München látnivalók, útitippek a bajor fővárosban

Oktoberfest Münchenben? Egy focimeccs az Allianz Arénában ? Vagy egyszerű vonzalom a bajorok fővárosa iránt?Ha a legérdekesebb látnivalókat keresed Münchenben és kíváncsi vagy, mit nem érdemes kihagyni Németország harmadik legnagyobb városában, akkor mindenképpen olvass tovább.

Zakynthosról már olvashattál itt, Barcelonát pedig itt vettem górcső alá, és most a lentiekben megosztom veled, a Münchennel kapcsolatos legfontosabb információkat, tapasztalataimat, amiket 4 hónapos kint tartózkodásom alatt gyűjtöttem és biztos vagyok benne, hogy neked is hasznodra válnak.

München látnivalók-Olympiapark és torony

München látnivalók-Olympiapark és -torony

Ismerd meg a müncheni látnivalókat és útitippeket most.

Ki utazzon Münchenbe, kinek való ez a város?

  • Aki élvezi az építészet és kultúra sokszínűségét, hiszen Münchenben tulajdonképpen úszkálhat benne a látogató
  • Aki odavan a német, első sorban bajor gasztronómiáért, és nem riad meg a sörtől, perectől, kolbásztól, még akkor sem, ha mindezt együtt kell megennie.
  • Aki egy pörgős, lehetőségekkel teli városban töltene el néhány napot és nem csak a szálloda falai között tervezi tengetni napjait
  • Akinek minden álma egy Oktoberfesten, vagy egy Bayern München meccsen részt venni
  • Aki szereti Európa nagyvárosait, mert ezt szinte garantált, hogy imádni fogja

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

Ki ne utazzon Münchenbe, kinek nem való ez a város?

 • Aki nincs felkészülve egy, akár nyáron is előforduló, zord időjárásra,
 • Akinek tömegiszonya van. A főbb nevezetességek és programok körében ugyanis elkerülhetetlen a sok ember.
 • Aki kimondottan olcsó helyeket részesít előnyben, tekintve, hogy München Németország egyik legdrágább városa.
Lakatok az Isar folyó hídján

Lakatok az Isar folyó hídján

HOGYAN UTAZZUNK Münchenbe?

 • Önálló szervezés

München nem tartozik túl bonyolult kategóriába, ha utazásszervezésről van szó, így aztán bátran belevághatsz saját magadnak megszervezni önálló bajorországi kiruccanásod.

Sajnos, bár korábban tervben volt, egy fapados repülőjárat Münchenbe (WizzAir Debrecenből), ez egyelőre továbbra is várat magára, így ha mégis a felhők felett utaznál, 2 másik opció közül választhatsz.

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

 • közvetlen müncheni repülőjárat a Lufthansa légitársasággal, vagy
 • Ryanair járat a 170 km-re fekvő Nürnbergbe, ahonnan tömegközlekedéssel utazhatsz tovább úticélodhoz

Mivel a Lufthansa árai nem a fapados szinten mozognak, a nürnbergi alternatíva túlságosan időigényes egy rövidebb utazáshoz, ezért érdemes átgondolnod, valóban repülni szeretnél-e a nagyvárosba.

Linderhof kastély-Útban Neuschwanstein felé

Linderhof kastély-Útban Neuschwanstein felé

Ha nem repülsz, hogyan juthatsz el másként Münchenbe?

 • busszal, vagy
 • vonattal

A buszoknál figyelembe kell venni, hogy egytől-egyig az esti órákban indulnak Magyarországról, és gyakran olyan korán (hajnalban) érkeznek a kinti pályaudvarra, hogy akkor még nem sok esélyed van a tömegközlekedést elcsípni.A kisbuszok kedvező ajánlataival szinte tömve az internet, ám nem sok jó tapasztalatról számolhatok be velük kapcsolatban. Ellenben, ha az Eurolines járatait választod, valószínűleg semmi kifogásod nem lesz ellenük.

De, ha egy kényelmesebb utazásra vágysz, akkor pár ezer forinttal többért inkább egy vonatozást javaslok. A vonat gyorsabb megoldás, több indulási időpont között dönthetsz, van mosdó és büfé a fedélzeten, de még akár hálókocsis jegyet is vásárolhatsz. Ha időben lecsapsz a jegyedre, akkor szinte nincs is különbség a buszos úthoz képest, így érdemes szemfülesnek lenned.

Alpsee a Neuschwansteini kastélyból

Alpsee a Neuschwansteini kastélyból

 • Utazási irodával

Müncheni utazást szervezett formában egyetlen esetben tudok elképzelni: Ha csak egy rövid Oktoberfest látogatást tennél, és mindezt szállás nélkül, egy non-stop út keretében is bevállalnád. A legtöbb utazási iroda nagyon kedvezően értékesít ilyen buszos túrákat szeptember környékén és tulajdonképpen, ha több időd nincs, vagy anyagi okok miatt csak ezt tudod megengedni magadnak, akkor miért is ne próbálnád ki.

Első müncheni utazásom nekem is egy non-stop túrával történt. Láss csodát, igazi szerelem lett a rövid kirándulásból, hiszen később, néhány hónapra vissza is tértem a bajor városba.

Oktoberfest fentről az óriáskerékről

Oktoberfest fentről az óriáskerékről (Jól látod, azok ott emberek)

HOL érdemes Münchenben szállást foglalni?

Szerencsémre a müncheni szállásomra mindezidáig még sosem kellett költenem, lévén, hogy éltem is kint, és a mai napig visszavárnak a kinti barátok. Ettől függetlenül tisztában vagyok a müncheni szállásárakkal, amiknél határ tényleg a csillagos ég. Éppen ezért, ha szállást kellene keresnem, első körben inkább az Airbnb lehetőségeket latolgatnám végig, majd ha egyik sem felel meg az igényeimnek, vagy eleve egy hotel, panzió jöhet szóba, akkor a Booking.com-on vadásznám végig a szállásokat.

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

Egy biztos, hála a müncheni közlekedésnek, ha a városközponttól 10 km-es távolságra is választasz, akkor is percek alatt a belvárosban és a látnivalók sokasága között fogod találni magad. Itt fontos megemlítenem, hogy érdemes a szállást a tömegközlekedési zónákhoz igazítani, és a „belvárosi” (fehér) zónában maradni (1-4-es Ring), mivel itt egységesen a legolcsóbb jegyekkel közlekedhetünk, ha viszont a szállásunk a zöld, sárga, vagy piros zónákban található, akkor a közlekedésre borsos összegeket költhetünk.

Englischer Garten München

Englischer Garten, menekülés a müncheni nyüzsgés elől

MILYEN ELLÁTÁST VEGYÜNK IGÉNYBE Münchenben?

Bár sokan nincsenek elragadtatva a német konyhától, a maguk módján azért ők is tudnak finomságokkal szolgálni, és ha már valaki kikapcsolódni érkezik hozzájuk, illik belekóstolnia a helyi specialitásokba is.

Mivel a helyi ízeket nem a szállodák svédasztalán kínálják, ezért egy reggelis ellátásnál többre biztosan nem éri meg befizetni a szálláson, ellenben a kellemes sörkertekben, vagy bajor éttermekben nyugodt szívvel tölthetjük ebéd-, és vacsoraidőnket.

Ha Te is speciális diétát követsz, vagy ételallergiával küzdesz, akkor egy következő bejegyzésemben azt is megtudhatod, mely szállásokon és éttermekben fognak alkalmazkodni diétádhoz és, hol tudsz választani neked való finomságot.

Marienplatz Münchenben

Marienplatz Münchenben

München látnivalók, avagy, Mit érdemes megnézni a bajor fővárosban?

Mondhatnám, hogy „mindent”, de talán ezt túlzásnak éreznéd, és tapasztalatból tudom, hogy 4 hónap sem elég az egész város bejárásához, minden zeg-zug megcsodálásához.

Ám vannak helyek, amit semmiképpen nem hagyhat ki, aki akár néhány napra is érkezik a bajor fővárosba.

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

Ismerd meg kedvenc müncheni látnivalóim az alábbiakban.

Marienplatz-Neues Rathaus-Altes Rathaus

Fura lenne, ha bárki, aki Münchenben jár, kihagyná a város főterét, az Új- és Régi Városházával, valamint azzal a sokasággal, amit kínál. Itt indul az élet, itt gyűlnek a turisták tömegei, valószínűleg itt kattan a legtöbb fotó, amiből nehéz olyat készíteni, hogy más ne látsszon rajta.

De ami ennél is fontosabb, innen kiindulva számos látványosságot érhetünk el percek alatt, akár metroval, akár a kis utcákon átsétálva. A Neues Rathaus 11-kor, 12-kor és márciustól októberig 17 órakor zenés harangjátékkal (Glockenspiel) bűvöli el a turistákat. A harangjáték V. Vilmos és Lotaringiai Renáta esküvőjére emlékeztet, valamint a kádárok táncára, akik a pestisjárványt követően tánccal próbálták utcára csalogatni a lakosságot.Ha mindezt a magasból is megtekintenéd, és egy kicsit átlátni is szeretnéd , érdemes a tér egyik sarkában álló Peterskirche-t (Szent Péter templom) felkeresned, melynek erkélyéről csodás kilátás nyílik a belvárosra. Szerencsére a legtöbb turista erről nem tud, így nem is kell órák hosszat sorban állnod, hogy feljuss a toronyba.

München fentről a Peterskirche tornyából

München fentről a Peterskirche tornyából

Viktualienmarkt

A Peterskirche-től tovább haladva jutunk el München legnépszerűbb piacára, amit inkább turisztikai látványosságként értékeltem egész kint tartózkodásom során, mintsem igazi piacként.

Ettől függetlenül tényleg akad itt minden finomság, ami szem-szájnak ingere. Friss gyümölcsök, zöldségek, húsok, fűszerek és édességek is várják gazdáikat, de ha megéheztél, a bajor konyha specialitásai nélkül sem kell tovább állnod innen.

Viktualienmarkt Sörkert München

Viktualienmarkt és egy sörkert Münchenben

Karlsplatz

A Marienplatztól ellenkező irányba haladva hosszú sétálóutcán araszolhatsz végig, miközben a kirakatokban megcsodálhatod a helyi népviselet, a drindl és lederhose sokszínűségét, vagy utcai mutatványosok műsorában merülhetsz el. Az út végén a Karlstort és Karlsplatz vár, ami megannyi korosztály találkozó helye a csodás szökőkúttal, amiben a forró nyári napokon akár bátran fel is frissítheted magad.

Karlstor és Karlsplatz

Karlstor és mögötte a Karlsplatz (Stachus)

Frauenkirche

A jellegzetes kéttornyú épület uralja München belvárosát és mindegyik fotón megjelenik. A gótikus stílusban épült templomot már az 1400-as években elkezdték építeni és bár a háborúban súlyos sérüléseket szenvedett, sok év munkájával helyre tudták hozni. Érdemes fellátogatni az ikertornyaiba, ahonnan München és az Alpok látképe is megcsodálható.

Tradicionális bajor öltözetek boltja - Drindl és Lederhose

Tradicionális bajor öltözetek boltja – Drindl és Lederhose

Deutsches Museum

Bár a világ legnagyobb technikai és tudományos múzeumaként tartják számon, meglátogatása mindezidáig kimaradt programjaimból. Persze, ami késik, nem múlik, mindenesetre, ha az ember ténylegesen be kívánja járni a múzeumot, egész napos programként kell megszerveznie és más egyebet arra a napra nem érdemes terveznie.

A Deutsches Museum-ban olyan kiállításokat vehetsz szemügyre, melyek például a csillagászattal, a bányászattal, hajózással vagy az informatikával foglalkoznak. A valósághű földalatti bánya, az első tengeralattjáró, vagy egy szobanagyságú számítógép mind-mind érdekes látvány lehet, így én már alig várom, hogy egyszer élőben is megcsodálhassam.

Utcai mutatványosok München utcáin

Utcai mutatványosok München utcáin

Residenz és Hofgarten

A Királyi Palotában az egykori bajor uralkodók töltötték mindennapjaikat, mára azonban egy része múzeumként, másik része koncertek, előadások helyszíneként szolgál, emellett különféle rendezvényeknek ad otthon. A Királyi Palotát érdemes úgy szemlélni, hogy a világháborúban egy darabokra bombázott épületté vált, de hála a rengeteg müncheni adománynak, a kevés ép eleméből sikerült teljes egészében újjáépíteni.

München látnivaló-Residenz-Királyi Palota

Residenz-Királyi Palota Münchenben

A Palota mellett elterülő Hofgarten ismét egy olyan park München szívében, amit a természetkedvelőknek semmiképpen nem szabad kihagynia. Gyönyörűen gondozott növények, kutak és egy pavilon középen, ami majdnem minden müncheni fotóról visszaköszön ránk.

Hofgarten-München-Dianatempel

Hofgarten Münchenben a Dianatempellel

Olimpiapark-BMW Welt és Múzeum

München neve egybeforrt a világ egyik legnépszerűbb autómárkájával, a BMW-vel, így nem véletlen, hogy egy müncheni látogatás során olyan a BMW múzeumát kihagyni, mint szuvenír nélkül hazatérni a nyaralásról.

Kiállítás a BMW Múzeumban

Kiállítás a BMW Múzeumban

A versenyautókon át, a hétköznapi járművekig, minden, ami BMW megtalálható itt. Fanatikusok és kevésbé elkötelezettek is imádni fogják ezt a helyet. De, ha téged mégsem nyűgözne le annyira az autók és motorok világa, akkor is ott a lehetőség, hogy kisétálj a nem mindennapi épületkomplexumból és elmerülj az 1972-es olimpiai játékokra készült Olimpiapark zöldellő természetében. Az eredetileg egy repülőtér helyén épült olimpiai stadion, a korábbi olimpiákra készült építmények egyik legjobban kihasznált és gondozott eleme. Az olimpiai toronyból belátható a város és még egy panoráma étterem is szórakoztatja a magasba emelkedőket. A park területén egész évben, főként a nyári hónapokban nagy a mozgolódás, hiszen számtalan rendezvényt és koncertet bonyolítanak le. A fellépők autogramjukat kézlenyomatukkal örökítik meg a tavat körbeölelő betonba öntve.

BMW-Welt és Múzeum Münchenben

BMW-Welt és Múzeum Münchenben

Isar

Az Isar-folyó kiemelkedő színfolt a bajor város életében, egy hely a szabadba vágyóknak, a kikapcsolódást, nyugalmat keresőknek. Sokan csak egy sétára érkeznek ide, míg mások sportolnak, napoznak, fürdőznek, vagy grillezéssel ütik el az időt a folyó mentén. Az Isart átszelő hidak a romantikázókat is megihletik, és számtalan lakatot hagynak itt szerelmük jelképeként. Rengeteg időt töltöttem itt kint létem során, és magam sem gondoltam volna, hogy egy folyó ennyire fel tud dobni egy nagyvárost. Mindesetre ne hagyd ki te sem, ha Münchenben jársz.

Isar-part és strandolók

Isar partja a strandolókkal

Englischer Garten

A híres müncheni angol kertet ne egy kertként képzeld el. Ez ugyanis akkora, hogy a mai napig nem sikerült átlátnom és bármikor eltévednék benne. Nemhiába, ez Európa legnagyobb városi parkja. Hasonlóan az Isarhoz, ez is éppolyan kis csoda a nagyvárosban, ahonnan, még ha közhelyesen hangzik is, elmenekülhetsz a rohanó hétköznapok elől.

Szörfös az Eisbachon

Szörfös az Eisbachon

A sport, szórakozás, kikapcsolódás itt is a leghangsúlyosabb programok közé sorolható. A kedvencem, amit itt láttam, az Eisbach nevezetű patakon gyakorló szörfösök, akiknek az egész város és turisták százai csodájukra járnak. A kevésbé extrémek a nyári hónapokban csónakba is pattanhatnak, de ha inkább valami vízmentes dologra esküszöl, ülj be a park egyik sörkertjébe és szemléld onnan a németek munka utáni lazításának rituáléját. A München jelképévé vált Chinesischer Turm (Kínai torony) az egyik legnépszerűbb sörkert, ahol a bajor fogások mellé még bajor zenét is hallgathatsz.

Chinesischer Turm-Englischer Garten

Chinesischer Turm az Englischer Gartenben

Oktoberfest-Wiesn

A világ legnagyobb népünnepélye 6 millió látogatót és 6 millió liter elfogyasztott sört is jelent egyben. 1810 óta, Lajos herceg és Terézia hercegnő világraszóló lakodalma óta kerül megrendezésre, és évről-évre tömegeket vonz.

Oktoberfest vidámpark

Oktoberfest vidámpark a hullámvasúttal

A sörfőzdék kifejezetten erre az alkalomra az átlagosnál sokkal erősebb sörökkel készülnek, amiket a képzeletedben sem létező hatalmas sörsátrakban szolgálnak fel. A sátrakba egyébként nem egyszerű bejutni, így ha erre vállalkozol, akkor vagy korán reggel érkezz, vagy számolj a hosszú sorban állással. Az Oktoberfest a söröket kevésbé kedvelőknek is hatalmas élmény lehet. A hangulat, a rengeteg hullámvasút és hinta, már-már inkább egy vidámparkra emlékeztet. Szuvenírek, és diétabarátnak kevésbé sem nevezhető gasztronómiai kínálat sorakozik előtted, aminek valószínűleg te is nehezen tudsz majd ellenállni.

Oktoberfest bejárat

Oktoberfest bejárata

Nymphenburgi kastély

München és környéke rendkívül gazdag csodás kastélyokban és a Nymphenburgi kastély egyike azoknak, amikért különösen messzire sem kell utaznod. A főként barokk vonásokkal megáldott kastély a város főterétől mindössze 8 km-es távolságra épült fel. Az 1600-as évektől több uralkodó alakítgatta, így változatos stílusvilágban alakult ki mai formája. Francia kertek és angol park, szökőkutak, pavilonok, és tavak is hozzájárulnak elragadó látványához. A kastélyban látható a női portrékkal díszített Szépségek Csarnoka, de népszerű az egykori uralkodók kocsiját és szánjait felvonultató Marstallmuseum is.

 

Nymphenburgi kastély-Nevezetesség Münchenben

Nymphenburgi kastély Münchenben

Állatkert – Tierpark Hellabrunn

A müncheni állatkert még az emlékeimben is a legjobb állatkert, ahol valaha jártam. Bár bevallom, nem vagyok nagy állatkert rajongó, de ezen a helyen, a budapesti állatkerthez képest, sokkal jobb benyomások értek. A park kb. 2-szer akkora, mint a mi kis fővárosi állatkertünk és lehet, hogy éppen emiatt, de itt az állatok sem a „begyógyszerezett”, egész nap a sarokban fekvő plüssökhöz hasonlítanak. Óriási mozgásterük van, ami benned is azt az érzést kelti, hogy itt tényleg jól érzik magukat. Több órás, ha nem egész napos program, mire bejárod a parkot, ahol lehet, megeteted az állatokat, vagy megnézed az idomított egyedek showját. Bármikor szívesen visszatérnék ide és javaslom, te is iktasd be látogatásod során.

Müncheni Állatkert és Elefántház

Müncheni Állatkert és az elefántház

Starnberger-See és Ammersee

Aki egy kicsit több időt tölt Münchenben, annak a városi parkok és kertek mellett, szintén feltöltődést garantál a két legnépszerűbb és legnagyobb tó, a Starnbergi és az Ammer. Jómagam, csak az Ammerseenél jártam, ám balatoni lányként elmondhatom, a hangulat elragadó és egy kicsit hazánk „tengerére” emlékeztető. Fürdőzés szempontjából természetesen jóval hidegebb vizekről van szó, ám a különböző vízi sportokhoz, vagy hajózáshoz kiválóan alkalmasak. A Starnbergi-tó érdekessége, hogy Sisi is szívesen töltötte itt nyarait. A Possenhofen kastély a család nyári rezidenciájaként szolgált. Mivel napjainkban magánkézben van, sajnos nem látogatható, de legalább kívülről látható.

Ammersee Münchenben

Ammersee, egy falat Balaton

Neuschwantstein kastély

Szokás mesekastélynak is nevezni a különleges építményt, ami téged is magával fog ragadni. Bár II. Lajos bajor király mesés kastélya 100 km-re tornyosodik Münchentől, egy percig nem fogod bánni, ha megteszed ezt a távolságot érte. A Walt Disneyt is megihlető épület, melyről Hamupipőke kastélyát is mintázták, a 19. században épült. II. Lajos minden fantáziáját és álmát a kastély építésébe fektette, és ide menekült a valóság és mindennapok elől. A kastély az Alpsee (tó) fölött emelkedik, ami még inkább lélegzetelállítóvá teszi a kilátást.

Neuschwanstein kastély

Neuschwansteini kastély-A „mesekastély”

Meredek csigalépcsők, erdei ösvények és egy szakadékot átívelő híd nem hétköznapi érzéseket kínálnak az ide látogatóknak. A Marienbrücke-ről remek képek készíthetők a kastélyról, persze számolni kell vele, hogy a tömeg elkerülése itt is lehetetlen küldetésnek bizonyul, így jó, ha egy adag türelemmel is készülsz mesekastély túrádra.

 

Marienbrücke Neuschwansteini kastély

Marienbrücke a Neuschwansteini kastélyból fotózva

Allianz Arena

Nemcsak focirajongóknak jelent élményt ellátogatni az Allianz Arénába, és bár kicsiny hazánk is egyre több stadionnal büszkélkedhet, egy olyan arénába belépni, ahol VB nyitó meccset, vagy Bajnokok Ligája döntőt játszottak, mégis más. Az FC Bayern München elnöke, Karl-Heinz Rummenigge szerint a legszebb stadion a világon és lehet, hogy nem is annyira elfogult kijelentés ez. A „gumicsónak”-ként is emlegetett épület piros, kék és fehér színekben képes pompázni. Számos ajándékboltnak, valamint nagy befogadóképességű éttermeknek ad otthont. 

Allianz Aréna München

Allianz Aréna Münchenben

Több, mint 2000 karakter, és Münchennek ezzel közel sincs még vége. Nemcsak a belváros, de a közeli Alpok is annyi kirándulási lehetőséget kínál, amennyit nem szégyellsz beletenni útitervedbe. Megpróbáltam vázlatként összefoglalni a müncheni látnivalókat, hogy mi az, amit időd és energiád függvényében jó, ha útba ejtesz. De most Te következel. Járd körbe valamennyit és oszd meg élményed velem is.

Tetszett a müncheni útleírás? Oszd meg ismerőseiddel, hogy nekik is megjöjjön a kedvük egy bajor utazáshoz.