Arkadi kolostor Kréta

Krétai kaland 10. Rész

A reggeli készülődés közepette vendégem érkezett. Legalábbis egy eddig ismeretlen fazon kukkantott be az ablakomon. 🏠

Mint kiderült Achilleast, az apartman egyik tulajdonosát üdvözölhettem az ismeretlen személyében, aki igencsak jól tájékozott volt a körülöttem zajló lakás és munkakeresési mizériáról.A segítőkész görögök

💶Kíváncsi volt, merre tovább és amikor meghallotta, hogy a hostelbe készülök, egyből egy baráti árral igyekezett kecsegtetni, csak, hogy maradásra bírjon.

Nos, bár egy pillanatra elgondolkodtatott, egy számára pozitív döntés meghozatala igencsak sok flakon domestosomba és még több vödör festékembe kerülne, ezért egyelőre napoltam a témát. 👩‍🔬Ettől függetlenül munkakeresésemmel kapcsolatos segítő szándéka határozottan jól esett és lévén, hogy egy utazásközvetítő iroda tulajdonosa, mindemellett hasznosnak is bizonyult.

Arkadi kolostor előtt

Az Arkadi kolostor előtt

Megbeszéltük, hogy elküldöm számára az önéletrajzom, ő pedig igyekszik minél több partnerének tovább juttatni.

Így váltak el tehát egymástól útjaink és a kedves görög gesztus egy pillanat alatt megalapozta jókedvem.😊

Csatlakozz a “Krétai kalandok” csoporthoz, ha még több infó, érdekesség, látnivaló érdekel Krétáról.

Kávészünet az Arkadi-kolostor előtt

🌧Az esős, borús időt éppen megfelelőnek ítéltem ahhoz, hogy a tengerparttól kicsit távolabb vonuljak, ezért erre a napra az Arkadi-kolostor meglátogatását tűztem ki célul.

A buszmegállóba menet a Mona Lisa kávézót ejtettem útba, ahol a dupla görög kávém iszogatása közben önéletrajz küldésbe kezdtem és az apartman tulajdonosán kívül még néhány helyet megbombáztam jelentkezésemmel.

Arkadi kolostor cica

Az Arkadi kolostor tele volt cicákkal

☕️Maga a kávézó jó választás volt, bár ez nem is igazán volt kérdéses. Napok óta láttam a helyi időseket itt kávézni, miközben a napi híreket az asztalra kihelyezett újságokból szemezgették.🗞

Görög kávé Rethymnoban

Az elmaradhatatlan görög kávé

🥐Voltak, akik csak egy péksüteményért ugrottak be, és olyanok is, akik szívesen töltötték itt egész délelőttjüket.

Kivételesen én most nem tartoztam közéjük és rövid ücsörgés után már robogtam is tovább az állomásra.

Irány az Arkadi-kolostor

🚌A 3,10 €-s jegyemmel vártam a jelzést, hogy vajon melyik busszal jutok el a kolostorig, majd a hangosbemondót túlordítva, a helyi forgalomirányító hölgy ültetett fel nyolcadmagammal a legkisebb és legrozogább parkoló buszra.

Kréta Arkadi

A remek állapotban megmaradt kolostor

⛪️Így vettük az irányt a kb. 40 percre lévő Arkadi-kolostorig és útközben imádkozhattam, hogy bennem maradjon a reggeli és, hogy legalább csak minden második kátyút találja meg buszsofőrünk.

🧣A kolostorhoz érve kicsit lesokkolt a hőmérséklet, ami fogadott és igyekeztem a létező összes ruhaneműt magamra húzni, amit csak találtam, de sajnos ez sem enyhített túl sokat fagyközeli állapotomon.

Arkadi kolostor szerzetesek

A szerzetesek szobái

Miután befizettem 3 €-s belépőmet a helyzet kicsit kellemesebbé vált és a didergésem is alábbhagyott. Magamhoz ragadtam egy prospektust és igyekeztem még mélyebben belemerülni a történelmi épület múltjába.

Az Arkadi-kolostor mesél és a történelem életre kel Kréta ezen helyén is

A vélhetően 16. századból ránk maradt kolostort Kréta egyik legszebb épületeként tartják számon. Nem hiába, hiszen, aki kicsit is elképzeli az ellene elkövetett török pusztításokat, az maga is meglepődik mai remek állapotán.

Arkadi puskaportároló

A puskaportároló és az örök mécses

🙏A hazaszeretet jelképeként is emlegetett épületegyüttesben ma is találkozhatsz azzal a puskaportárolóval, ahol kb. 800-an, köztük főként nők és gyermekek, bújtak el a szultán haragja elől, és ahol egy krétai a törökök “kopogtatásakor” egy puskaporos hordóba lőve áldozta életüket a szigetért.

⚰️Látva a tárolót és a ma is égő örökmécsest téged is döbbenet és szomorúság fog el egyszerre, hogy vajon ekkora helyen, hogyan volt képes ennyi ember elrejtőzni és ezzel együtt a biztos halálba menekülni.

Arkadi látnivalók Kréta

A kiszáradt cédrus és a török lövedék az Arkadi-kolostor udvarán

🔫Az épületben múzeumok prezentálják a korabeli tárgyakat és az udvaron egy kiszáradt cédrusfa ma is őrzi egy török lövedék emlékét.

Ott jártamkor mindössze néhány turista és 1-2 csoport lézengett, de ősz révén igazán nem volt nagy a tumultus. Ami mellett pedig szó nélkül el sem mehetsz azok a lépten-nyomon felbukkanó kedves cicák, amik imádnivalóan őrzik a múlt emlékeit.

Cicák Arkadi

Ezek a cicák hűen őrzik a múlt emlékeit

Az Arkadi-kolostor környéke és hazaindulás

🐐A kolostorra kb. 1-2 órám jutott, majd a busz érkezéséig gyönyörködtem a szemben lévő kávézóhoz tartozó kis állatfarmban, ahol a krétai kri-kri kecske és egy strucc is szórakoztatott, majd mielőtt elhagytam volna a terepet egy franciával elegyedtem szóba, aki feltűnően sok táskát cipelve velem együtt, busszal érkezett.

Kréta látnivalók

A kolostort egy egész épületegyüttes veszi körbe

🎒Egy térképet nézegetve mesélte el, hogy innen 3 napos túrára indul a hegyekbe és a természetben alszik. Ha ezen önmagában még nem ájultam volna el teljesen, akkor azt is elmondta, hogy tavaly 11 nap alatt, gyalog járta be a sziget legalább felét.

A döbbenet valószínűsíthetően kiült az arcomra és már nem is éreztem magam annyira nagyszámnak, hogy tavaly ugyanezt a túrát én inkábbtömegközlekedéssel tettem meg.

A Arkadi-kolostor fentről

Az Arkadi-kolostort fentről is érdemes szemügyre venni

A busz kivételesen nem késett és Rethymnóig élveztem, hogy sofőrünk nem bánik csínján a fűtéssel, mindemellett az ide úthoz képest okosabban helyezkedtem és a kevésbé rázkódós első ülések egyikében foglaltam helyet.

☕️A városban felfedeztem egy újabb kávézót, ami láthatóan a helyi fiatalok egyik kedvence, majd némi időzés után a hideg elől jobbnak láttam haza indulni, és csendes teázással elütni estémet.

Arkadi állatfarm

Itt bizony még struccal is találkozhatsz

❓Mire készültem másnap? Milyen újabb kirándulással gazdagodtam Krétán? Ezúttal melyik részét fedeztem fel a szigetnek?

Kattints ide és olvasd el a krétai kaland következő részét.

Csatlakozz a “Krétai kalandok” csoporthoz, ha még több infó, érdekesség, látnivaló érdekel Krétáról.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .