7+1 strand Rethymnotól délre, amit kevesebb, mint egy óra alatt elérsz

Kipróbálnád, milyen a Líbiai-tengerben, Afrikával szemben úszkálni? Elszöknél a nyüzsgő észak-krétai településekből és bepillantanál a déli part visszafogottabb vidékébe? Új, egyedi arcú strandokat fedeznél fel, de nem akarod értük kocsiban tölteni a fél napod?

Nyugat-Kréta legnépszerűbb strandjai után összegyűjtöttem neked 7 + 1 strandot Rethymnotól délre, amit akár egy óra alatt elérhetsz és a kocsiban zötykölődés helyett inkább a tenger hűs hullámait élvezheted.

Jól figyelj, mert ha te is azok közé tartozol, akik a imádnak a tenger mélyén kutatni és akár farkasszemet nézni a különféle halakkal, akkor a lenti strandok közül akár több is kedvedre lehet.

Kourtaliotiko szurdok Kréta

Irány Dél-Kréta Rethymnoból, ilyen csodás szurdokokon haladhatsz át

Íme, 7 + 1 strand dél-krétán, amit kevesebb, mint 1 óra alatt elérsz Rethymnoból

Dél-Nyugat Irányból Dél-Kelet irányba haladok a felsorolással és pár tippet is kapsz a dél-krétai strandok felfedezéséhez.

1. Souda

Souda strandja nem összekeverendő a sziget észak-nyugati részében fekvő Souda-öböllel, ahová többek között a Pireusból érkező kompod is befut. Egy sokkal visszafogottabb és nyaralók körében kedvelt helyről van szó, ami mégis megőrzött valamit egykori visszafogottságából.  Ideális választás, ha már ráuntál az északi partok pörgésére, ugyanakkor mégis vágysz némi kiépítettségre. Néhány taverna és beach bár, napernyők, napágyak társaságában homokos-aprókavicsos inkább sóderes parton merülhetsz a habok közé. Itt találod Soudát.

Souda Kréta strand

Souda, Dél-Kréta strandja napernyőkkel, napágyakkal

Hogyan jutsz el Souda-ra?:
 • Bérelt autóval.
 • Privát kirándulással, ami a legkézenfekvőbb mód, ha nincs bérelt autód. A túrát úgy alakítjuk, hogy kényelmes legyen neked és akár a soron következő strandokat is megnézhetjük egy napon.
 • Tömegközlekedéssel is eljuthatsz Rethymnoból Plakiasba. Ez esetben még legalább egy órás gyalogtúra vár rád Soudáig. A sétát ne bánd, mert a kilátás gyönyörű a part mentén és útba ejthetsz más öblöt is, mint pl. Fotinari beach, viszont túl melegben még az egy órás út is megterhelő lehet.
Souda Kréta

Plakias-tól sétálva, vagy autóval megállva az út szélén csodás képek lőhetők Souda strandjáról

Travel Kollázs tippek:
 • Egy fotó erejéig érdemes az öböl bal oldalán futó úton megállnod, mert innen lesz a legszebb a kilátás.
 • Túl szeles időben kevésbé jó program Souda.
 • Az öböl bal oldalán több nudistát is láthatsz, így, ha kerülnéd őket, inkább a jobb oldalra törekedj.
Souda strand Kréta

Kiépített Souda strand

2. Plakias

Plakiast sokan imádják, sokan kevésbé, mindenesetre tény, hogy a Rethymno-i lakosok imádnak Plakiasra utazni szabadidejükben, sőt, szinte biztos, hogy a környéken is van egy házuk, na meg egy olívásuk. A most felsorolt strandok közül ez a legkiépítettebb és a nyári szezonban csaknem mindent megtalálsz itt, amire szükséged lehet. Napernyős, napágyas strand, szuvenír árusok és tavernák kényeztetnek, de ne lepődj meg, ha néha túlzsúfolttá válik a partszakasz. Itt találod Plakiast.

Plakias strand Kréta

Plakias strandját fentről is érdemes megtekinteni

Hogyan jutsz el Plakias-ra?:
 • Bérelt autóval.
 • Szervezett kirándulással, amivel Plakias lehet az amúgy is csodás napod zárópontja.
 • Tömegközlekedéssel Rethymnoból.
Kréta strand Plakias

Plakias strandját sokan keresik fel Rethymnoból

Travel Kollázs tippek:
 • Ha nem is feltétlen a strandja miatt, mégis érdemes egy rövidebb kitérőt tenned Plakiasban, ahonnan például csodás naplementében lehet részed.
 • Soudához hasonlóan inkább kerüld Plakiast túl szeles időben.
 • Akár a Kourtaliotiko-szurdokon, akár a Kotsifou-szurdokon kelsz át, mikor Rethymnoból érkezel, garantáltan imádni fogod a látványt.
 • Vacsorázz valamelyik Plakias feletti tavernában és élvezd onnan a naplementét. (Tavernák a leírásban a „ha a kilátás is számít…” kategóriában.)
Plakias Kréta naplemente

Plakias naplementéje még vihar közeledtével is csodás

3. Kalypso Beach, Pirates Fjord

Kréta számomra legnemhétköznapibb strandja, ami valójában egy hotel alatt elterülő sziklastrand. Már a kalózok is imádták, hiszen jól el tudtak itt rejtőzködni a velenceiek elől. Habár a strand egy szállodán keresztül érhető el, bárki látogathatja és mindössze a napernyő és napágybérlésért kell fizetned. A víz olyan tiszta, hogy szinte lelátsz az aljára és búvárszemüveg nélkül is megpillanthatod a vízalatti élet csodáit. Ám ne lepődj meg, hogy a szikláknak és a mélységnek ára van. Kissé hűvösebb tenger fogad itt még a legnagyobb kánikulában is. Itt találod a Pirates Fjordot.

Kréta kalóz strand

A kalózok strandja Krétán (Pirates Fjord, Kalypso)

Hogyan jutsz el a Pirates Fjordhoz?:
Kalypso Kréta strand

Kalypso strand, ami napernyőket és napágyakat is kínál

Travel Kollázs tippek:
 • Érkezz időben, mert ha túl nagy a tömeg előfordulhat, hogy a szálloda alkalmazottai helyhiány miatt nem engednek már le a strandra.
 • Ne felejtsd otthon a snorkell felszerelést, mert itt tényleg megéri a víz alá nézni, de ha akarod a hotel búvárklubját is kipróbálhatod.
Pirates Fjord Kréta

Pirates Fjord Kréta

4. Damnoni

Egy újabb nagy öböl Plakias után, ám annál sokkal jobb és bár kevésbé zsúfolt, egy-egy forró nyári napon igyekezz, hogy még parkolót is találj. Apró-finom-kavicsos homokban fog süllyedni a lábad és ezen a beachen még a vízisportoknak is hódolhatsz, vagy akár a parton strand-röplabdázhatsz . A víz színét kifejezetten imádtam itt és a virágos tavernák is teljesen levettek a lábamról Itt találod Damnonit.

Kréta strand Damnoni

Damnoni strandja apró kavicsos-homokos

Hogyan jutsz el Damnonira?:
Damnoni strand Kréta

Damnoni strandja is kiépített

Travel Kollázs tippek:
 • Ha a kiépített strand részt keresed, az öböl nyugati oldalára telepedj, míg ha csendesebb részt keresel, válaszd a keletit.
 • Egy földesúton átsétálhatsz, vagy akár kocsival is átgurulhatsz a soron következő Ammoudaki strandra.

Damnoni Kréta

Damnoni taverna Kréta

Damnoni tavernái a parton csak úgy csalogatnak

5. Ammoudaki

Damnoni és a nagy Ammoudi strand között egy iciri-piciri Ammoudi is megbújt, ami a felsoroltak közül egyike azoknak az öblöknek, aminek a látványa téged is egyből levesz a lábadról. De csak ne olyan hevesen. A paradicsomi strand nem feltétlen neked való, ha nem szereted a pucér fenekeket, ez a strand ugyanis első sorban a nudisták világa. Félre értés ne essék, nem csak nudisták fürdenek itt, sőt, mondhatni fele-fele arányban oszlanak meg a látogatók, de ezt neked is érdemes észben tartanod mielőtt az Ammoudaki strand irányába indulnál. Mindamellett kristálytiszta víz és még egy kedves taverna is csak arra vár, hogy ellátogass ide.  Itt találod Ammoudakit.

Ammoudaki Kréta strand

Ammoudaki Kréta egyik legszebb strandja

Hogyan jutsz el Ammoudakira?:
 • Bérelt autóval.
 • Privát kirándulással, amivel a túrát úgy alakítjuk, hogy kényelmes legyen neked és akár az itt feltüntetett strandok közül többet is megnézhetünk egy napon.
 • Gyalogosan a Damnoni strandról.
Travel Kollázs tippek:
 • Ha nem akarsz nudista strandon kikötni, inkább hagyd ki ezt a strandot, vagy csak szemléld távolról.
 • Egy földesúton átsétálhatsz, vagy akár kocsival is átgurulhatsz ide Damnoniról.
 • Vigyázz, a bérelt autód biztosítása a rövid földesúton való utazást nem fedezi.
Ammoudaki strand Kréta

Az Ammoudaki strand első sorban nudista strand

6. Ammoudi

Az előzőekben említett Ammoudaki strand nagytestvére Ammoudi, ami már nem csak a nudisták paradicsoma, bár itt sem kell meglepődni egy-két pucér testrészen. A strand félig kiépített néhány napernyővel, de első sorban a nyugodt, világtól és turisták tömegétől elvonult mivoltáért szeretik a látogatók. Az árnyékos tamariskák alatt több kempingezőt is megfigyelhetsz a csillogó vízben pedig unásig sodródhatsz a kellemes hullámokkal.   Itt találod Ammoudit.

Ammoudi strand Kréta

Ammoudaki nagytestvére, Ammoudi (Kép forrása: Flickr)

Hogyan jutsz el Ammoudira?:
Ammoudi Kréta strand

Ammoudi kevésbé kiépített, nyugodt öböl (Kép forrása: Flick)

Travel Kollázs tippek:
 • Ha nem akarsz fizetni napágyért, a tamariskák alatt is elbújhatsz a nap tűző sugarai elől.
 • Vigyél sznorkell felszerelést, mert a vízalatti világ is megér egy pillantást.
 • Kombináld látogatásod az itt felsorolt strandok egyikével, vagy akár többel is.
Ammoudi Kréta

Ammoudi és Ammodaki egymás mellett, egy földúttal összekötve

7. Skinaria

Skinariaról oly kevesen tudnak a Krétára utazók közül, hogy szinte elképzelhetetlen, hogy a tömegturizmus itt utolérjen. A helyiek azonban imádják, és nem is csoda. A víz szinte átlátszó és a tengerbe lépve sziklás-homokos felszínen járkálhatsz. Azt mondják, a víz alatti élet rendkívül aktív itt, és számos érdekes halfaj is szívesen élvezi Skinaria habjait, így nem csoda, hogy a búvártúrák is előnyben részesítik ezt a szakaszt. Itt találod Skinariat.

Strand Skinaria Dél Kréta

Skinaria főleg a helyiek körében kedvelt strand

Hogyan jutsz el Skinaria-ra?:
Travel Kollázs tippek:
 • Lőj fotókat a környező sziklákról, ám légy óvatos, nehogy megcsússz.
 • Vigyél sznorkel felszerelést, és lesd meg a vízalatti Skinaria-t.
 • Kombináld látogatásod az itt felsorolt strandok egyikével, vagy akár többel is.

Kréta Skinaria strand

Skinaria Kréta Strand

Skinaria tökéletes választás, ha nyugodt strandolás után kutatsz Dél-Krétán

+1. Preveli

Az egyik, ha nem a leghíresebb dél-krétai strand, amit a Rethymnoba érkezők felkeresnek. Preveli strandja és az őt hátulról méltón őrző Nagy-folyó, amely egy természetes pálmaerdőn folyik keresztül, majd éri el a Líbiai-tenger hullámait igazi kuriózum. Szinte a fejedet kapkodod, hogy megérkezve a folyóban mártózz, a tengerben úszkálj, vagy inkább a pálmák között andalogj és fedezd fel a természet szépségeit. Természetvédelmi terület lévén nagy kiépítettségre azonban ne számolj, és a strandon felállított egyetlen kantin sem feltétlen csábít majd Michelin-csillagos ebédre. Cserébe azonban a fák árnyékában hűsölhetsz és még néhány helyi libával is hamar barátságot köthetsz, a sétád pedig a pálmaerdőben garantáltan emlékezetes élmény lesz nyaralásodról. Itt találod Prevelit.

Preveli pálma strand Kréta

A kolostor felőli parkolóból érkezve ez a látvány fogad Prevelin

Hogyan jutsz el Prevelire?:
Pálma strand Kréta

A pálmaerdőben is érdemes sétálni egy kicsit

Preveli Kréta strand

Amikor a folyó eléri a tengert Preveliben

Travel Kollázs tippek:
 • Ha kocsival érkezel, vagy a fenti parkolóba menj, amit a Preveli-kolostor szomszédságában találsz és eléd is a képekről ismert pálmaerdős látvány tárul majd, vagy a Preveli-hídnál szeld át a folyót, kanyarodj jobbra és kövesd az új utat a másik parkolóig. A lépcsők száma mindkét esetben sok lehet. Az első variációnál csak lefelé (majd visszafelé) vezet a lépcső, míg az utóbbi variációnál már maga az odavezető lépcső is fel-le (Így azonban visszafelé könnyebb az út, mert csak a felét kell felfelé megtenni.)
 • Legyen rajtad sportcipő, egyrészt a lépcsők és kövek miatt, másrészt mert azzal könnyebb a pálmaerdőben is sétálni.
 • Ha nem akarsz semmilyen lépcsőt megmászni, válaszd inkább a hajókirándulást, aminek megszervezésében szívesen segítek. (A fenti linkre kattintva felveheted velem a kapcsolatot.)
Preveli folyó Kréta

A Nagy-folyó mindkét oldalán pálmafák Preveliben

Hol szállj meg Krétán? Milyen más, felfedezésre váró helyek és strandok vannak még a legnagyobb görög szigeten? Hova, hogyan érdemes eljutnod? Hol egyél Krétán?

Ne feledd, a Travel Kollázson mindig naprakész tippeket kapsz krétai nyaralásodhoz.

CSATLAKOZZ A “KRÉTAI KALANDOK” CSOPORTHOZ, HA MÉG TÖBB INFÓ, ÉRDEKESSÉG, LÁTNIVALÓ ÉRDEKEL KRÉTÁRÓL.