9+1 szuvenír Krétáról és Görögországból-Ezt vidd haza

Milyen szuvenírrel térj haza Krétáról és Görögországból? Van értelme a 23. porcelán szobornak? Fog valaha bárki is inni a nagy szeretettel vásárolt görög zászlós bögrédből? Vajon a nagyinak tényleg az a bizsukarkötő az álma?

A hagyományos szuvenírek mellett izgalmasabb ajándékokkal is hazatérhetsz Görögországból

A hol együnk, mit együnk fejtörés mellett a nyaralás következő dilemmáját általában a milyen szuvenírt vigyünk haza kérdéskör okozza. Csak állsz a csilli-villi fényképkeretek és kínai hűtőmágnesek sűrűjében míg el nem hiszed, hogy kolléganőd valóban örülni fog egy újabb kék-fehér porfogónak.

Hiába a legjobb szándékkal is vásárolt ajándékot, ha valójában semmivel nem mond többet vakációd célállomásáról, mintha az otthoni virágbolt polcáról kaptál volna le valamit. De ha már súlyos eurokat dobálsz ki egy ilyen meglepetésre, legalább légy eredeti és olyan ajándékkal térj haza, ami valóban értéket képvisel az adott desztináció életében.

Húsvét Kréta lambada

Ajándék lambada-Egy ritka szuvenír ötlet lehet Görögországból

Görögországban és Krétán ebből a szempontból nem lesz nehéz dolgod.

A tradícióknak és elképesztően változatos gasztronómiájának hála, ajándék ötletek végeláthatatlan sorából válogathatsz, hogy túlsúlyos legyen a bőröndöd.

Olívaolaj Kréta

Az olívaolaj Kréta egyik jelképe is lehetne így érdemes haza is vinni belőle

Íme 9+1 szuvenír, amivel mosolyt csalhatsz az itthoniak arcára Krétáról/Görögországból hazatérve.

1. Olívaolaj

Ódákat tudnék zengeni a krétai olívaolajról, aminél finomabbat szinte biztos, hogy te sem kóstoltál. A sziget klímája, a minimális légszennyezettség és a hagyományos művelés, valamint feldolgozás mind-mind olyan ízeket eredményez, amitől szerelembe esnek az ízlelőbimbóid. A sziget csaknem 30 millió olíva fájának köszönhetően csaknem mindenkire jut néhány fa, így majdnem mindenkinek saját házi olívaolaja is készül. Voltaképpen mindegy kitől, hol vásárolod meg a szuvenírként otthonra szánt folyékony aranyat, egyetlen cseppjében is érezni fogod a krétai konyha varázsát bármerre is jársz a világban.

Görög olívaolaj

Görög olívaolaj – Ezt az ízt neked is meg kell kóstolnod

2. Tavli

Az ostáblaként, vagy backgammonként is ismert táblajáték minden valamirevaló görög kávézó és taverna polcán ott csücsül és ezen vendéglátóhelyek teraszai gyakran nem csak az evőeszközök és poharak csörömpölésétől, de még a dobókockák összeütközésétől is hangosak, amikor a helyiek hatalmas elánnal vetik bele magukat a korongbábus játék hevébe.

Backgamon görög

Mi is megtanultuk a backgamon alapvető szabályait Krétán

A játékot különféle szabályok szerint játszhatják, amiből te is elsajátíthatsz egyet, és, hogy otthon se kelljen lemondanod a görög hangulatról, a táblát különféle méretben, a minitől a nagyobbig viheted haza, hogy a nagypapával egy csendes vasárnapon örömtelien üssétek el majd az időt.

Tavli görög

Ez egy normál méretű görög tavli, de kisebb kiszerelésben is árulnak, ha ezt vinnég haza ajándékba

CSATLAKOZZ A “KRÉTAI KALANDOK” CSOPORTHOZ, HA MÉG TÖBB INFÓ, ÉRDEKESSÉG, LÁTNIVALÓ ÉRDEKEL KRÉTÁRÓL ÉS GÖRÖGORSZÁGRÓL

3. Méz

Meglepő, vagy sem, Kréta mézben is jeleskedik. Akármerre jársz a szigeten, hamar fel fog tűnni, hogy a méhkaptárak a krétai látkép részét képezik. Nem újkeletű dologról van itt szó, hiszen a híres aranymedál, amit Malia egykori minószi palotájában találtak két méhet ábrázol, akik egy mézcseppet tartanak, következtetésképpen már 3-4000 évvel ezelőtt is fontos szerepet játszhatott az aranyfolyadék a szigetlakók életében. Habár a mézek választékában hamar döntésképtelenné válhatsz, a leghíresebb és leggyakrabban előállított kakukkfű mézzel biztosan nem fogsz mellé lőni.

Méz Kréta

A piacon és majdnem minden utcasarkon mézet árulnak Krétán

4. Komboloi

Mondhatjuk a görög „ékszernek” is. Ha a bolt ajtajában látod, azt hiszed rózsafüzér, ha a kafenio előtt ülő görög bácsika kezében leszel figyelmes rá, miközben ráérősen csattogtatja, inkább egy játéknak gondolod és valójában egyikkel sem állsz túl messze a valóságtól.

Hatalmas komboloi választék Rethymnoban

A különféle természetes anyagból, fából, borostyánból, stb. készült gyöngyfüzér, ha minden igaz, az Athos-hegy kolostoraiból indult, ahol a szerzetesek számlálóként használták imádságaik elmondásához, majd az idők folyamán egy stresszlevezető, időmúlató játékszer lett belőle, ami lépten-nyomon szembe jön veled Görögország minden területén. Hazavinni már csak azért is megéri, mert már annak megtanulásával is hosszú időkre lekötheted magad, hogy mégis hogyan kell a gyöngyöket egyik helyről a másikra pakolni.

Szuvenír Kréta
IMG_9306
Szuvenír Görögország

komboloi Kréta

Komboloi – Nem csak Krétán, de egész Görögországban beszerezheted

5. Raki

Habár a magyar törkölypálinkát nehéz felülmúlni, a Krétán tsikoudiaként, míg nemzetközileg tsipouroként emlegetett desztillált alkohol mégiscsak erősen hajaz a mi hazai szíverősítőnkre. Akárcsak az olíva olajról, a rakiról is elmondható, hogy kevés az a krétai család, akinek ne lenne az éléskamrájában a jó öreg „háziból”. Hasonlóan a krétai helyiekhez, akár a te otthoni családi összejöveteleid ékes kísérője is lehet az erős alkoholos ital és emlékeztetni fog azokra az estékre, amiket a nyári forróságban a tengerparti taverna teraszán töltöttél.

Raki Kréta

Minden étkezés végén egy kis rakival kedveskednek neked Krétán

 

raki szuvenír

 

6. Bőrtermékek

Lehet, hogy azt hiszed véletlen, de a krétai szuvenír árusok sűrűjében a bőrárusok is kiemelt szerepet kapnak. Valaha Chania volt a sziget bőrgyárainak fellegvára, ahol a krétai népvislethez tartozó stivania, vagyis a hosszúszárú bőrcsizma kézzel készült. Bár a tradíció szépen lassan az idő homályába veszett, a mai napig maradt egy-két mester ember a szigeten, aki a tradíciókat fenntartva még mindig hódol mesterségének. Chania-ban külön utca található, ahol bőráruk végeláthatatlan sorából válogathatsz, de ha már Kréta, légy résen, hogy olyan üzletből vásárolj, ami tényleg krétai bőrárukat értékesít.

NÉZD MEG A BŐRCIKKEKET CHANIABAN EGY FELEJTHETETLEN KIRÁNDULÁS KERETÉBEN. KATTINTS A RÉSZLETEKÉRT
Tsikoudia Kréta

A krétaiak tsikoudiája, olajbogyója és paximadiája

7. Paximadia

A krétai kétszersült igazi kincs, amit tényleg nehéz megtalálni a világ más részein, így ha szereted, vagy szeretnéd másokkal is megkóstoltatni, érdemes bevásárolnod belőle a szigeten. A paximadia szerves része a krétai kultúrának. Többféle gabonából, lisztféléből készülhet és gyakran egy kicsit megvizezve, olívaolajjal, sóval fogyasztják például raki mellé, azonban, ha rám hallgatsz, mindenképpen kipróbálod a belőle készült dakos salátát, amin a krétai gasztronómia veleje, az olaj, a sajt, a helyben termett paradicsom és a kemény kenyér egyesül.

Dakos görög étel

Dakos, az egyik kedvenc görög ételem, krétai kétszersült alappal (paximadia)

8. Kerámia termékek

Talán a fazekasságról sem asszociálsz elsőre Krétára, pedig már kb. 3000 évvel ezelőtt is olyan agyagvázák és figurák készültek a szigeten, amelyektől leesik az állad. A természet négy elemét, a földet, vizet, levegőt és tüzet kombináló mesterség koronája a jó minőségű agyag, ami lehetővé teszi, hogy még napjainkban is csodaszép kézműves alkotások kerüljenek ki a megmaradt, vagy újonnan nyitott műhelyekből. Ezért lehet, hogy a díszes kerámia termékekbe lépten-nyomon belebotlasz Krétán és a kézzel készült szépségeknek még az otthon maradt barátoknak és rokonoknak is mosolyt csalhatsz az arcára.

INDULJ MARGARITESBE A LEGSZEBB KERÁMIA TERMÉKEKÉRT. KATTINTS IDE A PROGRAMÉRT

Margarites – Tsikalario Műhely csodái

9. Karobtermékek

Habár szentjánoskenyérfánk nekünk is van, a krétaiak igazán büszkék erre a természeti adottságukra és fel is használják azt a legváltozatosabb formában. Úgy tartják a karob egy színtiszta egészségbomba éppen ezért vásárolhatsz belőle port, szirupot, de még aprósüteményeket is, amelyek karobpor felhasználásával készülnek.

IMG_5974
margarites-kreta

+1 Lambada

A görög húsvéthoz köthető lambada, vagyis a feltámadási gyertya alapvetően egy egyszerű fehér gyertya, aminek segítségével a feltámadás után a templomokból hazakerül a szent fény, azonban a húsvéti időszakhoz közeledve a görög boltokat szinte elárasztják a díszesebbnél díszesebb gyertyák, amik már-már nem is gyertyára, sokkal inkább egy szobai dekorációs elemre hasonlítanak. Sajnos, vagy sem, ezek a gyertyák annyira a húsvéthoz kötődnek, hogy ezt követően csaknem eltűnnek a boltok polcairól, így még egy okkal több, hogy tavasszal is ellátogass Krétára.

husvet-lambada-gorog
IMG_7435
IMG_1127
IMG_7440
IMG_7439
IMG_1131

Természetesen a felsorolt ajándékötletekkel sem áll meg az élet és a sort napestig folytathatnám a fűszerekkel, különféle süteményekkel, sajtokkal és más élelmiszerekkel. Ahogy látod, a hűtőmágneseken túl is van élet és a legjobb, hogy a felsorolt krétai és görög szuvenírek nem csak az ismerőseid kincseit, de a te kamrád polcait is ékesíthetik, így mindegy, hogy mikor jársz a hellének földjén, egy kicsit mindig Görögországban fogod magad érezni.

Mindenesetre ne feledd, tárgyak helyett előbb az élményeket gyűjtsd, amihez a legjobb, ha már most csatlakozol a Kréta és krétai kalandok facebook csoporthoz ide kattintva. Legyen neked is felejthetetlen a görög nyaralásod.