Krétai kaland 1. Rész

??“Akkor kezdődjön a görög kaland. Vagy mégsem?”

Nos, nem titkolt szándékom Görögországban élni, de hogy hogyan és mint képzelem mindezt, még magam számára is homály övezi.


Irány Kréta – Pihenő Athénban

✈️Mindesetre fogtam a bőröndöm, lefoglaltam az oda jegyet, és egy hétre elegendő ruha mennyiséggel, egy bikinivel és egy törölközővel elindultam az álmaim felé.

Csatlakozz a „Krétai kalandok” csoporthoz, ha még több infó, érdekesség, látnivaló érdekel Krétáról.

Az első éjszakám Athénban töltöttem a görög családnál, akiket már egy ideje ismerek és akiket mostanra annyira a szívembe zártam, hogy tökéletesen otthon tudtam magam érezni náluk.

??Muszakával vártak. Igen, azzal a kevésbé egészséges, de annál finomabb rakott padlizsánnal, csak, mert imádom.

⏰Sétáltunk, játszottunk és élveztünk minden pillanatot, amit több mint fél év után igazán kiérdemeltünk.

Kréta - Heraklion kikötő

Heraklion kikötőben

Rövid volt a 24 óra, de tudod, hogy van ez: Aki a kicsit nem becsüli…

Persze az alvásról inkább ne beszéljünk. Érdeklődés hiányában mondjuk úgy, elmaradt.?

Érkezés – Heraklion

✈️Reggel irány a reptér és 1 órás fellegekben járás, csak, hogy a szívemnek legkedvesebb Kréta szigetén landoljak.

Csatlakozz a „Krétai kalandok” csoporthoz, ha még több infó, érdekesség, látnivaló érdekel Krétáról.

Hmm…micsoda érzés volt megérkezni. Azt mondtam, haza sem akarok menni. Persze az ezt követő kissé stresszes óráim estére kicsit átformálták a véleményem. ?

Na ne gondold, hogy a görögök miatt. Viszont abban a helyzetben, amikor fogalmad sincs mi lesz holnap, hogyan tovább, és a valójában sosem létező “biztonság”-nak még csak a halvány jelét sem látod, lehet, hogy te is egy-kettőre bepánikolsz. Nem mintha nem számítottam volna erre, de ezen a napon valahogy mégis sokkolt.

“De ez van. Belevágtam. Mi lehet a legrosszabb? Fogom a cókmókom és 3 hét múlva haza repülök. Mondván, legalább nyaraltam egy jót.” – próbáltam magam nyugtatni.

Airbnb Apartman Heraklion

Airbnb Apartman Heraklionban

?A reptérről a 2 éjszakára foglalt AirBnB szállásomig nem volt nagy kihívás eljutni. Ez köszönhető a Moovit nevezetű app-nak is, ami ismeri a sziget egész buszhálózatát és könnyen elnavigál bármilyen buszmegállóba, valamint még azt is megmondja, mikor indul a buszod. Ez Görögországban különösen hasznos, hiszen néha még ők maguk sem értik a saját tömegközlekedésüket. Persze ezen eszük ágában sincs aggódni.?

?A tökéletes kis stúdió szobát egy kulcs segítségével vettem át, amit a tulaj a lakatos postaládába dobott. Az Airbnb-s kedvezményemnek köszönhetően 2 éjszakára alig több, mint 30 €-t fizettem érte és még egy kis rakit, gyümölcsöt és vizet is kaptam szobai bekészítés gyanánt.

Knossos virágok

Virágok Knossosnál

Lakáskeresés Krétán

Délután lakásnézőbe indultam. Még otthonról felvettem a kapcsolatot egy kinti hölggyel, aki Iráklio közelében egy kis stúdiót kínál hosszú távra, mindössze 280 €-ért havonta. Knossosnál találkoztunk. Persze ehhez előbb nem ártott kitalálnom, hogy jutok oda. A moovit szerencsére újra kihúzott a pácból.

?Közben az utcára kilépve ismét szembesültem a görög férfiak mentalitásával. A buszmegállóig élveztem egy sem angolul, sem németül nem beszélő lovag társaságát, aki gondolta, ha segít tájékozódni – ami valójában nekem jobban ment – talán megihat velem egy kávét. Hát nem így történt, és bár a kézcsókokkal tarkított kommunikációnk viccesre sikeredett, megállapítottam, ő sem lesz a férjem.

?Ki hitte volna, a busz legalább 10 perces késéssel befutott. A 10 €-som felváltásához pedig útközben egy traffiknál álltunk meg, ahol a buszsofőr lazán kiszállt és megszerezte a visszajáróm. Ez már megint egy olyan görögös pillanat volt. ?

Heraklion utca

Egy utca Heraklionban

Knossosnál Sulla már várt és kocsival indultunk a házáig. A kedvesség itt sem maradt el. Kiderült, a lakást eddig miattam nem adta ki, mert én lennék a legideálisabb bérlője…a szimpátia kölcsönös volt, és a kis lakás is egy álom, egyetlen aprócska tényt leszámítva: “a világ végén van”.

Legalábbis kocsi nélkül elég macerás lenne a napi közlekedés.

?Hurrá, egy újabb kérdőjel. Most akkor, mi legyen? Úgy döntöttem, kérek egy hét haladékot. Addig talán el tudom dönteni, hogy előbb kellene munkát találnom és aztán lakást, vagy fordítva.

Knossosig kocsival visszamentünk, majd a busszal újra Iráklio központja felé vettem az irányt.

Séta Iraklionban

Mivel nem járt még túl későre egészen a kikötőhöz utaztam, megkönnyeztem a naplementét, majd sétáltam kb. 30 percet hazáig.

Jól esett kiszellőztetni a fejem, miközben a görög utcák ámulatába estem, annak ellenére, hogy ez megint egy olyan dolog, amit vagy szeretsz, vagy nem. Szűkek, sokszor koszosak, az autók felmásznak a falakra, a járda kevésbé ismert fogalom, de a hétköznapiságuk, az egyszerűségük mégis egyfajta szépséggel ruházza fel őket. Akárhogy néztem, csak arra tudtam gondolni, én is ki akarom próbálni az életet egy ilyen utcában…☺️

Heraklion kikötő - Kréta

Heraklion kikötő – Kréta

Az első két nap ezzel lassan a végéhez közeledett.

Görög istenek helyett csak aggodalommal és reménnyel bújtam ágyba, és próbáltam azt kitalálni, hogy az Iráklioban töltött első két éjszakám után mégis merre kellene tovább indulnom.Szerinted volt ekkor sejtelmem róla?

Elképzelésem sem…úgy döntöttem a legjobb döntés az egyelőre nem döntés. És ezzel zártam krétai első napom.

Hogyan folytatódott a görög kalandom? Találtam-e szállást a további éjszakákra? Milyen benyomások értek a következő napokban Krétán?

A folytatásért kattints ide.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .