, valamint az erődtől ellentétes irányban felfedezhető hajóroncsra is, továbbá a flip-flop papucsom amúgy sem volt jó választás egy domb megmászására, így az ingyenesen látogatható – korábban a velencei kereskedelmi útvonalat védő – erődöt ezúttal csak lentről csodáltam meg. Persze veszteség így sem ért, hiszen éppen elég élményt nyújtott – az egyes leírások szerint cementet, míg az idegenvezető szerint ezüstöt szállító – elsüllyedt hajó látványa, vagy ugyanilyen remek volt megmártózni a vízben, ahonnan gyönyörködhettem a domboldalon emelkedő hatalmas agávékban.

Gramvousa agavé Nyugat-Kréta látnivaló

Hatalmas agavék Gramvousán, Nyugat-Krétán

Gramvousától mindössze pár perces hajóútra már a következő csodát, a Balos lagúnát értük el, amit hasonlóan képzelj el, mintha a Maldív-szigetekre cseppennél. Egyik oldalon a bokáig érő víz, másikon a hihetetlen kék színek, és mindez nem a világ másik végén, csupán Görögországban lehet a tied.

Balos hajóval-Nyugat-Kréta nyaralás

Balos hajóval érkezve

Bár én hajóval fedeztem fel Balost, látva a magasból érkezőket, a gyalogos hegymenettel kétségkívül megszenvednek az ide érkezők. Ez azonban téged ne tántorítson el, hiszen a lagúna látványa fentről, valószínűleg megéri ezt a fáradságot. • Rethymno

Akár egy hangulatos sétára vennéd az irányt, akár kultúrát és történelmet keresel, akár a legkézenfekvőbb kiindulópontot vadászod nyugat-krétai kirándulásaidhoz Rethymno biztos vagyok benne, hogy szóba kerül a fejtörés közben. A bűbájos város éppen elég nagy, hogy mindent elérhetővé tegyen egy jól szervezett nyaraláshoz, ugyanakkor éppen elég kicsi, és visszafogott, hogy ne menjenek az agyadra a turisták.

A velencei hatást kétség kívül érezni Rethymno utcáit járva, ugyanakkor a kevésbé barátságos, mintegy 300 évig tartó török „látogatás” nyomaiba is lépten-nyomon bele fogsz botlani, ha ide sodor az élet.

Rethymno velencei erőd

Rethymno és a velencei erőd (Kép forrás: Pixabay)

Fortezza-Velencei erőd

A város felett emelkedő Fortezza többek között a velencei kereskedelmi útvonal védelmében épült, éppen a törökök ellen. Bár az erőd hosszasan ellenállt, török támadóit nem volt képes megakadályozni, hogy átvegyék a velenceiektől a hatalmat. A törökök ezután a Fortezzát megerősítették, a benne lévő templomokat mecsetté alakították és ezzel együtt uralták az egész térséget. A későbbiekben még börtönként is működtetett épületet egy 3,00 €-s felnőtt belépő fejében járhatod körbe és csodálhatod meg, mintha csak a történelemkönyved kelt volna életre.

Rethymno kikötő-Old Port

Rethymno kikötő-Old Port (Kép forrás: Pixabay)

A Fortezzát lentről körül ölelő óváros szintén hozzá tartozik Rethymno hangulatához. Ha szeretsz szűk-, ugyanakkor hangulatos-, olykor virágos-, máskor történelmi utcákon andalogni, akkor Rethymno velencei óvárosa garantáltan elragad majd téged is. Az utcákon bolyongva nem győzöl választani a szuvenírek, a bárok, és éttermek kínálatából, majd mikor már teljesen azt gondolod, hogy ebből a sokszínű labirintusból bizony nincs kiút, egyszercsak egy téren kötsz ki, ahol annak ellenére is megpihensz, hogy tulajdonképpen még el sem fáradtál.

Rethymno szűk utcák

Rethymno szűk és virágos utcái mindenkit felvidítanak

Old-Port-Rethymno velencei kikötője

Az óváros festői képéhez az Old-Port, vagyis Rethymno régi kikötője éppen olyan elengedhetetlen, mint a korábban vázolt keskeny utcák. A szintén velenceieknek köszönhető kikötő mentén csak úgy hemzsegnek a romantikus vacsorát ígérő vendéglátók. Ugyanakkor, ha rám hallgatsz, az estédet inkább velük szemben, a kikötő mólóján ülve töltöd, és onnan csodálod a fényekben pompázó, turistákat csalogató kínálatot, a kis hullámok miatt mozgó csónakokat, vagy a móló végén, büszkén álló világítótornyot. Hidd el, ez több lesz, mint romantikus.Ha túljutottál Rethymno óvárosi részén, egy fejlett, mozgalmas, modern városrészt is megismerhetsz itt, ahol egy hétköznapi élet sem lenne elképzelhetetlen számodra.

Rethymno szállásainak többsége a városközponton kívül esik. A több kilométeres, homokos strand és a sűrű buszjáratok miatt azonban aggodalomra semmi ok, még akkor sem, ha kicsit távolabb kerülsz a belvárostól, hiszen bármikor könnyen elérheted azt, a strand pedig ugyanúgy ott lesz valahol a közeledben.

Chania kikötő világító torony

Chania kikötő és a világító torony

 

 • Chania

Mondhatnám, hogy ha Rethymno szimpatikus városnak tűnik számodra Nyugat-Krétán, akkor valószínűleg Chania is elnyeri tetszésed. Vagy éppen fordítva.  A kijelentésem lényegében igaz, hiszen olyanok ők ketten, mint a kis-, és nagytestvér, de pont méretükből adódóan mégis mások.

Panagia Trimartiri templom Chania látnivaló

Panagia Trimartiri templom Chania egyik fő látnivalója

Chania Kréta 2. legnagyobb városa, nem csoda hát, hogy egykor a sziget fővárosaként is számon tartották. A városhoz repülőtér is tartozik, amivel Kréta nyugati része a legegyszerűbben megközelíthető. Persze akkora szerencsénk egyelőre nincs, hogy a Magyarországról induló fapadosok is célba vegyék ezt a desztinációt, de más nyugat-európai városból néha egész olcsón megúszhatod a repjegyet ebbe az irányba.

Látogass el te is Chaniaba. 1 napos programért kattints ide.

Chania piac-Nyugat-Kréta nyaralás

Chania híres piaca

Chania idilli városát nem lehet nem szeretni. A velencei, és török hatásokat ugyanúgy érezheted itt, mint Rethymnoban, pláne, ha az óváros szűk utcáin, vagy a kikötő hangulatos sétányán csatangolsz. Városnézésre, kultúrában való elmélyedésre remek választás Chania, ugyanakkor ne lepődj meg, hogy megismerésére 1-2 nap sem elegendő. Ha szereted, a múzeumokat itt abban sem fogsz hiányt szenvedni. A Tengerészeti Múzeumtól a Haditechnikai Múzeumon keresztül, az ókori leleteket felsorakoztató Archeológiai Múzeumig kedvedre válogathatsz.

Chania piaci kínálat

Chania piaci kínálat

A városban több török fürdő, kút és többek között a kikötőben álló Giali Tzamisi mecset is a török időkbe repít, de ha a gasztronómia érdekesebb programnak tűnik számodra, akkor Chania híres piacán is tegyél egy látogatást, mert biztos oda-, és vissza leszel.

Nyugat-Kréta piac

Nyugat-Kréta egyik legnagyobb piaca Chaniában

 

 • Elafonissi

Ha a Baloshoz hasonló lagúnák és Kréta legszebb strandjai érdekelnek, akkor Elafonissi kihagyhatatlan programnak ígérkezik számodra Nyugat-Krétán. Bár a vélemények személyenként változnak, ha Balossal akarnám összehasonlítani, Elafonissi valahogy még inkább a szívembe zárta magát.

LÁTOGASS EL TE IS ELAFONISIRE. KATTINTS IDE ÉS NÉZD MEG A LEGJOBB PROGRAMOT EHHEZ.

Elafonissi napágyak

Elafonissi napágyak a kiépített lagúna mentén

Szerencsére megközelíthetősége is igen egyszerű, és nem kell hegymászóba átcsapnod, csakhogy elérd a partot. A parkolók csupán néhány százméteres távolságra sorakoznak a lagúna „bejáratától”. Maga a lagúna kiépített formában várja a turistákat. Mosdók (nem túl sok), zuhanyzók, napernyők és napágyak, valamint büfé is megkönnyíti az ide érkezők életét. Ha azonban a lagúnán átsétálva belépsz Elafonissi-szigetére, amit véletlen sem ajánlanék kihagyni, akkor készülj fel, hogy a fenti kiépítettséggel már nem találkozol, lévén, hogy ez egy természetvédelmi terület.

Elafonissi homokdűnék

Nyugat-Kréta-Elafonissi és a homokdűnék, akárcsak a sivatagban

A kiépítettség hiányáért cserébe azonban nem mást, mint nyugalmat, csendet, és olyan homokdűnéket kapsz, mintha a sivatagban járnál. Itt találod majd azt a rózsaszín homokot is, amit annyira látni akarsz, hiszen már számtalan helyen olvastál róla. A legenda szerint a homokot, a törökök által, itt lemészárolt nők és gyermekek vére színezte rózsaszínre, de  ennél kevésbé szomorú magyarázata is van a pink színnek. A part egyszerűen a korall-, és kagylótörmelékektől csillog ilyen különleges színben.

Elafonissi-Kréta-rózsaszín homok

Elafonissi partja a rózsaszín homokkal

Ha már meguntad a sziklákkal tarkított, türkizkék víz lélegzetelállító látványát, és még időd is maradt a szigeten, akkor bátran a magasba indulhatsz. A sziget csúcsán egy világítótoronnyal, kis templommal és egy kereszttel is fogsz találkozni. Mindemellett nem utolsó szempont, hogy fentről is szemügyre veheted a csodával határos Elafonissi természeti sokszínűségét.

Santorini kirándulás Krétáról

Santorini kirándulás Krétáról komppal

 

 • Santorini 1 napos kirándulás Nyugat-Krétáról

A krétás fórumok egyik leggyakrabban feltett kérdése, hogy vajon megéri-e 1 napos kirándulással átmenni Santorinire. Valójában Te vagy az egyetlen, (na meg a veled utazók) akik ezt el tudják dönteni. Tény, hogy ha csak egy hétre érkezel Krétára, akkor ott sem tudsz bejárni mindent, viszont az is tény, hogy egyszer élünk, lehet, hogy legközelebb már nem lesz lehetőséged visszamenni a kék kupolás házak világába.

HA EGY NAPOS SANTORINI KIRÁNDULÁS ÉRDEKEL, KATTINTS IDE.

Santorini 1 napos kirándulás Oia

Santorini 1 napos kirándulás Oia városnézés

Nyugat-Krétáról alapvetően Rethymnóból indulnak hajók Santorinire heti két alkalommal. Az utazási irodák többsége is ezt a programot szervezi és ajánlja. Habár én Rethymno külvárosában laktam, a befizetett programom egy kicsit máshogy nézett ki. A szállásomtól busszal vittek Heraklionba és az onnan naponta induló gyorsabb hajójárattal mentem Santorinire. Így a heti két nap helyett bármelyik napot választhattam a kiránduláshoz.

Santorini látnivalók-Oia

Santorini látnivalók-Oia

Az élményteli kompozást követően, a vulkanikus szigetre érkezve buszok vártak saját idegenvezetővel, akikkel előbb Oia, majd Fira városát tekintettük meg, közben végig érdekes információkat hallgatva Santoriniről. (angolul/németül)

A legbosszantóbb, amiért sokan óva intenek ezektől a kirándulásoktól, hogy ezekben a gyönyörű városokban mindössze 1-1,5 órát tölthetsz el, és mivel a tömeg óriási, képtelenség mindent megnézni, ami érdekel. A legjobb, amit tehetsz, ha nem sietsz, kiülsz egy csodával határos panorámás kávézó teraszára és eldöntöd magadban, hogy hamarosan hosszabb időre is vissza fogsz térni ide.

Santorini étterem

Santorini étterem gyönyörű panorámával

Az 1 napos kirándulás zárásaként a buszok általában Santorini fekete homokos partjai felé veszik az irányt, ahol szintén van 1 órás ejtőzés, fürdőzés. Persze a busz nagy része ilyenkor együtt marad és ugyanazon a „szent helyen” cövekel le (mintha muszáj volna), de ha benned van egy kis kíváncsiság, néhány száz méterrel később lehet, hogy sokkal jobb partot, éttermet, vagy érdekességet fogsz találni.

Santorini-Kamari-fekete homokos tengerpart

Santorini-Kamari-fekete homokos tengerpart

Nyugat-Kréta záró gondolatok

Nyugat-Krétáról és látnivalóiról naphosszat lehetne áradozni. A fentebb leírt néhány érdekesség mindössze töredéke annak, amit ez a sziget, és annak is egy része kínálni tud.

Természetesen egy bérelt autóval bejárva, lényegesen több dolgot tudsz megnézni, mint az itt felsoroltak, viszont ha hozzám hasonlóan egyedül utazol, vagy más ok miatt nem bérelnél autót, akkor maradnak a szervezett kirándulások, vagy a helyi tömegközlekedés, amivel kevesebb látnivaló kivitelezhető egy hét alatt.

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

Könnyítsd meg utazásod. Pakolj be egyszerűen a bőröndbe.

Nem kétség, hogy ha egyszer eljutsz Krétára, újra vissza akarsz majd térni, hogy mindent láss, mégis minden alkalommal rájössz majd, hogy még mindig nem láttál eleget.

Ha tehát egy kincseiből kimeríthetetlen görög szigeten töltenéd nyaralásod, akkor Kréta biztosan jó választás lesz számodra.

Ha érdekel, hogyan telt krétai 2. nyaralásom és milyen új látnivalókban gyönyörködtem, kezd el olvasni napra lebontott útleírásaim itt.

Tetszett a Nyugat-Kréta útleírás és további úti tippekre is kíváncsi vagy? Csatlakozz „Krétai kalandok” Facebook csoportomhoz és ne maradj le a hasznos információkról.