kréta potamoi-tó

Krétai kaland 13. Rész

A reggeli vaksötétben készülődés igen mulatságos feladvány. Amikor nem akarod felébreszteni a körülötted békésen szundikálókat, de akárhogy is igyekszel, annál hangosabb leszel.

Mindent megtettem, hogy a telefonom fénye mellett összeszedjem a legszükségesebbeket, majd a fürdőszobában folytattam ricsajozásom.


Reggeli készülődés a Rethymno hostelben

?Nem volt nagy idő, még a reggel 8-as recepció és konyha nyitásához is épphogy készülődtek az ajtó túloldalán, és a fürdőben sem kellett sorba állni, hogy szabad csaphoz jussak.

Látnivaló Rethymno köelében

Izgalmas program erre a napra: Egy újabb látnivaló felfedezése Rethymno közelében

?Felismertem, hogy a helyzet ismét nem hétköznapi. Hogy bár hiába zárható a tusoló ajtaja, ahová nyilván az összes cuccod beviheted, azért mégiscsak furcsa, hogy nők és férfiak ugyanabban a helyiségben tisztálkodnak. Rá se ránts, szerintem krétai kalandom során lassan már tényleg nincs min meglepődnöm, és minden helyzettel egyel tapasztaltabb leszek.

Csatlakozz a „Krétai kalandok” csoporthoz, ha még több infó, érdekesség, látnivaló érdekel Krétáról.

A szobába még legalább 3-szor kellett beosonnom, mire végre sikerült teljesen felöltöznöm és a hátizsákommal végre a fényre jutnom. ?Közben a recepció is kinyitott és Manolis egyik fia, akinek véletlen sem sikerült nevét megjegyeznem, nagy takarításba kezdett.

Görög kávé terasz

Görög kávé a hostel teraszán: Mindennel felér

?Egyszerre volt tiszteletre méltó és szórakoztató a nagy és kigyúrt görögöt igazi gumi kesztyűs, takarítós felszerelésben látni.

Végre egy tiszta, kulturált teraszon reggelizhettem és a kávémért se kellett már egy kávézóba rohannom.

A reggeli görög kávézás most sem volt unalmas

☕️Hogy semmi se legyen olyan egyszerű, görög feketém készítéséhez nekilátva, rögtön akadályokba ütköztem. A gázpalack kifogyott, másik nem volt, így Manolis javaslatára a nyári konyha kemping gázfőzőivel próbálkoztam.

Patsos-szurdok Rethymno látnivaló

A Patsos-szurdok is egy látnivaló Rethymno közelében

A kihívást sikerre vittem és a feketém fogyasztása közben társaságom is akadt.

Egy német sráccal tárgyaltuk meg, ki, merre járt, hova érdemes még eljutni a szigeten. Nem ő volt az első utazó, aki tavalyi utamhoz hasonlóan szintén egy kisebb körutat gyárt és nem győztünk osztozni az élményekben.

?M. közben érdeklődött, ráérek-e, mert meglepetése van számomra. Fél 3-ra az egyetemre készültem, így azt mondta a programja mára nem jó időzítés, de helyette elmehetünk máshová, csak menjek a buszmegállóba félóra múlva és felvesz.

Agios Antonios Kréta látnivaló

Agios Antonios – Egy túrát itt is tehetsz

Menjünk vagy ne menjünk? Avagy kell-e nekem egy újabb látnivaló Rethymno közelében egy szűk délelőtt alatt?

Valószínűleg ekkor még a kávé hatása sem jött meg, de nem lelkesedtem kifejezetten az ötletért, amit azonnal megosztottam vele is. Azt írta ad egy órát, ha akarok, oda megyek a megállóba, ha nem nem. Ő mindenképpen arra fog gurulni és ha ott leszek, felvesz.

?Na jó, teljesen kíváncsivá tett, hová megyünk, mi lehet az a látnivaló Rethymno közelében, amit meg akar mutatni. Minden további tájékoztatás nélkül vártam az instrukciói szerint, anélkül, hogy ezt megírtam volna neki.

Látnivaló Rethymno

Ha nem is akarsz túrázni, akkor is érdemes itt tenni egy kis sétát

Nevetett, amikor meglátott, bár nem volt kérdés számára, hogy elmegyek.

Az idő csodás volt, a nap ragyogott és biztos voltam benne, hogy most megint valami szuper helyen fogunk kikötni.

Krokodil Krétán? Ez biztos csak egy vicc

Dél-Kréta felé vettük az irányt és miután elhaladtunk az Amari-völgyben található, lélegzetelállító Potamoi mesterséges tó mellett, M. mesélt.

Agios Antonios templom

Agios Antonios – Egy templom a sziklába vájva

?Azt próbálta elhitetni velem, hogy a tóban pár évvel ezelőtt egy krokodilt találtak, ami egy szörnyű télnek köszönhetően elpusztult. Nem hittem neki, ezért fogadtunk, ha mégis igaz lenne állítása, meghívom egy rakira.

?Vesztettem. Hiszed, vagy sem, egy valószínűleg “véletlenül” szabadon engedett krokodil került 2014-ben a tóba, ami tényleg nem volt képes a telet túlélni és mielőtt sikerült volna elkapniuk az állatvédőknek, elpusztult.

Potamoi-tó

A Potamoi-tó egy mesterséges tó Rethymno közelében, ahol korábban egy krokodil is tanyázott

Így lettem hát egy rakival szegényebb, de legalább egy érdekes és igaz történettel gazdagabb.

Agios Antonios – A „megéri megnézni” látnivaló Rethymno közelében

?A tavat elhagyva hamarosan egy szurdok bejáratánál parkoltuk le a kocsit. A helyet Agios Antoniosnak hívták, ami a Patsos-szurdok része és ahonnan egészen a Potamoi-tóhoz tudsz túrázni.

Elképesztő csend és nyugalom uralkodott és a kellemes szélsusogás mellett csak az itt csörgedező folyó hangját hallottad.

Kréta szurdok

Sziklatemplom, kicsit talán még rejtélyes is

M. egy egész szatyorral és ásványvízzel indult az erdő felé és azt mondta, nyugodtan fotózgassak, ő előre megy.

⛪️A parkolót elhagyva egy lépcsőn indult a túraútvonal és néhány perc múlva egy sziklába vájt templomra lettem figyelmes. Teljesen lenyűgözött a formáció és az egész helyzet olyan volt, mintha megint egy filmbe cseppentem volna.

látnivaló rethymno templom

Rajtunk kívül épp senki nem járt itt

Piknik a szurdokban

?M. egy kicsivel lentebb, a piknik asztaloknál várt és mire leértem egy egész “sajttálat” varázsolt, valamint a görög kávéhoz is ki készítette a csészéket.

?Teljesen elképedtem. Ez aztán a kreativitás. ☝️Nem, nem romantika, kreativitás. Imádom a nem hétköznapi dolgokat. Márpedig ez számomra igazán nem volt az. Vajon, hogy lehet, hogy egy ennyire egyszerű dolog ennyire hihetetlenné teszi az ember napját.

Szurdok rethymno közelében

Látnivaló Rethymno közelében – Ne hagyd ki ezt a szurdokot se, ha van elég időd

1-2 óránk volt, ami alatt a kávéfőzéssel itt is majdnem meggyűlt a bajunk. A gyújtó a kocsiban maradt, a gáz kifogyóban. Úgy látszik a sors nem akarja, hogy koffeinmérgezést kapjak.

De megoldottuk. Na nem én, hanem M., de a lényeg, hogy görög kávénk hamarosan az asztalon gőzölgött.

Talán az élénkítő hatására, talán csak úgy, de M. egész nyitott lett a cégét illetően és hirtelen őszinteségi rohamában elárulta, nem biztos abban, hogy együtt tudunk dolgozni a télen.

krétai sajt

A krétai sajtoknál csak a krétai sajtok finomabbak

Véletlen sem lepődtem meg kijelentését illetően.

Ellenben tudattam vele, hogy nyilván nem csak az ő ajánlatára várok ölbe tett kézzel, és ha úgy adódik, akkor máshol fogom keresni a kenyérre valót.

Piknik Kréta

Piknik a szurdokban görög kávéval

?Szerencsére megbeszélésünk nem sok feszültséget váltott ki belőlünk és a hazafelé utat ugyanolyan békésen tettük meg, mint ahogy érkeztünk.

M. elvitt az egyetemig és a filológia karnál dobott ki.

Patsos Kréta

Túrázni is jó lett volna itt, de ezúttal elmaradt

Kezdődjön az egyetemi élet Rethymnoban

?Volt egy órám, hogy megtaláljam a termet és felmérjem a terepet. Elképesztő volt, ahogy a hatalmas épületkomplexum körül a tenger kéksége ragyogott.

Nem volt kifejezetten szép a helyszín és több részén elhagyatottnak is tűnt, de a diákokkal megtelt részek a festői háttérrel igazán nem adtak okot a panaszra.

Egyetem Rethymno

Kilátás az egyetemről – Naná, hogy a tengerre 🙂

A 9-es termet kellett keresnem, amiről azt hittem meg is találtam, majd fél 3 után öt perccel, amikor senkit nem láttam ott és a terem is zárva volt, elkezdtem aggódni.

Egy valószínűleg ott dolgozó előadó segítségével eljutottam a másik épületszárnyban található tényleges 9-es teremig.

Egyetem Rethymno

Az egyetemi épületek

Hezitáltam, vajon késve érkezve bemenjek-e, majd úgy döntöttem, ha már eljöttem, nem mehetek haza anélkül, hogy ne lássak valamit egy görög órából. Bekopogtattam és a tanárnő, akivel e-maileztem egyből a nevemen szólítva ültetett le.

Sikerélmény az egyetemen

?Egy perc után tudtam, jó helyen vagyok. Értettem a mondatokat, és, hogy éppen a saját napirend görög nyelven való elsajátítása a téma.

Egyetem Kréta

Itt is murvafürt…nem voltam meglepve. 🙂

Az egész óra interaktívan zajlott és a tanárnő addig tette fel ugyanazt a kérdést, amíg nem kapott választ rá legalább a csoport felétől. Az ismétlések akaratod ellenére is bevésik a fejedbe az adott mondatokat, és ez a tanulási metódus a legjobb, amit csak el tudsz képzelni magadnak.

Óra közben érdeklődött a tanárnő, értem-e miről van szó, és kérdezhet-e engem is, amire természetesen “igen”-nel feleltem.

Majd mikor már minden kérdést átvettünk, görögül felvázolta a csoportnak, hogy új vagyok, ezért most megrohamoz az általános “Hogy hívnak?” “Honnan jöttél?” kérdésekkel.

Kréta egyetem

A filológia karon

Ingyen görög nyelvtanfolyam – Ez aztán a szerencse

Szünetben megbeszéltük, hogy a szemeszter végéig, tehát kb. december közepéig én is látogatni fogom az előadásokat, ami hetente kétszer 3 órát fog jelenteni.

Amikor pedig a fizetésre tértem rá, halkan megsúgta, nyugodjak meg, a késői csatlakozásom miatt ő már nem fog semmilyen díjat kérni tőlem.?

Úr Isten! Mi lehet ennél nagyobb ajándék? Ingyen görög nyelvtanfolyam Görögországban, a kedvenc szigetem, kedvenc városában. Mostmár szinte biztos, hogy megnyertem a lottót. ??

?Az óra második felében előkerült a tankönyv és mivel nekem olyanom még nem volt, a mellettem ülő srác, anélkül, hogy kértem volna, átnyújtotta a telefonját, hogy a letöltött anyagot onnan tudjam olvasni.

Később megadtam neki az e-mail címem, amire megígérte, hogy hamarosan elküldi a teljes irományt.

Csatlakozz a „Krétai kalandok” csoporthoz, ha még több infó, érdekesség, látnivaló érdekel Krétáról.

Nem győztem hálálkodni neki és magamhoz sem tértem, hogy ennyi segítőkész emberrel találkoztam néhány óra alatt.

A tömeggel együtt hazafelé buszozva nem tudtam másra gondolni, csak arra, hogy az életben semmi sem történik véletlenül. Hogy, ha a lehetőség nem jön, akkor egyszerűen el kell indulni érte és meg kell teremteni azt. Ahogy egyik napról a másikra egy görög egyetem tagja lettem, ismét azt bizonyította, az életben semmi sem lehetetlen.


❓Mi jött ezután? Hogyan ment a nyelvtanulás? Lettek-e új ismeretségeim?

Milyen új felfedezéseket tettem még Krétán?

Kattints ide a krétai kaland folytatásáért.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .