4+1 part, ha szeles idő van Krétán

Valóban szeles Kréta? Hogyan képzeljem el a nyaralást a nagy hullámokkal és az összekócolt hajammal karöltve? Van-e esély, hogy élvezzem a szabadság napjait anélkül, hogy a huzat hazáig repítene?

Ha téged is hezitálásra kényszerítenek a krétai széllel kapcsolatos mítoszok, és fogalmad sincs valóban ezt a helyet kell-e választanod utazásod célpontjának, vagy éppen nyaralásod közben ér váratlanul a felismerés, hogy egy szigeten előfordulnak erősebb légmozgások és a tenger sem mindig tükörsima, akkor a lenti mankó hasznodra lesz, hogy elhidd, Krétát bizony még szeles időben is lehet szeretni.

Bizony nem mindig és nem mindenhol fúj a szél Krétán sem

Nyugalom, nem bánt – A szél, mint a krétai mindennapok része

Először is nem árt tisztázni, a tényt, hogy a Földközi-tenger közepén nehéz azt remélni, hogy szélvédett övezetben vagy. A szél, mint természeti jelenség, csaknem egész évben a krétai élet részét képezi. A meltemiről talán már te is hallottál, ami május közepétől szeptember közepéig uralja főként az északi vidéket, de a déli oldalon, Afrika felől érkező szelek is érdekesen befolyásolják az időjárást, még nagyobb forróságot varázsolva az amúgy sem fagyos szigetre.

CSATLAKOZZ A “KRÉTAI KALANDOK” CSOPORTHOZ, HA MÉG TÖBB INFÓ, ÉRDEKESSÉG, LÁTNIVALÓ ÉRDEKEL KRÉTÁRÓL.

Van, ahol nem csak a szél elől menekülhetsz el, de még érdekességekre is bukkanhatsz – Miniatűr Knossos a Kalyvaki strandon

Hol erősebben, hol gyengébben suhint tehát meg a sós tengeri levegő, de nagy hiba lenne azt gondolnod, hogy ez bármit is levon e csodás sziget értékéből.

A te dolgod mindössze az, hogy felkészült légy, és a légmozgások ellenére is ugyanúgy élvezd és felfedezd Zeusz földjét.

Íme, néhány tipp és szélcsendesebb öböl, elsősorban akkor, ha nyugat-krétai nyaralást tervezel.

Csekkold, hol, és mennyire fúj a szél Krétán

Áldja az ég a 21. századot, ahol már a mobilodról is megállapíthatod a sziget melyik részén, milyen időjárás vár. A Windy nevezetű applikáció igazi zseni és tökéletesen mutatja egy térkép segítségével, hol erősebb és hol gyengébb a szigeten a szél. Így ha éppen nem lennél jó helyen, kocsiba pattanva, vagy egy kirándulásra benevezve, hamar menekülőre foghatod az üvöltő szelek vidékéről.

Akár Bali strandjait is választhatod

szélvédett öblök krétán

Jó, ha van egy nagyon okos app-od, de az sem baj, ha kívülről fújod Kréta viszonylag védett öbleit, ahol az esetek többségében a nagy szelek idején is nyugodt tengerre lelsz.

Az alábbiakban felsorolom néhány kedvencem, amiket a sziget nyugati felén fogsz megtalálni.

Bali – Karavostasi strand

1.Bali strandjai

Valahol Rethymno és Heraklion között vár egy település, ami amellett, hogy festői, tájolásában sem lehet oka panaszra, hiszen az esetek többségében a szél szinte elkerüli. Ha pedig ez nem lenne elég nem is egy, hanem mindjárt 4 stranddal vár, hogy véletlenül se und meg partjait. Tökéletes kicsiknek nagyoknak egyaránt. Vízi sportok, vízi játékok, de még az innen induló hajókirándulások is remek kiegészítői a nyaralásodnak.

Bali központi strandja a Kikötőnél

2.Kalyvaki strand Georgioupoliban

Georgioupolit a tengerben álló Szent Miklós kápolnájának köszönhetően amúgy is imádjuk, a rejtett Kalyvaki strandja pedig igazi kincs, ha a nagy szelek és hullámok elől menekülsz. Habár az itt tengerbe torkolló folyó és patak vize kissé libabőrösebb pancsolást ígérhet, a csendes tengervíz és a strand mellett található miniatűr építmények garantáltan kárpótolnak majd.

A Kalyvaki strandon miniatűr görög építményekkel is ismerkedhetünk

Kalyvaki strand, mintha szellő sem érné

3.Tersanas

Az Akrotiri-félsziget parányi öble annyira zárt, hogy nem csoda, ha szinte szél sem éri. Pihe-puha homok és néhány ringatózó csónak, viszont vigyázz, mérete miatt a nyári időszakban igencsak zsúfolttá válhat.

Tersanas öböl

4.Marathi-strand

Akár Tersanas testvére is lehetne, csak éppen a másik oldalon. Az aranyló homok és szélvédett öble népszerű az Akrotiri-partokat kedvelők körében. Nyaranta főként gyermekes családok igazi kis paradicsomaként tündököl a Földközi-tenger ölelésében. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy innen hajóval még a Sátán-kikötőbe is eljuthatsz.

Marathi kicsiknek és nagyoknak egyaránt

+1 Agios Pavlos

A sziklás és homokos partok egyvelege Rethymnotól délre, szintén a szél által kevésbé irritált környezetben. Agios Pavlos kiváló választás lehet a sznorkelezés szerelmeseinek is, de nyugalma miatt még jógatáborok kedvelt helyeként is ismert.

A mindig meleg Agios Pavlos öböl

Extra tippek szeles időre

Láthatod, még a szél ellenére sem kell kétségbe esned, hogy a fürdőzés kimarad a nyaralásodból, ugyanakkor az ilyen időszakok arra is tökéletesek, hogy Krétát egy teljesen másik szemüveg mögül nézd.

Ha gondolod

Akár Chania velencei kikötőjében is andaloghatsz szeles időben

Ugye, hogy nem is tűnik már annyira veszedelmesnek egy kis krétai szellő? Soha ne hagyd, hogy a rémhírek eltántorítsanak ettől a szigettől, hiszen saját magadat fosztanád meg a libabőrös, örökké szívet melengető nyaralási élményektől.

Kréta vár, további kalandokért pedig csatlakozz a Kréta és krétai kalandok csoporthoz.