Inzulinrezisztensként és ételallergiásként rengeteg problémától kímélem meg magam, ha már itthon kiválasztom az éttermet, ahol valószínűleg nem fognak marslakónak nézni táplálkozási igényeim miatt.
Legutóbbi, barcelonai kiruccanásom alkalmával sem bíztam étkezésem a véletlenre.
Hosszas keresgélés után egy Tripadvisor értékelések szerint is minőségi, vegán étterem, pontosabban egy flexitarian étterem lett a befutó számomra.
Ne lepődj meg, ha nem találkoztál még ezzel a kifejezéssel. A flexitarian szó annyit tesz, flexible vegetarian, vagyis rugalmas vegetáriánus, aki alapvetően a növényi eredetű táplálkozást részesíti előnyben, de nem zárja ki teljes mértékben a húsfogyasztást sem. Jól hangzik, ugye?
Így esett a választásom a Flax&Kale étteremre, amit akár az egészséges táplálkozás fellegvárának is nevezhetnék és, amit egészségtudatos utazóként neked sem illik kihagynod, ha Barcelonába sodor az élet.
Képzelj el egy éttermet, ahová elég csak belépned és máris egyértelművé válik, diétabarát harapnivaló után kutatva, a legjobb helyen jársz.
„Eat better, be happier, live longer”,
áll a szlogen az üvegfalú raktár alatt és a személyzet egyenpólóján, ami hűen tükrözi a vegán étterem minden négyzetcentiméterének elhivatottságát.
a vegán étterem Vendégtere:
Látványpult diétabarát süteményekkel, zöldségtornyok az átlátszó raktárban és kirakatban, valamint saját kis fűszerkert a tetőteraszon. Mi ez, ha nem kánaán egy egészséges életmódját utazás alatt sem mellőző turistának. Az egyetlen kivetnivaló, az amúgy szintén tetőkert mellett található mosdó, ami higiéniájában ugyan nagyobb figyelmet is kaphatna, de diétabarát utazóként ez legyen a legkisebb problémánk.
Étlap, ételek
Az étlapon fogásonként sorakoznak az allergén jelölések és ezen felül az ételek 4 külön csoportba is besorolást nyernek, ami még inkább megkönnyíti a választásod, ha bizonytalankodnál.
A négyféle jelölés, melyekkel minden étel mellett találkozhatsz:
- RF: Raw food, vagyis nyers ételek, amiket 48 °C alatt hőkezelnek, hogy megőrizzék vitamin-, és tápanyag tartalmukat.
- PB: Plant-based, növényi alapú ételek, zöldségek, gyümölcsök, magvak, diófélék felhasználásával készítik az így jelölt ételeket.
- GF: Gluten free, gluténmentes ételek, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak glutént, és lisztet, vagy a liszt gluténmentes alternatíváiból készülnek. (pl. kókusz, mandula, stb.)
- OF: Oily fish, olajos halakat tartalmazó ételek, amik gazdagok Omega-3 zsírsavakban, vitaminokban, tápanyagokban.
Jelölés ide, vagy oda a dilemma részünkről is nagy volt, míg végül egy rizstésztából készült spagetti és egy nyers vegán lasagna mellett tettük le a voksunk, barátnőmmel, Zsófival.
Bár a rizstészta nem az elsőszámú barátom inzulinrezisztensként, a délutáni órákban, valamint több km séta után, ennyit megengedtem magamnak, és milyen szerencse, hiszen egyik főétel ízvilága sem okozott csalódást. A spagetti telis-tele volt ínycsiklandó gombával, zöldségekkel és vegán parmezánnal, míg a lasagna tésztáját nyers cukkini helyettesítette.
Persze ez csak egy szelete volt annak a választéknak, ami az étlapon megtalálható, és amiket a körülöttünk ülők oly nagy élvezettel fogyasztottak. Legszívesebben én is végigettem volna egy teljes menüsort, csakhogy egy kicsit mindenbe belekóstoljak. Sokak asztalánál láttam például egy úgynevezett Kale Chipset, ami egy ellenállhatatlan zöldségchips és, ami előételként, vagy egy pohár szárazbor mellé ideális alternatíva, de a turmixok legkülönfélébb változatait is minden második asztalnál szervírozták.
Zsófi barátnőmmel mi is megkoronáztuk ebédünket, és a desszertlapról egy vaníliás fagyit rendeltünk. Lévén, hogy minden fagyi, cukor-, glutén-, laktózmentes és vegán, az összetevőknél az egyetlen kérdőjelet a „moskito” elnevezés jelentette számunkra. Mint utólag kiderült ez inkább valamilyen magszórás volt, mintsem bármilyen vérszívó állat. Az ízek természetesen itt is vitték minden vegán étterem pálmáját, és, hogy a fagyis pohárkában egy kis extra süteményt is felszolgáltak, végképp lenyűgözött.
Árak
Megközelítőleg 16-17 €-ból hoztuk ki fejenként az ebédünket, ami az étlap áraihoz viszonyítva alacsonynak mondható. Nem ettünk előételt, nem kértünk alkoholos ital és a desszertet is elfeleztük. Tény, hogy ezzel a mennyiséggel bőven elteltünk, de aki több fogást is megízlelne, annak kicsit mélyebben a zsebébe kell nyúlnia a vegán étterem étlapjáról választva. Ennek ellenére, külföldi viszonylatban, és összevetve azzal, hogy az egészséges ételeket itthon is megfizetjük, voltaképpen nem a legdrágább étterem kategóriába tartozik a Flax & Kale.
Kiszolgálás
A vegán étterem szlogenjében futkosó felszolgálókra nem lehet rossz szavunk. A rendelésfelvétel, a diétás csemegék elkészítése és asztalunkra szervírozása is gyorsan lepergett, még úgyis, hogy majdnem teltházzal szuperáltak. További plusz pont, hogy a figyelmes pincérek mindig az asztalunkra néztek, ezáltal nem kellett órákig hadonásznunk, hogy valakitől számlát kérjünk, vagy leadjunk egy újabb rendelést.
Mindent egybevéve a Flax & Kale egy valódi diétabarát vegán étterem, ahol még akkor is jólesik meginnod egy smoothiet, ha az egészséges életmód nem az elsődleges szempont barcelonai látogatásod során. Ha pedig nyaralás alatt is tudatos életmódot követsz, mindenképpen iktass be egy látogatást a katalán főváros első számú flexitarian éttermébe.
Szeretnél továbbra is hasonló diétabarát utazási cikkeket olvasni? Kövesd Facebook oldalam itt, és mindig értesülsz legújabb bejegyzéseimről.
Bővebb információ az étteremről:
Flax & Kale
Carrer dels Tallers, 74, 08001 Barcelona
+34 933 175 664
http://teresacarles.com/fk