4+1 falu Krétán, ami meseországba varázsol

Megízlelnéd a valódi Krétát? A turistaparadicsomokat magad mögött hagyva lesnél be a hétköznapi falusi életbe? A vigyázbaülős, fehér inges éttermeket cserélnéd le a legegyszerűbb helyi tavernákra? De mégis hol találod a hamisítatlan Krétát? Hová menj, ha a sziget életének mélyére néznél?

Elvarázsolt falvak, ahol a kafeneio teraszán fekete inges krétaiak szürcsölik bajszuk alatt a görög kávét, ahol idős nénik szárítják gyógynövényeiket a teraszon, ahol a velencei házakat murvafürtök dzsungele festi rózsaszínre.

Visszarepítenek a múltba, közelebb visznek a büszke krétaiak szívéhez és szavak nélkül is többet láttatnak a sziget valódi arcából.

A krétai strandokat már górcső alá vettem, és most a hasamra csapva válogattam neked pár falut Rethymno közelében, amiktől garantáltan neked is eláll majd a lélegzeted.

A lista nem teljes, de a random válogatott gyöngyszemek a te nyaralásod is csillogóbbá teszik.

Margarites Kréta

Margarites Kréta egyik legszebb faluja

Íme 4+1 falu Krétán, ahol tényleg olyan lesz, mintha szabadtéri múzeumban sétálnál

A könnyebb felfedezésükért olvasd el a Travel Kollázs tippeket is

1. Margarites

A kedvenc mesefalum, amiről nem állítom, hogy nem csapta meg a turizmus szele, de ez talán több szempontból inkább hozzáadott, mintsem elvett az értékéből.

A faluban a színes kerámiák virágokként nőnek az ódon házakon, a helyiek dolgos kezét pedig úgy figyelheted meg, hogy erre mégcsak engedélyt sem kell kérned. Ne gondold, hogy a fazekasműhelyek új keletűek itt, hiszen Margarites időtlen idők óta Kréta egyik legismertebb kerámiafalujának szerepét tölti be. A jó minőségű agyag a környéken még napjainkban is díszes portékák, vagy értékes használati tárgyak alapanyaga.

Meglesheted, hogyan készülnek a törékeny ereklyék, vagy egyes műhelyekben akár magad is a mesterség gyakorlójává válhatsz. Sétálj körbe a faluban, ámulj el a velencei időkből maradt csodás ajtókereteken, a bizánci templomokon, falatozz az egyik tavernában, majd válassz egyet a szépséges cserépáruk kavalkádjából, ami akár az egyik legjobb krétai szuvenír lehet.

Ilyen utcákon sétálgathatsz Margaritesben

Hogyan jutsz el Margaritesbe?
 • Bérelt autóval, amiben szívesen segítségedre leszek. (Csekkold itt az ezzel kapcsolatos infókat.)
 • Szervezett kirándulással, amivel nem csak Margaritest, de más krétai látnivalókat is szemügyre vehetsz, arról nem beszélve, hogy Margarites egyik legrégebben működő fazekasműhelyébe is ellátogatsz így. (A kirándulás részletei itt.)
 • Tömegközlekedéssel Rethymnoból, ehhez azonban jól be kell osztanod az idődet, mert a buszok még főszezonban sem járnak sűrűn.
kerámia Margarites

Kerámiák Margaritesben

Travel Kollázs tippek:
 • Ne hagyd ki a falu felett ékeskedő Megváltó Krisztus és Szent Gedeon Kápolnát, ami önmagában felér egy botanikus kert szépségével.
 • Látogasd meg a falu szélén található Tsikalario Fazekasműhelyt, ami úgy mesél a régi-, és új idők fazekasmesterségéről, mintha egy múzeumba cseppennél, ráadásul a boltjában egyedi, kézzel készült kerámia kincsekre lelhetsz potom összegekért.
 • Ha egy igazán remek ebédre vágysz, akkor a családi Mantalos Tavernába ugorj be, ahol a friss, finom falatok mellett elképesztő kilátás is nyílik az egész völgyre.
Margarites kolostor

Csodás a kolostor Margaritesben

2. Spili

Spili nevével még akkor is találkozol a krétai falvakat emlegetve, ha mindenáron megpróbálod elkerülni. Ugyan, miért is csodálkoznál? Néhány lépés a platánfás téren és minden kétséged elszáll, hogy valóban megérte-e elindulnod a hegyek övezte faluba.

Az oroszlánfejes szökőkút ikonikus, fotógyanús helynek ígérkezik a hívogató kávézók sűrűjében és az egész évben friss vizet hozó műemlék kérdőjelet ébreszthet benned, hogy valóban egy „száraz” dél-európai szigetre tévedtél. Nincs mese, meg kell kóstolnod a nedűt. Nem csak azért, mert a pincér is ezt a vizet szolgálja fel kávéd mellé, de a legendák szerint az ízletes, selymes víz örök fiatalsággal is kecsegtet.

spili-oroszlanos-szokokut

Az oroszlános kútból folyik a Lefka Ori hegységből érkező friss édes víz Spiliben. Érdemes megkóstolni!

Hogyan jutsz el Spilibe?
 • Bérelt autóval
 • Szervezett kirándulással Rethymnoból, amivel Kréta más szépségeit is bejárhatod. (A kirándulás részleteit olvasd itt.)
 • Tömegközlekedéssel egy Rethymnoból Agia Galinibe tartó busszal, ami habár nem sűrűn jár, legalább létezik.
Spili Kréta

Spili utcái is elragadóak

Travel Kollázs tippek:
 • Vigyél üres flakonokat magaddal Spili meglátogatásakor és töltsd meg őket a kút vizével.
 • Igyál egy kávét, vagy egyél egy portokalopitát (narancsos pitét) valamelyik kávézóban a téren és fogadd örömmel, amikor a felszolgáló a szökőkúttól hozza neked a friss vizet teljesen ingyen.
 • Less be a Maravel Shopba mindenféle krétai földi jóért, vagy menj egyenesen a Maravel Gardenig, ahol nem csak vásárolni tudsz, de még egy kis botanikus kertet is végig járhatsz.
 • Emelkedj Spili fölé a szökőkutak mellett induló túraútvonalon. Menj a görög zászlóig és lásd be az egész falut.
 • A hegyifaluban egy kicsit mindig hűvösebb lehet, mint pl. a tengerpart mellett Rethymnoban, ezért ha csak nem a nyári hőség közepén érkezel, érdemes egy kis kardigánnal készülnöd.

Érdemes Spilit fentről is szemügyre venni.

3. Lappa

Lappa, vagy ókori Lappa, amely egy lapon említendő a vízeséseiről elhíresült Argyroupolival. Végeredményben egy és ugyanazon helyről beszélünk, de a terület különféle kincseit néhány kilométer elválasztja egymástól.

Ha csak szimplán falulátogatásban gondolkodsz, akkor mindenképpen a történelmi faluközpontba kell elsőként érkezned. Itt szemben találod magad egy kevésbé vén templommal és harangtoronnyal, ahonnan lenézve eléd tárul a már több ezer évvel ezelőtt is lakott falu, majd a boltíves átjárón áthaladva a múlt és jelen találkozása szippant magába. Kényelmes kis sétával járhatod körbe az egész területet, miközben templomba, ókori oszlopba, szarkofág maradványba, feliratos ajtókeretekbe, vagy éppen a római mozaikpadlóba botlasz.

A rövid sétádat mi mással, ha nem egy kávéval, vagy avokadós finomsággal zárnád a retro kávézók valamelyikében, amelyek teraszán valószínűleg nem csak az idegenek, de a helyiek beszélgetésének is fültanúja lehetsz.

Lappa Kréta

Lappa falujába érve ezen az átjárón kell átkelned, hogy felfedezd a falut

Hogyan jutsz el az ókori Lappába?
 • Bérelt autóval
 • Privát transzferrel, amivel akár más, közeli látnivalókat is meglátogathatsz (Privát transzfer részletekért kattints ide.)
 • Kisvonattal Georgioupoliból, ahová Chaniaból, vagy Rethymnoból tömegközlekedéssel egyszerű az eljutás

Kockásterítős kávézók várnak

Travel Kollázs Tippek:
 • A történelmi faluközpont mellett látogasd meg a vízeséseket és a római kori temetőt is a környéken
 • Vásárolj az avokadós boltban, hiszen a terület több ezer avokadófa tulajdonosa, amiből értékes és minőségi kozmetikumok készülnek
 • Ebédelj a vízesések melletti tavernákban, ahol Kréta egyik leghíresebb ételét, az antikristot kóstolhatod meg.

Lappában is gyönyörködhetsz fentről

4. Chromonastiri

Csak egy kőhajtásnyira Rethymnotól igazi szabadtéri múzeumba cseppensz. Chromonastiriben a velencei házak kavalkádja még mindig olyan, mint több száz évvel ezelőtt és nem győzöd majd kattintgatni a képkockákat, amikor egy-egy udvarba bekukkanthatsz, vagy amikor csak meglátod az elegáns ajtókat, ahogy a meztelen szűk utcákat öltöztetik ünneplőbe.

Terekből sem lesz hiányod. Az egyiken a platánfa alatt kóstolod a kecsketejes fagyit a minikávézóból, a másikon egy régi olíva feldolgozó múzeumként berendezett tárgyait veszed szemügyre.

Felfedeznivalóid sora ezzel nem zárul. Ha már itt vagy, nem hagyod ki azt a katonai múzeumot sem, ami egy velencei nemesi család valaha lakott házának falai közé költözött és, ha a fegyverek nem is feltétlen tartoznak az érdeklődési körödbe, a felújított kúria az előtte felsorakozó tankokkal és katonai repülőkkel igazi látnivalóbombaként marad meg emlékeidben.

Chromonastiri díszes házai

Hogyan jutsz el Chromonastiribe?
 • Bérelt autóval
 • Tömegközlekedéssel Rethymnoból naponta néhányszor el tudsz jutni
 • Piros rethymno-i városnéző busszal, aminek Chromonastiriben is van megállója

Chromonastiri Kréta

Travel Kollázs Tippek:
 • Ha a katonai múzeumba is szeretnél bemenni, akkor ne a hétfőt és szombatot válaszd, ekkor ugyanis zárva van
 • A malom épülete melletti taverna igazi kis családi, régies vendéglátóhely, ahol nem nagy a választék, de garantáltan finoman elkészített, friss krétai ételeket kóstolhatsz.
 • Ha már Chromonastiribe ellátogatsz, vess egy pillantást a nem messze innen található Mili-szurdokra is.
Múzeum Chromonastiri

A Katonai Múzeum előtt Chromonastiriben

+1 Melidoni

A név talán ismerősen cseng, a többség mégis sietve keresztüllohol rajta. Melidoni-t főként a falu fölötti elképesztő kilátással kecsegtető barlangja miatt ismerik. Többezer éves minószi leletek bújtak meg itt, de főként az oszmánok elől elbújt helyiek tragikus halálának emlékhelye vonzza ide a látogatókat.

Természetesen, ez a barlang nálad sem maradhat ki, ha azonban már így is, úgy is erre jársz érdemes egy rövid látogatásra beugranod a faluközpontba. Igazi kis tradicionális krétai falu szippant magába, ahol a helyiek igenis a fejlődés útját választják. Sok velencei ház megújulva csinosítja az utcákat. Virágok ékesítik a párkányokat és a téren többféle taverna és kafenio árnyas teraszán élvezheted a perzselő nap sugarait.

Melidoni magával ragadó tavernája

Melidoni ódon háza

Hogyan jutsz el Melidoniba?
 • Bérelt autóval
 • Privát transzferrel, amivel számos más környékbeli látnivalót is felfedezhetsz
 • Tömegközlekedéssel Panormo-ig, vagy Bali-ig mehetsz, ahonnan taxival kell tovább utaznod

Templom Melidoniban

Travel Kollázs Tippek:
 • Ne felejtsd el megnézni a közelben található olívaüzemet
 • Lesd meg a szintén közeli mézmúzeumot
 • Próbáld ki a Carob & Olive tavernát a téren, ami talán egy kicsit túlmisztifikált, de még ajándékkal is kedveskednek neked az ebéded/vacsorád végén

Melidoni egy utcája

A bájos krétai faluk sora mondhatni végtelen, de örülök, ha a fentiek között te is találsz olyat, ami színesebbé teszi a nyaralásod.

CSATLAKOZZ A “KRÉTAI KALANDOK” CSOPORTHOZ, HA MÉG TÖBB INFÓ, ÉRDEKESSÉG, LÁTNIVALÓ ÉRDEKEL KRÉTÁRÓL.