Zakynthos utazás, avagy egy görög sziget felfedezése

Nem voltál még Zakynthoson, de terveid között szerepel a sziget meglátogatása? Jól jönne néhány gondolat, mit érdemes megfontolni, mielőtt eldöntöd tényleg ide foglalod-e a következő évi nyaralást? Érdekelnek a sziget látnivalói és néhány bővebb információ?„Zakynthos utazás, avagy egy görög sziget felfedezése” című útleírásom neked is jól fog jönni.

Barcelonáról szóló útleírásom itt, Münchenről szóló leírásom pedig itt találod, de most kétszeres zakynthosi nyaralóként összeszedtem néhány fontos kérdést, amit minden Zantéra készülőnek kötelező feltennie, és a válaszok tudatában nyaralását tovább terveznie.

Zakynthos Utazás-Navaggio-öböl fentről

Zakynthos Navaggio-öböl fentről

Kinek való Zakynthos szigete, ki fogja jól érezni magát itt?

 • Aki szereti a természeti szépségekben gazdag szigeteket
 • Aki perzselő napsütésre és égszínkék tengerre vágyik akár elő-, utószezonban is
 • Aki nem engedheti meg magának a luxusutazást, mégis túllépné országa határait és megnézné a tengert
 • Aki szereti a görög gasztronómiát, vagy legalábbis szívesen belekóstolna

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

Kinek nem való Zakynthos szigete, ki nem fogja jól érezni magát itt?

 • Zakynthos nem való a luxusutazások szerelmeseinek
 • Azoknak, akik zöld, buja növényzetre vágynak
 • Akik a nyaralás idejére nem tudják elfogadni a görögök hanyagságát, már ami a szemetet, félkész épületeket, és kóbor állatokat illeti
 • A „télből a nyárba” típusú utazást keresőknek
 • Akik csak egy hotelszobára, medencére és all inclusive ellátásra fizetnének be, tekintve, hogy egy Zakynthos utazás ennél sokkal többet tud adni
Zakynthos Limnionas strand

Zakynthos Limnionas strand

Hogyan utazzunk Zakynthosra?

 • Önálló szervezés

Zante Magyarországról fapados járattal, a Wizz Air menetrend szerinti gépeivel közelíthető meg, de a Ryanair légitársasággal is könnyen el lehet jutni Athénba, ahonnan egy gyors átszállással máris Zakynthoson találhatjuk magunkat.

Ebben az esetben szállást és transzfert is nekünk kell intézni, ami bár egyszerű, költségeiben mégis elgondolkodtató, megéri-e ez a fajta utazás szervezés Görögországba.

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

 • Utazási irodával

A fentebb említett költségek összeadásával és az utazási irodák kínálatát átnézve, gyorsan rájöhetünk, hogy Görögország és ezen belül Zakynthos esetében megdőlni látszik a tény, mely szerint saját magunknak szervezni utazást sokkal kedvezőbb.

Ami engem illet, Zakynthosra kétszer is utazási irodával utaztam, mindkétszer nagyon jó ár-érték arányban és ez nem befolyásolta az önálló utazásszervezésemet sem, hiszen a programokat már egyedül állítottam össze és bonyolítottam le.

Zakynthos látnivalók Kék-barlangok

Zakynthos Kék-barlangok

Hol szálljunk meg Zakynthoson?

Sokan sokféle igénnyel érkeznek a szigetre és általában ehhez nem mindig sikerül optimális helyen kiválasztaniuk a szállást az utazóknak.

 • A sziget déli része ajánlott azoknak, akik egy jó kiindulópontot szeretnének Zakynthosi kirándulásaikhoz, valamint kedvelik a kevésbé szeles, melegebb vizű öblöket, homokos partszakaszokat. Zakynthos déli települései alapvetően forgalmasabbak keleti, nyugati és északi társaiknál.
 • A sziget keleti és nyugati partja azoknak lehet jó választás, akik a széltől sem ijednek meg, esetleg a vízi sportokhoz kimondottak keresik a szelesebb partokat, valamint minden nap szívesen megcsodálják a szigetet a magasabb hegyi utakról és összességében a nyugodtabb, csendesebb települések hívei.Amikor először jártam Zakynthoson, Argassiban, a sziget dél-keleti részén volt a szállásunk, ami számunkra tökéletesen bevált, hiszen nagy éjszakai életre nem vágytunk, illetve a napunk nagy részét sem ezen a helyen töltöttük. Ugyanakkor a vacsoraidőhöz mégis kitűnő célpont volt, a maga kedves és színvonalas tavernáival.

Második nekifutásra mi Laganast választottuk főhadiszállásnak, amiről bár rengeteg negatívumot olvastunk diszkói és szórakozóhelyei miatt, szerencsére annál kevesebb ilyen jellegű tapasztalatot gyűjtöttünk. Mindamellett programokban és éttermekben a leginkább bővelkedő helyről lévén szó, nem csalódtunk döntésünkben.

Ahhoz, hogy jól válassz Te is Zakynthosi szállásoddal kapcsolatban, mindenképpen gondold át, mi a terved a nyaralásra. Láblógatós, tengerparton heverészős napozás egy héten át? Buli buli hátán? Kirándulások? Nyugodt pihenés? Ennek tükrében sokkal egyszerűbb lesz kiválasztanod, a neked megfelelő települést és a Zakynthos utazás is garantáltan kedvedre való lesz.

Zakynthos utazás - Xigia strand

Zakynthos utazás – Xigia strand meglátogatása

Milyen ellátást vegyünk igénybe Zakynthoson?

Görögország a gasztronómia egyik fellegvára és hiszem, hogy bűnt követ el, aki ezt egy szállodai all inclusive ellátásra lekorlátozza.

Gondolj csak bele!

Egy héten át ugyanolyan, vagy közel hasonló ételkínálatot kóstolsz végig ahelyett, hogy bejárnád a környék tavernáit és minden nap új ízekkel ismerkednél?

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

Mivel ezt az ellátásformát az ár-érték arány sem indokolja Görögországban, így maximum egy reggelis, vagy végső esetben félpanziós ellátást javaslok számodra, hogy biztosan mindig meg tudd kóstolni azt is, amit tényleg megkívánsz a strand mellett, vagy szigettúra közben.

Ha ételallergiás vagy, esetleg bármilyen diéta alatt utazol Zakynthosra, vagy csak tudatosan étkezel nyaralás közben is, a szigeten számos diétabarát lehetőség közül válogathatsz, mind, ami a nemzetközi görög ételeket, szállásokat, vagy egy-két éttermet illet. Hogy pontosan milyen diétabarát görög ételeket érdemes megkóstolnod, arról itt tudsz bővebben tájékozódni.

Zakynthos Navaggio-öböl hajóval

Zakynthos Navaggio-öböl hajóval

Milyen programot nem érdemes kihagyni Zakynthoson?

Zakynthos varázsereje abban rejlik, hogy bár pici sziget, mégis épp elég nagy ahhoz, hogy egy-két hétre elegendő programot garantáljon az utazóknak.

Mivel a tömegközlekedés kevésbé kiépített a szigeten, így célszerű a programokat bérelt autóval, vagy motorral lebonyolítani, de a helyi kirándulásszervező irodák kínálatából is lehet válogatni, akár inspirációként, akár kimondott részvételi szándékkal.

A kedvenc programszervező irodánk a Mytours volt, akiknél jó néhány kirándulásra befizettünk és sosem csalódtunk. Időre érkezett a transzfer, nem volt zsúfolt a nap és árban is kedvezőbb volt a magyar utazási iroda programjainál. Pláne előre lefoglalva, hiszen így még kedvezményt is kaptunk.De nézzük egy listában, mit kell meglátogatnod, ha Zakynthoson nyaralsz.

 • Strandok

Bérelt járművel könnyű a sziget összes strandján megmártózni. Mindegyik más, mindegyik másért szerethető.

Kedvenceim: Gerakas, Porto Limnionas, és Xigia, de ahány tábla jelzést látunk, annyi helyre kanyarodjunk le, így garantáltan a saját kedvencünket is megtaláljuk.

 • A főváros, Zante

Kikötőjébe érkeznek a kompok és itt található a sziget legtöbb épített öröksége, melyeket a földrengést követően újjáépítettek.

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

 • Navaggio-öböl

A képeslapokról ismert zátonyra futott hajó roncsának öble, amely lentről és fentről is hihetetlen látvány. Hajóval érdemes Porto Vromiból megközelíteni a roncsot. Innen kishajók indulnak, így nagyobb az esélyünk, hogy tömeg nélkül lőjük a legjobb fotókat a roncsról.

 • Skinari

A sziget északi csücske egy szélmalommal, világító toronnyal és a mélybe vezető lépcsőjével, amilyet még talán sosem láttál.

Program Zakynthoson: Skinari cape

Program Zakynthoson: Skinari cape meglátogatása

 

 • Azok a bizonyos barlangok

Mind a Kék-barlangok, mind a Keri-barlangok hajós kirándulással nézhetők meg. Minél kisebb a hajó, annál közelebb tudtok majd húzódni a barlangokhoz és a legtöbb kiránduláson még fürödni is tudtok a barlangok közelében.

 • Keri naplemente

Ne hagyd ki a naplementét Keriben, ahol  a Zakynthosi turisták nagy része minden este összegyűlik, hogy együtt csodálja a narancssárgába öltözött napot, ahogy egyre mélyebbre süllyed a tengerben.

 • Exo Hora és a 2000 éves olajfa

Igazi tradicionális falu, ahol szinte megállt az élet. De egy ilyen öreg és hatalmas fát mégiscsak érdemes közelebbről megcsodálni.

Exo Hora és a 2000 éves olajfa

Exo Hora és a 2000 éves olajfa

 

 • Cameo Island, avagy a bulisziget

Agios Sostis partjainál egy függőhíd vezet a földrengéskor elvállt pici szigetre. Bár a belépésért fizetni kell, ezt az összeget le is fogyaszthatjuk. A szigeten DJ zenél és mindig szenzációs a hangulat.

 • Teknősles

Zakynthos egyik fő látványossága a caretta-caretta, a sziget őshonos teknőse. Ha szerencséd van, a déli partoknál akár spontán is belefuthatsz egy-kettőbe, de ha biztosra akarsz menni, fizess be egy garantált teknősles programra, ahol a már „bejáratott” teknősök biztosan elődugják fejüket a vízből. • Görög est

Ha már Görögország, nem utazhatsz haza anélkül, hogy ne ettél volna valami görögöt, ne ittál volna valami görögöt és ne láttál volna igazi görög tűztáncot. Bár sokan hirdetnek komplett görög est programot, érdemes körülnézned a szállásod környékén, hiszen sok étterem maga is szervez táncos esteket, így a görög ételed és italod mellé a tánc is biztosított bármilyen felár nélkül.

 • Olívaolaj üzem

Aki a görögök gasztronómiájába egy kicsit mélyebben is beleásná magát, az nem feledkezhet meg a szigeten is minden négyzetméteren fellelhető olíva fákról, melyek szürete az őszi hónapokban kezdődik, és egészen télig kitart. Meglátogatni egy olyan üzemet, ahol a leszüretelt olíva bogyók feldolgozásának procedúráját ismerhetjük meg, és helyi készítésű termékeket vásárolhatunk több mint kuriózum. Ilyen üzemet találunk Lithakiaban, de mi Agios Leon faluban egy útmenti kis üzemben jártunk teljesen egyedül, ami inkább kiállítás, mintsem működő üzem, viszont lehet kóstolni a termékekből és gépeket, videókat is csodálhattunk a feldolgozás menetéről.

Zakynthos utazás - Olíva feldolgozó üzem Agios Leonban

Olíva feldolgozó üzem Agios Leonban

 

 • Hajós kirándulások

Zakynthos szigetét a tenger felől bejárni szavakkal nem leírható élmény. A kékség és a csipkés part találkozása egyike azon emlékeknek, melyek biztosan maradandóak lesznek számodra, ha Zakynthosra utazol.

A fentiek miatt a programszervezők is számos hajós kirándulással bombázzák a turistákat, melyek közül a legnépszerűbb az egész napos hajókirándulás, ami nem feltétlen a legjobb választás.

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

A nyaralásod egy teljes napját egy óriás hajón tölteni több száz másik turistával, akik ugyanakkor fognak minden látnivalónál ki-, és beszállni a hajóba, amikor te, éppen elég tömegturistás ahhoz, hogy ne ezt a módját válaszd a sziget tenger felőli felfedezésének.

Egyes kikötőkből sokkal kisebb, akár 10 fős hajókkal kelhettek útra a közelebbi, part felől megközelíthető érdekességekhez, ahol nem csak több időt tudtok eltölteni, de valószínűleg nem is fog „letaposni” a többi turista, nézelődés, fotózkodás, vagy akár pancsolás közben.

Zakynthos Navaggio-öböl

Navaggio-öböl fotó a hajóroncsból

Görögország és vele együtt Zakynthos, a maga kedves látnivalóival és változatos programkínálatával biztosan belopja magát a látogató szívébe olyannyira, hogy egy kicsit talán mindig visszavágyódunk.

Ha másért nem is, a görög mentalitásért és életfelfogásért, amivel, bármit könnyebben átvészelnek, és ami oly gyakran hiányzik belőlünk, magyar emberekből.

Tetszett a Zakynthosi útleírás? Kedveld a cikkem és oszd meg ismerőseiddel is, hogy el tudják olvasni mielőbb.