13+1 görög étel húsevőknek

Repjegy lefoglalva, szállás kiválasztva és a látnivalók is sorban állnak, miközben gondolatban már rég Kréta szigetén landolt a járatod.

A forró párás levegő arcon csap, a kabócák fülsüketítő koncertet adnak, a sós tenger csiklandozza a bőröd, a jázmin aromája pedig a tavernák gőzölgő finomságainak illatával az orrodnál fogva ültet asztalhoz.

Burger Kréta

Burger, vagyis bifteki

De mégis mit kóstolj meg az elképesztő kínálatból? Melyik az a görög étel, ami biztosan elnyeri a tetszésed? Mit enne egy görög, ha egy asztalnál ülnél vele? Mely finomságok varázsolnak az igazi görög konyha rejtelmeibe?

Egy régebbi bejegyzésemben már elkalauzoltalak néhány ínycsiklandó görög finomság felé, de mivel az a bejegyzésem inkább a vegetáriánus vonalat képviselte, ezért itt az idő, hogy a húsimádók is megtalálják a kedvükre valót, amikor helyet foglalnak egy bájos, virágos görög családi tavernában.

A következőkben görög húsos fogásokkal ismerkedhetsz, melyekből néhány igazi krétai kuriózum, a többi pedig büszke tagja a görög konyhának. Hiba lenne egyet-kettőt nem megkóstolni, amikor téged is a hellének földjére sodor az élet.

Krétai étel apaki

Apaki előételként

CSATLAKOZZ A “KRÉTAI KALANDOK” CSOPORTHOZ, HA MÉG TÖBB INFÓ, ÉRDEKESSÉG, LÁTNIVALÓ ÉRDEKEL KRÉTÁRÓL.

Görög étel hússal – Melyiket kóstold meg?

13+1 fogás, amit neked is meg kell kóstolnod

1. Brizola

A görögök steak-je, amit jellemzően sertésből, vagy marhából készítenek és görögös titka, hogy olívaolajjal, citrommal, oregánóval, borecettel és más helyi fűszerekkel ízesítik, majd konyhától függően grillen, parázson, sütőben, vagy serpenyőben sütik. Általában, ha látsz egy nagy lapát sült húst, ami majdnem lelóg a tányérról, feltehetően a brizolával azonosíthatod.

Brizola görög étel

Brizola steak görögösen

2. Paidaki

Még egy sült költemény, ami szintén készülhet különféle állatok húsából, akár még csirkéből is, ám a legnagyobb valószínűséggel paidaki-t rendelve csontos bárányborda kerül az asztalodra. (Maga a név az állat testrészére utal.) Ezt a csontos húst általában grillezik, ám akár sütőben is süthetik, és ha az étlapon nem látsz külön megjelölést arra vonatkozólag, milyen állatból készítik, akkor a bárányt értsd alatta.

A paidaki-t fogyaszd bátran kézzel, pont úgy, ahogy azt a görögök is teszik.

Paidakia görög ételek

Paidaki a görögök egyik kedvenc sültje (kép forrása: Pexels)

Paidakia görög

Paidakia (kép forrása: Pexels)

3. Kleftiko

Szintén egy bárányos finomság, egy görög étel, amit Zakynthoson kóstoltam először, pusztán azért, mert annyira figyelemfelkeltő volt, ahogy az asztaloknál lángoló alufóliában szervírozták az ételt. Azóta persze már tudom, hogy ez a szervírozás nem mindenhol így működik, ellenben az ízeken ez mit sem változtat.

A sütés lényege, hogy a hús hosszú órákon át készül kemencében, vagy sütőben, zsírpapírba, vagy alufóliába csomagolva, egészen addig amíg olyan omlós lesz, hogy elválik a csonttól. A fokhagyma és a citrom szintén kihagyhatatlan eleme a fogásnak.

A kleftiko egy olyan étel, amit nem csak az ízéért, de a történetéért is lehet kedvelni. A neve annyit tesz „lopott”, ami a görög betyárok által „lopott” húsra utal, amit az oszmánok idején csentek el és egy földbe vájt lyukban, kerámia edényben, izzó parázson sütötték lefedve és betakarva, „füstmentesen”, hogy az oszmánok még csak halvány gyanúját se fogják, miben mesterkednek.

Kleftiko görög ételek

Kleftiko alufóliában és sütőpapírban készítve és tálalva(kép forrása: Flickr)

4. Antikristo

A hús, amit Krétán járva garantáltan ki kell próbálnod. A név annyit tesz, a „tűzzel szemben”, vagyis megint csak egy sajátos húselkészítési technikáról beszélhetünk.

Antikristo Kréta

Készül az antikristo

A krétaiak általában egy fiatal bárányt vágnak négy részre, az egyes részeket nyársra tűzik, a nyársakat a tűz köré helyezik és akár 6 órán át is sütik a húsokat az omlós eredmény érdekében. Különlegessége, hogy gyakran csak sóval hintik előtte a húst és más fűszereket nem használnak, hiszen azt tartják, a szabadtartású állatok húsából a krétai földek aromája ígyis-úgyis visszaköszön.

Antikristo krétai étel

Antikristo krétai étel

Igazi antikristo-t könnyebb falvakban és természet közeli tavernákban találni, mintsem városokban, hiszen a tűzzel való sütésre itt nagyobb a lehetőség, mindazonáltal, ha nem preferálod a bárányt, akkor sok helyen csirkéből is kipróbálhatod ezt az ételt.

Antikristo étel

Antikristo technikával akár csirke is készülhet

5. Tsigariasto

Az antikristoval együtt igazi krétai különlegesség, amit a valamikori krétaiak eredetileg a krétai kri-kri kecskéből készítettek, de mivel ők ma már védett állatok, ezért napjainkban kecskegidát, vagy juhot használnak fel a görögök a tsigariasto elkészítésére.

Csak úgy, mint az antikristo-nál sok összetevő ennek az ételnek az elkészítéséhez sem szükségeltetik. Egy kis olíva olaj és só, de van aki hagymát, borsot és akár még fehérbort is ad hozzá, mindazonáltal az étel lényege az egyszerűségében rejlik. A húst az olívaolajon lepirítják, majd serpenyőben, vagy edényben, lassú tűzön főzik készre. Az étel valójában onnan ered, hogy az előző napról megmaradt húst ezzel a módszerrel, egy kis olívaolajjal és esetleg hagymával dobták fel, hogy másnap is „frissen” fogyasztható legyen.

Bal hátsó étel: giouvetsi, jobb első étel: tsigariasto

6. Apaki

Megint egy krétai sajátosság, ami inkább előételként, vagy valaminek a töltelékeként, feltéteként kerül az asztalra. Az apaki személyében egy füstölt húst tisztelhetsz, pontosabban füstölt pácolt sertés szűzpecsenyét, amit a fa és a különféle fűszernövények, az oregánó, kakukkfű aromái járnak át. Előfordulhat, hogy az apakival egy saláta feltéteként találkozol, netán egy omlettbe teszik, de az is lehet, hogy egyszerűen megtalálod az étlapon az előételek között.

Apaki füstölt hús

Apaki füstölt krétai hús

Saláta apakival

Apaki salátában

CSATLAKOZZ A “KRÉTAI KALANDOK” CSOPORTHOZ, HA MÉG TÖBB INFÓ, ÉRDEKESSÉG, LÁTNIVALÓ ÉRDEKEL KRÉTÁRÓL.

7. Kokoretsi

A leginkább húsvéthoz köthető étel, ami a húsvéti asztalokon előételként jelenik meg, ám ha nem ebben az időszakban jársz Görögországban, akkor is előfordul, hogy találkozol vele. Nem mindenki kedvence és még a görögök között is akadnak néhányan, akik nem kötöttek mély barátságot vele, de ha te jóban vagy a belsőségekkel, tetszeni fog ez a különlegesség. A kokoretsi ugyanis bárány és kecskebelsőségekből készül, melyeket nyársra tűznek, béllel vesznek körbe és így grillezik parázson.

Kokoretsi húsvéti étel

Kokoretsi, a báránybelsőséges húsvéti étel

8. Kokkinisto

A következő 3 étel egymás testvére és bevallom alázatosan a különbséget is nehezen értettem meg köztük. Görög pörköltként szoktam emlegetni őket, merthogy bizony a görögök is esznek ilyesfélét, ám míg nálunk a paprikatúltengés jellemző erre az ételre, addig a görögöknél a paradicsom játssza a főszerepet. Bár a legelterjedtebb húsok, amelyekből készülhet egy görög pörkölt a marha, vagy a bárány/birka, ám akár a nyúl, a csirke, vagy a sertés is helyet kaphat pörköltként az asztalon.

A kokkinisto az alap pörkölt. Általában borral és jó sok paradicsommal készül, ettől lesz „kokkinisto”, ami annyit tesz „kipirosodott” „kivörösödött”. A paradicsom szósz fogja pirossá tenni.

9. Stifado

A stifado akár kokkinisto is lehetne, pontosabban az is, de itt nem a paradicsom a leghangsúlyosabb elem, hanem a hagyma. Minél több, annál jobb. Gyöngyhagyma (nem savanyított), vagy salottahagyma adja meg az igazi ízét és a kokkinistohoz képest további extra lehet benne a fahéj (mert ez nem minden kokkinistoban kerül hozzáadásra). A stifado is készülhet különféle húsokból, de a legtöbb helyen a marhából készült változattal találkozhatsz.

Stifado görög

Stifado a görög pörkölt hagymával (Kép forrása: Flickr)

10. Giouvetsi orzoval

Giouvetsi-vel eddig marha és birka változatban találkoztam, de akár sertésből is készülhet és az előzőekhez hasonlóan szintén egy pörköltet fedezhetünk fel személyében. Mi a különbség mégis a korábbiakban említettekhez képest? A köret. Ha azt mondom giouvetsi, akkor a pörkölthöz azt a bizonyos tésztát kell elképzelni, ami rizsnek álcázza magát. Egy egytálételről van szó, vagyis az orzo tésztát összefőzik a pörkölttel és egyben tálalják az egészet.

11. Bifteki

Jöjjenek a görög fasírozottak. Szerencsére ezekből is akadnak különfélék, hogy megnehezítsék az életem. De legalább ez is bizonyítja, mennyire változatos a görög konyha.

Görög bifteki

Görög bifteki

A bifteki mindenképpen a kedvencem, amit a burger kifejezéssel is szoktak illetni, így könnyen rájöhetsz, hogy hasonlít egy hamburger húspogácsára, ám ez annál sokkal jobb. Általában fele-fele arányban marha és sertés darálthús keverékéből készül, de lehet, hogy csak marhából.

Az oregánó, a petrezselyem fontos elemei a húspogácsának, mindazonáltal csak úgy, mint egy magyaros fasírtba, ebbe is kerül tojás és kenyér/zsemle. Sokan úgy vélik a görög biftéki azért válik görögössé, mert fetát is tesznek bele, ám légy résen, mert nem minden biftekiben fogsz feltétlenül sajtot találni. Ennek ellenére, ahogy az ízek összeolvadnak a szádban, ahogy az orrodba kúszik a grillen sült húsos finomság illata, garantáltan megállapíthatod, hogy ilyet bizony csak görög földön lehet enni.

Bifteki brizola

Bifteki és brizola

12. Keftedakia/Keftedes-húsgolyók

Szintén egy fasírtról beszélünk, ám míg az előzőt főételként, úgy ezt inkább előételként szolgálják fel. Keftedes valójában nem csak húsból, de pl. cukkiniből, vagy paradicsomból is készülhet, de most maradunk a húsos változatnál. Az alapelemek a biftekihez hasonlóan a darált hús, oregánó, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, tojás, zsemle/zsemlemorzsa, ám itt kisebb golyók készülnek, amik ráadásul nem grillen, hanem olajos serpenyőben sülnek készre.

Keftedes görög

Görög keftedes, húsgolyók (Kép forrása: Pexels)

13. Soutzoukakia

A soutzoukakia a keftedeshez hasonlóan készül és inkább henger, mint golyó alakja van, valamint kiegészítésként római köménnyel is ízesítik (bár ezt az előzőnél is megtehetik). A legnagyobb különbséget mégis az adja, hogy a soutzoukakia paradicsomszószban van tálalva, kvázi emlékeztethet egy paradicsomos húsgombócra is.

Görög étel soutzoukakia

Soutzoukakia paradicsomos lében

+1. Kontosouvli

Ebben a bejegyzésben direkt nem említem sem a gyros-t, sem a souvlakit (amiről egyébként már beszéltem egy korábbi bejegyzésben), hiszen a többség ezeket még akkor is nagy valószínűséggel ismeri, ha soha életében nem járt Görögországban.

Ellenben például a kontosouvli szintén lehet egy olyan görög érdekesség, amivel nem biztos, hogy mindenki találkozott. Nem kell messzire mennünk a souvlakitól, hiszen majdnem ugyanarról az ételről van szó, csak míg a souvlaki alatt a kis pálcás húst értjük, addig a kontosouvli ennek nagyobb kiadása.

Képzelj el egy jó adag sertéshúst nyílt lángon, nyárson sütve és már meg is kapod a souvlaki felnagyított kiadását. Eredetileg ezt az ételt is húsvétra készítették, de ma már sok olyan tavernában találkozol vele, ahol szívesen alkalmazzák a nyárson sütést.

Kontosouvli görög

Kontosouvli görög fogás helyi tavernában

A görög konyha tehát nem csak zöldséges ételekben, hanem húsos fogásokban is igen erős és akárhányszor egy új tavernába térsz be, szinte mindig találkozni fogsz újdonsággal az étlapon. Ha egy tippem lehet, mindig kérdezz rá, mi a nap ajánlata, mert így garantáltan igazi gasztronómiai élményekben lehet részed.

Nos, neked melyik az a görög étel, ami a kedvenced lenne? Melyiket kóstolnád meg a legszívesebben?

CSATLAKOZZ A “KRÉTAI KALANDOK” CSOPORTHOZ, HA MÉG TÖBB INFÓ, ÉRDEKESSÉG, LÁTNIVALÓ ÉRDEKEL KRÉTÁRÓL.