rethymno tenger

Krétai kaland 14. Rész

Az utóbbi két nap a pihenésről szólt…ja nem, mert megőrülök ha nem tölthetem hasznosan az időm.?

Ellenben nagy kirándulások tényleg nincsenek a hátam mögött az elmúlt 48 órából. De a görög élet annál inkább magával ragadott.


Tanulságok Krétáról

Ha át kell gondolnom, milyen új tapasztalatokkal és tanulságokkal gazdagodtam ezekben a napokban Krétán, akkor azok röviden a következők lennének:

görög élet rethymno

A rethymnoi erőd bejáratánál

✔️Az iskolában megtanultam a kedvenc görög kifejezésem, aminek annyira tetszik a csengése, hogy az elkövetkezendő félévben valószínűleg mindenre ennyi lesz a feleletem: «έτσι κι έτσι» (Etsi ki etsi), ami annyit tesz, “úgy-ahogy”, “talán”, “közepesen”, amit végülis majdnem minden kérdésre rá lehet húzni. Hogy vagy? – Έτσι κι έτσι. Szeretsz itt élni? – Έτσι κι έτσι.

Tehát érted. ?

Csatlakozz a „Krétai kalandok” csoporthoz, ha még több infó, érdekesség, látnivaló érdekel Krétáról.

Görög élet a társasági élet körül

✔️Ami az egyetemi életet illeti: Soha ne félj, hogy egyedül leszel. A világ tele van kedves emberekkel és második látogatásomkor máris volt, aki odajött hozzám érdeklődni, hogy, s, mint kerülök ide.

rethymno templom

Metropolitan templom Rethymno

✔️Ha egy hostelben laksz, soha ne pakold látható helyre a tusfürdőd, és egyéb tisztálkodási szereid, mert mérget vehetsz rá, hogy egyszerűen lába kél és megy a közösbe, “aki kapja, marja” alapon.?

✔️A görög boltokban nem egyszerű megtalálni a kedvenc hajfestéked, még akkor sem, ha egy ismert márkáról van szó. A hajfestést pedig igencsak vicces megoldani egy olyan helyen, ahol közös a fürdőszoba és mindig mozog valaki körülötted. Arról már nem is beszélve, hogy hajfestős edény helyett, jobb híján egy műanyag tányérban leszel kénytelen összekeverni a festéket, de legalább spórolsz magadnak minimum 15 €-t, hogy mindezt nem egy fodrász csinálja meg helyetted.

koululouri görög élet

Egy szelet a görög élet gasztronómiájából: koululouri

Görög élet a diéta körül

✔️A κουλούρι (koululouri) egy kör alakú tradicionális görög és török szezámmagos péksüti, ami éppen készülhet teljes kiőrlésű lisztből is, mint, amit én találtam egy szupermarketben, de ízesítéstől függően nem biztos, hogy annyira egészséges, ugyanis az enyém például tele volt aszalt gyümölccsel, és csoki darabokkal, így a vércukrom ismét bánta ezt a próbálkozást.

✔️Ha teljes kiőrlésű bármit keresel Görögországban, akkor fókuszálj az «ολικής» (olikis) kifejezésre.

görög élet piac

Ahol a leginkább ízelítőt nyersz a görög élet színe-javából: a piac

Görög élet a gasztronómia körül

✔️A csütörtök mindig piac nap Rethymnoban, ami a Municipal Garden mellett egy hatalmas parkolóban kap helyet és az árusok ordítozását hallgatva gazdagodhatsz a saját gazdaságból származó zöldséggel, gyümölccsel, sajttal, olíva olajjal.

✔️A görög kávé nem mindig és mindenhol finom, ugyanis vannak helyek, mint például az egyetemi büfé, ahol egyszerűen csak felgőzölik a vizet, ami igazán nem ugyanaz, mint amikor a tűzhelyen forralod.

Freddo espresso Görögország

Freddo espresso: a görögök is ezt isszák

…és végül a munka körül

✔️Ha egy cég azt mondja, a héten felhív, az még nem biztos, hogy úgy is lesz. A legutóbbi állásinterjúm után a képzelt jövőbeli munkáltatóm valószínűleg most is emelgeti a telefont, hogy hívjon, csak még nem sikerült megérintenie a zöld gombot, hogy hívását ténylegesen kezdeményezze.

Krétán és Görögországban minden pillanat tartogat egy-egy újdonságot és kirándulás nélkül, csak a közeli boltba leugrani is felér néha egy élménnyel.

Saláta Görögország

Mindegy milyen salátát rendelsz, csalódni biztosan nem fogsz benne

Most, hogy lassan 3 hete tengetem itt napjaim, több tapasztalattal gazdagodtam, mint máskor egy éves munkaviszony után. Csak, hogy ezt senki nem fizeti meg? Ugyan, dehogynem. Az élet előbb-utóbb mindig megteríti a befektetett energiákat.?

Csatlakozz a „Krétai kalandok” csoporthoz, ha még több infó, érdekesség, látnivaló érdekel Krétáról.

❓Mik történnek még velem Krétán? Milyen új kirándulások, látnivalók, élmények teszik szebbé itt töltött napjaim?

Kattints, a krétai kaland itt folytatódik.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .