Vajon milyen ötletei vannak egy inzulinrezisztensnek arra az esetre, ha útra kel? Hogyan oldja meg az étkezéseit? Egyáltalán, megakadályozhat az inzulinrezisztencia az utazásaidban? Egy újabb életmód blogger mesél tapasztalatairól, trükkjeiről ezzel is térképet adva kezedbe, hogy diétával se tévedj el az utazás közbeni egészséges életmód útvesztőjében.
Így utazom speciális étkezéssel – Interjúsorozat
Az előző héten a Stop Sugar bloggere, Gina adott ízelítőt saját utazási szokásaiból, de mindig van új a nap alatt, és nekünk, speciális diétát követőknek mindig van mit tanulnunk egymástól. Lássunk tehát egy újabb részt a sorozatból. Kukkantsunk be ismét egy életmód blogger kézipoggyászába.
2. rész – Interjú az IR Cuisine bloggerével
Hajninak, az IR Cuisine blog írójának tudatosságát nem csak a blogjából, de a most következő interjúból is könnyen leszűrheted. Az évek óta inzulinrezisztens blogger számára az IR-es konyhaművészet is egyfajta utazás, ahová diétás receptjein keresztül bárkit szívesen elkalauzol. Szeret jókat enni, legalábbis az Instagramján sorakozó ínycsiklandó finomságok azt sugallják a speciális diéta még csak véletlen sem jelent számára éhezést. Ha pedig ez nem lenne elég, előszeretettel kedvez azoknak is, akik az inzulinrezisztencia mellett gluténmentesen, tejmentesen, laktózmentesen, vagy vegán elveket figyelembe véve étkeznének.
Így vall Hajni saját utazási szokásairól:
– Pontosan milyen diétát követsz a hétköznapokban, melyek azok az élelmiszerek, melyeket mindenképpen kerülnöd kell?
– Inzulinrezisztens diétát folytatok. Valamint kerülöm a tejtermékeket, a laktóz nem a barátom.
– Mennyire vagy következetes, ha az otthonodtól távolabb kerülsz? Ekkor is 100 %-ban figyelsz az egészséges étkezésedre, vagy szoktál kompromisszumokat kötni?
– Szoktam kompromisszumot kötni. Ez általában abban nyilvánul meg, hogy utazások alatt több krumplit eszem, mivel a legtöbb étteremben ez az egyetlen IR-barát köret. Illetve nyaralás alatt nem tartom olyan szigorúan a mennyiségeket. Viszont alapanyagokban sohasem „csalok”, nem eszek cukros ételeket, reggelire gyümölcsöt stb., akkor sem, ha rendkívül ínycsiklandóan néz ki a szállodában.
– A belföldi, vagy a külföldi utazások jelentenek nagyobb kihívást a speciális étkezésed betartása szempontjából? Miért az egyik, vagy a másik?
– Inkább a külföldi jelent kihívást különösen, ha nem beszélem az adott ország nyelvét (ekkor az összetevő listák jelentenek kihívást, bár a Google Translate segítségével ma már ez is sokkal könnyebb).
– Több napos útjaid során, milyen ellátást választasz szívesebben és miért? (Önellátás? Reggeli? Félpanzió? Teljes ellátás? Esetleg all inclusive?)
– Önellátást szeretem választani külföldön leginkább, mivel a reggeli kínálat nem mindig felel meg a magyar szokásoknak így jártam már úgy, hogy bár a reggelit tartalmazta a szoba ár mégsem tudtam semmit választani a reggeli kínálatból. Magyarországon reggelivel vagy félpanzióval szoktam szállást választani.
– Szoktál előre készülni, és utazás előtt felmérni a terepet, hol találsz majd speciális étkezésednek megfelelő lehetőséget? Hogyan keresel diétabarát vendéglátóhelyeket?
– Általában próbálok előre keresni diéta barát helyeket, hogy ha étterembe megyünk se csak a hús+saláta+sült krumpli kombináció maradjon. Tripadvisor ajánlások alapján megnézem az ajánlott éttermek étlapját, hogy tudok-e majd ott valami jót választani az étlapról. Illetve amióta felfedeztem az oldalad, megnézem a diétabarát étterem keresőben is. Ha pedig én találok valamilyen IR barát éttermet, bővítem azzal a keresődet.
– Mi az, ami nem hiányozhat a bőröndödből? Milyen élelmiszert viszel magaddal, ha utazol?
– Mindig viszek magammal kenyeret és valamilyen teljeskiőrlésű cukormentes kekszet. Ha 1 hétre utazom akkor valamilyen tartós kenyeret viszek magammal, általában pur-pur-t szoktam. Nekem az kedvencem a tartós kenyerek közül. Ha csak egy hosszú hétvégéről van szó, akkor akár saját készítésű kiflit vagy zsemlét viszek, hiszen úgyis elfogy annyi idő alatt és nem is romlik meg. Pár darab almát szoktam még vinni magammal, mert ez a gyümölcs bírja a legjobban a szállítást. Ó és mindig viszek magammal egy kis csokit, ha nem lenne IR barát cukrászda és kinézném a férjem szájából a falatot 🙂
– Van-e olyan „joker” fogás, amelyet bármelyik étterem étlapjáról szívesen megrendelsz?
– Grillezett hús+saláta+sült krumpli, ha nem találok más diéta barát opciót.
– Hol és mi volt az eddigi legjobb tapasztalatod, amikor „házon kívül” kellett étkezned?
– Budapesten a Padthai Wokbar étterem láncnál, nem csak barna rizst és teljes kiőrlésű tésztát választhatunk, hanem most már cukormentes desszertet is. Szlovéniában találtunk még egy Hamburgerest, ahol volt hajdinából készült buci is. Mennyei volt ?
– Hol és mi volt az eddigi legrosszabb tapasztalatod diétás étkezésed kapcsán?
– Olaszországban egy éjszakás tartózkodás során egy hotelben egyedül vajat tudtam választani a reggeli kínálatból.
– Milyen tippet adnál a speciális étkezéssel utazóknak, amivel könnyebben be tudják tartani diétájukat az otthonuktól távolabb is?
– Tájékozódjanak előre, milyen élelmiszer boltok találhatóak a környéken. Magyarországon belül a nagyobb élelmiszer üzletláncok kínálata általában közel állandó, így tudhatjuk előre mi az, amit helyben megtudunk venni. Külföldön is ezt javaslom, ha tudjuk hogy nagyobb élelmiszer bolt lesz a közelünkben, ott Európán belül nagy valószínűséggel megtaláljuk, amire szükségünk van. Azonban javaslom, hogy aranytartalékként legalább egy csomag kekszet és egy kis adag tartós kenyeret vigyünk magunkkal, így nem érhet nagy meglepetés.
Hajni válaszaiból kiderült, hogy a diéta betartása utazás közben is csupán tervezés és akarat kérdése. Ha pedig a hétköznapi tudatosságot nyaralás alatt sem küldöd szabadságra, nagy eséllyel neked sem fog gondot okozni egy kis kiruccanás.
Ha kíváncsi vagy további diétával és utazással kapcsolatos tippekre, kövess Facebook oldalamon.