Santorini látnivalók – Santorini útleírás – Santorini utazás

 

Látni szeretnéd a képeslapokról ismert kék kupolás fehér házak földjét? Személyesen ismerkednél meg egy igazán mesebeli görög szigettel? Kíváncsi vagy, hogyan juss el Santorinire? Hol szállj meg, és mely Santorini látnivalók ne maradjanak le bakancslistádról? Tarts velem és kelj útra egy hasznos Santorini útleírás segítségével.Santorini…szerelem volt első látásra. Amikor krétai nyaralásomról mindössze néhány órás ízelítő erejéig ruccantam át a vulkanikus szigetre, azonnal bizonyossá vált: ide még vissza kell térnem.

Santorini útleírás

Santorini útleírás, egy utazó blogger szemszögéből

Nem telt el sok idő, és a szervezkedés megkezdődött. Hatalmas lelkesedéssel vetettem bele magam a repülőjegy-, és szálláskeresésbe, valamint a legfontosabb Santorini látnivalók összegyűjtésébe.

HA KRÉTÁRÓL UGRANÁL ÁT EGY NAPRA SANTORINIRE, KATTINTS IDE.
Santorini utazás

Egy Santorini utazás neked is ilyen kilátásokat tartogat

A kérdések, amik ekkor reggeltől estig kattogtak a fejemben, valószínűleg benned is felmerülnek, ha Santorinire készülsz. Az alábbiakban összefoglalom neked a leghasznosabb tudnivalókat a lenyűgöző görög szigetről, hogy te is könnyebben bonyolítsd le utazásod.

Santorini látnivalók – Egy Santorini útleírás, mellyel elég információval gazdagodhatsz, hogy egy santorini utazás neked is megvalósítható legyen

Kinek való Santorini, ki fogja jól érezni magát itt?
 • Aki a képeslapokról ismert Görögországot szeretné megcsodálni.
 • Aki a kék kupolás fehérre meszelt házakban unalomig tud gyönyörködni.
Santorini hajókirándulás

Egy hajókirándulás alkalmával megcsodálhatod a hatalmas tengerjáró hajókat is

 • Santorini olyannak való, aki egy igazi felfedező és szívesen beleássa magát a sziget vulkanikus kincseinek felfedezésébe.
 • Aki a strandolós utazásokat inkább kirándulósra cserélné.
Látnivalók Santorini

Santorinin minden ház egy látnivaló

 • Aki szeretne fekete, vagy vörös homokos tengerpartokat látni, meseszép templomokon ámuldozni.
 • Akit rabul ejtenek a különleges szőlőültetvények és megismerkedne az Assyrtiko-val, santorini leghíresebb borával, vagy belekóstolna santorini konyhájának egyik legnépszerűbb fogásába, a fava babból készült pürébe.
Szőlőültetvény Santorini

Különleges szőlőültetvények Santorinin

Kinek nem való Santorini, ki nem fogja jól érezni magát itt?
 • Aki élete fehér homokos, pálmafás tengerparti nyaralását tervezi, ugyanis itt kevésbé fogja megtalálni számításait.
 • Aki fél a tömegtől és a többi turistától. Ez az a sziget, ahol ezeket biztosan nem fogja elkerülni.
Séta Imerovigli

Az imeroviglis kilátás tetszett a legjobban

 • Aki nem feltétlen bírja a strapás lépcsőzéseket, és a fel-le típusú sétáktól egyenesen kiveri a víz, mivel a sziget nyugati oldalának bejárása és a legszebb panorámák megtekintése néha megerőltető mutatványnak ígérkezik.
Santorini virágos épületek

Virágokban úszó épületek az egész sziget területén fellelhetők

 • Santorini nem való annak, aki zöldellő tájra, erdőkre vágyik, hiszen habár a sziget színes, virágokban úszó fehér házai szemet gyönyörködtetőek, a növényzet messze áll egy alpesi vidék adta látványtól.
 • Aki feltétlen a görögországi „olcsóságot” keresi, mivel itt kicsit magasabbra rúgnak az árak más görög szigetekhez képest.
Oia panoráma

Oia egyedi panorámája könnyeket csal a szemedbe

Hogyan utazzunk Santorinire? santorini megközelítése

 • Önálló szervezés

Santorini Magyarországról jelenleg nem közelíthető meg közvetlen repülőjárattal. Ennek ellenére aggodalomra semmi oka annak, aki önállóan vágna bele egy Santorini utazás megszervezésébe.

Santorini túra

Egy santorini túra alatt a helyiek életébe is bepillantást nyersz

Egyrészt az eljutás könnyen megoldható egy athéni átszállással, másrészt, ha a bécsi repülőtér elég közel van hozzád, onnan átszállás nélkül, egyenesen is célba veheted a görög képeslap szigetet.

Santorini Firostefani
Santorini virág

Amennyiben hozzám hasonlóan az athéni megoldást választod, valószínűleg két különböző fapados társaságnál fogod a jegyed megváltani. Ebben az esetben megteheted azt is, hogy 1-2 éjszakát a görög fővárosban töltesz és úgy indulsz tovább, de lehetőséged van akár egyből tovább repülni.

HA KRÉTÁRÓL UGRANÁL ÁT EGY NAPRA SANTORINIRE, KATTINTS IDE.
Oia naplemente

Naplemente Oia-ban némi felhővel megspékelve

Egy biztos, Athénból naponta több járatot fogsz találni, aminek árai gyakran az indulási időpontok függvényében változnak. Minél inkább éjszakába nyúló járat mellett teszed le a voksod, valószínűleg annál kevesebbet kel fizetned a jegyért.

Oia kilátás vár

Oia – kilátás a vár romból

Habár a fentiek alapján akár éjnek évadján is megérkezhetsz Santorinire, ne felejtsd el, hogy valahogyan ekkor is el kell jutnod a szállásodig.

Santorini kék fehér

Kék-fehér házak pink virággal – A tipikus Santorini épületek

Ha nem ragaszkodsz kimondottan a repülőhöz, az athéni Piraeus kikötőből komppal is tovább indulhatsz Santorini irányába, és habár hajózni hatalmas élmény, a több órás utazás és a jegyárak függvényében gyakran repülőre ülni mégis jobban megéri.

Santorini hotelek

Santorini hotelek a kalderára néző kilátással

Transzferként választhatod a tömegközlekedést, amellyel legelőször Firába, a sziget központjába tudsz eljutni, majd innen tovább egy másik busszal mehetsz szállásod városába. Viszont légy résen. Naponta mindössze 4-5 járatból válogathatsz, ezért a tömegközlekedésnél nem árt tekintettel lenned a repülőd/kompod érkezési és indulási idejére.

Santorini fehér házak

Fehér ház, vagy inkább templom? Esetleg mindkettő?

Ha szerencsés vagy, találhatsz olyan szállást, amely ingyenes transzfert is biztosít, így az ezzel kapcsolatos problémákkal garantáltan nem kell a helyszínen vesződnöd.

Santorini éttermek

Ahol egy ajtó bezárul, egy másik kinyílik, é lehet, hogy Firát fogod látni mögötte?

A szállásfoglalást érdemes a Booking.com-on kezdened, de bármelyik szállásgyűjtő portál segítségedre lehet, hogy az értékelések alapján, a számodra legtökéletesebb helyszínt válaszd utazásodhoz.

Oia kilátás

Oia kilátása a tipikus kék-fehér templommal

Santorini szuvenír

Kézzel készített szuveníreket is vihetsz haza

 

 • Utazási irodával

A magyarországi közvetlen járat és a kinti magyar nyelvű idegenvezetés hiányában egy Santorinire történő utazás felveti a kérdést, hogy érdemes-e utazási irodánál foglalnod.

Santorini taverna

Színes taverna Santorinin – Itt szívesen elfogyasztod az ebéded

Természetesen, ha nem vagy elég bátor, vagy éppen energiatakarékossági okokból az idődet szállás-, repülőjegy- és transzfer keresés helyett másba fektetnéd, akkor lesznek olyan utazási irodák, akik bécsi indulással kínálják Santorini útjaikat. Ebben az esetben a szállásválaszték is mindenképpen az ő kínálatukra korlátozódik.

Santorini Red Beach

Red Beach a vörös homokkal és kavicsokkal

Fira étterem

A mesebeli éttermek mesebeli kilátással várnak

Ha a költséghatékonyság számodra is fontos és akár a repülőjegy árán, akár a szálláson spórolnál, érdemes összevetned az utazási irodák ajánlatait és saját szervezésed költségeit, majd ennek függvényében választanod az egyik, vagy a másik lehetőséget.

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

Könnyítsd meg utazásod. Pakolj be egyszerűen a bőröndbe.

Hol szálljunk meg santorinin? Avagy Santorini Szállások a luxustól a pénztárcabarátig.

Bevallom, Santorinin szállást keresni még egy rutinos utazónak is feladja a leckét. Na nem azért, mert nincs választék, de a saját preferenciáinkat felállítani néha nehezebb, mint egy több ismeretlenes egyenlet megoldása.

Oia étterem

Micsoda éttermek, micsoda helyen

Sok múlik azon, mi a fontos számodra és pontosan, hogyan tervezed Santorini utazásod, ezért néhány alapvető kérdésre mindenképpen válaszolj mielőtt szállást keresnél.

Pyrgos kilátás

Kilátás Pyrgos környékéről

A képeslapokról ismert kilátásban gyönyörködnél, vagy inkább a tengerparthoz lennél közelebb?

Sajnos egyszerre mindkettő nem fog menni. A képekről ismert fehérre meszelt, kék kupolás épületek, amelyek a kaldera irányába néznek a sziget magasabb, nyugati oldalán sorakoznak Santorini sziklájának tetején. A szakadék, amely ezek alatt az épületek alatt tátong véletlenül sem strandolásra lett kitalálva, így a kilátásért cserébe mindenképpen le kell mondanod a tengerparti feelingről.

Santorini séta
Fira Santorini séta
Santorini nyaralás
Fira Firostefani
Kilátás Firostefani

Kilátás Firostefani-ból

Virágos házak Santorini

Fira-Firostefani-Imerovigli – Egy gyalogtúra a virágos fehér házak mentén

Oia, Imerovigli, Firostefani és Fira is népszerű választás azok körében, akik a mesés látványt nem cserélnék le semmire. A felsoroltakhoz közeli települések, mint pl. Karterados szintén szóba jöhet ez esetben, ám innen a varázslatos panoráma a szállástól csak néhány tízperces sétát megtéve élvezhető.

Nyaralás Santorini

Nyaralás Santorinin – Egyszer neked is el kell jönnöd ide

A sziget keleti oldala azoknak kedvez, akik a tengerpart közelségét részesítik előnyben és Santorini kiruccanásuk során is szívesen megmártóznának a tengerben. Ha te is így tennél, válaszd Perissát, Kamarit, vagy Perivolost, amelyek a keleti oldal kedvelt települései.

Santorini panoráma

Panoráma a napnyugtában

Szent János Baptista Katedrális Santorini

Szent János Baptista Katedrális – Fira

Költséghatékonyan akarod megúszni a szállást, vagy hajlandó vagy többet áldozni a hoteledre?

Sok függ a pénztárcádtól is. A sziget mindkét felén jellemzőek a luxus kategóriás szállások és természetesen az árak az ellátás, a szolgáltatások függvényében változhatnak.

Pyrgos látnivalók

Pyrgos kis házai varázslatosak

Összességében elmondható azonban, hogy minél gyönyörűbb kilátást akarsz élvezni, minél nagyobb luxussal (pl. a kalderára néző saját medencés szobádból), annál többet leszel kénytelen fizetni szállásodért.

Santorini medencés szállás

Ebben a medencében élvezet lehet az úszkálás

Santorini éjszakai élet

Firában bárok, pubok biztosítják a hangulatos éjszakai életet

Átlagban a legdrágább szállásokat Oia környékén fogod találni, míg a legolcsóbbakat a tengerparti Perissa közelében, de természetesen a nyugati oldalon is beleütközhetsz egy-egy kedvező áras fogásba.Napfelkeltét, vagy napnyugtát néznél szívesebben?

Ennek a nem túl bonyolult kérdésnek a megválaszolásával akár egész gyorsan döntésed születhet arról, hol foglalj szállást.

Szállás Santorini

Egy átlagos szállás Santorinin

Santorini quaddal

Ilyen utakon jártam a bérelt quaddal

A nyugati oldal egyenlő a képekről ismert utánozhatatlan naplementékkel, míg a keleti, tengerparti oldal a kevésbé népszerű napfelkeltékkel.

Santorini naplemente

A híres Santorini naplemente a nyugati oldalról bárhonnan élmény lehet

Ne feledd azonban, hogy a szigeten töltött napjaid alatt egy-egy rövid utazással egyikről sem fogsz lemaradni.

Santorini látnivalók

Santorini – látnivalók bármerre jársz

Be akarod járni a sziget fontosabb látnivalóit, vagy inkább a szállodai jakuzzis luxust élveznéd?

Ha számodra a filmekből ismert luxus az elsődleges és nem is tervezed, hogy kimozdulsz a szállásod falai közül, akkor válassz olyan helyet, ahol garantáltan megkapsz minden szükségeset, és ahonnan akár egy héten keresztül is élvezheted Santorini szépségét. Ebben az esetben a nyugati oldal neked való választás.

Szállások Oia

A szállások talán Oia-ban a legdrágábbak

Santorini apartman

Egy átlagos apartman Santorinin

Ha a luxus kevésbé vonz és inkább a sziget bejárása a célod, akkor egy egyszerű apartman is kiszolgálja minden igényed, hiszen napod nagy részét úgyis a szálláson kívül fogod tölteni. Így már csak azt kell eldöntened, hogy a nyugati, vagy keleti oldalhoz lennél közelebb, mert szerencsére mindkét esetben lesz lehetőséged egyszerűbb szállást találni.

Santorini hand made

Kézzel készült szuvenírek széles választéka

Tömegközlekedés, vagy autó/quad bérlés mellett teszed le a voksod?

Santorini esetében nem szabad elfelejteni a tényt, hogy a buszközlekedés szíve a sziget központjában, Firában van. Ez azt jelenti, hogy tömegközlekedéssel tulajdonképpen bárhová el tudsz jutni, viszont ehhez Firában mindenképpen szükséges lehet átszállnod.

Oia Santorini kilátó

Oia a kilátótól fotózva

Aki tömegközlekedik, annak jobb lehet egy olyan szállás kinézése, ami Fira közelében található, ezzel is csökkentve a buszozások időtartamát.

Firostefani séta

Virágok, fehér házak és egy kellemes kilátás Firostefaniban

Ha bérelt járművel vagy, a helyzet könnyebb, hiszen rugalmasan el tudsz jutni a sziget egyik, vagy másik pontjába, így végeredményben mindegy, hol foglaltad le a szállásod.

Imerovigli kirándulás

Imerovigli és Fira között ilyen házak között kirándulhatsz

A tömegközlekedést, a sziget bejárását, a nyugati, kalderára néző panoráma közelségét és a költséghatékonyságot figyelembe véve saját szállásomat, a már korábban említett Karterados településen vettem igénybe és az egyszerű ám nagyszerű szállásom, a Hotel Babis, még ingyenes reptéri transzfert is biztosított számomra.

Szállás Fira
Hotel Babis Santorini
Babis Hotel Santorini
Karterados Santorini
Fira gyorsétterem

Fira főutcája gyorséttermeknek is otthont ad

Szállásválasztásodkor soha ne felejtsd átolvasni a szálláshelyek értékelését és, ha a Booking.com-on foglalsz a további fontos szállásválasztási szempontokat se hagyd figyelmen kívül.

Helyi élet Santorini

A helyi életbe is bele láthatsz Santorinin

Pyrgos vásárlás

Pyrgos vásárlás – A csendes kis faluban is van lehetőséged a szuvenírek beszerzésére

Milyen ellátást vegyünk igénybe Santorinin?

Habár Santorini tényleg rengeteg prémium kategóriás hotelt sorakoztat fel, az ellátásokat tekintve, Görögország többi részéhez hasonlóan, kevésbé az All inclusive étkeztetést híve. Nyilván nem kizárt, hogy egy minden étkezésedet lefedő szállást találsz, de többségében még mindig reggelis, félpanziós vagy önellátó étkezésekkel állnak a hotelek, és apartmanok a szálláskeresők élén.

Santorini Fira séta

Fira és a kaldera

Mint azt már más görögországi útleírásomban is említettem a görög gasztronómia megismerésére gyakran a helyi tavernákon keresztül van lehetőséged, így mindent összevetve jobban is jársz, ha nyaralásod alatt nem végig a szállásodon étkezel.

Karma Santorini Oia
Karma étterem Oia
Oia Santorini étterem
Szűz Mária templom Fira

Szűz Mária templom – Fira

A tavernákra is igaz, hogy az árak elég széles skálán mozoghatnak és más görög szigetekhez képest egyes panorámás éttermek néha erőteljesen képesek elszállni az árakkal. Gyakran éttermen, tavernán, kávézón belül is változnak az árak, attól függően épp milyen kilátású asztalnál foglalsz helyet.

Oia séta

Séta Oia-ban

Fira, a sziget központja többféle gyors kiszolgálású étteremnek is otthont ad, és a tengerpart mentén is számos, viszonylag kedvező árban lévő tavernára csaphatsz le, de a sziklák tetején, Firostefaniban sétálgatva is egy nagyon kis helyes gyorsétteremre bukkantam, ami a Why not? nevet viselte és drágábbnak sem bizonyult többi görög gyorséttermi társánál.

Oia Santorini vár

Oia – vár romok és templom

Santorini látnivalók – Ezeket neked sem érdemes kihagynod, ha meg akarod ismerni a vulkanikus sziget megannyi arcát

Santorini Zakynthoshoz hasonlóan kis sziget, ezért bejárása is viszonylag egyszerű. Egy hét leforgása alatt, ha elég ügyes vagy, látnivalóinak többségét szemügyre veheted.

Pyrgos galéria

Pyrgos sem szenved hiányt galériákban

Szt. Stylianos templom Fira

Szt. Stylianos templom – Fira

Nem mindegy azonban mikor érkezel és mivel közlekedsz a szigeten. A forró és zsúfolt nyár nem feltétlen ideális választás, ha mindent látni szeretnél. Egyrészt a turisták tömege néhány nap alatt valószínűleg az idegeidre megy, másrészt a strandolás nélküli hőségben való séták biztosan csökkenteni fogják a látvány élvezetét.

Amikor május elején megérkeztem a szigetre, szerencsésnek mondhattam magam, mert bár a tengervíz strandoláshoz nem volt ideális, az időjárás és a turisták száma éppen kirándulásaimnak kedvezett.

Oia bolt

Apró bolt Oia-ban

Ahogy már korábban említettem, a sziget fő látványosságai tömegközlekedéssel és gyakran egyszerű sétákkal is megközelíthetők, de egy bérelt jármű még nagyobb szabadságot ad, hogy pont annál a templomnál, szőlő ültetvénynél, vagy kalderára néző naplementénél parkolj le, amit mindenképpen alaposan szemügyre vennél.

Oia Amoudi-öböl

Lent az Amoudi-öbölben Oia-ban

Az alábbiakban csak azokról a látnivalókról számolok be jelen útleírásomban, amit jómagam is megcsodáltam, és amelyeket 4 nap alatt te is könnyen be tudsz járni.

Santorini szállások

Szállások egymás hegyén-hátán

 

 • Fira

Fira a sziget központja, ami templomokból, múzeumokból, galériákból és csodálatos panorámával rendelkező éttermekből szinte kifogyhatatlan. Innen indulnak a buszok a sziget több pontjára és Santorini éjszakai élete is első sorban ide korlátozódik.

Santorini Fira buszmegálló

Fira buszmegálló – A Santorini tömegközlekedés szíve

A Fira alatt található kikötőbe érkeznek a turisták, akik a szigetet hajóval kívánják megközelíteni, de ez a kikötő ad otthont számos hajókirándulás kiinduló pontjának is.

Szamár Santorini

Szamárral is közlekedhetsz Santorinin

Aki a kikötőbe szeretne lejutni, vagy éppen onnan fel a városba, annak 600 lépcsőt kell leküzdenie, ám feladatán könnyíthet a firai felvonó segítségével, vagy választhatja a lassabb szamártaxit is.

Santorini felvonó

Santorini felvonó – Egy kicsit meredek

Santorini Fira felvonó

Innen indul a felvonó Firában

Fira központisága a város zsúfoltságára is rányomja a bélyegét. Habár a kaldera tetején kialakult község, a kék-fehér házak között sétálva, ámulatba ejtő színhatásokkal kecsegtet, a turisták tömege csak némi türelem birtokában lehet elviselhető egy nyári csúcsforgalomban.

Fira panoráma

Firába érkezve ez a panoráma fogad

A firai Régészeti Múzeumban a sziget különböző koraiból feltárt leletekkel és kincsekkel ismerkedhetsz, de az Ortodox Methropolitan Katedrális mellett sem fogsz elmenni szó nélkül.

Fira Ortodox templom

Ortodox Methropolitan Katedrális-Fira

A település katolikus templomokban sem szenved hiányt, amelyek szintén szemet gyönyörködtető látványt kölcsönöznek az utazónak.

Kikötő Fira

Kikötő Firában

A Szent János Baptista katedrális, a Szt. Stylianos Katolikus templom, a három harangjáról ismert Szűz Mária katolikus templom mind-mind visszaköszönnek a Firában járók fotóiról.

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

Könnyítsd meg utazásod. Pakolj be egyszerűen a bőröndbe.

 

 • Firostefani

Firából egy könnyed sétával szinte észrevétlenül érkezel meg Firostefaniba, miközben a macskaköves úton meg-megállva megannyi teraszos, vakító-fehéren ragyogó, pink színben pompázó virágokkal tarkított épületekben, és a kaldera lélegzetelállító mélykékségében csodálkozol.

Firostefani Santorini

Elveszve Firostefani-ban

Fira és Firostefani összeolvadtak és, ha a központtól nyugodtabb, ugyanakkor hasonlóan szép kilátásra vágyakozol, akkor idáig mindenképpen el kell gyalogolnod.

Fira Galéria

Fira kézműves bemutatók sorával vár

Kézműves Santorini

Kézműves termékek-az eredeti ajándékok Santoriniről

 

 • Imerovigli

Firostefanin túl akár további gyalogos túrával már a következő településen találod magad, ahová, ha kímélnéd a lábad, akár busszal is eljuthatsz. Imerovigli folytatja Fira és Firostefani panorámáját, sőt, talán túl is mutat rajtuk.

Anastasi Templom Santorini

Anastasi Templom Imerovigli területén

Sétád közben felfedezheted a Santorinire oly jellemző színekben pompázó Anastasi templomot, de nem sokkal messzebb még egy népszerű templom, az Agios Georgios templom is el fogja nyerni tetszésed.

Imerovigli Santorini

Imerovigli egyik szállása – Igazán kényelmesnek néz ki 🙂

Santorini Skaros

Skaros-szikla, amire te is felmászhatsz

A templommal szemben lévő Skaros-sziklát a bátrabbak és a megfelelő cipővel rendelkező turisták gyakran megmásszák, csak, hogy még feledhetetlenebb kilátásban legyen részük.

Oia utazás
Útleírás Santorini
Oia vásárlás
 • Oia 

Oia-ról vagy jót, vagy semmit. Nem hiszem, hogy lenne olyan turista, aki csalódna Santorini egyik legcsodálatosabb helyében.

Panagia Platsani Templom Oia

Panagia Platsani Templom – Oia

Oia naplementéjét a világ legszebbjei között tartják számon és az esti órákban tömegek gyűlnek a kaldera ezen részére, hogy könnybe lábadt szemmel búcsúzzanak a vöröslő planétától.

Oia vár és templom

Oia korábbi várának maradványaitól és a megmaradt templomtól nyílik a legszebb kilátás

A napnyugta képekről ismert helyszínéhez az egész falut át kell szelned és szinte a legnyugatibb pontjához kell vonulnod, ahol kis táblákat követve Oia egykori várának romjától lenyűgöző kilátásban lesz részed.

Oia St. George templom

Oia még egy nevezetes temploma – St. George templom

Hihetetlen panoráma, amint a barlangos fehér és színes házak, a medencés teraszos hotelek, és épületek az Oia jelképévé vált szélmalommal sorakoznak egymás alá, és mint apró lépcsők a napnyugtában, ereszkednek a mélybe, miközben bazaltos kőzetek során támaszkodnak hanyagul.

Santorini szélmalom Oia

Az igazi Oia fotó a híres szélmalommal

Neked sem érdemes elszalasztanod Oia mélyebb pontját. Az Amoudi-öbölbe vagy szamár háton, vagy gyalogosan juthatsz le és a több, mint 200 lépcsőfok áthidalása után görög tavernák vendégszeretetét élvezheted, vagy akár a tengerben is megmártózhatsz.

Amoudi-bay Oia

Lejárat az Amoudi-bay-hez Oia-ból

Oia tele van galériákkal. Minden, ami itt van maga a megtestesült kultúra és művészet. Még egy borbárban is jártam, ami gasztronómiai szolgáltatásai mellett kisebb múzeumként funkcionált, de érdemes szót ejteni arról is, hogy úgy tartják, a világ legjobb könyvesboltja is Oia-ban található.

Vineyart Santorini Múzeum
Oia Vineyart
Vineyart Oia Galéria
Vineyart Santorini
Vineyart Oia
Vineyart Santorini Étterem

Ha pedig templomok, akkor Oia is élen jár, hogy elkápráztasson Santorini legszebbjeivel és bármerre sétálsz nem maradhatsz le a hófehér, vagy éppen sárgás színárnyalatban pompázó harangos épületekről.

 • Kamari

Kamari az első fekete kavicsos, fekete homokos tengerpart otthona, amit életemben láttam és bár sosem gondoltam volna, de annak ellenére, vagy talán éppen azért tetszett, mert ennyire szokatlan látványban ritkán van része az embernek.

Kamari Santorini

Kamari Santorini egyik legnépszerűbb üdülőhelye

Leszámítva a szürkés fekete árnyalatban pompázó partszakaszt, Kamarit egy hétköznapi bájos görög üdülőhelyhez tudnám hasonlítani.

Santorini Kamari templom

Kamariba érve is templomok fogadnak

Tavernák és bárok, amik téged is arra csábítanak, hogy igazán vendégként érezd magad a görög szigeten. És, ha már Santorini, akkor természetesen Kamariból sem hiányozhat a kék-fehér templom, ami a főútról való lekanyarodásod után szinte azonnal feltűnik neked is.

Santorini quad

Quaddal mindenhol megállhatsz egy nagyszerű kép erejéig

 

 • Perissa

Kamarihoz hasonlóan Perissa is a sziget keleti felén, fekete kavicsos partszakaszával várja látogatóit és a vízi sportok szerelmeseinek különféle aktív időtöltési szolgáltatásokat kínál. Úgy tartják, Santorini szállás árai talán itt a legalacsonyabbak és Perissa kevésbé fejlett, mint korábban említett társa, Kamari.

Santorini Perissa part

Perissa partja is fekete kavicsos és fekete homokos

Amiért a hely számodra is lélegzetelállító lehet, hogy a tengerparton napozva, vagy a vízben úszkálva a Profitis Ilias nevű hegy szinte világ végét jelentő hangulattal magasodik közvetlenül föléd és hirtelen olyan aprónak és jelentéktelennek fogod érezni magad mellette, mint egy porszem a levegőben.

Tranquilo Perissa
Perissa vegetáriánus étterem
Perissa étterem
Santorini vegán étkezés
 • Pyrgos

Személyes kedvencem, Pyrgos, amely mellett a színházi díszletek akár el is bújhatnának. A sziget legmagasabb pontján található és már a kis községbe vezető út is elég indok, hogy szét akarj nézni itt. Sok útleírásban emlegetik Santorini korábbi központjaként, de valójában a falu sosem töltötte be ezt a szerepet.

Látnivalók Pyrgos
Pyrgos útleírás
Santorini Pyrgos látnivalók
Pyrgos kirándulás

Pyrgosba érkezve, miután leparkoltad járművedet, vagy elhagytad tömegközlekedési eszközödet, a főtérről gyalogosan indulhatsz fel egészen annak a Kastelli várnak a ma is látható romjáig, amely még a velencei időkből származik.

Pyrgos Santorini

Pyrgos központjából felfelé indulva

Oiahoz hasonlóan itt is borpincék, borbárok, galériák és bájos, kézzel készült ajándéktárgyakat árusító üzletek teszik színessé itt tartózkodásod és, ha ez még nem lenne elég, a község magasabb részein neves templomok szépségeiben is gyönyörködhetsz.

Exo Gonia templom

Úton Pyrgos felé Exo Gonia Agios Charalambos nevű templomába is belebotlottam

Exo Gonia Santorini

Exo Gonia út melletti temetője egy templommal és a csodás kilátással

Taverna Akrotiri

Taverna Akrotiri-ben

 

 • Akrotiri és Red BEach

Ha Santorini Pompejiére vagy kíváncsi, akkor Akrotiriben a helyed. A bronzkori városban a vulkánkitörés előtti élet mozzanatait, használati tárgyait fedezheted fel, és az ásatásoknak köszönhető leletek a minósziak korába repítenek vissza. Az emlékek megtekintéséért belépőre lesz szükséged és a nyitva tartási időre sem árt tekintettel lenned, hacsak hozzám hasonlóan nem akarsz záróra után érkezni és kihagyni Santorini egyik legérdekesebb látnivalóját.

Red Beach Santorini

Red Beach Santorini

Akrotirin tovább haladva szinte percek alatt gurulhatsz le a népszerű Santorini strandhoz, a Red Beach-hez, amely nemcsak nevében, de látványában is igazi vörös homokos sziklás, kavicsos, vulkanikus partszakaszt takar.

Santorini Akrotiri part

Akrotiri egyik partszakasza halászcsónakokkal

Ha a fekete homokot egyedülállónak találtad, a vörös homok talán még inkább le fog nyűgözni és nem győzöd majd lőni az újabb és újabb fényképeket.

Santorini Hot Springs

Hot Springs – 35°C-os vízben is fürdőzhetsz

 

 • Nea Kameni és hot springs

Kevés izgalmasabb dolgot tudok elképzelni, mint egy működő vulkán tetején sétálgatni, vagy a 35 °C-os – vulkán kitörésnek köszönhető – gyógyító hatású vízben megmártózni.

Nea Kameni vulkán

Nea Kameni vulkán

Santorini Nea Kameni

Nea Kameni kirándulás – Óriási élmény egy működő vulkán tetején sétálni

Nea Kameni a kaldera mai központja, természetvédelmi terület, és a lakatlan vulkán még ma is látható kénes gőzkibocsájtásával tanúsítja, hogy mozgásban van. Talaját megérintve forróságot érezhetsz és hidd el, mindez nem azért van, mert a nap ennyire felmelegítette.

Nea Kameni kirándulás

Nea Kameni kirándulás-Elveszve a vulkán tetején

A Santorini szigetéhez tartozó két érdekességre egy néhány órás hajós kirándulás keretében van lehetőséged ellátogatni Fira kikötőjéből, de ha egy hosszabb hajós programon törnéd fejed, akkor ugyanezt a programot, a szintén Santorinihez tartozó, Therasia szigetének meglátogatásával is kiegészítheted.

Santorini kikötő

Kikötő Firában, ahonnan a turisták hajókirándulásokra indulnak

A jegyárak 20-26 € körül mozognak, de elképzelhető, hogy a kikötőben némi alkura is rábólintanak a hajósok, továbbá ne feledkezz meg róla, hogy a Nea Kamenire történő belépésedért további 2-3 €-s díjjal kell még terhelni pénztárcádat.

Tengerre néző kilátás Oia

Tengerre néző kilátás

Santorini szőlő

Kosárba font szőlőtőkék Santorinin

 

 • Szőlő ültetvények

Biztos vagyok benne, hogy nem csak az olyan bor és gasztronómia szerelmeseknek akad meg a szeme Santorini szőlőföldjein, és borászatain, mint amilyen én vagyok. Egy egyszerű utazó számára is érdekesen hat az a szőlőművelési forma, amit Santorinin az időjárási viszonyok miatt alkalmaznak.

Borászat Santorini

Hatalmas borászatok egész Santorinin

A szőlőtőkék kosárba fonásával védik a szőlőfürtöket a szeles, ugyanakkor forró időjárás viszontagságaitól, mindemellett segítenek, hogy a reggeli pára nedvessége tovább táplálja a gyümölcsöt.

Santorini Oia

Oia minden szögből gyönyörű

Az így kialakított szőlőültetvények egymást érik Santorinin, így amerre csak jársz nevesebbnél nevesebb borászatok szőlőtermesztésében is elmerülhetsz.Santorini útleírás – záró gondolatok

Santorini ma már nem csak a gazdagok kiváltsága és bárki, aki egyszer eltéved ebbe a görög paradicsomba, garantáltan megtalálja a számára legkedvesebb helyszíneket.

Pyrgos templom

Pyrgos a magasból az Agios Nikolaos templommal

Gyönyörködhetsz a kalderát uraló naplementében, barátkozhatsz a dolgos szamarakkal, bepillanthatsz a borkészítés rejtelmeibe, ámulhatsz a fehér falú házak alatt tátongó szakadékon, vagy élvezheted a görög ízek megannyi zamatát, de Santoriniről nem távozhatsz új érzések és élmények nélkül.

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

Könnyítsd meg utazásod. Pakolj be egyszerűen a bőröndbe.

Szedd össze minden gondolatod, válaszd ki a legideálisabb időszakot utazásodhoz és döntsd el, mik a legfontosabb kritériumaid, hogy Santorini utad a legjobban sikerüljön.

Santorini Imerovigli gyalog

Firától Imerovigli-ig gyalog is eljuthatsz

Remélem, hamarosan te is a legszebb emlékekkel térsz haza Görögország gyöngyszeméről.

Tetszett a santorini útleírás és további úti tippekre is kíváncsi vagy? Kövesd Facebook oldalam és ne maradj le a hasznos információkról.