Tejmentes tojásmentes Degeszpocak

Így utazom speciális étkezéssel-Interjú a Degeszpocak blog írójával

Tejmentes diéta? Tojásmentes étkezés? Vagy akár kettő az egyben? Milyen kihívások elé néz, aki ennyire speciálisan kénytelen a világ minden táján étkezni? Mi van, ha épp a család legkisebb tagját érinti az ételérzékenység? A Degeszpocak gasztrobloggere most a tejmentes és tojásmentes utazások vizére kalauzol és tippjeivel téged is felkészít, hogy egy diétabarát utazás megszervezésével könnyebb legyen szembenézned.Így utazom speciális étkezéssel – Interjúsorozat

Nemrég a Babakonyha.hu bloggerét, Zitát faggattam, hogyan sikerül kivitelezniük mentes utazásaikat családjával, de természetesen itt továbbra sincs megállás. Most egy újabb gasztroblogger – aki csakugyan a tejmentes- és tojásmentes diéta hirdetőjeként tevékenykedik – számol be róla, hogyan veszik ételérzékeny gyermekével az utazással kapcsolatos akadályokat, és hogyan készülnek fel már itthon az útközben várható nehézségekre. Olvasd el az interjút és légy még felkészültebb diétabarát utazó te is.

Diéta kirándulás

Brigi jól tudja, egy kirándulás tejmentes, és tojásmentes diétával is kivitelezhető

4. rész – Interjú a Degeszpocak blog szerzőjével

Kétféle ember létezik. Van, aki szerint a sütés-főzés szórakoztató kikapcsolódás, és van, aki szerint a túlélés egyik esélye. Nos, Brigi, a Degeszpocak blog írója, inkább az előbbi mellett voksol és receptjeinek minden sorából, elkészült ételeinek minden fotójából a konyhai alkotás szeretete köszön vissza olvasójára.

Tejmentes receptek

Tejmentes és tojásmentes receptekkel is lehet csodásat alkotni

És miért a sok tejmentes és tojásmentes ételköltemény? Brigiék családját sem kerülte el az ételérzékenység, így kisfia miatt a mentes fogások úgy épültek be mindennapi életükbe, mint blogjának menüpontjai közé. De vajon, hogyan étkeznek ők, amikor utaznak?

Utazás diétával

Utazás diétával, gyermekkel és csomagolt finomságokkal

Brigi így mesél saját utazási szokásaikról:

– Pontosan milyen diétát követtek a hétköznapokban, melyek azok az élelmiszerek, melyeket mindenképpen kerülnötök kell?

– Kisfiamról 5 hónaposan derült ki, hogy tejfehérje-allergiás, így még a hozzátáplálás megkezdése előtt teljesen át kellett gondolnom az étkezését jó előre. A tojással sem mertem kísérletezni, ezért ez a kétféle alapélelmiszer, és minden, ami ezeket tartalmazta, tiltólistára került nála. Minden addigi konyhai tudásom, tapasztalatom kispadra került, és az addigi jól bevált receptjeimet átalakítottam tej- (és sok esetben tojás-)mentesre is.

Tejmentes diéta

A tejmentes és tojásmentes diéta követése akár játék is lehet

– Mennyire vagytok következetesek, ha az otthonotoktól távolabb kerültök? Ekkor is 100 %-ban figyeltek az egészséges étkezésre, vagy szoktatok kompromisszumokat kötni?

– Ételallergia esetén nincs kompromisszum, különösen az otthontól, a biztonságos helytől távol. Én legalábbis soha nem kísérleteztem, ha valamiben nem voltam 100%-ig biztos, inkább kihagytam.

Diétabarát éttermi kártya letöltés

Könnyítsd meg étkezésed.

– A belföldi, vagy a külföldi utazások jelentenek nagyobb kihívást a speciális étkezés betartása szempontjából? Miért az egyik, vagy a másik?

– A belföldi talán a kisebb rizikó, hiszen ha egy üzletlánc egyik közeli boltjában van bevált termék, akkor azt felismered egy másik hazai egységben is. Míg ugyanez már sokkal nagyobb kihívás külföldön: lehet ugyanannak az élelmiszernek más a csomagolása, eltérőek az összetevői, és ha magyarul nincsenek feltüntetve az allergének és hozzávalók, az egyáltalán nem segít a választásban.

Diétás receptek

Akár ilyen diétás, mentes kifli receptet is találsz a Degeszpocak blogon

– Több napos útjaitok során, milyen ellátást választotok szívesebben és miért? (Önellátás? Reggeli? Félpanzió? Teljes ellátás? Esetleg all inclusive?)

– Amíg kettesben voltunk a férjemmel, mindig önellátással mentünk mindenhová. Ennek oka egyszerű volt: így tudtuk a helyi ételeket megkóstolni, és a költségeinket is viszonylag alacsony szinten tartani.

Diéta utazás

Utazik a család: Brigi már otthon előkészült. Az apartmanban elég volt a salátát és a tarhonyát elkészíteni

Egyetlen egyszer kipróbáltuk az all inclusive ellátást, de akkor megfogadtuk, hogy soha többé (a konyha nem vált be, és emiatt mindig házon kívül ettünk, így egyáltalán nem használtuk ki a lehetőségeket). Ételallergiával már komoly döntést kell hozni: vagy kizárólag olyan helyre megy az ember, ahol 100%-ban megbízható az ellátás mentessége, vagy az önellátást választja, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

Kirándulás csomagolt ételekkel

Kirándulás csomagolt ételekkel. Így is lehet.

– Szoktatok előre készülni, és utazás előtt felmérni a terepet, hol találtok majd speciális étkezéseteknek megfelelő lehetőséget? Hogyan kerestek diétabarát vendéglátóhelyeket?

– Ma már különböző közösségi csoportokban jól tájékozódhat az ember, hogy a magukat diétabarátként hirdető helyek valóban megbízhatóak-e. Sok esetben olvastam utána a célállomásnak, de legtöbbször az vált be, hogy készültem otthonival.

Tejmentes tojásmentes receptek

Válogass a Degeszpocak tejmentes, tojásmentes receptjei között te is.

Különösen igaz ez, ha kisvárosba megy az ember, vagy olyan rendezvényre, ahol egyébként nem szempont a diéta (pl. amikor egy vidéki kisvárosban játszóházba mentem a két gyermekünkkel, és csak a kisfiamnak kellett diétázni, a kislányom ehetett bármit, ott nagyon észnél kellett lenni, hogy a sok kitett finomság ellenére – amikből persze a kisfiam semmit nem ehetett – ne érezze úgy, hogy kimarad valamiből.)

Mentes étkezés

A mentes étkezés gyönyörei gyerekszemmel

– Mi az, ami nem hiányozhat a bőröndből? Milyen élelmiszert visztek magatokkal, ha utaztok?

– Ha olyan helyre megyünk, ahol tudom, hogy van lehetőségem sütni, akkor nem viszek magammal semmit: helyben bevásárolok, és saját receptjeim alapján megsütöm a kenyeret, péksüteményt. Ha nincs ilyen megoldás, akkor bizony előre feltankolom belőle a fagyasztót, és készen viszem. Ez az alapélelmiszer, minden más (margarin, felvágott, stb.) mentesen is beszerezhető általában.

Tejmentes tojásmentes diéta

Tejmentes és tojásmentes diétával is lehet élvezni az ízeket. Akár utazás közben is.

– Van-e olyan „joker” fogás, amelyet bármelyik étterem étlapjáról szívesen megrendeltek?

– Őszintén megmondom, hogy mióta négyen vagyunk, nem voltunk még étteremben együtt, így erre nem tudok válaszolni.

Diétabarát éttermi kártya letöltés

Könnyítsd meg étkezésed.

– Hol és mi volt az eddigi legjobb tapasztalatotok, amikor házon kívül kellett étkeznetek?

– Nem nagyon szoktunk ilyet csinálni, ritkán eszünk házon kívül, de amikor például fagyizni mentünk, és aggódva néztem a kínálatot, akkor jól esett, hogy a pultoslány megnyugtatott: van mentes fagyijuk és tölcsérük is.

Sütés gyerekkel

Segítő kezek a konyhában

– Hol és mi volt az eddigi legrosszabb tapasztalatotok diétás étkezés kapcsán?

– Személyesen nem volt még ilyenben részem, de elég rémtörténetet lehet sajnos hallani, olvasni mindenfelé.

Tojásmentes receptek

A saját készítésű ételekben garantáltan nem csalódik az utazó sem.

– Milyen tippet adnál a speciális étkezéssel utazóknak, amivel könnyebben be tudják tartani diétájukat az otthonuktól távolabb is?

– Amit lehet, készítsenek el maguknak otthon, és csomagolva, fagyasztva vigyék el az utazásukra. Ennél megbízhatóbbat nem tudok. Az úticélról pedig minél alaposabban készüljenek fel, járjanak utána, hogy mennyire megbízható, így még az utazás megkezdése előtt felelősen tudnak dönteni róla.Brigi felkészültsége minden mentes diétát követőnek példaértékű lehet, megosztott tippjei és receptjei pedig nagyban megkönnyíthetik a diétabarát utazók életét.

Ne felejtsd, legközelebb is ízelítőt kapsz egy diétával élő blogger utazási szokásaiból. Nem akarsz lemaradni róla? Kövess facebookon itt és légy naprakész.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .