Élet egy görög családnál Athénban

5 dolog, amiért imádtam az életet a görög családnál

Nem cserediákként, nem kanapészörfösként, mégis egy Görög családnál

Te is szívesen cseppennél bele egy külfödi család életébe és tapasztalnád meg hétköznapjaikat testközelből? Emlékszel még az iskolás évekre? Ha elég szerencsés voltál cserediákként bekukkanthattál egy-egy nemzet életének mindennapjaiba. Nos, ez felnőttként már keményebb dió, legalábbis, ami a kivitelezést illeti.

Kirándulás Görögországban egy görög családnál

Kirándulás Görögországban egy görög családnál

Ha bátor vagy, kipróbálhatod a népszerű kanapészörföt, amikor vadidegen külföldiek osztják meg veled “kanapéjukat” és ezzel együtt életüket, de ha merészséged kevésbé jár a csúcson, nagy valószínűséggel utazásaid a Booking.com-os, és AirBnb-s szállásfoglalásoknál kötnek majd ki, így pedig elesel a meglátogatott ország legigazabb arcának megismerésétől.Mindezidáig én is hasonló cipőben jártam, aztán az élet egyszercsak az arcomba tolt egy lehetőséget, amit hülye buta lettem volna kihagyni. Korábbi görögországi nyaralásomon összebarátkoztam valakivel, akitől egy kedves meghívás érkezett egyenesen görög családjához, Athénba. (Athéni útleírás később.)

Görög szeretet

Görög szeretet, ami mindenhol körülvesz, ha Görögországban jársz

Hezitálás ide, hezitálás oda, tudtam, hogy repülőre kell ülnöm, ha új élményekkel szeretnék gazdagodni, és végülis mikor tenném meg mindezt, ha nem akkor, amikor se kutyám, se macskám, de még más jelentőségteljes problémám sincs azon kívül, hogy mikor hová utazzak a következő hónapokban.

Persze a környezetem nem tapsolt örömében, az általuk koczkázatosnak vélt kalandomhoz, de, mint az bebizonyosodott, aggódásuk alaptalan volt.Beköltözni a görögökhöz életem több mint szórakoztató és tanulságos, mintsem bármilyen rizikós tapasztalatává vált és a legfontosabb dolgokat magammal hoztam Magyarországra is, hogy az év további részében töltekezhessek belőle.

Íme az az 5 dolog, amit imádtam és megtanultam a görögöktől

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

  1. Nyitottság

Bár közvetlen személynek érzem magam és az előítélet sem az én műfajom, de, hogy külföldi ismeretlenként a legnagyobb nyitottsággal, kedvességgel és vendégszeretettel fogadjanak valahol, még nekem is csodálkozásra adott okot. Pedig bizony a görögök ilyenek. Az első pillanattól családtagként érezheted magad náluk, kíváncsiak rád és mindent megtesznek azért, hogy jól érezd magad. Mindezt annak ellenére teszik, hogy valójában nem ismernek, nem tudják, milyen ember vagy. Irigylésre méltó az a hozzáállás, ahogy nem akarják mindenáron megfejteni a világot, vagy téged, egyszerűen csak átadják magukat a pillanatnak és élvezik a veled való közös kalandokat.

Ismerkedés a görögökkel

Ismerkedés a görögökkel-Nem nehéz, ha ennyire kedvesek és nyitottak

2. Család fontossága

Köztudott, hogy a görögöknél sokszor több generáció is együtt él, és mindezt nem feltétlen kényszerből teszik. Ők ezt tényleg élvezik. Nem akadályozzák egymás életét és nem érzik tehernek, hogy megtegyenek egymásért bármit. Bár az anyák, vagy nagymamák elvégzik a főzés-mosás-takarítás nagy részét, a gyerekek ugyanúgy kérés, könyörgés nélkül kiszolgálják magukat, megfőznek egy tojást, vagy meglocsolják a tetőkerten a növényeket. Nincsenek elvárásaik egymás irányába, mégis mindent megtesznek azért, hogy az összhang meglegyen. Nem mennek el egymás mellett a hétköznapokban és egy szeretetteljes ölelést sem csak ünnepekkor adnak egymásnak. Jó volt látni, mennyire tisztelik egymást és, hogy fontos részei egymás életének.

Esti program a görög családnál

Esti program a görög családnál – Mindenki együtt

3. Egyszerűség

Kevés kultúrával találkoztam, akik ennyire egyszerűen élnek, mint a görögök. Ahol még egy melegítőben is éppen ugyanannyit fogsz érni, mint a legmárkásabb bőrkabátodban. Nem áltatnak, nem próbálnak meg másként viselkedni előtted, mint ahogy azt egyébként is tennék. Nem szerencsétlenkednek az ebédnél késsel-villával, csak azért, mert azt úgy illik…és bebizonyítják neked, hogy a kenyér is jobban esik, ha letörsz egy darabot, mintha mértani pontosságú szeleteket vágsz belőle. Míg Magyarországon vendégségbe menni gyakran feszengő összejöveteleket jelent, addig itt egy pillanatig sem kell zavarban érezned magad, vagy azt gondolnod, bármiért is lenéznének. Önmagukat adják és éppen ez az, ami annyira egyszerűvé teszi a velük való barátkozást.

Egyszerű élet a görögöknél

Egyszerű élet a görögöknél-Itt melegítőben is jól érezheted magad

4. Játék

Vélhetően az ókori civilizációból maradt fent a görögök, számomra legkedveltebb szokása, hogy imádnak játszani és értelmes, társaságot összekovácsoló programmal elütni az időt. Legyen szó kártyáról, társasjátékról, vagy egyszerű szójátékról, készletük kifogyhatatlan. Míg nálunk maximum a karácsonyi összejövetelek szolgáltatnak alkalmat egy-egy Activityre, vagy családi UNO-ra, addig náluk ezek az események a mindennapi életük részei. El sem tudtam volna ezelőtt képzelni, hogy ennyi mosolyt és nevetést csalhat egy ember arcára a közös játék, azt pedig pláne nem, hogy ennyire közel hozhat egymáshoz a világon bárkivel.

Együtt a görög család

Együtt a görög család-“Melyik játékot játszuk most?”

5. Offline is van élet

Az utolsó és szintén igen fontos tanulsága egyhetes görög létemnek, hogy a világ még mindig offline működik. A személyes kapcsolatok, beszélgetések, egymás felé küldött mosolyok sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak, mint bármelyik messenger üzenet és smiley, amit alkalom adtán ismerőseidnek dobsz. Ha egy bizonyos helyen, bizonyos emberekkel összehoz az élet, akkor szakadj le a világhálóról és legyél ott minden gondolatoddal. Koncentrálj rájuk, hiszen ez az itt, és most. Ami máshol van, megvár, vagy ha nem, nem is volt igazán fontos. A görögöknél kölcsönösen tiszteltük egymást annyira, és kerestük egymás társaságát annyira, hogy online jelenlétem abban az egy hétben drasztikusan lecsökkenjen.

Búcsú ajándék a görögöktől

Búcsú ajándék a görög családtól 🙂

Nehéz a görög életérzésből mindössze néhány momentumot kiragadni, amiért annyira megkedveltem ezt a légkört, kultúrát. Mindenesetre a mindennapokhoz való hozzáállásomat, a gyakran szigorú szabályok szerint élt életemet sokmindenben átformálták a kint töltött napok.

Lazábban venni az életet, nagyobb figyelmet fordítani a jelenre és elvárások nélkül fordulni a körülöttünk élők felé olyan értékek, amikért hosszú ideig hálás leszek Görögországnak.

Nem szeretnél lemaradni további utazással, diétával kapcsolatos bejegyzéseimről sem?  Kövesd Facebook oldalamat, hogy mindig értesülj az újdonságokról.

 

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .