Nafpaktos, egy kincs a görög szárazföldön

Görög fan vagy, de egy-két görög szigeten még te sem jutottál túl? Bejártad már a görög szárazföld apraja-nagyját, de Nafpaktos nevét még csak hírből sem hallottad? Netán leragadtál a magyarok körében oly felkapott görög nyaralóhelyeknél és szívesen elutaznál végre olyan görög városba is, ahol magyar szóval garantáltan csak elvétve találkozol? Lehet, hogy Nafpaktos a te helyed, ezért itt az ideje, hogy közelebbről is megismerd.Így esett, hogy megesett: Nafpaktos, mint szülinapi meglepetés

Szerencsés embernek mondhatom magam. Nem mindenkinek adatik meg, hogy görög barátokra tegyen szert, ráadásul éppen a görög fővárosban. Na, de mi történik akkor, ha sokadjára érkezik az ember Athénba és vágyik rá, hogy a görög szárazföldből egy kicsivel többet is megismerjen? Egyszer csak kiderül, hogy görögéknek van még meglepetés a tarsolyukban, na meg egy kis nyaralójuk valahol a Korinthoszi-öböl északi felén, ahová a legnagyobb szeretettel kalauzolnak el.

Nafpaktos kastély

Nafpaktos képét a fölé magasodó velencei erőd határozza meg leginkább (Kép forrás: Flickr)

Valahogy így esett, hogy 29. születésnapomat Nafpaktoson, egy olyan görög városban töltöttem, amit életedben egyszer talán neked is látnod kell.

Nafpaktos látnivalók

De a magasból látható velencei kikötő sem maradhat ki a látnivalókból (Kép forrása: Flickr)

Nafpaktos, akár csak egy görög sziget

A görög kisváros maga a történelem, és a tél derekán maga a görög hétköznapok színtere. Velencei kikötőjével, hosszan elnyúló strandjaival, helyi specialitásokat felsorakoztató tavernáival és szűk sétáló utcáival már-már nehéz eldöntened, hogy Nafpaktoson egy görög szigetre érkezel, vagy csak a görög szárazföld tömegturizmustól mentes övezetébe cseppensz.

Castello Nafpaktos

Az erődből leereszkedve a Castello étteremben érdemes egy kis technikai szünetet beiktatni

Ha ez nem lenne elég még a túlpart látványa is némi csodálkozásra ad okot és elképzelhető, hogy egy-kettőre balatoni feelinged támad, miközben a parton bámészkodsz. De semmi pánik. Jó helyen vagy. A legjobb helyen, ha Görögország olyan arcát akarod látni, amiről a magyar turisták körében oly kevés szó esik.

Nafpaktos Castello étterem

Kilátás a kávézó és étteremből

Nafpaktos, a görög szárazföld kincse és minden, amit tudnod kell róla:

Megközelíthetőség

Hogy ki, milyen irányból közelíti meg Nafpaktost, igen változó. Ami biztos, hogy még annak is szüksége lesz néhány órás autózásra, buszozásra, aki repülővel érkezik Görögországba.

Athén kirándulás Nafpaktos

Nafpaktos óvárosában minden házat hasonló stílusban építettek

A görögökkel Athénból a Korinthoszi-csatornán átkelve, a Korinthoszi-öböl déli oldalán lévő autópályán haladtunk végig, majd az oda úton kompot ragadva szeltük át az öblöt Rio és Antirio között. Ez időben több, anyagilag kevesebb ráfordítást igényelt, mintha a csodaszép függőhídon haladtunk volna át, de szerencsére a visszaúton már a  Rio-Antirio hidat is bevettük.

Görögország naplemente

A görögországi naplemente februárban is ugyanolyan élmény, mint nyáron

Ugyanezt az utat a Korinthoszi-öböl északi felén is megtehettük volna, ami a görögök szerint autópálya híján egy sokkal szebb, ugyanakkor sokkal lassabb autózást jelent, de így kimaradtunk volna többek között a naplementés, februári, jéghideg-szellős kompozás és hídon átkelős élményből is.

Nafpaktos séta

Séta a várfalon belül

Athénból eljutni 3-4 óránkba telt, ami kevés türelemmel, esetleg kisebb gyerkőccel talán kissé unalmas és hosszú útnak ígérkezhet, de a sokszor felbukkanó Korinthoszi-öböl látványa kárpótol az órákig tartó utazás fáradalmaiért.

Nafpaktos Görögország

Ki ne tudná itt elképzelni az életét? 🙂 (Kép forrása: Flickr)

Ha Görögországba eleve busszal, vagy autóval érkezel és esetleg a Peloponészoszi-félszigetre igyekszel, akkor könnyű dolgod van, hiszen Nafpaktost akár rövidebb tartózkodásra is útba ejtheted, de jó megoldásnak tűnik az is, ha a kisváros meglátogatását a tőle mindössze másfél órára lévő Delphi kirándulással kötöd össze.

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

Könnyítsd meg utazásod. Pakolj be egyszerűen a bőröndbe.

Szállások

Tény, hogy Nafpaktost nem vetik fel a szálláslehetőségek, de mondjuk úgy, hogy ez az ára annak, ha a tömegturizmustól akarsz egy kicsit menekülni. Többségében apartmanok és egy-egy szálloda kapuja is nyitva áll előtted, ha pedig rugalmas vagy, vagy átutazóba érkezel, akkor a környék más városainak szállását is beveheted a pakliba pl. egy Booking.com-os szálláskereséskor. A lényeg, hogy időben gondolkodj és ne az utolsó pillanatban, a nyár kellős közepén akarj fedelet találni a fejed fölé Nafpaktoson, mert vélhetően ez esetben már lemaradtál az üres szobákról.

Nafpaktos szállás

Aki szerencsés, annak a görög barátok ilyen kilátású szállással kedveskednek

Strandok

Bevallom, a görög barátaim, akik évek óta minden nyarukat Nafpaktoson töltik, nem dicsérték túl a városhoz tartozó partszakaszokat. Szerintük kevésbé szépek, ahhoz képest pláne, amennyire telítettek a csúcsszezonban. Ellenben órákat zengtek, a kocsival könnyen elérhető távolságban lévő környékbeli partszakaszokról, melyeket ők sokkal szívesebben látogatnak.

Nafpaktos strand

A gyerekek a kikötőnél is élvezik a strandolást (Kép forrása: Flickr)

A város strandjait alapvetően a Velencei kikötő osztja két részre és nem kérdés, hogy a kikötő előtti, valamint innen nyugati irányba, a Rio-Antirio híd felé elterülő, apró kavicsos strand a legnépszerűbb a turisták körében.

Nafpaktos strandok

Télen még a nafpaktosi strandok is üresen állnak

A görögök elmondása szerint ők inkább keletre szoktak indulni, így útba ejtve a Gribovo, Psani, vagy Monastiraki nevekkel ellátott partszakaszokat.

Nafpaktos látnivalók
Rio-Antirio híd

A 2004-ben elkészült hídon való átkelés már önmagában is élmény, de ami ennél is jobb, hogy a Nafpaktos partjainál töltött időzések minden perce megajándékoz vele, hogy távolabbról is csodáld az elképesztő, a világ egyik leghosszabb és legszélesebb teljesen felfüggesztett hídját.

Rion-Antirion híd

Rio-Antirio híd a kompról igazán lenyűgöző látványt nyújtott

A híd majdnem 3 km-es és úgy tervezték, hogy még az erősebb földrengéseknek is ellenálljon, így gondolhatod, hogy nem akármilyen látványban lesz részed a hidat szemlélve.

Velencei kikötő Nafpaktos

Nem szegte kedvünket a hideg, a szél és az eső sem

Velencei kikötő és Miguel de Cervantes szobra

Nafpaktoson talán a kikötő az, ami leginkább egy görög szigetre varázsol. Ami engem illet, meglátva úgy éreztem magam, mintha  a krétai Rethymno kikötőjébe érkeztem volna, csak egy parányival kisebb kiadásban. Nem elég, hogy napjainkban a romantikus jelző ezeregy szinonimáját aggatnám rá, de történelmi jelentőségét tekintve sem mehettem el mellette anélkül, hogy ne szippantsam ki belőle legalább a lényeget.

Görögország kikötő

Nafpaktos kikötője sötétedéskor (Kép forrása: Flickr)

Nafpaktos, sok görög városhoz hasonlóan nagy szerepet vállalt a törökökkel szembeni küzdelemben, de neve a lepantói tengeri csata kapcsán vált még inkább ismerté. A velencei nevén Lepantoként is emlegetett Nafpaktos a török flotta állomásául szolgált, amikor az 1500-as években a velenceiek a pápával és II. Fülöp spanyol királlyal karöltve lerohanták őket a tengeren, ékes győzelmet aratva felettük.

Nafpaktos velencei kikötő

A velencei kikötőt februárban nem zsongják körbe a turisták

Miguel de Cervantes, a híres spanyol drámaíró, akiről ha más nem, a Don Quijote juthat eszedbe, ebben a csatában veszítette el bal kezét és ezzel ő lett Manco de Lepanto, vagyis Lepanto rokkantja, tiszteletére pedig még egy szobrot is emeltek közvetlenül a meseszép velencei kikötőben.

Nafpaktos Miguel de Cervantes

Miguel de Cervantes szobra büszkén áll a nafpaktosi kikötőben (Kép forrása: Flickr)

Velencei erőd

Görögország területén nem ritkák az erődök, amiknek sztorija gyakran hasonlatos és céljuk is csaknem megegyező volt a múltban. Védeni a velencei kereskedelmi útvonalat a kalózoktól, a város lakóit a háborúktól, vagy éppen kiszolgálni a törököket, akik kisebb, vagy nagyobb harcok árán vették be ezeket a fellegvárakat. A nafpaktosi erőddel sem volt ez másként és ma kissé hiányosan, de még mindig úgy áll a város tetején, mintha óriásként őrizné az itteniek életét.

Velencei erőd Nafpaktos

A Velencei erőd ilyen bejárattal fogad

Az erőd kocsival némi szerpentinen áthaladva hamar megközelíthető és parkolójából egy 1 €-s jegy megváltásával gyalogszerrel andaloghatsz a romok között akár órákig. Elmerülhetsz múltban, történelemben, de ami ennél is érdekesebb egy olyan kilátásban, amitől garantáltan leesik az állad. Belátni egész Nafpaktost, ellátni a Rio-Antirio hídig, vagy akár a Korinthoszi-öböl túlpartjáig.

Kilátás Nafpaktos erőd

Kilátás az egyik oldalra

Ha pedig már úgyis felmentél, lefelé menet véletlenül se hagyd ki valamelyik útközbeni kávézót, éttermet, amik csak arra várnak, hogy kilátással kapcsolatos élményeid tovább fokozzák.

Nafpaktos fellegvár

Kilátás a másik oldalra

Kastély Nafpaktos

Érdemes körbejárni a nafpaktosi erődöt

Óratorony

Az óváros falai között, a velencei erőd alatt ugyanakkor még mindig igen magasan emelkedik a Nafpaktos fölé a város óratornya, ahová a kikötőtől gyalogosan is felmászhatsz. Végig a kővel kirakott házak mentén, a narancsfák árnyékában annyi gondolat támad majd a fejedben az itt élők szerencséjéről, mint amennyit nem szégyellsz bevallani.

Óratorony Nafpaktos

Kilátás az óratorony mellől

De ki is vetné a szemedre, hogy az egészséges irigység téged is magával ránt néhány pillanatra, amikor a szűk, macskaköves utcákon felkapaszkodva csodásabbnál csodásabb és otthonosabb házak életébe kapsz betekintést. Egy kevésbé megerőltető séta után pedig már meg is érkezel a város fölé, és ahogy letekintesz a mesebeli házakra, rájössz, hogy választani sem tudnál közülük.

Nafpaktos kilátás

Te melyikben szeretnél lakni?

Az óratorony mellől szinte bármerre nézhetsz és hasonlóan élményteli látvány tárul eléd, mint a korábban említett fellegvárból. A torony, bár az erőd részét képezi, építése csak jóval későbbre tehető. Sajnos napjainkban a graffitik miatt veszít szépségéből, ugyanakkor így is Nafpaktos egyik legjelentősebb szimbólumaként tartják számon.

Nafpaktos óratorony

Az óratorony tiszta égboltnál (Kép forrása: Flickr)

Botzaris Múzeum

Miközben az óratoronyhoz igyekszel, egy másik tornyos épületbe, a Botzaris Múzeumba van szerencséd belebotlani. Korábban ez az épület szolgált a helyi vezetők rezidenciájaként, ma pedig a Lepantoi csatához kapcsolódó festmények, térképek és egyéb kiállítási tárgyak tekinthetők meg benne.

Botzaris Múzeum Nafpaktos

Útban a Botzaris Múzeum felé

Mindegy, hogy átutazóként, vagy nyaralóként érkezel Nafpaktosra, elkerülhetetlenül visszavágysz majd az alig 18.000 fős görög településre és ha másért nem, a lenyűgöző kilátásért, a romantikus velencei kikötőért, vagy a hely otthonosságáért máskor is szívesen visszatérsz majd ide.Ha a jövőben is szeretnél új görög helyeket felfedezni, tarts velem Instagram oldalamon és ne maradj le semmiről.