5+1 barlang Krétán, ahová megéri bebújnod

Te is igazi kalandkereső vagy? Fentről, lentről, kintről, bentről is megismernéd a nagy Kréta szigetét? Olyan misztikus helyekre is eljutnál, amik a látvány mellett a legendákat is ontják magukból?

Keresd fel Kréta barlangjait, bújj a természetesen klimatizált kisebb-nagyobb felszín alatti mélyedésekbe és ismerkedj újra egy másik arcával a szigetnek.  5+1 barlang Krétán, amit igazán megéri meglátogatnod.

Zeus-barlang Lasithi

Kilátás a Zeus-barlangnál: Lasithi-fennsík

Ahogy a géped lassan Kréta kifutópályáján landol, valószínűleg te is megérted, hogy a síkság fogalmát nehéz keresni ezen a szigeten, ellenben hatalmas hegyek, lélegzetelállító magasságok tornyosulnak majd eléd, amik sok más természeti csodát felsorakoztatva színezik krétai kalandjaid, úgy, ahogyan arra előtte sosem gondoltál.

Szurdokokon kelsz át, vízesésekben gyönyörködsz, paradicsomi strandokon mártózol a tengerben, de ha valódi kalandot keresel akkor annak a többezer barlangnak az egyikébe sem felejtesz el bekukkantani, amit Kréta rejteget számodra.

CSATLAKOZZ A “KRÉTAI KALANDOK” CSOPORTHOZ, HA MÉG TÖBB INFÓ, ÉRDEKESSÉG, LÁTNIVALÓ ÉRDEKEL KRÉTÁRÓL.
Kréta Sfedoni-barlang

Kréta Sfedoni-barlang

Barlangok Krétán

Egy barlang Krétán nem csak egy barlang Krétán. A barlangok szerepe sosem volt elenyésző ezen a szigeten. Az ősi Kréta emberének otthont adtak a járatok, a minósziak itt tartották áldozásaikat, itt tisztelegtek isteneik előtt, egyes barlangokban szentek és remeték éltek, az ellenséges időkben búvóhelyként szolgáltak a rejtekhelyek és még napjainkban is rengeteg barlang megőrizte vallási mivoltát, amit jól szemléltet minden, a kor embere által állított, barlangokban található kápolna.

Az érdekesebbnél érdekesebb barlangokhoz fűződő történetek ötvözve a természet által évmilliók alatt alkotott formációkkal élményt hoznak nem csak a természeti kincsek hódolóinak, de a történelem szerelmeseinek is Kréta szigetén.

Irány a barlangok. Hűsölj ezekben, ha elég a krétai kánikulából.

Kréta kirándulás barlang

Kréta kirándulás a barlangok körül

5+1 barlang Krétán, amitől neked is leesik az állad

1. Zeusz-barlang (Dikteon Andron/Psychro)

Kréta legnagyobb legendával rendelkező barlangja, amit könnyen összetéveszthetsz egy másikkal, elvégre, amikor valaki Krétán Zeusz-barlangot emleget, gondolhat mindjárt két barlangra egyszerre.

Kréta barlang Zeusz

Kréta barlang: Zeusz (Kép forrás: Flickr)

Nos, ahogy az már csak lenni szokott a szájhagyomány útján terjedő történetekkel, mérget ugyan nem vehetünk rá, de ha mégis igaz, a nagy Zeusz Isten pontosan ebben a barlangban született és Rhea, az anyja pontosan ebben a barlangban rejtegette Kronus, az apja elől, hogy az ne falja fel úgy, mint többi gyermekét. A történetben mindössze annyi a csavar, hogy ugyanezt mondják a Psiloritis lankái között megbúvó Ideon Andron barlang kapcsán, habár más mesék szerint Zeusz egyik barlangból költözött a másikba, így az egyikben született, míg a másikban felnevelkedett. Legyen is akárhogy, a két barlang közül a Lasithi-fennsík, több mint 1000 méteres magasságában a Dikteon Andron személyében egy igazi csodabarlang vár rád.

Barlang Krétán: Zeus

Barlang Krétán: Zeus (Kép forrás: Flickr)

A parkolóból felvezető úton szájtátva nézheted a fennsík által eléd festett tájképet, majd a barlangba belépve és leereszkedve ámuldozhatsz, ahogy a cseppkövek táncukat járják előtted.

Nemhiába tartottak itt a minoszíak sem vallási ceremóniákat, állatokat áldoztak isteneiknek, de némely több ezer éves lelet szerint a barlangot valamikor még lakóhelyül és temetkezési helyként is használták.

Valószínűleg a barlang még némi varázserővel is megáldott. A legendák szerint a krétai jós és filozófus Epimenides egyszer elaludt ebben a barlangban és 57 évvel később, korában változatlanul, ám mégis bölcsebben és nagyobb tudással ébredt fel ugyanitt.

Dikteon Antron Kréta

Dikteon Antron Kréta (Zeusz-barlang)

Hogyan jutsz el a Zeusz-barlanghoz:
Dikteon Andron Kréta

Bejárat a Dikteon Andron-barlangba

Travel Kollázs tippek:
 • Utad során ne felejts el fotózkodni a Lasithi-fennsík híres szélmalmaival
 • Tegyél látogatást egy közeli kolostorba, pl.: Panagia Kera Kardiotissa, vagy Iera Moni Koimiseos Theotokou Krustallenias, vagy kösd össze a programot a Knossos-i Palota meglátogatásával.
Zeusz-barlang kilátás

Kilátás a Zeusz-barlangtól

2. Melidoni-barlang

A Melidoni-barlang az egyik legbombabiztosabb megoldás, ha egy mindentbele barlangot akarnál Krétán felkeresni.

Maga az elhelyezkedése, a kilátás a bejáratától, a tradicionális Melidoni falu közelsége, mind-mind hozzájárul, hogy igazi élményben legyen itt részed.

Barlang Melidoni Kréta

Barlang Melidoni Kréta (Kép forrása: Flickr)

Nem a legnagyobb barlangról van Krétán szó, de így is elég ámulatbeejtő körbesétálni a hatalmas méretű cseppkövek és sztalagmitok között, melyek közepén egy hatalmas osszárium őrzi az 1824-es tragédia áldozatainak csontjait. Az oszmánok faágakkal és más gyúlékony anyagokkal zárták el a barlang bejáratát, ahol közel 400 krétai, főként nők és gyermekek találtak menedéket, hogy aztán tüzet gyújtsanak rájuk. A füst nem kímélt senkit, és máig a környék egyik, oszmánok által elkövetett, legszörnyűbb mészárlásaként tartják számon a krétaiak az eseményt.

Melidoni habár talán a tragédia által vált a leghíresebbé, mikor végig sétálsz látványos sziklái között, ne felejtsd el azt sem, hogy többezer évvel ezelőtt olyan emberek éltek benne, mint te, és a minósziak is tartottak itt istentiszteleteket, valamint hódoltak itt a sziget védelmezőjének a bronztestű óriásnak, Talos-nak.

Melindoni-barlang kilátás

Melindoni-barlang kilátás

Hogyan jutsz el a Melidoni-barlangba:
 • Bérelt autóval
 • Szervezett kirándulással, amivel mindjárt több legyet ütsz egy csapásra és Kréta más szépségeit is felfedezheted. (Kattints ide a kirándulásért.)
Krétai barlangok Melidoni

Krétai barlangok Melidoni (Kép forrása: Flickr)

Travel Kollázs tippek:
Kréta barlang Melidoni

Kréta barlang: Melidoni – Osszárium a barlang közepén

3. Sfedoni-barlang (Zoniana-barlang)

Egy barlang, ami garantáltan fotózásra késztet. Az egyik legcsillogóbb, legszínesebb barlang, ahová Krétán betérhetsz és habár néhány legenda ezt a barlangot is átszövi, a látvány itt garantáltan felülmúl minden történetet. Nemhiába nevezik nem csak Kréta, de Görögország egyik legszebb barlangjának is, tele különleges cseppkövekkel és még ha nem is járhatod be az egészet, így is elég sok, remekül kiépített folyosón haladhatsz végig, hogy alaposan szemügyre vedd a kristályos csillogással kecsegtető képződményeket.

Kréta barlangok Sfedoni

Kréta barlangok: Sfedoni

Úgy tartják, a barlang első sorban pásztorok használatában állt, és bár korántsem volt itt akkora mozgás, mint a korábban említett Melidoni-ban, az olyan élőlények, mint a denevérek, vagy pókok a mai napig lakói maradtak a barlangnak. De ezért egy percig se aggódj. A Sfedoni- barlangot egyébként is kizárólag egy helyi idegenvezető segítségével tekintheted meg, aki nemcsak, hogy vigyáz rád, de sokat mesél majd neked arról, hogyan is született ez a csodás cseppkőbirodalom.

Sfedoni-barlang idegenvezetés

A Sfedoni-barlang idegenvezetéssel tekinthető meg

Sfedoni-barlang kilátás

Sfedoni-barlang kilátás

Hogyan jutsz el a Sfedoni-barlanghoz:
 • Bérelt autóval, vagy
 • Privát kirándulással és természetesen mindkettőben szívesen segítségedre lesz. (Keress értük itt)
Kréta Zoniana-barlang

Kréta Zoniana-barlang (Sfedoni)

Sfedoni-barlang Kréta

Sfedoni-barlang Kréta

Travel Kollázs tippek:
 • Látogatás előtt csekkold a barlang nyitva tartását, mert ebben folyton lehetnek változások
 • Fedezd fel a környéken Anogeia-t, az egyik legtradicionálisabb krétai falvat, ahol Nikos Xilouris, a legnagyobb krétai zenész házát is megtekintheted.
 • Less be a Delina Mountain Resort-ba, ahol ha épp nincs rendezvény falatozhatsz a tradicionális kafenioban
Sfedoni Kréta

Sfedoni Kréta

CSATLAKOZZ A “KRÉTAI KALANDOK” CSOPORTHOZ, HA MÉG TÖBB INFÓ, ÉRDEKESSÉG, LÁTNIVALÓ ÉRDEKEL KRÉTÁRÓL.

4. Agios Antonios-Patsos

Rethymno környékének egyik leghíresebb barlangja, ami tulajdonképpen egy szurdokban található nyílás és egy sziklába vájt barlangtemplom, de a természeti környezet és a hely atmoszférája garantáltan téged is elvarázsol.

A templom nem azért áll itt, mert a görögök nem találtak jobb helyet vallási életük kiélésére, ám éppen azon a helyen hozták létre, ahol a a feltevések és leletek szerint a valamikori szigetlakók Hermész isten előtt tisztelegtek.

Patsos-szurdok Kréta

Indulás a Patsos-szurdokba

Kréta Patsos-szurdok

Kréta Patsos-szurdok, ahol az Agios Antonios-barlangot találod

A barlang környékén több dolgot figyelhetsz meg. Egyrészt, hogy a mai napig csepeg a víz, amit szenteltvíznek neveznek, másrészt, hogy a hívők különféle betegségekhez társuló segédeszközöket hagytak itt, mondván Szent Antal rajtuk is segített, hogy meggyógyuljanak és ha jól körbenézel még egy halom cetlit is láthatsz a sziklanyílásokban, amelyekkel a hívők szintén kérésüket közvetítik a szent felé, akiben hisznek, teljesíteni fogja azokat.

A környezet, a víz jelenléte, a buja növényzet méltó példája annak, milyen helyeket is választottak több ezer évvel ezelőtt a szigeten élők vallási ceremóniáik megtartásához. Sétálj és élvezd te is a természet közelségét.

Agios Antonios kápolna

Agios Antonios kápolna

Agios Antonios Kréta

Agios Antonios-barlangnál hagyott mankók

Hogyan jutsz el az Agios Antonios-barlanghoz?
Kréta szurdok Patsos

Kréta szurdok: Patsos

Travel Kollázs tippek:
 • Tegyél egy sétát a szurdokban, ameddig nem olyan nehéz megküzdeni az akadályokkal (ez ugyanis nem a legegyszerűbb szurdok, amit megjárhatsz)
 • Fűzd össze a programot a híres, tradicionális falu, Spili meglátogatásával
Agios Antonios-barlang

Agios Antonios-barlang

5. Agios Ioannis-barlang Marathokefala-n

Egy barlang Krétán, amit nem minden útikönyvben találsz és nem is minden Krétára utazó elsődleges célpontja, ezért ha te mégis arra teszed le a voksod, hogy megkukkantod, készülj rá, hogy végre nem egy turistáktól hemzsegő látnivaló felé sodor az élet. (Kivéve, ha épp nincs szerencséd és mégis egy turistabusz parkol le a barlang előtt.)

Kréta barlang templom

Kis kápolna az Agios Ioannis barlangban

Cseppkövekre itt ne nagyon számíts, ám készülj fel egy annál is hatalmasabb sziklába mélyedő nyílásra, amelynek belseje szinte elnyel, miközben magával visz, hogy körbejárd Remete Szent János (Xenos-idegen) birodalmát. A remete feltételezhetően itt is eltöltött egy kis időt aszkéta életmódjában, miközben a barlangon belül is gyakorta bujdosni kényszerült a juhászok elől. Ikonját természetesen mindenhol felleled és a barlangon belül még egy kis templomba is bebújhatsz, de képzeld csak el, hogy ebben a barlangban valaha még egy kis iskolát is elrejtettek az oszmán időkben, amikor tilos volt az oktatás a szigeten.

Igazi álleesős barlang ez a maga nyugodt módján, nem beszélve a kilátásáról, amivel Kréta legnagyobb olívaföldjeit tárja szemed és lábad elé.

Agios Ioannis-barlang

Agios Ioannis-barlang

Kréta Agios Ioannis

Kréta Agios Ioannis-barlang

Hogyan jutsz el az Agios Ioannis-barlanghoz:
 • Bérelt autóval
 • Privát kirándulással, melyekért akár írhatsz nekem email-t is a travelkollazs@gmail.com címre.
Szent János-barlang Kréta

Szent János-barlang Kréta

Travel Kollázs tippek:
Kréta Kolymvari oliva

Kréta Kolymvari tájképe az olivákkal

Kréta barlang kirándulás

Barlangos kirándulás Krétán

+1. Fairy Cave-Neraidospilios-Tündérbarlang Astraki

Ritkán emlegetett, ám annál mesébe illőbb hely Krétán, aminél első sorban nem is maga a barlang, hanem annak elhelyezkedése fogja a koronát feldobni a látogatásod tetejére.

A barlang egy paradicsomi szurdokban található, ahonnan annak a forrásnak a vize ered, ami többek között napjainkig ellátja a fővárost vízzel. A barlangba bekukkantani tényleg nem a legnagyobb élmény, lévén, hogy kivilágítás nincs és a különféle csövek sem dobják fel látványát, habár a zuhogó víz hallatán mégis sokakat megtekintésre csábít a mélye.

Ha azonban a barlangot nem is nézed meg túl közelről, akkor is lesz itt mit felfedezned.

Tündérbarlang Kréta

A Tündérbarlang bejárata

Kréta Fairy Cave

Kréta Fairy Cave-hez vezető út (Tündérbarlang)

A szurdok és a barlang egy misztikus utazásra csábít. A történet szerint a barlangban valamikor tündérek járták táncukat, ami egy lírajátékost teljesen megbabonázott és a barlangba csábított. Szerelmes lett egyikükbe. Meg akarta szerezni magának és egy bölcs öregasszony tanácsára éppen hajnalban a kakasok kukorékolása előtt megragadta a tündér haját és addig nem engedte el, míg ki nem világosodott. A tündér időközben kígyóvá, tűzzé, kutyává változott, de mire minden tündér eltűnt és reggel lett, visszaváltozott szépséges tündérré és a lírajátékos mellett maradt. Habár együtt éltek és a tündér még gyermeket is szült a lírajátékosnak, a hangja eltűnt és néma maradt a férfi mellett.

Tündér-barlang Kréta

Keresd a tündéreket a Tündérbarlang közelében

A lírajátékos az öregasszony tanácsára újabb cselhez folyamadott, hogy tündérszerelmét szóra bírja. Kivette a gyermeket a tündér kezéből és úgy tett, mintha tűzbe akarná dobni. Erre a tündér nyelve megeredt és felkiáltott, hogy ne tegye, majd azzal a lendülettel magához ragadta a gyermeket és eliszkolt vele. A férfi soha többé nem találta szerelmét és gyermekét, akik habár visszamentek a tündérekhez, ők soha nem fogadták vissza őket, mivel a tündér hagyta, hogy megérintse egy férfi.

A történet szerint a tündér gyermekével gyakorta látható a szurdokban található forrásnál, amint könnyeit vízbe hullatja és a víz ettől válik zavarossá, elmosódottá. Ez az amit ma te is felfedezhetsz a szurdokban azzal a néhány sziklába vájt tündérszoborral, amelyek megkeresése igazi kalandá teszi az Astrakiano-szurdokban tett látogatásod.

Kréta-tó

A kis tó a Fairy Cave-nél

Hogyan jutsz el a Tündérbarlanghoz?
Tündérek Kréta

Tündérek Kréta szigetén

Travel Kollázs tippek:
Kréta kacsák

Kréta kacsák: élővilág a Tündérbarlangnál

A krétai barlangok igazán egyedivé tehetik a nyaralásod és garantáltan extra élményekkel ruházzák fel az amúgy is izgalmas kalandjaid. De ha itt nem fejeznéd be és további izgalmakra is vágysz a nagy szigeten, ne felejtsd el átnézni a többi ajánlóm.

CSATLAKOZZ A “KRÉTAI KALANDOK” CSOPORTHOZ, HA MÉG TÖBB INFÓ, ÉRDEKESSÉG, LÁTNIVALÓ ÉRDEKEL KRÉTÁRÓL.