Kréta útleírás Chania látnivalók

Kréta útleírás – Chania és Heraklion – 10. és 11. nap

A krétai kalandozásom utolsó napja végérvényesen rányomta a pecsétet nyaralásomra és tiszta szívből mondhattam, hogy életem eddigi legszebb, legérdekesebb és legsokszínűbb nyaralásán vagyok túl. Az elkövetkezendő 24 órában a görög vendégszeretet még inkább tetőfokára hágott és a kedvenc országom lakói úgy kényeztettek, mint drága nagymamák az unokáikat.Még egy kis Chania a búcsú előtt

Bár az este későn ért véget és a lefekvés is hajnalra csúszott, reggel úgy éreztem, nincs vesztegetni való időm és Krétán töltött utolsó pillanataimat maximálisan ki akarom használni. A bőröndöt indulásra kész állapotba igazítottam, majd nyakamba vettem Chania-t.

Chania Trimartiri katedrális

Chania egyik legszebb látnivalója, a Trimartiri katedrális

Az utolsó sétám a szűk, kopottas, ugyanakkor csillogó szirmú virágokkal és buja zöld növényekkel tarkított utcákon vezetett, végig a városon. Korán volt még. A vendéglátók álmos szemekkel nyitották kávézóikat, éttermeiket, a turisták kopogó szemmel falatozták görögös reggelijüket, a városi polgárok szorgosan tüsténkedtek portáik körül.

Nem haboztam megfigyelni az ébredő Chania-t. Némán szemléltem minden mozdulatát, majd amikor a vészcsengő már engem is reggelire intett, betértem egy előre kinézett, bájos hangulatú óvárosi utcában található étterembe.

Chania látnivalók

Reggeli séta Chania látnivalói körül

Chania gasztronómiai elitjében

A Ginger Concept nem hétköznapi hely volt, legalábbis ami a berendezését, az árait, a kínálatát és az elhelyezkedését illeti mindenképpen a környék gasztronómiai elitjéhez tartozott. Ugyanakkor a kiszolgálás még egy olyan ráérős turistának is, mint jómagam,  olykor lassúnak bizonyult. De mentségükre szolgáljon, hogy a grillezett zöldségektől duzzadó teljes kiőrlésű szendvicsem és az isteni görög kávém, amit a mesébe illő kis utcára néző asztalomnál fogyasztottam, valóban szívvel-lélekkel, de legalábbis igazi konyhai érzékkel készült.

Chania reggeli

Teljes kiőrlésű vega melegszendvics és isteni finom görög kávé

Hol tudom kinyomtatni a repülőjegyem Chania belvárosában?

Hiába az időhúzás, nem értem rá tétovázni. Mivel a heraklioni repülőtér még csak a nyomtatott repülőjegyet fogadja el, ezért a reggeli falatozás közben felderítettem egy internetkávézót is a közelben, amit később a GPS segítségével könnyedén útba ejtettem. Nem volt nagy kaland. Akárcsak otthon, beléptem a WizzAir fiókomba és már nyomtattam is, amire szükségem volt, mindezt néhány cent fejében.

Chania taverna

Ha tavernát keresel Chaniaban, ilyen bájos utcákban keresgélj

Búcsú Strandolás Agia Marina környékén, Chania közelében

Az idő kezdett forrósodni és egyre kevésbé éreztem komfortosan magam tengervíz nélkül. Így miután beszereztem néhány szuvenírt, egyenesen a szállásom felé vettem az irányt. Útközben még teszteltem egy cukormentes mangós fagyit a Trimartiri katedrálissal szemben lévő utcában, majd végig a part mentén szárnyaltam hazáig.

Időközben görög barátom lakótársa is bejelentkezett. Megbeszéltük, hogy délután meglátogatjuk a görögöm a munkahelyén. Pontosan abban a borászatban, amit a környék és talán Kréta legjobbjaként tartanak számon. Addig pedig kiélveztük a Chania meletti Agia Marina partszakaszát és utazásokról szóló sztorizgatással ütöttük el időnket.

A parttól visszakocsikáztunk a szállásomra, mentesítettem magam a sós víztől és teljes felszereltséggel búcsúztam nyaralásom egyik legkedvesebb apartmanjától.

Manousakis Winery Chania

A Manousakis Winery kertje roskadozott a szebbnél szebb fáktól

Egy görög borászat, ahol eláll a lélegzeted

Utunk a Chaniatól dél-nyugatra található Manousakis Winery-be vezetett, ahová 20 perc alatt a legkisebb falukat is átszelve, és a legszebb olajfákat is magunk mögött hagyva, szinte szempillantás alatt megérkeztünk. És, ami ezután következett? Azt hiszem a mennyországba cseppentem.

Manousakis Winery

Egy otthonos terasz minden borkedvelőnek

A görögöm már várt minket, habár két asztalnál még vendégei voltak. Kevesebb figyelme jutott ránk, ellenben addig bőven volt időm szemügyre venni a lenyűgözően hangulatos borászat minden szegletét.

Kréta bortúra

Ha bortúrára indulsz Krétán, ezt a borászatot mindenképpen ejtsd útba

Az olaj-, és narancsfák szinte körbeszőtték a kertet. Hátul színes cserepekben sorakoztak a virágok. Néhány elhagyatottnak látszó hordó az egyszerűségben rejlő szépségre hívta fel a figyelmet.

Kréta borkóstoló

Nem csak borkóstolók, de különféle rendezvények otthonaként is szolgál a krétai borászat Chania közelében

Melegség járta át az egész borászatot. A csíkosan szőtt abroszok, a kőberakásos falak, mind arra csábítottak, hogy azt gondoljam, haza érkeztem. Az érzés hasonlított a nagymamák vasárnapi vendégségére. Otthonos volt. Szerettem.

Chania bortúra

A borászat minden négyzetméterét imádtam

Már megint a görög fogások

Hirtelen látogatókból valóban vendégek lettünk. A görögöm leültetett minket az egyik asztalhoz és bár megkérdezte mit kérünk, mindenki jól tudta, azt esszük, amit ő ajánl.

Egy fehérbor kóstolásával indítottunk, majd az asztalunkra észrevétlenül egyre több ellenállhatatlan görög specialitás került. Kezdtem magam egy középkori lakomán érezni és elképzelésem sem volt, hogyan tüntetünk el ennyi finomságot ketten az asztalunkról.

Chania borászat

Paximadia és olívaolaj a chania-i borászatban

Csatasorban állt többek között egy kis paximadia olíva olajjal, ami nem más, mint egy görög kenyérféle teljes kiőrlésű gabonából, vagy csicseriborsóból kétszer sütve. De sorakozott még előttünk krétai saláta; tradicionális görög fava püré; dolmades, vagyis töltött szőlőlevél; orzo tészta marhahússal és sajttal a tetején, ami a youvetsi névre hallgat; valamint egy kis disznósült burgonyával, aminek pontos meghatározásáról nincsenek információim.

Poggyász információk-kézi poggyász, feladott poggyász

Könnyítsd meg utazásod. Pakolj be egyszerűen a bőröndbe.

A görög konyha szerelmeseinek szeme már csak a látványtól is könnybe lábadt volna, az ízektől pedig egyenesen a sírás kerülgette volna őket.

Chania borkóstoló

Ki ne venne részt szívesen egy borkóstolón, amit itt rendeznek

Miközben lassanként ízlelgettünk minden fogást a göröghöz csoport érkezett. Érdeklődő turisták, akik néhány pohár bor kóstolása mellett csodálattal szívták magukba a görögöm borokról mesélt történeteit. Nem feltétlen értettek minden szót abból, amit előadott, de éppúgy, ahogy nekem, élvezet volt hallgatni szakértelmét.

Görög ételek

Az igazi görög ételek téged is elcsábítanak

Záróra után

A borászat lassan kiürült. A vendégek mosollyal és hálával arcukon távoztak, az alkalmazottak kissé megfáradtan búcsúztak a munkától. Hármasban maradtunk. Megkóstoltunk még egy pohár bort és vöröslő napnyugtás fényben társalogtunk még néhány percig.

Bortúra Kréta

A több épületből álló borászat kellemes megállója lehet egy krétai bortúrának

Zárás előtt besegítettünk az abroszok leszedésében és a borászatból kifelé tartva a borkészítés üzemi területére is betévedtünk, majd a hatalmas, fölénk magasodó hordók társaságában hagytuk el a területet.

Borkóstoló Chania

Összeszedtük a csíkos abroszokat

Búcsú meghívás szavak nélkül

Chaniaba visszaérkezve, a Heraklionba tartó buszom indulásáig volt még némi időm, így a fiúk egy búcsú fagyira invitáltak. Mivel egy falat sem csúszott volna már le a torkomon és cukormentes kínálatot sem találtam, ezért kedves meghívásukat csak nézőként fogadtam el.

Borkóstoló Kréta

Ide még akkor is megéri eljönnöd, ha nem akarsz bort kóstolni

Ezek voltak az utolsó perceink együtt és talán minden eddiginél csendesebben teltek. Egyre nehezebb volt felfogni, hogy lassan véget ér krétai kalandom.

Bortúra Chania

Micsoda csoda kert 🙂

A fagyizótól az állomásig fuvaroztak és nagy ölelések közepette váltunk el egymástól, majd nehéz szívvel, de Heraklion felé vettem az irányt, ahol utolsó éjszakámat töltöttem.

Görög barátság

Igazi élmény volt a görögök társasága

Heraklion – A krétai kaland utolsó állomása

A több, mint két órás út után, este 10 óra környékén, sötétben és rendkívül kimerülten értem a sziget központjába. Nem kockáztattam meg, hogy még órákat töltsek a szállásom felderítésével, ezért az első taxit leintettem és elvitettem magam az El Greco Hotelig.

Kréta borászat

Itt mutatják be a borkészítés csínját-bínját, ha kíváncsi vagy rá

Az egyszerű, központi elhelyezkedésű hotel pont megtette, hogy 1 éjszakát töltsek itt és a sötétnek hála még az sem zavart, hogy az ablakom egy néhány méterrel távolabb eső szemközti szobára nézett.

Borászat Kréta

Itt készülnek Kréta minőségi borai

Reptéri transzfer ingyen és bérmentve

A reggeli repülőtérre kijutás, a szálloda kedves recepciósának hála, szerencsére könnyen megoldódott. Mivel a recepciósom másodállásban bérautókkal foglalkozott és épp a reptérre indult egy autót átvenni, ezért felajánlotta, hogy szívesen elvisz engem is.

Heraklion repülőtér

Még egy búcsú fetás szendvics a heraklioni repülőtéren

Nem kellett buszmegállót keresnem, buszra várnom, és még egy kedves görög társaságot is élvezhettem búcsúzóul.Záró gondolat a 11 napos krétai nyaralásról

Nem csodálkoztam, amikor a felszálló repülő ablakából könnyeimmel küszködve tekintettem le a legnagyobb görög szigetre. Életem legszebb 11 napján voltam túl, amikor Görögországot és a görög lét minden apró mozzanatát szívembe zártam.

Ha kíváncsi vagy, mik a legfontosabb tudnivalók Nyugat-Krétáról, kattints és olvasd el útleírásom itt.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .