Top 3+1 strand Nyugat-Krétán, amit neked is látnod kell

Ugye tudod? Minden nyaralóhely esetében vannak azok a bizonyos látnivalók, természeti, vagy épített csodák, amiket ott járva olyan lenne kihagyni, mint Párizsban az Eiffel-tornyot, mint Athénban az Akropoliszt, vagy Rómában a Trevi-kutat.

Ha pedig egy olyan nagy szigetre tévedsz, mint Kréta, kétségkívül megsokszorozódik azon helyek száma, amit a „muszáj látnom” listádra vésel, és mint, hogy egy több mint 1000 km-es partszakasszal rendelkező paradicsomról beszélünk, nem meglepő, hogy a te kezed is elszabadul a türkizkék strandok válogatása közben.

Kreta-strand-Elafonisi

Kréta legnépszerűbb strandjainak is akadnak eldugott öblei

De vajon elég lesz egy nyaralás, hogy minden öblöt, minden álleesős partot felfedezz, vagy jobb, ha előre szelektálsz?

Ha a te időd is véges, azt javaslom, kezd Kréta toplistás strandjaival és juss el azokra a partokra, amik mintha csak a katalógusból köszönnének vissza rád, téged is elképesztenek.

Balos-kirandulas-kreta

Most megtudod, hogyan juss el Nyugat-Kréta leghíresebb strandjaira

Íme, 3 + 1 strand nyugat-krétán, amit te is fájó szívvel hagynál ki első nyaralásodból

Hogy megkönnyítsem utazásszervezésed adok pár tippet a felfedezésükhöz is.

 1. Elafonisi

A hol fehér, hol rózsaszínben ragyogó világhírű Elafonisitől garantáltan csillogni fog a te szemed is, de valójában már az odaút is beírja magát a krétai kalandjaid könyvébe. Apró görög falvakat átszelve, végeláthatatlan szakadékok mellett táncolva juthatsz el Kréta északi feléből a sziget dél-nyugati csücskében fekvő lagúnához, ahol a bokáig érő vízen átsétálva a Natura 2000 program természetvédelmi területe, egy kis sziget vár. Itt találod Elafonisit.

Elafonissi-Kreta

Elafonisi fehér és rózsaszín homokja téged is el fog varázsolni

Hogyan jutsz el Elafonisi-re?:
 • Bérelt autóval.
 • Szervezett kirándulással, ami a legkézenfekvőbb mód, ha nincs bérelt autód.
 • Tömegközlekedéssel is eljuthatsz Chaniaból, ami a ritka járatszám miatt kissé macerás megoldás lesz, de ha nem bánod az extra kérdőjeleket, amit a „jön a busz? – nem jön a busz?” dilemma okoz, hajrá.
Elafonisi-Kreta

Elafonisi lagúna – Kréta egyik legnépszerűbb strandja

Travel Kollázs tippek:
 • Megérkezve és a parkolót elhagyva ne ragadj le a kiépített, napernyős résznél. Sétálj át a lagúnán és fedezd fel a kiépítetlen szigetet, ahol sokkal kevesebb turista lesz és akár sokkal több rózsaszín homokos öblöt láthatsz.
 • Ha bírod erővel és a meleg sincs ellenedre, sétálj el egészen a sziget végébe és mássz fel a domb csúcsára, ahol egy kis kápolna is vár és beláthatod egész Elafonisit.
 • Ha van bérelt járgányod, érkezz a délutáni-esti órákban, amikor kevesebb a turista és még egy eszméletlen naplementében is részed lehet a sziget végéből.
Elafonisi-Kreta-strand

Átsétálva a lagúnán, a sziget csendesebb öbleit is felfedezheted

 

 1. Balos

Csak egy lapon tudom emlegetni Balost Elafonisivel és kétségkívül a strandimádók egyik kedvence ez a Maldív-szigeteki mennyország. A lagúna legnagyobb részén itt is bokáig érő vízben csámpázhatsz, ha pedig szerencséd van még a koralltörmeléktől rózsaszínben pompázó homokba is süllyesztheted mancsaid. Az Elafonisivel hasonszőrű természetvédelmi területen a kiépítettség mindössze néhány napernyőben és egy kis beach bárban nyilvánul meg, mégis évről évre a tömegeket vonz a világ topjai között számon tartott nyugat-krétai csoda. Itt találod Balos-t.

Kreta-Balos-strand

A Balos lagúna messze-földön híres látképe (Fotó forrás: Flickr)

Hogyan jutsz el Balos-ra?
 • Mehetsz bérelt autóval, de ez esetben jobb, ha arra alkalmas járművet választasz, mert az út utolsó 8 km nem aszfaltozott, kvázi nem lesz rá érvényes a biztosításod, ezért ha hiba csúszik a gépezetbe ezen a szakaszon, pl.: defektet kapsz, stb. azt önerőből kell megtérítened.
 • Választhatod a szervezett kirándulást, amivel mindjárt több legyet ütsz egy csapásra: nem lesz problémád az autóval, hiszen hajóval érkezel, egy nap alatt nem csak Balos-t, de a közelében lévő Imeri Gramvousa csodálatos szigetét is megtekintheted és még attól az oda-vissza 2 km-es hegymenettől is megkíméled magad, amit a parkolótól gyalog kellene megtenned a lagúnáig.
 • Bérelhetsz egy privát hajót kapitánnyal, ráadásul egész kedvezően, így még arra is lesz esélyed, hogy a turisták sokasága nélkül élvezd a lagúna szépségét. Keress itt, ha több infót kérnél a privát hajókirándulásról.
Kreta-Balos

A lagúnában mindössze néhány napernyő vár, a víz állásának megfelelően rendezve (Kép forrása: Flickr)

Travel Kollázs tippek:
 • Válassz kevésbé szeles napot, ha ugyanis hatalmas szél uralja a térséget, az le tud vonni a kirándulás értékéből.
 • Ha bérelt autóval vágsz neki az útnak, inkább egy, az útviszonynak jobban megfelelő jeep-pel próbálkozz, és ez esetben menj korán reggel, vagy késő este. (Egyrészt mert kevesebb a turista, másrészt mert könnyebb parkolót találni, harmadrészt, mert nem a hőségben kell megmásznod a hegyet.)
 • Válaszd a privát hajótúrát, amivel rövid idő alatt eléred a lagúnát és kevesebb turista társaságában pancsolhatsz, valamint a hajód körül snorkellezve Balos vízalatti világát is felfedezheted.
Balos-Kreta-strand

A Balos strand színei elképesztőek

 

 1. Falasarna

Maradnál az egzotikus, természetvédelmi területté nyilvánított partoknál, de egy kiterjedésében nagyobb, ezért kevésbé zsúfolt strandra pályázol? Keresd fel Falasarnát és élvezd az azúrkék tenger habjait minden porcikádon. Próbálj ki adrenalin-bomba vízi sportokat, vagy ülj be egy családi tavernába és miközben a part szépségében gyönyörködsz, falatozd az ínycsiklandó görög fogásokat. Itt találod Falasarnát.

Kreta-Falasarna-Strand

A nagy Falasarna strand rendezett partja

Hogyan jutsz el Falasarná-ra?
 • Bérelt autóval könnyen megközelítheted és a nagy parkolónak köszönhetően a parkolás sem fog gondot okozni.
 • Ha a tömegközlekedést választod, Chaniából naponta 1-2 alkalommal pattanhatsz buszra és utazhatsz Falasarnáig.
Kréta strand Falasarna

A Falassarna strandot a gyerekek is élvezik

Travel Kollázs tippek:
 • Válassz szélcsendes napot, különben elképzelhető, hogy a piros zászló és az óriási hullámok megakadályoznak, hogy a tengerbe lépj.
 • Légy egy kicsit aktív és a nagy Falassarna strandról sétálj át a kisebbre is, ahol sokkal nyugodtabb öblökre bukkanhatsz.
 • Nézz naplementét Falassarnán. Azt mondják, innen láthatod az egyik legszebbet Krétán.
 • Üss két legyet egy csapásra. Foglalj privát hajókirándulást innen Balosra és a kirándulás után még a falasarna-i pancsolást is beiktathatod. (A hajókirándulásról szívesen küldök bővebb infót. Írj itt.)
Kreta-Falassarna-strand

Úton a kis Falasarna-strand felé

Kis-Falassarna strand

+1 Seitan Limani

A személyes kedvencem, de ha ezt a strandot meglátod, neked is az lesz. Seitan Limani, vagyis a sátán kikötője kicsit akár Zakynthos hajóroncsos Navaggio-öblére is emlékeztethet, és habár itt ugyan roncs nincs, az apró fehér kavicsok és vörös sziklák közé utat törő tenger kontrasztja olyan ragyogó kék színű öböllé formálódik, amitől szinte káprázni fog a szemed. A strand apró, ezért a nyári napok zsúfoltak lehetnek, de kárpótoljon a csodás látvány, na meg a kecskék, akik garantáltan nem hagyják majd, hogy unatkozz a parton. Itt találod Seitan Limani-t.

Seitan Limani-Kreta

Seitan Limani – A Sátán kikötője

Hogyan jutsz el Seitan Limani-ra?
 • Bérelt autóval megfelelően kiépített, szerpentines úton juthatsz a strand parkolójáig, ahonnan még kb. 20 perces gyalogos ereszkedés vár rád a magasból. Légy felkészült, mert eléggé combremegős élmény lehet.
 • Egy privát hajókirándulással a kihívást jelentő gyalogmenetet megspórolva fedezheted fel az öblöt.
 • Chaniaból tömegközlekedéssel is elérheted a strandot. Napi 1-2 járat indul.
Seitan-Limania-Kreta

Előfordul, hogy sokan vannak a Seitan Limani beachen

Travel Kollázs tippek:
 • Ha gyalogosan ereszkedsz le a strandhoz (tehát busszal, vagy kocsival érkezel a parkolóig) mindenképpen legyen nálad megfelelő cipő.
 • Ha nem vállalod be a lefelé vezető gyalogos utat, akkor egy kép erejéig bátran elmehetsz a parkolóig, ha pedig ennek ellenére a strandot is kipróbálnád, menj privát hajókirándulással.(Kérj infót a fentebbi linkre kattintva.)
 • Vigyél ételt-italt, mert a strand nem kiépített, maximum egy hűtőládás görög vár üdítővel és sörrel, de lehet, hogy még ő sem.
 • Ne lepődj meg, ha csak a szikla oldalában jut hely a törölköződnek. Nyári napokon a zsúfolt part szinte garantált.
Seitan-Limani-Kreta-strand

Lefelé vezető út Seitan Limani strandjához

Kreta-strand-Seitan-Limani

Kréta egyik valóban egyedi strandja

Érdekelnek még hasonló tippek krétai nyaralásodhoz? Hol szállj meg Krétán? Milyen más, felfedezésre váró helyek és strandok vannak még a legnagyobb görög szigeten? Hova, hogyan érdemes eljutnod? Hol egyél Krétán?

CSATLAKOZZ A “KRÉTAI KALANDOK” CSOPORTHOZ, HA MÉG TÖBB INFÓ, ÉRDEKESSÉG, LÁTNIVALÓ ÉRDEKEL KRÉTÁRÓL.