Krétai kaland 2. Rész

??Krétai buszozás, vagy veszélyes gyalogos közlekedés? Állásinterjú Heraklionban?

Íme a krétai kaland 2. részeHeraklion és egy internetkávézó

?A 2. nap Krétán pont olyan idegesen indult, mint, ahogy az előző este zárult. Habár határozottan jót tett a kiegyensúlyozottságomnak, hogy kialudtam magam, valamint, hogy a reggelt egy AirBnB foglalással indítottam, (hogy legyen szállásom az elkövetkezendő egy hétre Rethymnoban) azért még mindig akadtak aggasztó körülmények.

?A helyzetet tetézte, hogy az előző nap kapott e-mailjeim szerint az otthoni biztosításom a korábbi külföldi munka óta még mindig nincs rendben, ami nyilván arra a biztosításra is rávetette fényét, amit erre az utazásra kötöttem. Így hát ujjat keresztez, és erőteljesen szorít, hogy nehogy bármi baj érjen, amíg ki nem találom, mi a megoldás.?

Csatlakozz a „Krétai kalandok” csoporthoz, ha még több infó, érdekesség, látnivaló érdekel Krétáról.

Némi tanakodás, majd irány egy internet kávézó, mert nyilván túl egyszerű lenne mindent telefonról intézni. Köszönjük 21. század. ?

?Nem az első eset, hogy Görögországban internetező helyet kerestem fel. Fogalmam sincs, otthon létezik-e még ilyesmi, de itt egész könnyű rájuk lelni. Általában (mindig) kicsit furcsán néznek rám, mert ez leginkább a computer játékosok törzshelye, akik frappét szürcsölve és percenként “malaka”-t (hülye, s…fej, stb.) ordítozva, iszonyatos beleéléssel püfölik a billentyűzetet.

Az alkalmazottak viszont mindig nagyon kedvesek, érdeklődőek és általában egy óra gép használatot 1,5 € alatt megúszol.

frappé heraklion

Egy Frappé Heraklionban

?Most is pont így történt. Miután megoldást találtam a helyzetemre, és még mielőtt egy újabb akciót hajtottam volna végre, betértem Heraklion egy forgalmas utcájának, bolttal egybekötött kávézójába és felhajtottam a jól megérdemelt frappém.

Ajándék víznek ne nézd a fogát

?‍♀️A rendelésnél persze ismét nagyon turista voltam és értetlenül néztem a pultos lányra, amikor egy fél literes vizet tett elém. Mikor már majdnem visszautasítottam, hiszen én ezt nem rendeltem, felvilágosított, hogy ez a kávé mellé bizony jár. Hát jó, ebben az esetben naná, hogy semmi ellenvetésem.?‍♀️

Így lehet, hogy egy frappé és fél liter víz mindössze 1,5 €-ba került…Most mondd, hogy drága Görögország.?

A vizes sztoriról amúgy már korábban beszámoltam. A legtöbb étteremben automatikusan egy nagy adag vízzel ajándékoznak meg, de úgy tűnik, ez a kávézókra is jellemző.

Csatlakozz a „Krétai kalandok” csoporthoz, ha még több infó, érdekesség, látnivaló érdekel Krétáról.

Heraklion és a buszozás

?És, hogy hogyan tovább?

A kávézó tulajdonképpen a buszmegállómként is szolgált. Innen indultam egy állásinterjúra valahova a város túlsó felébe. A megállót kivételesen elsőre megtaláltam, de azért ne csodálkozz, ha egy buszmegállóról Görögországban fel sem tűnik, hogy ott van. Jobb esetben egy apró tábla jelzi, rosszabb esetben bízol a szerencsédben, hogy a helyiek útbaigazítása helyes.

heraklion parkolás

Parkolás Heraklionban – Jól van, jól van, hát csak a zebrán volt hely…:)

Illetve arról se feledkezzünk meg, hogy a legtöbb buszmegálló kaméleonként olvad a környezetbe.?‍♀️

És ha ez még nem is, a jegyváltás lehet a másik sarkalatos pont, ha buszozásra adod Heraklionban a fejed.

Az előző nap már megtanultam, hogy Krétán válthatsz jegyet a sofőrnél is, de ha valamelyik utcai traffiknál szerzed be, néhány centet spórolhatsz.?

Pont így tettem és ezzel felszálltam a Moovit app által jelzett 7-es számú buszra.

?Mondtam már mennyire jó, hogy a Heraklionban közlekedő buszokon a wi-fi nem csak elméletben létezik? Így könnyebb nyomon követned, hol is jársz pontosan. De hellyel-közzel a buszon levő hangos bemondók is működnek, így a megállók kitalálása már nem is akkora ördöngösség.

Heraklion buszmegálló

Ezt a buszmegállót vedd észre messziről

állásinterjú – elsőre nem, de másodjára összejött

Szerencsésen eljutottam az állásinterjúra. Legalábbis arra a találkozóra, aminek pontos időpontja és napja sem volt tisztázott. Inkább egy meghívás érkezett, én pedig gondoltam hátha az irodában találom az illetőt, akivel beszélnem kell.

Kafeneio - Heraklion

Egy kafeneio Heraklionban

?‍♀️Nyilván nem így történt, de ha már ott voltam, legalább felhívattam telefonon a hölgyet, hogy megtudjam, mikor lesz ismét bent. Ekkor 12.00 körül járt az idő, ő pedig 16.00 órát mondott.

?Mondhatom nem lettem boldogabb, lévén, hogy az egész napomat keresztül vágta. Sokáig nem mérgelődtem rajta. Helyette kb. 40 perc alatt besétáltam a városközpontba, ismét leültem egy frappé mellé és csak hallgattam a körülöttem fel-fel csendülő görög hangokat. Végre elkezdtem élvezni a pillanatot. A házakról lelógó virágokat, az utcán sétáló helyieket.

⏰Az órákig egy frappé mellett kávézóban üléssel pedig egészen sikerült beolvadnom a görögök közé.

3-kor szedtem a sátorfám és kerestem megint egy buszt, amivel kijutottam az interjúra.

Pechemre ez a busz kicsit távolabb rakott le, mint gondoltam, amivel éppen nem lett volna semmi bajom, ha nem egy elhagyatott helyen kell még legalább 10 percet sétálnom. De végülis megoldottam, mindenesetre arra a környékre nem igazán kívánkoztam többé.

Murafürt

Murvafürt a belvárosában

?‍?A hölgy már várt, és az interjú helyett inkább egy kedves, könnyed beszélgetést folytattunk.

❓Mi lett végeredménye?

Bár teljesen lázba jöttem, egyelőre semmi komoly.

Az állás csak tavasztól aktuális, és a hölgy azt mondta, azonnal felvenne, de nem egyedül dönt. Találkoznom kell a fő-fő főnökkel is, és, hogy ne legyen olyan egyszerű, ez csak november 15. után lehetséges.

❓Hogy bántam-e? Dehogy. Legalább kitűzhettem a dátumot, hogy addig már biztosan nem megyek haza.?

Napzáró séta és az elfelejtett víz

Derülten, boldogan és óriási mosollyal arcomon úgy döntöttem, a világ végéről haza sétálok.

?‍♀️Egy órát bandukoltam, ami alatt rájöttem, hogy Görögországban gyalogosként sosincs elsőbbséged. Nem, még akkor sem, ha zebra van, ugyanis ez a legkevésbé sem érdekel senkit. Hidd el, ha néha az az érzésed, mindjárt elütnek, abban az esetben valószínűleg mindjárt elütnek. Szóval csak óvatosan!☝️Hazaérve találkoztam a szállásom tulajával, akinél megérdeklődtem, tud-e valami munkát. Nyilván nem tudott, de azért megnyugtatott, hogy jelentkezik, ha mégis hall valamit.

Este rájöttem, hogy Krétán, csak úgy mint a többi görög szigeten, mindig jusson eszedbe vizet venni, mielőtt hazaérsz. Ellenkező esetben a csapvíz ihatatlansága miatt a vatták csakúgy repkedni fognak körülötted és ha nincs kedved újra kimenni a boltig, reggelre erőteljes kiszáradás-veszély fenyegethet.

?Na azért odáig nem jutottam, mert volt némi tartalék, de legközelebb a víz vásárlásra is jobban figyelek.

Miket tanulok nap, mint nap Görögországban? Hogyan tovább? Mit tartogat még a krétai kaland?

Kattints és olvasd el a következő részt, hogy megtudd.?

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .