Spili kirándulás Rethymno

Krétai kaland 7. Rész

Napok óta igyekeztem kideríteni, hogy az Ohi nap kapcsán rendezett felvonulás vajon mikor fog kezdődni.

Nem sok sikerrel jártam. Már-már úgy látszott, ez csak nekem, turistának fontos és a helyieket legkevésbé sem érdekli.Ohi nap (Oxi nap) Krétán

⏰Sokan a 10 órát lőtték be kezdésként, ezért hallgatva rájuk, igyekeztem ez időpontra összeszedni magam.

Szökőkút Spili

Az oroszlánfejű szökőkút Spiliben

?Végre az alvással sem voltak gondjaim és az előző esti hosszúra nyúlt vacsora, amit kivételesen nem egyedül töltöttem, a pszichémnek is jót tett.

Sosem volt bajom az egyedülléttel, de amikor ennyi jó dolog zajlik körülötted, akkor akarva akaratlanul is vágysz rá, hogy valakivel megoszd a történéseket.

Csatlakozz a „Krétai kalandok” csoporthoz, ha még több infó, érdekesség, látnivaló érdekel Krétáról.

Úgy látszik, kezdtem teljesen átszellemülni és a görög életérzés annyira magával ragadott, hogy napról napra elvesztettem az idő érzékem. Már nem volt fontos, hogy reggel 8-kor, vagy 9-kor kelek, csak mert 10-re szeretnék odaérni valahova. Elvégre 10.30-kor sem leszek túlzottan elkésve, nem igaz??

⛪️Lazaság ide, vagy oda, mégis kiértem 10-re a templomhoz, ahol már hatalmas tömeg gyülekezet.

?Kicsik és nagyon, idősek és fiatalok hódoltak az ortodox vallás gyakorlásának és az önmagában is csodás templomot kidíszítve még nagyszerűbb volt látni.

Ohi nap felvonulás

Felvonulás Ohi napon Rethymnoban

Mikor kezdődik már a felvonulás?

Felvonulásnak egyelőre semmi jele, így a templom melletti kávézóba foglaltam helyet a helyi idősekkel, ahonnan premier plánban figyelhettem a történéseket.

Időközben zenekar és katonák is tiszteletüket tették a templom előtt, majd amikor már egyre többen hagyták el a szent helyet és az utcán egyre hangosabb lett a hangfalakból kiszűrődő zene, úgy döntöttem ideje lesz megkeresnem a legjobb pozíciót felvonulás szemlémhez.

??Ekkor már gyülekeztek a különféle, egyenruhába bújt iskolás csoportok az utcákon és az árusok egyre többekre sózták rá 3 €-s görög zászlójukat. (Hiába, velem is jól jártak.)?

Four Martyrs Church Rethymno

A díszbe borult Four Martyrs templom Rethymnoban

Erre igazán megérte várni

?A felvonulás a mondottakkal ellentétben kb. 12 órakor vette kezdetét. Az indulókon és ritmusra lépkedő rethymnoi diákokon, valamint helyi csoportokon, közösségeken túl az egyórás műsor alatt görög nyelven mesélték az Ohi naphoz kötődő eseményeket, amiből bár nagyjából semmit nem értettem, élvezettel hallgattam.

?Egyszerre azt vettem észre, hogy a zene, a látvány, a hangulat és a tudat, hogy ez előttem történik, könnyeket csalt ki a szememből. Itt vagyok, nem álmodom és ha az egész kalandom eddig tartott, már akkor is megérte.

Nem ez az első, hogy ezzel az érzéssel szembesülök Görögországban és tényleg minden percért hálás vagyok, amit itt tölthetek.

A felvonulás végével a kávézók és tavernák megteltek élettel. Ezen a napon a görögök még lassabban éltek, mint ahogy szoktak, pedig hidd el, a hétköznapokban sem aggódják túl az életet.

Olíva Spili Kréta

Olíva földek Spili szomszédságában

Sikerült találnom egy szintén helyi kávézót, ahol még szabad asztal is akadt.

A Post Speciality megint egy olyan hely volt, ahol teljes kiőrlésű szendvicset is ehettem, és ahol nagy iparban űzték a kávé házhozszállítást. ?Azt hittem ismét egy franchiseról van szó, de a neten kutakodva úgy tűnt, ők egyelőre csak Rethymnoban elérhetőek.

Irány Spili Kréta bájos hegyi faluja

?Közben beszéltem M.-mel, aki a délutánt a kedvenc falujában akarta tölteni, ami mellett egy kis olívás földdel is rendelkezik. Nem titok, Spili Kréta hegyi faluja volt a célpont. Elhívott, hogy együtt menjünk, mondván, legalább látok egy kis falusi életet Krétán, neki pedig lesz egy kis társasága és gyakorolhatja az angolt.

Azt mondta, ne felejtsek el egy üres flakont is vinni, mert szükségem lesz rá. ?

Gyors haza rohanás, átöltözés és már a buszmegállóban vártam, hogy felvegyen.

Spili Kréta

Spili Kréta gyöngyszeme

Látogatás egy krétai hobbin

A sziget belseje felé vettük az irányt és Spili falu elérése volt a célunk. Spiliről már az előző években is olvasgattam, csupán idő hiányában nem jutottam el, de “kérd és megadatik”, most végre ez sem maradt ki a kalandomból.

⛰A hegyvonulatok között autózni több volt, mint kellemes. Mondjuk úgy, hogy varázslatos. M. közben folyamatosan mesélte, mikor melyik falun megyünk keresztül és éppen melyik hegyet látjuk magunk előtt. Nyilván kb. egy nevet sem sikerült megjegyeznem, de esküszöm, nagyon igyekeztem.?

?Lassan megérkeztünk a kis olíva földre, ahol a különböző típusú olíva fák mellett, narancs, alma, gránátalma és oregánó is termett.

Folklór Múzeum Spili

Folklór Múzeum Spili – Kréta

Mindent megkóstoltunk, ami már megérett és M. a táskám gyümölcsökkel való kitöméséről is gondoskodott.

Spili látnivalók

A falu központja csupán pár percre volt. Leparkoltunk és egyik pillanatról a másikra szerelmes lettem.

Spili mesébe illő volt. Elbűvölő falu, alig több, mint 600 lakossal. A központ mindössze egy utca néhány kávézóval, tavernával és azzal a 25 oroszlán fejből álló szökőkúttal, ami a Λευκά Όρη (Lefká Óri), Fehér-hegység friss vizéből táplálkozik.

Megtöltöttük a flakonokat majd tovább sétáltunk a bájos utcák mentén.

Egy folklór múzeumban kötöttünk ki, ahol M. láthatóan régi ismerős volt.

A látogatás viccesen telt. A múzeum tulajdonosával rakit ittunk és egy-két magyar kifejezésen nevettünk. A “szövőszék” és az “egészségedre” például egészen feladta a leckét újonnan szerzett görög barátaimnak.?

?Spilitől búcsúzva M. még meghívott egy frissen facsart narancslére. Miközben megtanultam, hogy ezt legközelebb, hogyan kell görögül kérnem ismét az élet nagy kérdésein kezdtünk filizofálni és ismét rájöttem, mekkora szerencsém van, hogy néhány év alatt ilyen nyitott lettem a világra.?Hazafelé most először szembesültem vele, hogy az időérzékemet annyira elveszítettem, hogy még az óra átállításról is lemaradtam és csak a korai sötétedés, valamint M. hívta fel rá a figyelmemet, hogy este 7 helyett csak 6 órát írunk.

Csatlakozz a „Krétai kalandok” csoporthoz, ha még több infó, érdekesség, látnivaló érdekel Krétáról.

A kocsiban M. ismét igyekezett meggyőzni, hogy éhes vagyok, csak mert nem akart egyedül vacsorázni, de ezúttal hajthatatlan voltam….?

Csodás napot zártam Kréta szigetén és még mindig azzal a tudattal feküdtem, hogy itt akarok élni.

❓Hogyan tovább? Merre kirándultam a következő napokban? Milyen új tapasztalatokkal gazdagodtam Görögországban?

Kattints ide és olvasd a krétai kaland folytatását.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .