Rethymno látnivalók – Krétai kalandjaid itt kezdődnek

Tegyük fel, hogy egy – jó esetben – két hetet töltesz Kréta 3. legnagyobb városában, Rethymnoban. De mégis hogyan hozd ki a maximumomot ebből a látogatásból, miközben tudod, hogy a sziget egy kisebb országhoz hasonló számú kincset rejteget?Ne izgulj, úgysem ez lesz az utolsó látogatásod a nagy szigeten. Ha most néhány napból kell kifacsarnod Rethymno velejét, akkor ez a kalauz garantáltan elvezet a muszáj-látnod helyekre.

Íme, néhány ötlet, ami rethymno-i életemen alapszik és a helyeken, amiket turistaszemmel is bátran megsasolhatsz.

Rethymno ikonikus világítótornya a Velencei-kikötő végén

Rethymno látnivalók – Top nevezetességek Kréta 3. legnagyobb városában

Óváros és ókikötő

Rethymno neve szinte egybeforr a híres velencei óvárossal, így fura lenne, ha itt töltött nyaralásodból kimaradna. A történelmi varázslat itt még akkor is megérint, ha a töri órán inkább a nagyokat ásító közösséget erősítetted.

Egy komplett műemléken sétálsz keresztül, miközben abban még mindig pezseg az élet. Szeded a lábaid és az 5-600 évvel ezelőtt épült házak némelyikében a krétai családok hétköznapjainak jelenetei ejtenek rabul, míg másokban kávé-, mousaka-, és souvlaki illata csalogat a modern, mégis igazi krétai és görög jegyeket viselő vendéglátóhelyekre.

Pillants körbe alaposan a labirintus utcákon. Az ajtókeretek többsége még mindig a velenceiek, több, mint 400 éves krétai életéről árulkodik. A mashrabiya-k (török balkonok) és mecsetek hamar ráébresztenek, nem ők voltak az egyetlenek, akik Rethymnoban horgonyoztak le egy időre.

CSATLAKOZZ A “KRÉTAI KALANDOK” CSOPORTHOZ, HA MÉG TÖBB INFÓ, ÉRDEKESSÉG, LÁTNIVALÓ ÉRDEKEL KRÉTÁRÓL ÉS GÖRÖGORSZÁGRÓL

Rimondi-szökőkút, Rethymno egyik leghíresebb látnivalója az óvárosban

A házak ablakából, mintha minden nap virágokat öntenének ki, úgy folynak a falakon a színesebbnél-színesebb növények. A retro hangulatot idéző pékségek és az apró székeken susmusoló fekete ruhás krétai nénik már szinte részévé váltak ennek az összképnek és akkor még nem beszéltünk a világítótornyos régi kikötőről, ahol csónakok ringatóznak, és tavernák sora várja a romantikus vacsorára éhezőket. (Azért ne ess csapdába, nem ők a legjobbak a városban.)

Napos idő Rethymno óvárosában

Tipp:

Indulj a város kapujától, a Guora Gate-től, majd sétálj tovább egyenesen az Antistaseos utcán, ami már a velenceiek idejében is főutca volt és üzletek, raktárak sorát rejtette. Az utca végén találkozni fogsz a leghíresebb szökőkúttal, a Rimondi-val, ami már 500 éve ugyanolyan friss vízzel szolgája az itt elhaladókat és ne hagyj ki 3 másik fontos utcát sem az óvárosban.

Az egykori törökfürdő bejárata Rethymnoban

  1. A Nikiforos Foka-t, korábbi nevén Makri Steno-t, ami hosszú közt jelent és egykoron szintén velencei raktároknak adott helyet, napjainkban pedig az új városrészből a Fortezza-hoz, vagyis a város erődjéhez vezet.
  2. A Souliou utca téged is elvarázsol majd a kézműves portékáival, tradicionális termékeivel, a házias ízeket kínáló Stella’s kitchennel és miközben keresztül sétálsz rajta, mostmár azt is tudni fogod, hogy itt valamikor főként cipészműhelyek sorakoztak.
  3. Végül, de nem utolsó sorban a tengerparttal párhuzamosan keresd meg az Arkadiou utcát, a régi Sabbionara-t, Rethymno leghíresebb bevásárló utcáját, aminek büszke éke a Loggia, a város egykori nemesi találkozóhelye, de más nemesi házak is sorakoznak itt, amikben napjainkban híres márkák tömkelegéből válogathatsz.
CSATLAKOZZ A “KRÉTAI KALANDOK” CSOPORTHOZ, HA MÉG TÖBB INFÓ, ÉRDEKESSÉG, LÁTNIVALÓ ÉRDEKEL KRÉTÁRÓL ÉS GÖRÖGORSZÁGRÓL

A mindig virágos Rethymno-i óváros

A következőkben felsorolt számos épület, templom, múzeum, stb. többsége szintén az óvárosban található, ezért mindenképpen olvass tovább, ha óvárosi sétádhoz további ihletet merítenél.

Rethymno erőd

Fortezza

A Fortezzát, vagyis a város erődjét nehéz lesz szem elől tévesztened, elvégre szinte minden oldalról jól látható a Paleokastro dombon álló történelmi emlékhely.

Mondjuk úgy, Rethymno története erről a dombról indulhatott és a város mai formája innen nőtte ki magát. A velencei erőd csak a 16. században épült, de úgy tartják már az ókorban is fellegvár uralta ezt a magasságot, habár mindebből napjainkra semmi nem maradt.

Velencei erőd Rethymno

Úton a Velencei Erőd felé Rethymnoban

Mikor fellátogatsz az erődbe érdekes elképzelned, hogy talán egykoron egy külön sziget volt a Rethymnot uraló domb és a ma is hatalmas erődítmény majdnem 80.000 helyi kezeinek munkáját dicséri.

A velenceiek habár hatalmas erődöt építettek, mégsem elég erőset ahhoz, hogy a törökök ne foglalják el könnyedén és alakítsák kedvükre. Így lett az egykori Szent Miklós templomból Ibrahim szultán mecsetje, ami a Fortezza egyik legszembetűnőbb épülete, de a török emlékek közül sok mára már az idő homályába vész.

Kilátás a Fortezzából

Lépj be és repülj vissza az időben, képzeld el, ahogy valamikor szinte az egész város e várfalon belül élt, gyönyörködj a kilátásban és csodáld meg a várfalon belül az Erofili szabadtéri színházat, ami nyaranta elképesztő hangulatú előadásokra hívogat.

Mecsetek

Ne lepődj meg, ha Rethymnoban elér a kultúrsokk és miközben reggelente a helyiek hűen üdvözölnek egy kalimerával az olaszos hangulatú utcán szürcsölt kávéd mellett, addig a városi sétádat lépten-nyomon egy-egy török mecset és minaret töri meg.

Ha valahol, hát ebben a városban igazán érződik az oszmánok Krétán töltött jó 200 éve.

Neratze mecset Rethymno

Ha csak egyet kellene kiemelnem a mecsetek közül az valószínűleg a Neratze mecset lenne a maga 3 kupolájával és azzal a minarettel, ami 27 méteres magasságával a város legmagasabbja. A velenceiek idején templom és kolostor állt a helyén, és ha a bejárati ajtaját nézed ennek nyomait még ma is látni fogod. Ha szerencsés vagy, és nyitva találod a mecset ajtaját ne felejts el betérni sem. A csodaszép épületben konzervatórium működik, ami napjainkban tárt karokkal várja a szép dallamokra szomjazókat.

Neratze mecset belülről

Veli Pasa mecsetje ennél kevésbé ismert, már csak azért is, mert az óvároson kívül helyezkedik el, a város lakóövezetében. Az egykori imahely a maga rendezett kertjével ma a természettudományi múzeumnak ad otthont és olyan ősi krétai élőlényeket sorakoztat fel akár életnagyságban is, mint a krétai törpeelefántok, törpe vízilovak, vagy krétai szarvasok. Maga az épület is megér egy pillantást, pláne, ha tudod, hogy mecset formája előtt szintén velencei templom volt, valamint, hogy minaretje a város legrégebbike.

CSATLAKOZZ A “KRÉTAI KALANDOK” CSOPORTHOZ, HA MÉG TÖBB INFÓ, ÉRDEKESSÉG, LÁTNIVALÓ ÉRDEKEL KRÉTÁRÓL ÉS GÖRÖGORSZÁGRÓL

Veli Pasa mecsetje ma Természettudományi Múzeum

Kara Mousa Pasa mecsetje az óváros Arkadiou utcájának végén olyan természetességgel olvad a környezetbe, mintha tényleg magától értetődő lenne, hogy egy ilyen műemléknek a 21. századi hétköznapokban a helye. Az már szinte senkinek nem okoz meglepetést, hogy az oszmánok előtt a velenceiek szent helyeként, pontosabban kolostoraként szolgált, az azonban talán annál jobban, hogy feltehetőleg maga a névadó szultán is ide lett temetve. Habár a kupolás épületegyüttes folyton belépésre csábít, a látogatás nem engedélyezett a nagyközönség számára.

Kara Mousa Pasa mecsetje

Ahogy korábban olvashattad, Ibrahim szultán mecsetjét sem fogod szem elől téveszteni, ha a város felett ékeskedő Fortezza szerepel a rethymno-i „látnom kell” listádon, ugyanis ezt a mecsetet az erőd falain belül találod. Naná, hogy ez sem mindig így nézett ki, hiszen egy korábbi velencei templom falaiból nőtte ki magát az oszmánok idején. A kupola nagysága minden tekintetet magára szegez és az egyetlen hiány, amit vele szemben érezhetsz, hogy az egykori minaretnek már csak a maradványait láthatod.

Ibrahim Sultan mecsetje az erődön belül

Turhan Hatice, vagy Valide Sultana mecsetje talán pont azért érdekes, mert annyira hozzáférhetetlen. Éppencsak a minaretjét fogod látni, ha az óváros kapuján kimész és a taxik mögé állsz. Nevét Turhan Hacin-ról kapta, aki az előzőekben emlegetett Ibrahim szultánnak háreméhez tartozott és Turhan Hatice volt az is, aki a török iskolát megalapította a városban. A minaretet folyton újítják, a mecsetben pedig régészeti leleteket tárolnak, de maga a hely nem látogatható.

Ibrahim Sultan mecsetje kívülről

Múzeumok

Habár voltaképpen egész Rethymno olyan, mintha egy múzeumon sétálnál végig, egy-két múzeum akad a városban, amit adott esetben külön-külön is élvezetes lesz felfedezned.

Az Agios Frangiskos templomban például a Régészeti Múzeum kincseit csodálhatod, amik az ókortól napjainkig mutatnak be olyan kiállítási tárgyakat, amiket a Rethymno és környéki ásatások során fedeztek fel a régészek. Persze ne számíts akkora katarzisra a múzeum kapcsán, mint, amit a heraklioni múzeum kínál, de azért értékeld, hogy a több ezer éves történelem egy szelete itt is tárt karokkal vár.

Ibrahim Sultan mecsetje belülről

A mecseteknél emlegetett természettudományi múzeum a már kihalt krétai egyedek után kutatóknak lehet nagy élmény, míg a Néprajzi Múzeum a korabeli népviseletekbe és egyáltalán a régi krétaiak életébe és mindennapi használati tárgyaiba enged majd bepillantást.

A Kortárs Művészeti Múzeum szinte az erőd lábánál vár, ha a modern görög művészet érdekel, de Rethymnoban még akkor is találsz kedvedre valót, ha krétai zene szerelmese lettél, ugyanis Stagakis líraműhelye a különféle krétai és görög pengetős hangszerek között kalauzol majd el.

Tipp:

A sokak kedvence kézzel készült rétestészta készítő Giorgos Hatziparaskos műhelyét se hagyd ki, ha nem csak vásárolnál az édes-mézes görög réteslapos finomságokból, de szívesen megnéznéd, milyen, amikor a közel 90 éves bácsi még mindig maga nyújtja a tésztát a családi vállalkozásban.

Készül a rétestészta Giorgors Hatziparaskos műhelyében

Terek

Habár ilyen-olyan tereket nem nehéz találni Rethymnoban, ahol egy-egy szusszanás erejéig lehuppanhatsz egy padra, a legtöbb kellemes hangulatú és helyiek által is szívesen látogatott teret az óváros környékén keresd. Néhány kedvencet összeválogattam neked itt lentebb.

Mikrasiaton tér

Rethymno talán leghíresebb tere, ami amellett, hogy esténként gyerekricsajtól és fiataloktól hangos, történelmileg is kiemelkedő szerepet foglal el a város életében. A tér neve Kis-Ázsiát jelent, hiszen ezen a téren kaptak menedéket a Kis-Ázsiából Görögországba telepített görögök, akiknek a Lausanne-i béke török-görög népességcsere határozatának értelmében kellett elhagyniuk korábbi otthonuk. Az eseményről emlékmű is tanúskodik, valamint erről a térről láthatod legközelebbről a Neratze mecset minaretjét, ami számos turista fotón ékeskedik.

Vess egy pillantást a téren található ma is működő iskolára, ami a törökök iskolája volt valamikor és merülj el a forgatagban, amiket főként az esték hoznak a tér életébe.

CSATLAKOZZ A “KRÉTAI KALANDOK” CSOPORTHOZ, HA MÉG TÖBB INFÓ, ÉRDEKESSÉG, LÁTNIVALÓ ÉRDEKEL KRÉTÁRÓL ÉS GÖRÖGORSZÁGRÓL
Rethymno Mikrasiaton Square

Rethymno Mikrasiaton Square-Egy tér, ahol többségében helyiek ücsörögnek esténként

Agnostos Stratiotis tér

Az ismeretlen katona tere talán nem a legnagyobb látványossága a városnak, de mivel az ember lépten-nyomon belebotlik, ha Rethymnoban jár, ezért valószínűleg akarva-akaratlanul te is át fogsz haladni rajta. Az óváros azon végében található, ahonnan a kikötő és Rethymno hosszan elnyúló strandszakasza kezdődik. Arról a szoborról kapta nevét, ami a tér közepén áll és nemes egyszerűséggel ismeretlen katonának hívják.

Amellett, hogy szintén sok görög esti találkozóhelye ez, érdekes elképzelned, hogy a tér végi nagy betűkkel jelzett Kokkinos étterem valamikor a város buszvégállomásaként üzemelt és a sziget főbb útvonalai is ide futottak be.

Iroon Politechniou tér és a kafeniok

Iroon Politechniou

Számomra a város egyik legszebb tere, ami mindig virágoktól színes, esténként pedig a helyi görögök tányércsörömpölésétől hangos.

Itt áll a neoklasszicista megyeháza, ami még György herceg rezidenciájaként is szolgált, megtalálod itt a helyi rendőrséget, szökőkutat és néhány igazán egyszerű, ám annál remekebb kafenio szolgál a délutáni kávédhoz, vagy az esti vacsorádhoz az árnyékos fák alatt.

CSATLAKOZZ A “KRÉTAI KALANDOK” CSOPORTHOZ, HA MÉG TÖBB INFÓ, ÉRDEKESSÉG, LÁTNIVALÓ ÉRDEKEL KRÉTÁRÓL ÉS GÖRÖGORSZÁGRÓL

Iroon Politechniou tér

25 Martiou tér

Erről a térről ritkán beszélek, de ha már ennyit olvastál, igazán megérdemled, hogy te is tudj róla. Az óvárosban az egyik kedvenc rejtekhelyem a Március 25. tér és talán pont azért, mert ennél kisebb, csendesebb és nyugalmasabb teret már rajzolva sem találhatnék.

Ha akarsz, kortyolhatsz a friss vizet adó kútból, ücsöröghetsz a citromfák alatt a padon, nézheted az itt lakó idős nénit, aki sétaként néhány kört tesz a tér közepén, vagy beülhetsz a város egyik legjobb kávézójába, a Kimoliába miközben élvezed, hogy a legtöbb turista nem is tud erről a napsütötte csodahelyről.

25 Martiou tér a Kimolia kávézóval

Az idős néni, aki mindig párszor körbe sétálja a teret.

Templomok

Nem csak, hogy lehetetlen felsorolni az összes templomot, amit Rethymnoban meglátogathatsz, de valószínűleg meg is unnád, mire a végére érnék. Ezért csak néhányat emelnék ki a legismertebbek, vagy éppen a kedvenceim közül, amiket rethymno-i sétáid során te is bátran útba ejthetsz.

Four Martyrs templom

A Four Martyrs templom nem csak nagyságával tűnik ki a többi közül. Fontos találkozóhely, kiindulási pont akár helyieknek, akár kirándulóknak egyaránt. Szinte lehetetlen nem észrevenni. A városfalon kívül találod, és az év különböző eseményeinek megfelelően szinte mindig díszbe van öltözve. Neve a négy krétaira utal (Aggelis, Emmanouil, Georgios és Nikolaos). Ők voltak, akik mártírhalált haltak, mert elutasították a keresztény vallásról való áttérésüket az iszlámra és ezért a törökök általi kivégzés lett a sorsuk a templom közelében.

Nagy Szűz Mária templom

A Nagy Szűz Mária templom nem messze áll az előbb említett Four Martyrs-tól és hatalmas harangtornyával a nála magasabb minarettet igyekezett utolérni. A remek állapotban lévő templom helyén valójában egy másik áll, de a második világháborút ő is megszenvedte, így teljesen újjá kellett építeni.

A Kis Szűznek becézett templom Rethymnoban

Ha pedig már van egy Nagy Szűz Máriánk, akkor a kistestvérét is érdemes megkeresned az óvárosban, amit egyszerűen csak Kis Szűznek becéznek és múltjában még török mecset képében is ácsorgott.

További érdekesség lehet a Fortezzához közel, hogy Rethymnoban még katolikus templomot is találhatsz.

Timios Stavros Rethymno felett

Szent Spyridon templom a Fortezza oldalában

Két személyes kedvencem az előbbieknél kevésbé ismert ám annál inkább látogatást érdemlő kis kápolna, melynek egyik, a Szent Spyridon a Fortezza oldalában, a sziklában helyezkedik el és akár a naplementét is végig nézheted innen, hasonlóan a Timios Stavroshoz, ami az óvároson kívül és ezzel együtt a város felett ékeskedik és nyugodt hangulata mellett egész Rethymnora feledhetetlen kilátással kecsegtet.

Kikötő

A régi velencei kikötőről már beszéltünk, de ne lepődj meg, hogy Rethymnoban nem csak ezzel az egy kikötővel találkozhatsz. Az új kikötő halászcsónakoknak, yachtoknak ad otthont. Innen indul Santorinire a hatalmas komp, itt találod Rethymno jelképét a delfines szobrot és a különféle hajókirándulások kiindulópontjául is szolgál ez a móló. A helyiek az esti naplementés időpontban szinte ellepik a területet. Babakocsis családok, vidáman bicikliző kis lurkók, és görög rapet hallgató tinédzserek törzshelyévé válik minden négyzetméter.

Tipp:

A velencei óváros partmenti épületeiről, háttérben a minarettel, a fortezzával, a templom tornyokkal innen lőheted a legjobb képet, ha pedig nem esik nehezedre a kori ébredés, innen még egy elképesztő napfelkeltét is végig nézhetsz.

Rethymno kikötő

Érdemes lesétálni Rethymno kikötőjébe

Parkok

Rethymno méretéhez képest igencsak nyüzsgő város. Ha nyaralás közben neked is szöget üt a fejedbe, mennyire elbújnál az emberek elől, a város parkjait keresd.

Egyiket az óváros mellett, másikat a város felett találod és bár mindkettő a városi park kifejezésre hallgat, ne lepődj meg, hogy a kettő teljesen más élményt ad.

Kedvenc kávézó a Municipal Gardenben

A város szívében tündöklő Municipal Garden akár egy botanikus kertként is emlegethető. A különféle fák és növények nem csak úgy szimplán, de a nevükkel jelölve adnak árnyékot. Sokan nem tudják, de valamikor kisebb vadasparkként is üzemelt ez a zöldövezet. Ma úgy hiszem, a város egyik legnyugalmasabb és legszebb pontjává nőtte ki magát, ahol néha napján egy-egy koncertbe, előadásba, rendezvénybe is beleütközhetsz.

Sétálgass az erdőben a város felett

A város felett elhelyezkedő Municipal Garden sokkal csendesebb. Feltételezem, még néhány helyi is alig tud róla. Nem is parkról van igazán szó. Sokkal inkább egy kis erdős területről, ami voltaképp a múlt homályába vész. A területen egy régi szabadtéri színház nyomait is láthatod, illetve néhány valamikor működő toalett helyét, ami elhagyatottsága miatt igencsak levon a dolog értékéből, de kárpótlásként lebegjen előtted, hogy az útról látható rethymno-i tájkép nem minden Rethymnoban járónak adatik meg.

Tipp:

A város központjában lévő park kávézójában ne felejts el meginni egy kávét, vagy kipróbálni a krétai rántottát, a strapatsadat, míg ha a város feletti parkban jársz, a Szent János kápolnához is mindenképp ugorj be.

Municipal Garden, a városi park

Myli-szurdok

Kréta tele van szurdokokkal, ami azt jelenti, hogy a tengerparti nyaralást akár még egy túrázással is összekötheted. Tehát nem muszáj, hogy egy 16 km-es Samaria-szurdokot végig slattyogj ahhoz, hogy egy kis ízelítőt kapj a krétai természet sokszínűségéből. Ha Rethymnoban nyaralsz, akkor elugorhatsz a legközelebbi Myli-szurdokba is, ami amellett, hogy a szomszédban van, nehézségre és hosszúságra is éppen megfelelő akár gyakorlatlan túrázóként is. A kis vízesések, a csörgedező patak, az elhagyott malmok és a zöld növényzetbe burkolózott Kréta téged is levesz a lábadról az egykoron két falunak is otthont adó Myli-szurdokban.

Tipp:

Még, ha nincs is kedved végig sétálni a szurdokon, a szurdokban található tavernát akkor is kipróbálhatod.

 

Vízesés a Mili-szurdokban

Strandok

Rethymno strandjait, ha a város központjától Scaleta apró, tengerparton álló kápolnájáig mérjük, akkor egy 12 km-es homokos-kavicsos partszakaszról beszélünk. Szinte bárhol lemerészkedhetsz itt a vízhez és mindenhol napernyők és napágyak sora vár egy-egy tavernával, vagy bárral karöltve. A homokos-kavicsos kifejezés pontosan azt jelenti, hogy a part homokos, a vízbe belépve általában kavicsok várnak, majd ezeket átlépdelve ismét homok lesz a talpad alatt. Egyes helyeken a kavicsoktól jobban megtisztítják a partot, míg máshol kevésbé fordítanak erre figyelmet.

Rethymno Észak-Nyugat Kréta egyik legjobb nyaralóhelye. Közel a legszebb látnivalókhoz, 12 km-es homokos-kavicsos stranddal, romantikus óvárossal és velencei kikötővel. A helyiektől pezsgő életben Te is hamar otthonra találsz.

A központhoz közelebb nagyobb az élet a strandokon. Itt akár különféle vízi sportokat is űzhetsz, de ha rám hallgatsz nem feltétlen a kikötőhöz közeli partokat részesíted előnyben. A várost kissé elhagyva sokkal tisztább vizekre evezhetsz. Persze szent írás nincs, már, ha csak azt nézem, hogy a legtávolabbi Scaleta sem éppen a legtisztább strandokkal vár, de azért, ha teheted ne is éppen a kikötő melletti sekély vízben pancsolj.

Rethymno part a város szívében

Tipp:

Ha kifejezetten gyermekkel keresel strandot, akkor irány a város másik oldalán található Koubes-strand, ahol a kis öböl éppen megfelel a legkisebbeknek még nagy hullámok idején is, habár tartsd észben, maga az öböl igencsak kicsi egy augusztusi csúcsforgalomban.

Ha pedig mást is keresel a tengerpart mellett, akkor neked való a Baja Beach Club, ahol a napágy bérlésért egész nap élvezheted a beach bart és a hozzá tartozó medencét.

Koubes-strand

Vendéglátóhelyek

Rethymnot végig enni egy élet is kevés. Hemzsegnek a jobbnál jobb tavernák, kávézók, kisebb, vagy nagyobb souvlaki helyek a városban és vétek lenne kihagynod legalább egy-kettőt, hogy tudd, miről beszélek, mikor azt mondom, a görög és krétai gasztronómia utánozhatatlan.

A Rethymno és környéki vendéglátóhelyeknek már egy külön blogbejegyzést is szántam, éppen ezért itt most nem részletezném külön a legjobb helyeket, de ha te is belekóstolnál a krétai ízekbe, kattints a linkre és tudd meg, hol érdemes megtenned.

Görög gasztronómia

Ismerd meg a görög gasztronómiát most és kóstold meg a legfinomabb fogásokat Krétán

Kilátók

Nem csak közelről, de távolról is látnod kell ezt a várost. A hegyes-dombos szigeten sosem akadály, hogy a magasba emelkedj és madártávlatból szemléld, ahogy a tenger, a görög kék égbolt és a velencei színes házak, valamint a távolban ringatózó hajók egy festménnyé egyesülnek.

Ha kíváncsi vagy, honnan lőheted a legjobb képeket Rethymno és környékéről a magasból, kattints ide a legjobb kilátóhelyekért.

Útban Rethymnoból Dél-Krétára állj meg ennél a kilátónál

Piac

Hogyan, ha nem egy piaci forgatagban ismerhetnéd meg leginkább a krétai életet? És milyen szerencsés vagy, hogy ebből Rethymnoban bőven ki fog jutni neked is.

Heti három piac és mindegyik más helyen. A hétfői a szolidabb, tényleg csak helyi termelőkre koncentráló piac, a csütörtöki a mindent bele, helyi termelős, ruha árus, bugyis-zoknis piac, a szombati pedig a csütörtöki kistestvére.

Tipp:

A piacokon nem feltétlen kapsz meg mindent zöldséget-gyümölcsöt, sajtot, fűszert, teát, mézet, olíva olajat, stb., de egy jó alkalom, hogy végig legeltesd a szemed azokon a termékeken, ami krétai földön terem, és amit a helyiek is előszeretettel vásárolnak. Arról nem beszélve, hogy a piacozásra a görögök is egy külön programként tekintenek és minden héten alig várják, hogy eljöjjön a napja.

Nem csak a krétai, de a rethymno-i látnivalók sora is végeláthatatlan és egy egész könyvet lehetne írni róluk. Hogy ez az a város, amivel garantáltan szerelembe esel, szinte egészen biztos és ahhoz sem fér kétség, hogy újra és újra vissza szeretnél majd térni ide.

Bízom benne, hogy ez a kis kalauz neked is megadja az alapokat, hogy minden szegletébe beleláss, ha pedig még több élményre szomjazol, irány a Kréta és krétai kalandok facebook csoport, ahonnan tovább töltekezhetsz.